Siapa Bank Pusat (Central Bank) Dan Apakah Peranannya Di Malaysia?

Ramai tidak tahu siapakah bank pusat ni dan peranannya. Kita mungkin tahu bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) merupakan bank pusat di Malaysia, tetapi tahukah kita apa peranannya?

Oleh itu, jom kita sama-sama mengenali bank pusat dengan lebih dekat lagi. 

Apakah Bank Pusat (Central Bank)?

Jika kita rujuk kepada Wikipedia:

Bank pusat atau bank rizab merupakan badan yang bertanggungjawab untuk polisi kewangan sesebuah negara atau kumpulan negeri-negeri ahli.

Dah tahu definisi bank pusat, sekarang kita berkenalan pula dengan Bank Pusat di Malaysia.

Bank Pusat Malaysia

Bank pusat bagi Malaysia adalah Bank Negara Malaysia (BNM) yang terletak di Kuala Lumpur. Bank pusat ini telah wujud sejak tahun 1959 lagi dan ianya berperanan sebagai jurubank suatu masa dahulu. Kemudian pada tahun 1958, Akta Bank Malaysia dikaji semula sehinggalah tahun 1994.

Peranan Bank Negara Malaysia (Fungsi Bank Pusat)

Fungsi sesebuah bank pusat adalah berdasarkan objektif penubuhannya serta prinsip kepentingan ekonomi.  Selain berperanan sebagai pengeluar mata wang negara dan penasihat kerajaan bagi mengawal kewangan negara, terdapat beberapa peranan Bank Negara yang perlu anda tahu.

 • Mengeluarkan mata wang negara dan menyimpan rizab bagi menjaga nilai wang.
 • Memastikan kestabilan kewangan dan struktur kewangan yang baik.
 • Mempengaruhi kredit kewangan sentiasa dalam keadaan yang baik bagi kepentingan negara.
 • Merupakan jurubank dan penasihat kewangan Kerajaan.
 • Mengawal kadar faedah bagi segala polisi kewangan
 • Sebagai pemimjam terakhir bagi institusi kewangan kepada sektor bank sekiranya krisis kewangan berlaku.
 • Memastikan tiada penipuan (scam) berlaku melalui bank-bank dan institusi kewangan di Malaysia.

Kuasa Perundangan Bank Pusat

Berikutan diberi kuasa perundangan, Bank Negara Malaysia juga akan mengawal selia sistem kewangan negara berdasarkan akta-akta yang terlibat. Ia akan memudahkan proses dan menjadikan sistem lebih efektif. Di antaranya adalah:

i. Akta Bank Pusat Malaysia 1958 (dikaji semula – 1994) (CBA)

ii. Akta Perbankan Islam 1983 (IBA)

iii. Akta Institusi Kewangan dan Perbankan 1989 (BAFIA)

iv. Akta Perbankan Luar Pesisir 1990

Sistem pembangunan ekonomi, sistem perbankan dan kewangan serta semua urusan yang menjadi tanggungjawab bank pusat akan dikawal rapi. Selain daripada itu, bank pusat juga sering mengadakan program bagi membantu pencapaian kewangan negara dan pendidikan yang efektif untuk rakyat Malaysia.

Sumber Rujukan: studentsrepo.um.edu.my

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CBOE Gantung Pasaran Hadapan Bitcoin, Permulaan Bagi Pengakhiran Mata Wang Kripto?

Baru-baru ini Chicago Board Options Exchange (Cboe) telah menggantung Pasaran Hadapan Bitcoin (Bitcoin Futures) mereka berikutan kurangnya permintaan dan dagangan yang berlaku. Ianya seiring dengan kejatuhan harga Bitcoin yang berlaku sejak hujung 2017.

Sumber: Trading View

Bila harga menjunam, maka berlakulah jualan panik. Dan apabila semuanya telah reda, maka orang ramai pun semakin hilang minat dengannya.

Sumber: Investing.com

Ini mengakibatkan ramai orang lari dan melabur ke tempat lain. Jika dilihat kepada jumlah dagangan, kita dapat lihat ia juga mencatatkan penurunan. Secara fitrahnya, apabila harga turun, dagangan turun, minat belian juga semakin turun.

Mungkinkah suatu hari nanti ia akan naik semula?

