Siapa Bank Pusat (Central Bank) Dan Apakah Peranannya Di Malaysia?

Ramai tidak tahu siapakah bank pusat ni dan peranannya. Kita mungkin tahu bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) merupakan bank pusat di Malaysia, tetapi tahukah kita apa peranannya?

Oleh itu, jom kita sama-sama mengenali bank pusat dengan lebih dekat lagi. 

Apakah Bank Pusat (Central Bank)?

Jika kita rujuk kepada Wikipedia:

Bank pusat atau bank rizab merupakan badan yang bertanggungjawab untuk polisi kewangan sesebuah negara atau kumpulan negeri-negeri ahli.

Dah tahu definisi bank pusat, sekarang kita berkenalan pula dengan Bank Pusat di Malaysia.

Bank Pusat Malaysia

Bank pusat bagi Malaysia adalah Bank Negara Malaysia (BNM) yang terletak di Kuala Lumpur. Bank pusat ini telah wujud sejak tahun 1959 lagi dan ianya berperanan sebagai jurubank suatu masa dahulu. Kemudian pada tahun 1958, Akta Bank Malaysia dikaji semula sehinggalah tahun 1994.

Peranan Bank Negara Malaysia (Fungsi Bank Pusat)

Fungsi sesebuah bank pusat adalah berdasarkan objektif penubuhannya serta prinsip kepentingan ekonomi.  Selain berperanan sebagai pengeluar mata wang negara dan penasihat kerajaan bagi mengawal kewangan negara, terdapat beberapa peranan Bank Negara yang perlu anda tahu.

  • Mengeluarkan mata wang negara dan menyimpan rizab bagi menjaga nilai wang.
  • Memastikan kestabilan kewangan dan struktur kewangan yang baik.
  • Mempengaruhi kredit kewangan sentiasa dalam keadaan yang baik bagi kepentingan negara.
  • Merupakan jurubank dan penasihat kewangan Kerajaan.
  • Mengawal kadar faedah bagi segala polisi kewangan
  • Sebagai pemimjam terakhir bagi institusi kewangan kepada sektor bank sekiranya krisis kewangan berlaku.
  • Memastikan tiada penipuan (scam) berlaku melalui bank-bank dan institusi kewangan di Malaysia.

Kuasa Perundangan Bank Pusat

Berikutan diberi kuasa perundangan, Bank Negara Malaysia juga akan mengawal selia sistem kewangan negara berdasarkan akta-akta yang terlibat. Ia akan memudahkan proses dan menjadikan sistem lebih efektif. Di antaranya adalah:

i. Akta Bank Pusat Malaysia 1958 (dikaji semula – 1994) (CBA)

ii. Akta Perbankan Islam 1983 (IBA)

iii. Akta Institusi Kewangan dan Perbankan 1989 (BAFIA)

iv. Akta Perbankan Luar Pesisir 1990

Sistem pembangunan ekonomi, sistem perbankan dan kewangan serta semua urusan yang menjadi tanggungjawab bank pusat akan dikawal rapi. Selain daripada itu, bank pusat juga sering mengadakan program bagi membantu pencapaian kewangan negara dan pendidikan yang efektif untuk rakyat Malaysia.

Sumber Rujukan: studentsrepo.um.edu.my

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Jenama Paling Bernilai Di Dunia

Apa ada pada nama dan jenama? Nampak biasa, tapi jenama boleh menentukan harga sesuatu produk meskipun fungsi atau kandungannya hampir sama. Agak-agaknya, jenama apa paling bernilai di dunia?

Jom kita tengok 8 jenama paling bernilai di dunia berdasarkan analisa yang dibuat Forbes untuk tahun 2018:

1. APPLE ($182.8 bilion bersamaan RM728.37 bilion)

Sebut sahaja Apple, ramai yang membayangkan status kemegahan apabila memiliki produk keluaran jenama paling bernilai di dunia ini sama ada Macbook, iPhone atau iPod.

Antara produk lain Apple yang digunakan di seluruh dunia iPad, Smart Watch, Apple TV, Apple Music dan iTunes.

Saham Apple mula disenaraikan di Nasdaq pada 12 Disember 1980. Apple melancarkan IPO sebanyak 4.6 juta saham dengan harga $22 seunit ketika itu. Sahamnya didagangkan di NASDAQ Global Select Market (NASDAQ) menggunakan simbol AAPL.

Saham Apple pada 6 Jun kini didagangkan pada $193.85 seunit iaitu melibatkan 781% keuntungan sejak didagangkan.

Apple telah melakukan Stock split (pecahan saham) sebanyak 4 kali sejak didagangkan iaitu :

  • 16 Jun 1987 (1 saham berpecah 2)
  • 21 Jun 2000 (1 saham berpecah 2)
  • 28 Februari 2005 (1 saham berpecah 2)
  • 9 Jun 2014 (1 saham berpecah 7)

Jika Apple tidak melakukan Stock split, harga sahamnya sekarang mungkin menjana untung beribu-ribu peratus. Stock split biasanya dilakukan untuk mengurangkan harga saham yang mahal/terlebih mahal supaya dapat menarik minat pelabur.

Menariknya, setiap tahun pada Februari, Mei, Ogos dan November, Apple akan membuat 4 kali pembayaran bonus kepada pemegang sahamnya.

2. GOOGLE ($132.1 bilion)

Sikit-sikit Google, tak tahu terus Google. Betul tak? Boleh dikatakan semua orang menggunakan enjin carian Google. Google diasaskan oleh Larry Page dan Sergey Brin pada 1998 dan kini Google menjadi dominasi enjin carian dunia, mengalahkan Yahoo yang 4 tahun lebih tua darinya.

Google mula menawarkan IPO di NASDAQ pada 19 0gos 2004 dengan nilai $85 seunit. Google mengguna nama Alphabet Inc di Nasdaq dan memperdagangkan dua saham iaitu GOOG dan GOOGL yang mempunyai harga yang berbeza. Pada 6 Jun 2018, harga saham GOOG ialah $1,136.88 sesaham, manakala GOOGL pula $1,146.95.

Biarpun berdepan kontroversi mengenai Stock Split, Google telah melakukan pecahan saham pada :

27 Mac 2014 (1 saham berpecah 1)

3. MICROSOFT ($104.9 bilion)

Biasa menulis atau menaip sesuatu di komputer menggunakan perisian apa? Mestilah Microsoft Office kan? Semua pejabat dan pemilik komputer di seluruh dunia wajib ada Microsoft Office, melainkan mereka pengguna tegar komputer Apple.

Diasaskan oleh Bill Gates yang merupakan seorang disleksia dan rakannya pada 1975, Microsoft kini merupakan syarikat perisian terbesar di dunia.

Mula didagangkan pada 13 Mac 1986 dengan pengeluaran IPO, $21 seunit, harga saham Microsoft kini mencecah $102.49 bersamaan 388% keuntungan sejak memasuki pasaran saham.

Sejak didagangkan, Microsoft melakukan 9 kali pecahan saham iaitu

  • 21 September 1987 (1 saham berpecah 2)
  • 16 April 1990 (1 saham berpecah 2)
  • 27 Jun 1991 (2 saham berpecah 3)
  • 15 Jun 1992 (2 saham berpecah 3)
  • 23 Mei 1994 (1 saham berpecah 2)
  • 9 Disember 1996 (1 saham berpecah 2)
  • 23 Februari 1998 (1 saham berpecah 2)
  • 29 Mac 1999 (1 saham berpecah 2)
  • 18 Februari 2003 (1 saham berpecah 2)

4. FACEBOOK ($94.8 bilion)

Ada sesiapa yang tidak ada akaun Facebook? Kalau anda tidak ada, anda memang sangat luar biasa sebab sekarang boleh dikatakan hampir semua orang yang ada kemudahan internet, ada Facebook.

Jika tiada Facebook, ada yang mempunyai Instagram. Setidak-tidaknya ada yang mempunyai aplikasi mudah Whatsapp. Komunikasi menjadi lebih mudah dan murah berbanding SMS yang dulu dikenakan bayaran setiap kali SMS dihantar.

Facebook, Instagram dan Whatsapp dimiliki oleh syarikat yang sama, iaitu Facebook Inc yang diasaskan oleh Mark Zuckerberg.

Kemunculan Facebook berjaya mengalahkan laman MySpace dan Friendster yang lebih dulu muncul sebagai laman media sosial dengan 1.45 bilion pengguna harian yang aktif.

Pada 18 Mei 2012, harga IPO Facebook hanyalah $38 seunit dan harga seunit saham Facebook pada 6 Jun 2018 ialah $191.34 bersamaan dengan pulangan 403.53% sejak didagangkan.

5. AMAZON ($70.9 bilion)

Anda pernah dengar tentang Amazon? Ini bukan hutan Amazon, tapi merupakan pelopor platform pasar atas talian yang bermula pada 1994.

Bagi mereka yang gemar membeli belah dalam talian, pasti menjadi rakan baik Amazon yang kini mempunyai lebih 30 juta pengguna.

Amazon mula menawarkan IPO pada 15 Mei 1997 dengan harga $18. Pada 6 Jun 2018, $1,695.75 seunit saham! Sejak didagangkan hingga kini, peratus keuntungan saham Amazon sebanyak 9,320.8%!!! Hampir 10,000 peratus keuntungan. Malah keuntungan sebenar Amazon melebihi peratus tersebut kerana Amazon telah melakukan stock split sebanyak tiga kali iaitu :

  • 2 Jun 1998 (1 saham berpecah 2)
  • 5 Januari 1999 (1 saham berpecah 3)
  • 2 September 1999 (1 saham berpecah 2)

6. COCA COLA ($57.3 bilion)

Coca Cola dicipta oleh seorang ahli Farmasi, Dr. John S. Pemberton pada 1885. Bermula dari cuba-cuba, kini dianggarkan pengambilan harian Coca Cola sebanyak 1.9 bilion di seluruh dunia.

Menjadi antara jenama minuman bikarbonat paling ‘power’, saham Coca Cola juga tidak kurang hebatnya.

Didagangkan di NYSE pada 1919 dengan penawaran IPO $40 sesaham, harga saham Coca Cola kini $43.44. Nampak seperti sedikit sahaja penambahan harga saham kerana Coca Cola juga pernah melakukan Stock Split sebanyak 10 kali iaitu :

  • 15 September 1935 (1 saham berpecah 4)
  • 22 Januari 1960 (1 saham berpecah 3)
  • 22 Januari 1965 (1 saham berpecah 2)
  • 13 Mei 1968 (1 saham berpecah 2)
  • 9 Mei 1977 (1 saham berpecah 2)
  • 16 Jun 1986 (1 saham berpecah 3)
  • 1 Mei 1990 (1 saham berpecah 2)
  • 1 Mei 1992 (1 saham berpecah 2)
  • 1 Mei 1996 (1 saham berpecah 2)
  • 27 Julai 2012 (1 saham berpecah 2)

7. SAMSUNG ($47.6 bilion)

Berbanding jenama lain yang berasal dari negara Mat Saleh, SAMSUNG menjadi syarikat dari Asia yang tersenarai dalam senarai ini.

Berasal dari Korea Selatan, SAMSUNG aktif mengeluarkan produk eletronik dan dianggarkan kira-kira 2.5 bilion pengguna telefon pintar SAMSUNG di seluruh dunia.

Samsung Electronics Co Ltd didagangkan di Nasdaq.

8. DISNEY ($47.5 bilion)

Jenama Disney begitu sinonim dengan semua orang kerana usianya telah menjangkau puluhan tahun. Ditubuhkan pada 1923 oleh pengasasnya, Walt Disney, ia begitu popular dengan rancangan hiburan kartun dan taman tema yang ada di seluruh dunia. Sebagai contohnya Mickey Mouse yang begitu ikonik dengan DISNEY.

Mula didagangkan pada 1957 dengan pengeluaran IPO berharga $13.88, Disney sudah melakukan 6 pecahan saham dalam sejarah syarikatnya.

