Menyimpan Untuk Hari Persaraan Mengikut Prinsip Islam

Perkembangan baik dapat dilihat apabila kini semakin ramai di kalangan kita yang mula celik mengenai kepentingan menyimpan sebagai bekalan hari tua nanti. Malah ramai yang dah mula melabur dan mengembangkan dana persaraan demi kegunaan masa depan.

Private Pension Administrator Malaysia (PPA) selaku pentadbir pusat untuk industri Skim Persaraan Swasta (PRS)  telah menjalankan soal selidik di kalangan Ahli PRS dan hasil dari kajian tersebut mendapati 56.7% daripada responden menyimpan di PRS adalah untuk tujuan perancangan persaraan mereka sendiri, dan bukan atas faktor-faktor lain seperti insentif cukai dan sebagainya.  

Peningkatan kesedaran ini juga menjadikan ramai yang mula mencari platform seperti PRS untuk menambah simpanan persaraan. Dan bagi anda yang ingin membuat pelan persaraan mengikut prinsip Islam, tahukah anda bahawa PRS juga ada menyediakan pilihan Dana PRS berasaskan Syariah untuk simpanan hari depan?

Untuk kali ini, kita akan membincangkan lebih mendalam tentang skim ini, terutamanya tentang Dana PRS berasaskan Syariah, serta pengawalseliaan, pemantauan dan prestasi semasa Dana PRS Patuh Syariah.

Apa Itu Skim Persaraan Swasta (PRS)?

Ada yang pernah dengar mengenai PRS tak?

Bagi yang baru nak mengenali skim ini, PRS adalah skim simpanan dan pelaburan jangka panjang sukarela yang direka bagi membantu anda menyimpan lebih banyak untuk persaraan nanti.

Di bawah kawalseliaan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), PRS berusaha untuk memberikan pilihan bagi semua rakyat Malaysia untuk menambah simpanan persaraan mereka di bawah kerangka kerja yang kukuh dan tersusun.

Pengawalseliaan Dana PRS Patuh Syariah

Terdapat dua komponen tambahan yang terdapat di dalam Kerangka Kerja Pengawalseliaan PRS Patuh Syariah iaitu:

1. Majlis Penasihat Syariah (MPS), SC

Seperti produk Pasaran Modal Islam atau Islamic Capital Market (ICM) yang lain seperti ekuiti patuh Syariah dan sukuk, pematuhan Syariah bagi industri PRS ini adalah di bawah kawalseliaan MPS SC.

Peranan MPS SC adalah seperti berikut:

  • Memberi nasihat mengenai hal-hal berkaitan ICM;
  • Mengawalselia dan memastikan aktiviti yang berkaitan dengan ICM mematuhi Syariah; dan
  • Menerbitkan resolusi dan keputusan Syariah yang berkaitan dengan bidang kuasa yang relevan dari semasa ke semasa.

2. Penasihat Syariah PRS (yang dilantik oleh Penyedia PRS)

Selain itu, untuk setiap Dana PRS berasaskan Syariah, setiap Penyedia PRS perlu melantik sebuah Penasihat Syariah untuk memberi khidmat nasihat Syariah di samping memantau pengurusan dan operasi Dana PRS agar mematuhi penanda aras yang ditetapkan oleh MPS, SC.

Untuk mengetahui siapakah Penasihat Syariah bagi Dana tersebut, anda boleh merujuk kepada Dokumen Pendedahan (‘Disclosure Document’) atau Helaian Penzahiran Produk (‘Product Highlight Sheet’) untuk Dana yang berkenaan.

Sekarang anda dah tahu betapa tersusunnya daripada segi pengawalseliaan patuh Syariah, jom kita tengok pula siapakah Penyedia PRS dan Dana-Dana PRS yang patuh Syariah.

Penyedia Dan Pilihan Dana PRS Patuh Syariah

Secara keseluruhannya, terdapat 8 Penyedia PRS di Malaysia yang menyediakan sebanyak 57 Dana PRS. Daripada jumlah ini, 26 daripadanya adalah Dana PRS Patuh Syariah.

Senarai Dana PRS Patuh Syariah:

Kesemua Penyedia PRS tersebut adalah institusi kewangan terkemuka yang telah diluluskan untuk menguruskan dan memasarkan Dana-Dana Skim PRS termasuk Dana PRS berasaskan Syariah.

Ok, tapi bagaimana pula dengan prestasi Dana-Dana ini?

Prestasi Semasa Dana PRS Patuh Syariah

Dengan pegangan pasaran sebanyak 32.9% daripada lebih RM4 bilion jumlah keseluruhan Nilai Aset Bersih (NAB) PRS, Dana-Dana PRS Patuh Syariah tetap berdiri teguh dan dilihat memiliki daya tahan walaupun dengan keadaan pasaran yang mencabar sepanjang tahun ini.

Berikut adalah ringkasan prestasi Dana PRS patuh Syariah yang terbaik (mengikut kategori Dana) sejak tarikh diperkenalkan:

Sumber: Morningstar
*Pulangan adalah dikira secara tahunan sejak tarikh diperkenalkan, setakat 30 September 2020.

Bagi yang berminat untuk mula menyimpan di dalam PRS yang patuh Syariah ini, anda boleh membuka akaun PRS melalui perkhidmatan PRS Online PPA. Dengan modal serendah RM100 saja, anda sudah boleh memulakan simpanan persaraan hari ini juga.

Untuk pengetahuan anda, PPA kini sedang mengadakan promosi dengan menawarkan pelbagai ganjaran menarik untuk pencarum baru yang membuka akaun melalui perkhidmatan PRS Online. Dapatkan maklumat lanjut mengenai promosi ini di https://ppa.my/prstreats/ms.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai PRS atau PPA, anda juga boleh menghubungi kami di talian Hotline 1300-131-772.