Sumber: Investing.com

Jauhkanlah Diri Daripada Bitcoin

Selain daripada kejatuhan harga Bitcoin, penggunaan Bitcoin yang ada pada masakini sebagai satu mata wang adalah dilarang bagi memelihara kemaslahatan umum. Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Jemput juga baca Apa Itu Bitcoin & Mengapa Ianya Bukan Sejenis Pelaburan. Semoga kita dapat mengambil iktibar, kan banyak lagi pelaburan yang ada di luar sana yang SAH dan PATUH SYARIAH. Kenapa nak pilih yang haram juga?

Iklan

Pemilikan Kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Oleh Pelabur Asing Menjadikannya Sangat Kompetitif

Memiliki kelab bola sepak ternama di Eropah merupakan salah sebuah cabang pelaburan yang dilakukan oleh kebanyakan bilionaire ternama dunia. Di antara kelab bola sepak yang menjadi buruan golongan elit ini adalah kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris (EPL).

Sebab utama para bilionaire gemar untuk memiliki kelab EPL adalah disebabkan sikap terbuka badan pengurusan EPL yang membenarkan pelabur luar untuk memilki kelab bola sepak di negara tersebut.

Mula Sejak Tahun 2003 Lagi

Fenomena pembelian kelab bola sepak di Britain yang menjadikan EPL sangat kompetitif dimulakan oleh Roman Abramovich, seorang bilionaire dari Rusia yang telah membeli kelab Chelsea pada tahun 2003. Mereka telah berjaya menjadi  juara EPL buat kali pertama era baru pada tahun 2004 dan telah membuka mata banyak pihak tentang pentingnya suntikan kewangan bagi menjadikan sesebuah kelab itu berjaya.

Selain daripada itu, ada di antara bilionaire ini menjadikan pelaburan ke dalam kelab EPL sebagai satu hobi. Seperti Roman Abramovich yang memiliki Chelsea sebagai hobi dan untuk memenangi trofi perlawanan, bukan untuk menambah kekayaan peribadi.

Hal ini pula berbeza dengan pemilik kelab terkenal seperti Manchester City, Manchester United, Liverpool dan juga Arsenal yang memiliki kelab tersebut untuk mengembangkan portfolio perniagaan mereka.

Kelab Manchester City kepunyaan City Football Group merupakan kelab yang berjaya di EPL sejak pengambilalihan kelab tersebut dan pelaburan yang luar biasa. Tindakan ini juga sama seperti yang dilakukan oleh tiga  lagi kelab gergasi bola sepak di EPL iaitu Manchester United, Liverpool dan juga Arsenal yang dimiliki oleh Rakyat Amerika.

Mereka ingin mengembangkan portfolio pegangan mereka di dalam pelaburan yang berteraskan sukan.

Kesan positif daripada kemajuan liga EPL, liga Eropah yang lain turut mengikuti jejak langkah mereka seperti Perancis, Itali dan juga Sepanyol. Mereka telah membuka pintu untuk pemilikan kelab daripadaa pelabur asing.

Kecuali Liga Jerman

Hanya kelab dari Jerman sahaja yang tidak membenarkan pemilikan kelab oleh individu atau syarikat asing bagi menjaga tradisi bola sepak negara itu. Jerman terkenal dengan polisi yang mana kelab dimiliki sebahagiannya oleh peminat bolasepak dan sebahagiannya pemilik yang membeli kelab tersebut.

Setiap keputusan yang melibatkan kelab di Jerman perlu melalui rundingan dengan peminat mereka yang memegang saham kelab tersebut yang mana peraturan ini dikenali sebagai 50+1.

Oleh sebab itu, kelab di Jerman kurang kompettiif kerana jurang perbezaan yang ketara di antara kelab yang kaya dan kelab yang miskin. Ini telah menyukarkan sesetengah kelab yang miskin sukar untuk berdaya saing di Bundesliga, liga terulung di Jerman.

Sumber Rujukan:

Iklan

Hilang Pendapatan Disebabkan COVID-19? Ini Dia 4 Bantuan Yang Boleh Kita Pohon

Tidak kira di mana jua anda berada, anda tidak boleh mengelak daripada membincangkan isu COVID-19 pada masa kini. Ia merupakan topik hangat yang sudah pasti terpahat dalam sejarah.

Walaupun hanya bermula di wilayah Wuhan di China, ia sudah menular ke seluruh pelusuk dunia. Angka kematian akibat wabak ini semakin meningkat dan ini sudah pasti merupakan perkembangan yang membimbangkan.