Harga terkini saham Disney ialah $102.47 (8 Jun 2018). Sama seperti saham lain yang menjadi mahal, DISNEY telah melakukan Stock split sebanyak 8 kali iaitu :

  • 18 Disember 1962 (100 saham berpecah 103 saham)
  • 16 November 1967 (1 saham berpecah 2)
  • 1 Mac 1971 (1 saham berpecah 2)
  • 16 Januari 1973 (1 saham berpecah 2)
  • 6 Mac 1986 (1 saham berpecah 4)
  • 18 Mei 1992 (1 saham berpecah 4)
  • 10 Julai 1998 (1 saham berpecah 3)
  • 13 Jun 20017 (1000 saham berpecah 1014)

Sumber: Forbes The World’s Most Valuable Brands

Iklan

COVID-19 : 3.28 Juta Rakyat Amerika Syarikat Hilang Pekerjaan Dalam Tempoh 7 Hari

Impak negatif pandemik koronavirus semakin jelas di Amerika Syarikat dengan jumlah rakyat Amerika Syarikat yang mendaftar untuk mendapatkan faedah pengangguran melonjak ke paras tertinggi 3.28 juta orang. Hal ini diumumkan oleh Jabatan Buruh negara itu pada Khamis (27 Mac 2020) dalam laporan yang dibuat setiap minggu.

Peningkatan ini jauh lebih tinggi berbanding tuntutan faedah pengangguran yang dicatatkan pada minggu sebelum itu sebanyak 282,000 permohonan pada minggu berakhir 14 Mac 2020.

Laporan ini juga menunjukkan sejumlah 1.803 juta orang telah menerima insurans pengangguran setakat ini. Data ini menunjukkan gambaran jelas impak negatif koronavirus terhadap ekonomi.

Minggu lalu, bank pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) telah mengumumkan rangsangan monetari dengan menawarkan pelonggaran kuantitatif tanpa had bagi memastikan jumlah kredit kekal mencukupi dalam sistem kewangan negara itu.

Pemberhentian Pekerja Kini Bermula

Usaha pembendungan penularan virus Covid-19 menyebabkan perubahan yang benar-benar drastik dalam masa seminggu. Syarikat-syarikat memberhentikan pekerja seterusnya mereka yang terkesan membanjiri pejabat buruh bagi mendapatkan faedah pengangguran.

Walaubagaimanapun, terdapat laporan bahawa ramai daripada mereka tidak berjaya mendapatkan faedah tersebut kerana jumlah permintaan yang tinggi dalam satu masa.

Harus diingat, jumlah sebenar yang kehilangan pekerjaan mungkin lebih tinggi kerana tidak semua orang dapat memohon faedah pengangguran. Ada yang tidak berkelayakan dan gagal menembusi capaian laman web Jabatan Buruh untuk memohon faedah tersebut.

Kadar pengangguran semasa di Amerika Syarikat adalah 3.5% sebelum penularan Covid-19. Ia adalah kadar terendah yang pernah dicapai sejak 50 tahun yang lalu, menunjukkan pasaran buruh negara Uncle Sam ini berada di paras terbaik dalam sejarah.

Jika mengambil kira jumlah tuntutan pengangguran yang dicatatkan pada minggu lalu, ia adalah tambahan 2% kepada kadar pengangguran semasa.

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang banyak bergantung kepada perbelanjaan pengguna dengan kebergantungan yang tinggi terhadap sektor perkhidmatan sebanyak 70%. Bagi meningkatkan perbelanjaan domestik, pasaran buruhnya mestilah berada dalam keadaan optimum dengan kadar pengangguran tidak melebihi 5%.

Pengangguran Bakal Cecah Jumlah Tertinggi Dalam Sejarah

Pemberhentian pekerja dijangka akan terus meningkat dengan keadaan ekonomi Amerika Syarikat yang semakin merosot. Pendapatan perniagaan seperti restoran, hotel, pawagam, gymnasium dan syarikat penerbangan jatuh dengan mendadak. Jualan kereta turut merudum dan kilang-kilang pembuat kereta telah ditutup.

Kebanyakan daripada majikan berhadapan dengan kekangan untuk membayar pinjaman mereka dan terpaksa mengurangkan pekerja bagi tujuan penjimatan.

Dengan peningkatan jumlah pengangguran, ada penganalisa ekonomi berkata kadar pengangguran berkemungkinan mencapai paras 13% menjelang bulan Mei. Secara perbandingan, kadar pengangguran paling tinggi pernah direkodkan di Amerika Syarikat semasa ‘Great Recession’ tahun 2008 adalah 10%.

