Proton X50: Kenderaan Mampu Milik Atau Hanya Mampu Tengok?

Baru-baru ini, Proton telah mengumumkan pelancaran kereta terbaru mereka iaitu X50 dengan harga di antara RM79,200 sehingga RM103,300. Ada yang kata murah, ada yang kata berpatutan, ada yang kata mahal.

Persoalannya sekarang, adakah Proton X50 ini adalah kenderaan mampu milik? Kalau dulu kita tak tahu harganya sehingga ianya menerima lebih daripada 20,000 tempahan, sekarang kita dah boleh buat kira-kira.

Kira Kadar Kemampuan Kenderaan Guna 2 Formula

Tahap mampu milik bagi sesebuah kenderaan adalah berbeza bagi setiap individu. Ianya bergantung kepada jumlah gaji seseorang. Jom kita tengok 2 formula pengiraan kadar mampu milik bagi sesebuah kenderaan.

Untuk contoh , saya gunakan model paling murah iaitu RM79,200.

Kredit Gambar: Paultan

Formula Pertama: Jumlah Gaji Setahun

Ini adalah formula yang paling mudah. Kita kena pastikan harga kenderaan yang dibeli tersebut tidak lebih daripada setahun gaji. Ini bermakna gaji minima untuk melayakkan kita untuk membeli X50 adalah:

RM79,200 / 12 bulan = RM6,600

Dengan gaji RM6,600 baru kita dikira layak untuk membelinya.

Formula Kedua: 20/5/10

Kaedah ini lebih rumit untuk membuat pengiraan, tapi tidaklah sesusah mana:

20 = 20% deposit bayaran muka
5 = 5 tahun instalment
10 = komitmen bulanan tak melebihi 10% gaji

Jadi dalam kes X50 ini, pengiraan deposit adalah
(20% x RM79,200) = RM15,840 sebagai duit bayaran muka

Dengan membuat pembiayaan selama 5 tahun, maka:

Jumlah Pembiayaan: RM79,200 – RM15,840 = RM63,360
Kadar Keuntungan (Andaian 3.4% untuk 5 tahun): RM11,052
Jumlah Kena Bayar: (RM63,360 + RM11,052) = RM74,412
Komitmen Bulanan: (RM74,412 / 60 bulan) = RM1,240.20 sebulan

Maka gaji minima: (RM1,240.20 x 10) = RM12,400

Kredit Gambar: Proton

Itulah cara nak mengenal kenderaan mampu milik. Formula 2 jauh lebiih ketat berbanding dengan formula 1. Terpulang kepada kita nak guna yang mana.

Lepas kita dah buat pengiraan di atas, masih tak lepas gaji minima walau dah guna kedua-dua formula?

Itu maknanya belum rezeki kita lagi. Buat masa ini, hanya mampu tengok saja. InshaAllah, akan diluaskan juga rezeki kita satu hari nanti.

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau merupakan Ketua Jawatankuasa Pendidikan Masyarakat, Malaysian Association of Muslim Finance Professionals (MFP)  dan merupakan pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Bebas Kewangan Yang Kita Kena Mula Dari Usia Muda

Mencapai kebebasan kewangan adalah matlamat bagi ramai orang tetapi tidak semua yang mampu melaksanakannya pada usia muda. Ramai di kalangan golongan muda yang berusaha untuk mencapai kebebasan kewangan tapi kerap kali terlepas pandang beberapa perkara penting ini.

Secara amnya, perkara tersebut adalah simpanan, pelaburan, dan wang tunai yang mencukupi untuk menjalani gaya hidup yang kita mahukan untuk diri sendiri dan juga bersama-sama keluarga tersayang.

Jangan risau, jom kita lihat beberapa tips untuk kebebasan kewangan bermula dari usia muda.

1. Hidup Di Bawah Kadar Kemampuan

Mengamalkan gaya hidup yang sekadar mengikut kemampuan pada hari ini adalah sukar. Terlalu ramai orang yang bersaing siapa punya telefon pintar paling canggih, siapa punya baju atau kasut paling mahal, nak makan di tempat yang mahal, dan bermacam-macam lagi.

Lagi awal kita sedar kesilapan ini dan belajar, lagi cepat kita sedar tentang perbezaan di antara keperluan dan kehendak, lebih cepat kita dapat membebaskan diri daripada perlumbaan yang tiada manfaat ini.

2. Buat Simpanan Secara Automatik

Sekiranya kita seorang yang sukar untuk mengelak daripada godaan berbelanja, adalah disarankan untuk membuat simpanan secara automatik. Wang tersebut akan ditolak siap-siap pada hari sama gaji pun masuk.

Tetapkan jumlah yang harus disimpan, ada yang mencadangkan sebanyak 10% ke 15% daripada gaji bulanan kita seharusnya digunakan untuk simpanan.

3. Mula Melabur Sekarang

Bila dah ada tabiat menyimpan, seterusnya kita perlu melabur pula. Apa yang diperlukan dalam pelaburan adalah kesabaran dan masa untuk meraih keuntungan yang besar.

Ingatlah, kita tidak akan berjaya dalam pelaburan sekiranya tidak mempunyai ilmu yang secukupnya. Jangan bertindak melulu tanpa ilmu dan jangan pula bazirkan masa dengan tidak berbuat apa-apa.

4. Buat Belanjawan

Membuat belanjawan bulanan adalah merupakan salah satu kaedah terbaik untuk bebas kewangan bermula dari usia muda. Ini juga merupakan rutin biasa yang akan meningkatkan tekad menentang godaan untuk berbelanja secara berlebihan dan diluar kemampuan.

Pastikan kita tulis siap-siap berapa nak kena menyimpan, berapa nak kena melabur dan berapa banyak nak kena belanja setiap bulan. Bila dah tulis, maka kita kena ikutlah belanjawan tersebut.

5. Langsaikan Hutang

Bila simpanan dah ada, pelaburan dah mantap, belanjawan pun dah lengkap; seterusnya kita perlu fokus untuk selesaikan hutang. Tetapi hutang ada yang baik, ada juga hutang yang jahat.

Meminjam tidak semestinya perkara yang buruk selagi mana kita membayar bil tepat pada masanya, ini dapat membantu kita membina sejarah kredit yang positif. Namun, terlalu banyak hutang boleh memudaratkan kewangan.

Jadi, langsaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu seperti hutang kad kredit dan hutang pembiayaan peribadi.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Kesimpulannya, adalah amat bijak untuk kita berada di landasan yang betul sejak dari usia yang muda lagi. Barulah perjalanan kita untuk mencapai kebebasan kewangan akan berjalan lancar.

Lagi awal kita mula, lagi mudah untuk kita mencapai sasaran dan berdisiplin dalam melawan godaan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur