Menyimpan Untuk Hari Persaraan Mengikut Prinsip Islam

Perkembangan baik dapat dilihat apabila kini semakin ramai di kalangan kita yang mula celik mengenai kepentingan menyimpan sebagai bekalan hari tua nanti. Malah ramai yang dah mula melabur dan mengembangkan dana persaraan demi kegunaan masa depan.

Private Pension Administrator Malaysia (PPA) selaku pentadbir pusat untuk industri Skim Persaraan Swasta (PRS)  telah menjalankan soal selidik di kalangan Ahli PRS dan hasil dari kajian tersebut mendapati 56.7% daripada responden menyimpan di PRS adalah untuk tujuan perancangan persaraan mereka sendiri, dan bukan atas faktor-faktor lain seperti insentif cukai dan sebagainya.  

Peningkatan kesedaran ini juga menjadikan ramai yang mula mencari platform seperti PRS untuk menambah simpanan persaraan. Dan bagi anda yang ingin membuat pelan persaraan mengikut prinsip Islam, tahukah anda bahawa PRS juga ada menyediakan pilihan Dana PRS berasaskan Syariah untuk simpanan hari depan?

Untuk kali ini, kita akan membincangkan lebih mendalam tentang skim ini, terutamanya tentang Dana PRS berasaskan Syariah, serta pengawalseliaan, pemantauan dan prestasi semasa Dana PRS Patuh Syariah.

Apa Itu Skim Persaraan Swasta (PRS)?

Ada yang pernah dengar mengenai PRS tak?

Bagi yang baru nak mengenali skim ini, PRS adalah skim simpanan dan pelaburan jangka panjang sukarela yang direka bagi membantu anda menyimpan lebih banyak untuk persaraan nanti.

Di bawah kawalseliaan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), PRS berusaha untuk memberikan pilihan bagi semua rakyat Malaysia untuk menambah simpanan persaraan mereka di bawah kerangka kerja yang kukuh dan tersusun.

Pengawalseliaan Dana PRS Patuh Syariah

Terdapat dua komponen tambahan yang terdapat di dalam Kerangka Kerja Pengawalseliaan PRS Patuh Syariah iaitu:

1. Majlis Penasihat Syariah (MPS), SC

Seperti produk Pasaran Modal Islam atau Islamic Capital Market (ICM) yang lain seperti ekuiti patuh Syariah dan sukuk, pematuhan Syariah bagi industri PRS ini adalah di bawah kawalseliaan MPS SC.

Peranan MPS SC adalah seperti berikut:

  • Memberi nasihat mengenai hal-hal berkaitan ICM;
  • Mengawalselia dan memastikan aktiviti yang berkaitan dengan ICM mematuhi Syariah; dan
  • Menerbitkan resolusi dan keputusan Syariah yang berkaitan dengan bidang kuasa yang relevan dari semasa ke semasa.

2. Penasihat Syariah PRS (yang dilantik oleh Penyedia PRS)

Selain itu, untuk setiap Dana PRS berasaskan Syariah, setiap Penyedia PRS perlu melantik sebuah Penasihat Syariah untuk memberi khidmat nasihat Syariah di samping memantau pengurusan dan operasi Dana PRS agar mematuhi penanda aras yang ditetapkan oleh MPS, SC.

Untuk mengetahui siapakah Penasihat Syariah bagi Dana tersebut, anda boleh merujuk kepada Dokumen Pendedahan (‘Disclosure Document’) atau Helaian Penzahiran Produk (‘Product Highlight Sheet’) untuk Dana yang berkenaan.

Sekarang anda dah tahu betapa tersusunnya daripada segi pengawalseliaan patuh Syariah, jom kita tengok pula siapakah Penyedia PRS dan Dana-Dana PRS yang patuh Syariah.

Penyedia Dan Pilihan Dana PRS Patuh Syariah

Secara keseluruhannya, terdapat 8 Penyedia PRS di Malaysia yang menyediakan sebanyak 57 Dana PRS. Daripada jumlah ini, 26 daripadanya adalah Dana PRS Patuh Syariah.

Senarai Dana PRS Patuh Syariah:

Kesemua Penyedia PRS tersebut adalah institusi kewangan terkemuka yang telah diluluskan untuk menguruskan dan memasarkan Dana-Dana Skim PRS termasuk Dana PRS berasaskan Syariah.

Ok, tapi bagaimana pula dengan prestasi Dana-Dana ini?

Prestasi Semasa Dana PRS Patuh Syariah

Dengan pegangan pasaran sebanyak 32.9% daripada lebih RM4 bilion jumlah keseluruhan Nilai Aset Bersih (NAB) PRS, Dana-Dana PRS Patuh Syariah tetap berdiri teguh dan dilihat memiliki daya tahan walaupun dengan keadaan pasaran yang mencabar sepanjang tahun ini.

Berikut adalah ringkasan prestasi Dana PRS patuh Syariah yang terbaik (mengikut kategori Dana) sejak tarikh diperkenalkan:

Sumber: Morningstar
*Pulangan adalah dikira secara tahunan sejak tarikh diperkenalkan, setakat 30 September 2020.