“Apa yang dilihat mustahil dua minggu lalu kini menjadi realiti,” demikian kata Nancy Vanden Houten, penganalisa ekonomi di Oxford Economics. “Ekonomi Amerika Syarikat akan berhadapan dengan kemelesetan besar ekonomi dengan peningkatan kadar pengangguran paling tinggi pernah dicatatkan.”

Mark Zandi, ketua penganalisa ekonomi di Moody’s Analytics menganggarkan penularan koronavirus bakal menyebabkan 7.5 juta pekerja kehilangan pekerjaan. Kebanyakannya akan berlaku pada suku kedua tahun 2020 di mana kadar pengangguran semasa 3.5% melonjak ke paras 10%.

Pengerusi Federal Reserve cawangan St. Louis, James Bullard berkata pihaknya menganggarkan kadar pengangguran akan mencapai 30%.

Dengan jumlah pekerja diberhentikan semakin meningkat, faedah pengangguran untuk jutaan rakyat Amerika Syarikat telah diambil kira dan termasuk dalam pakej rangsangan yang dicadangkan oleh Presiden Trump.

Setiausaha perbendaharaan, Steven Mnuchin mendakwa data yang dikeluarkan pada Khamis adalah tidak relevan kerana pihak Kongres Amerika Syarikat semakin hampir untuk meluluskan pakej rangsangan ekonomi yang bakal memanfaatkan semua pihak di negara itu.

Pakej ini bakal memberikan bayaran upah penuh selama empat bulan berturut-turut kepada penganggur dan pembayaran ‘one-off’ US$1,200 kepada orang dewasa di Amerika Syarikat. Pakej ini juga termasuk ratusan billion Dolar AS dalam bentuk pinjaman kepada perniagaan, hospital, dan kerajaan-kerajaan tempatan.

Persoalannya sekarang, bagaimana aktiviti ekonomi akan terus berjalan jika orang ramai bimbang untuk melakukan aktiviti di luar rumah?

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Hibah Tabung Haji – Adakah Salah Menggunakan Budi Bicara Untuk Beri Kepada 9.3 Juta Pendeposit?

Semakin panas isu berkenaan Tabung Haji ni. Ini berikutan pendedahan oleh YB Dr Mujahid, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang Tabung Haji telah melanggar Akta Tabung Haji 1995 kerana membayar hibah walaupun liabilitinya melebihi aset. Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Tabung Haji (TH) Untung Setiap Tahun, Tetapi Bagaimana Liabiliti Melebihi Aset?

Tetapi apa kata Tabung Haji pula dalam pemberian Hibah ni.

Hibah Merupakan Hadiah

Hibah TH adalah “hadiah” yang diisytihar oleh TH, berdasarkan konsep Wadiah Yad Dhamanah iaitu mengikut kemampuan kewangan TH pada tahun semasa.

Hibah tidak wajib dibayar oleh THWalaupun amalan pemberian hibah dibenarkan, ia tidak boleh dijadikan sebagai amalan tetap bagi mengelakkan amalan tersebut dikira sebagai “‘urf” (kebiasaan) yang menyerupai syarat dalam kontrak deposit berasaskan wadi’ah. Mensyaratkan pulangan dalam bentuk hibah terhadap simpanan wadi’ah boleh menjerumuskan akad tersebut ke dalam riba yang diharamkan syarak dan pulangan itu menjadi sesuatu yang tidak bersih.

Pemberian dan cara hibah TH dilakukan adalah seperti yang termaktub dalam Akta Tabung Haji 1995, Sekyen 22 (1) & (2):

Seksyen 22;
(1)   Tertakluk kepada seksyen ini, Lembaga boleh mengikut budi bicara mutlaknya menentukan pada bila-bila masa sama ada wajar untuk mengisytiharkan suatu jumlah wang sebagai untung boleh agih berkenaan dengan apa-apa tempoh atau tahun tertentu Kumpulan Wang dan jika ia menentukan untuk mengisytiharkan sedemikian, Lembaga hendaklah, dengan kelulusan Menteri, mengisytiharkan suatu jumlah wang sebagai untung boleh diagihkan berkenaan dengan apa-apa tempoh atau tahun tertentu Kumpulan Wang itu.