Artikel ini dibawakan kepada anda oleh Private Pension Administrator Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hukum Majlis Agama Berkaitan Aset Digital (Mata Wang Kripto) Seperti Bitcoin

Banyak soalan yang sering ditanya tentang apakah dia hukum melabur dalam Bitcoin atau aset digital, yang juga dikenali sebagai mata wang kripto (cryptocurrency) secara umum?

Berdasarkan pembacaan saya terhadap perbincangan ulama dan pakar-pakar bidang ini, saya dapat simpulkan secara ringkas bahawa terdapat dua jenis perbincangan. Pertama adalah sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini adalah mata wang dan hukum berkaitan transaksi mata wang atau al-Sarf (jualbeli mata wang) dalam Shariah perlu diaplikasikan.

Kedua, sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini dikategorikan sebagai aset digital dan seperti aset-aset lain dalam pasaran wang, maka ia boleh dilaburkan atau tidak.

Di bawah adalah beberapa ketetapan yang dibuat oleh Majlis Agama di Malaysia untuk rujukan bersama.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Di peringkat JAKIM, telah ditubuhkan Panel Pakar Muamalat bagi membincangkan isu-isu berkaitan Muamalat dan mereka sejak 2018 masih berbincang tentang fatwa-fatwa berkaitan Bitcoin. Sehingga hari ini masih belum mengeluarkan fatwa atau hukum berkaitan.

Mesyuarat Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan

Di peringkat Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan melalui Mesyuarat Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan pada November 2018 telah memutuskan bahawa Bitcoin yang terdapat pada masa sekarang tidak menepati ciri-ciri mata wang yang telah ditetapkan oleh Islam, diputuskan bahawa Bitcoin mampu mengundang pelbagai kemudaratan terhadap sistem kewangan sesebuah negara. Oleh kerana itu, penggunaan Bitcoin yang ada pada masakini sebagai satu mata wang adalah dilarang bagi memelihara kemaslahatan umum.

Adapun begitu, mereka menyebut bahawa Bitcoin lebih dilihat sebagai satu aset pelaburan. Maka dapat kita fahami bahawa ketetapan mereka adalah Bitcoin bukan matawang dari sudut Shariah tetapi tidak menafikan keharusan Bitcoin sebagai aset pelaburan, dalam kata lain harus melabur dengan Bitcoin.

Baca penuh: BAYAN LINNAS SIRI KE-153: HUKUM PENGGUNAAN MATA WANG BITCOIN

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis

Mesyuarat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis yang bersidang pada 6 Disember 2018 telah menetapkan beberapa ketetapan antaranya:

Pertama:

Pemilikan Bitcoin adalah sah dan boleh diiktiraf sebagai mempunyai nilai harta berdasarkan sifat ‘multi-function and benefit’ yang diperolehi oleh pemilik Bitcoin.

Justeru itu, Bitcoin boleh disifatkan sebagai aset digital dalam bentuk yang unik serta mempunyai pelbagai manfaat tersendiri yang harus (mubah) khususnya bagi komuniti yang tahu mengguna dan memanfaatkannya.

Kedua:

Seperti ketetapan Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan, Bitcoin juga dianggap tidak mencukupi syarat bagi klasifikasi mata wang, maka ia tidak boleh dianggap sebagai mata wang serta tidak terpakai ke atasnya garis panduan hukum Sarf.

Ketiga:

Harus bertransaksi dengan Bitcoin sebagai perantara pembayaran, pemindahan wang, aset simpanan dan berdagang dengannya.

Keempat:

Bitcoin diiktiraf sebagai aset bernilai, maka setiap pemilikan yang melebihi nilai 85 gram emas (Nisab) serta cukup tempoh pemilikan selama satu tahun (Haul), wajib ke atas pemilik Bitcoin untuk membayar zakat harta sebanyak 2.5 % dari nilai semasa Bitcoin tersebut.

Kelima:

Mereka yang ingin menggunakan Bitcoin juga wajib memahami selok belok penggunaan Bitcoin. Ini penting bagi mengelakkan elemen Gharar (ketidakpastian) sewaktu menggunakannya. Selain itu, pihak terbabit juga mesti terlebih dahulu memahami tahap tinggi risiko-risiko yang berkait dengan transaksi Bitcoin.

Majlis juga mengingatkan orang ramai supaya tidak terlibat dalam SKIM Bitcoin melalui skim cepat kaya anjuran orang tengah atau syarikat pengantara yang menjanjikan keuntungan tetap atau lumayan. Ini adalah HARAM dari sudut syariah dan juga undang-undang setempat. Inilah yang menyebabkan ada yang membeli Bitcoin melalui akaun yang dimiliki syarikat seperti itu lalu berlakunya penipuan.

Akhir sekali:

Hukum penggunaan Bitcoin boleh berubah menjadi HARAM atau ditegah disebabkan beberapa faktor luaran seperti : Apabila diharamkan penggunaannya oleh kerajaan ketika itu ia juga menjadi haram daripada segi hukum Shariah atas dasar menjaga kebaikan awam dan mengelakkan mudarat.

Baca: https://mufti.perlis.gov.my/index.php/himpunan-fatwa-negeri/95-fatwa-bitcoin

Secara ringkas dapat kita simpulkan bahawa Bitcoin dan ‘mata wang’ Kripto adalah aset pelaburan, boleh bertransaksi dengannya tetapi ia bukanlah mata wang daripada sudut Shariah yang tertakluk hukum al-Sarf.

Baca juga Hukum Bitcoin Oleh Para Ulama Kewangan Islam

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!