Bagi yang berminat untuk mula menyimpan di dalam PRS yang patuh Syariah ini, anda boleh membuka akaun PRS melalui perkhidmatan PRS Online PPA. Dengan modal serendah RM100 saja, anda sudah boleh memulakan simpanan persaraan hari ini juga.

Untuk pengetahuan anda, PPA kini sedang mengadakan promosi dengan menawarkan pelbagai ganjaran menarik untuk pencarum baru yang membuka akaun melalui perkhidmatan PRS Online. Dapatkan maklumat lanjut mengenai promosi ini di https://ppa.my/prstreats/ms.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai PRS atau PPA, anda juga boleh menghubungi kami di talian Hotline 1300-131-772.

Artikel ini dibawakan kepada anda oleh Private Pension Administrator Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Tips Untuk Kekal Survive Dalam Pasaran FCPO

Dalam perdagangan FCPO, ramai pelabur baru yang trauma dengan margin call kerana baki akaun sudah tidak mencukupi untuk meneruskan perdagangan. Bagaimana hal ini boleh berlaku? Margin call terjadi apabila pelabur salah membuat percaturan dalam trading plan dan harga bergerak melawan arus dengan trading plan. Maka, pelabur terpaksa menerima kerugian dan apabila kerugian semakin besar sehingga melebihi had yang ditetapkan oleh pihak broker, pelabur akan dikenakan margin call untuk menutup posisi dan menerima kerugian.

Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang berisiko tinggi. High risk High Return, jika anda boleh untung RM1,000 dalam sehari, anda juga boleh rugi RM1,000 dalam sehari.

Gambar di atas menunjukkan produk-produk yang ada di Bursa Malaysia. Bermula dari paling kiri low risk sehingga yang paling kanan high risk. FCPO adalah salah satu produk derivatives. Oleh itu, FCPO dikategorikan dalam high risk instrument.

Oleh itu, ilmu yang mantap dan pemahaman dalam analisis teknikal mesti dikuasai supaya anda tidak menerima kerugian yang besar. Namun begitu, masih terdapat sinar bagaimana untuk anda kekal konsisten dan survive dalam pasaran yang penuh cabaran dan risiko ini.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk anda kekal survive dalam pasaran FCPO.

1. Modal Yang Mencukupi

Ramai pelabur baru yang tidak dapat survive dalam pasaran kerana tidak faham mengenai risk and money management. Pengurusan kewangan yang betul sangat penting untuk memastikan anda kekal survive dalam pasaran. Pada tahun 2022, margin pelaburan FCPO telah dinaikkan sebanyak 2 kali dari RM5,500 kepada RM7,000. Dari RM7,000 ke RM11,000. Ini yang menyebabkan ramai pelabur terciduk kerana modal pelaburan dinaikkan dengan begitu ketara.

Oleh itu, bagaimana cara yang betul untuk kita menguruskan modal pelaburan untuk FCPO? Untuk memudahkan anda menguruskan modal pelaburan, anda mestilah tidak merisikokan modal pelaburan melebihi 50%.

Sebagai contoh :

Margin FCPO : RM11,000

RM11,000 / 50% (risk exposure) = RM22,000

Mengikut kiraan di atas, modal ideal yang sepatutnya pelabur sediakan adalah mesti lebih dari RM22,000 untuk memastikan anda tidak sentiasa dedahkan modal pelaburan melebihi 50%.

Majoriti pelabur baru tidak mampu untuk sediakan modal pelaburan yang ideal. Oleh itu, ia akan menyukarkan pengurusan modal seterusnya pelabur akan cenderung kepada margin call.

2. Sentiasa Gunakan Stoploss

Stoploss adalah alat yang sangat penting dalam menjaga dan melindungi modal pelaburan kita. Penggunaan stoploss dalam setiap trading plan membantu untuk kita kekal fokus. Ramai pelabur baru yang tidak menggunakan stoploss kecundang kerana margin call.

Pasaran FCPO bergerak sangat laju dan dalam range yang besar. Pergerakan dalam sehari boleh mencecah 300 ticks bersamaan RM7,500. Jika kita berada dalam pergerakan besar seperti ini, stoploss membantu untuk kita kekal survive dalam pasaran. Jika tidak menggunakan stoploss, potensi kerugian RM7,500 dalam tempoh sehari dapat dielakkan.

3. SOP Entry

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, disiplin adalah kuncinya. Disiplin dalam mengawal emosi dan juga disiplin dalam mengamalkan SOP trading kita. Dalam apa juga pasaran pastikan anda mempunyai satu setup yang jelas dan terbukti berkesan. Sebelum mengambil apa-apa posisi dalam pasaran, pastikan setup yang anda gunakan muncul terlebih dahulu. Masalahnya, ramai pelabur di luar sana tidak mempunyai kesabaran dalam menunggu setup. Trading is waiting game.

Jika kita menjaga SOP entry ini, kecenderungan kita dalam melakukan kesilapan akan berkurang. Oleh itu, ia dapat meningkatkan potensi kita untuk kekal survive dalam pasaran FCPO.

Selamat berdagang!!

Baca juga:

Dapatkan Panduan Lengkap Melabur Waran

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran?

Semuanya kami akan kongsikan dalam ebook akan datang ‘Waran 101’ khas untuk mereka yang nak dalami teknik melabur waran.