(2)   Jika suatu perisytiharan dibuat di bawah subseksyen (1), Lembaga hendaklah juga menentukan cara, amaun dan masa bagi mengkreditkan untung boleh agih itu kepada setiap pendeposit.

Sejak ditubuhkan, TH sentiasa berusaha memberi Hibah Tahunan kepada para pendeposit kami. TH turut memberi tambahan hibah khas kepada para pendeposit sempena peristiwa-peristiwa istimewa seperti Hari Kemerdekaan Malaysia ke-50 (2007), Ulangtahun ke-50 TH (2012) dan Hibah Haji bermula 2013 sehingga kini.

Sumber: Tabung Haji

Jumlah Pendeposit, Jumlah Deposit, Hibah Tahunan dan Hibah Haji Meningkat

Sumber: Tabung Haji

Daripada segi jumlah pendeposit & deposit, ianya meningkat setiap tahun.

Daripada segi hibah tahunan dan hibah haji pula, nampak macam sedikit menurun sejak beberapa tahun kebelakangan; tetapi ia naik semula pada tahun 2017.

Adakah Salah Guna Budi Bicara Untuk Beri Hibah?

Merujuk kembali kepada Seksyen 22 di atas, adakah salah bagi Tabung Haji untuk guna budi bicara mereka untuk beri hibah kepada para pendeposit?

Memang hibah tak wajib dibayar, tetapi berapa beruntungnya seramai 9.3 juta orang yang ada akaun dalam Tabung Haji?

1.3% Pendeposit Tabung Haji Menyumbang Kepada 50% Deposit Tabung Haji

Kita telah dimaklumkan bahawa 1.3% pendeposit Tabung Haji atau seramai 117,000 orang menyumbang kepada 50% deposit dalam Tabung Haji ni. Turut dilaporkan bahawa ada seorang pendeposit dengan sejumlah RM190 juta simpanan di dalam akaun Tabung Haji beliau.

Oleh itu diharapkan semua orang bertenang dan jangan panik. Jangan pergi tutup akaun Tabung Haji anda pula lepas ni.

Iklan

Laporan FinTech di Malaysia Bagi 2017

Semasa awal tahun 2017, kami ada membincangkan serba sedikit mengenai FinTech – Apa itu FinTech dan masa depan FinTech di Malaysia dan Apa Kelebihannya Kepada Rakyat Macam Kita?

Mari kita tengok pula apa yang telah berlaku dalam industri FinTech di Malaysia sepanjang tahun 2017.

Sektor Bayaran dan Wallet Paling Dominan

Sumber: FinTech News Singapore

Jika dirujuk gambar di atas, terdapat dua sektor yang mendominasi industri FinTech di Malaysia. Barangkali ini ada kaitan dengan industri e-dagang dan trend membeli-belah secara online yang semakin popular di Malaysia.

3 Badan Kawal Selia FinTech Malaysia

Bagi memastikan industri FinTech di Malaysia terus berkembang, harus ada badan yang bertanggungjawab untuk mengawal selia. Nama pun Financial Technology atau Teknologi Kewangan, duit kita takkan nak dibuat main-main pula kan? Kita semua sedia maklum, industri perbankan di Malaysia memang kena dikawal dan diselia dengan ketat supaya tidak berlaku sebarang penipuan dan manipulasi.

Sejak Tan Sri Muhammad bin Ibrahim mengambil alih tampuk sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia, beliau dilihat telah membawa banyak perubahan dalam industri FinTech di Malaysia.

Sumber: mole.my

Pada penghujung 2016, Financial Technology Enabler Group telah ditubuhkan oleh Bank Negara bagi menyokong inovasi yang boleh menambahbaik kualiti, kecekapan dan kebolehcapaian perkhidmatan kewangan di Malaysia. FinTech Regulatory Sandbox telah dibangunkan bagi membolehkan syarikat-syarikat membangunkan aplikasi atau platform yang boleh menyumbang kepada industri FinTech di Malaysia.

Sumber: Financial Technology Enabler Group

Berikut disenaraikan syarikat-syarikat yang telah dibenarkan untuk membangunkan aplikasi mereka menggunakan FinTech Regulatory Sandbox tersebut:

GoBear Ltd

Perniagaan/Aktiviti: Platform Penasihat Kewangan / Aggregator Insurans

GetCover Sdn Bhd

Perniagaan/Aktiviti: Platform Penasihat Kewangan / Aggregator Insurans

MoneyMatch Sdn Bhd

Perniagaan/Aktiviti: Perkhidmatan Penghantaran dan Tukaran Wang

WorldRemit Ltd

Perniagaan/Aktiviti: Perkhidmatan Penghantaran Wang

Jirnexu Sdn Bhd

Business/Activity: Platform Penasihat Kewangan / Aggregator Insurans

CIMB Bank and Paycasso Verify Ltd

Perniagaan/Aktiviti: Electronic Know-Your-Customer (e-KYC)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia Pula Dengan ECF & P2P

Seterusnya, kita dapat melihat Suruhanjaya Sekuriti Malaysia memainkan peranan dengan membangunkan dua rangka kerja kawal selia (regulatory framework) bagi memacu industri FinTech di Malaysia.

1. Equity Crowdfunding (ECF)

Crowdfunding merupakan cara alternatif untuk mendapatkan modal untuk membangunkan sesebuah idea dan menjadikannya suatu realiti. Malaysia merupakan negara pertama di ASEAN yang memperkenalkan equity crowdfunding sejak 2015. Jika anda ada idea yang menarik dan perlukan modal, boleh cari syarikat-syarikat di bawah yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti:

No. Operator Platform Orang Yang Boleh Dihubungi E-mel Laman Web
1 Ata Plus Aimi Aiza [email protected] http://www.ata-plus.com/
2 Crowdo Leo Shimada [email protected] http://investment.crowdo.com/
3 Crowdplus.Asia Andrew Tan [email protected] http://www.crowdplus.asia/
4 Eureeca Chris Thomas [email protected] http://www.eureeca.com/
5 Equity.pitchIN Sam Shafie [email protected] http://www.equity.pitchin.my/
6 FundedByMe Daniel Goettfert [email protected] http://www.fundedbyme.com/

2. Peer-to-peer Financing (P2P)

Bagi usahawan dan pemilik perniagaan kecil dan sederhana (SME), P2P ini membolehkan anda mendapatkan modal daripada sekumpulan pelabur individu menerusi platform digital online.

Suruhanjaya Sekuriti telah memperkenalkan rangka kerja kawal selia untuk P2P sejak 2016, dan telah meluluskan enam operator seperti di bawah:

No. Operator Platform Orang Yang Boleh Dihubungi E-mel Laman Web
1 Nusa Kapital Umar Munshi [email protected] https://www.nusakapital.com/
2 Finpal Dr Lee Thean Seong [email protected] http://www.b2bfinpal.com/
3 Fundaztic Ng Wei Miem [email protected] https://www.fundaztic.com/
4 AlixCo Daniel Goettfert [email protected] https://www.alixco.com/
5 Funding Societies Wong Kah Meng [email protected] https://fundingsocieties.com.my/
6 QuicKash Chew Chee Seng [email protected] https://www.quickash.com/
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Secara keseluruhannya, industri FinTech di Malaysia mempunyai potensi yang sangat besar. Dengan kedatangan Alibaba dengan platform AliPay, diharapkan kita mendapat suntikan yang lebih besar dengan kebanjiran pelancong daripada China yang akan berbelanja di Malaysia.

Boleh juga rujuk FinTech dan Tempiasnya Kepada GHL Systems yang telah mengalami kenaikan saham lebih daripada 100% dalam masa setahun.

Peta FinTech di Malaysia

Sumber: FinTech News Singapore

Secara kesimpulannya, dengan adanya kawal selia daripada Bank Negara dan Suruhanjaya Malaysia, diharapkan lebih banyak lagi syarikat yang akan terlibat bagi membangunkan lagi industri Fintech ini.

Boleh dikatakan tahun 2017 merupakan tahun yang mencabar bagi industri FinTech di Malaysia. Nak tahu syarikat yang terbaik tak? Ni dia – Rakuten Trade Dianugerahkan Syarikat Terbaik Tahunan Fintech di Malaysia Untuk 2017.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!