Bagaimanapun, kerisauan masyarakat tidak terhenti setakat itu sahaja. Kebimbangan yang dicetuskan oleh pandemik ini melangkaui aspek kesihatan.

Perintah berkurung dan kawalan pergerakan yang diumumkan oleh pelbagai negara telah menyebabkan kemerosotan ekonomi dan gaya hidup.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melalui organisasi buruhnya menjangkakan seramai 195 juta pekerja sepenuh masa bakal kehilangan sumber pendapatan pada suku kedua tahun ini akibat penularan pandemik COVID-19 di seluruh dunia.

Industri yang paling teruk terjejas adalah perkhidmatan hotel dan makanan, pembuatan, dan runcit. 

Malaysia juga tidak terkecuali daripada menerima kesan. Bagaimanapun, pihak Kerajaan Persekutuan dan Negeri telah memperkenalkan beberapa inisiatif bagi membantu rakyat yang terjejas sumber pendapatan sama ada secara langsung atau tidak akibat COVID-19.

Perlukan duit tambahan untuk membantu anda yang sedang dalam kesempitan? Klik sini sekarang!

Sekiranya anda hilang pendapatan akibat daripada COVID-19, berikut adalah bantuan yang boleh anda pohon:

1. Bantuan khas dari NADMA

Bantuan daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) adalah sebanyak RM100 sehari. Ia adalah khusus bagi pesakit yang dirawat di wad dan dikenakan perintah pengawasan serta pemerhatian bagi kontak Covid-19.

Syarat-syarat lain termasuklah:

 • Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19.
 • Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh menjalani rawatan di wad hospital (warded) berikutan Covid-19

Permohonan dan maklumat lanjut boleh di dapati di laman sesawang NADMA.

2. Program Pengekalan Pekerjaan (ERP)

Program ini adalah hasil usaha Kementerian Sumber Manusia melalui agensinya, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso). Ia mula diperkenalkan melalui Pakej Rangsangan Ekonomi 2020.

ERP menyedia bantuan kewangan sementara sebanyak RM600 sebulan pada kadar rata untuk tempoh maksimun enam bulan kepada mana-mana pekerja dan majikan yang memenuhi kelayakan. Di antara syarat untuk menerima bantuan ini adalah:

 • pekerja diberi notis cuti sementara tanpa gaji (unpaid leave) oleh majikan berkuatkuasa 1 Mac 2020
 • pekerja swasta yang mendaftar dan mencarum dengan Sistem Insurans Pekerjaan (SIP)
 • terhad kepada pekerja bergaji RM4,000 ke bawah

Permohonan hendaklah dilakukan oleh majikan bagi pihak pekerja dan wang RM600 tersebut disalurkan terus kepada akaun pekerja. Permohonan boleh dilakukan di laman sesawang Perkeso.

3. i-Lestari

Bantuan ini membolehkan pencarum KWSP mengeluarkan wang maksimum sebanyak RM500 sebulan dari Akaun 2 mereka. Pengeluaran hanya boleh dibuat bagi tempoh 1 tahun (12 bulan) iaitu dari bulan April 2020 hingga bulan Mac 2021. Permohanan pengeluaran i-Lestari bermula 1 April 2020 dan bayaran akan mula dibuat mulai Mei 2020.

Mereka yang layak membuat pengeluaran adalah seperti berikut:

 • Warganegara Malaysia dan Pemastautin Tetap. Bukan warganegara (Fasa 2) juga layak memohon.
 • Berumur di bawah 55 tahun
 • Mempunyai baki di dalam Akaun 2

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai i-Lestari, teruskan bacaan anda di artikel kami di sini.

4. Pulau Pinang: Bantuan untuk pemandu teksi, penarik beca, dan pemandu e-hailing

Akibat dari pergerakan yang terbatas dan penjarakan sosial, industri pengangkutan awam adalah antara yang terjejas teruk. Buat penduduk Pulau Pinang yang sumber pendapatannya berada di dalam industri ini, pihak Kerajaan Negeri ada menyediakan bantuan untuk anda.

Buat 2,248 pemandu teksi dan 318 penarik beca di negeri tersebut, wang insentif berbaki RM300 akan diawalkan ke bulan April 2020 dan ditambah dengan bantuan ‘one-off’ sebanyak RM200. Buat kira-kira 10,000 pemandu e-hailing pula, bantuan tunai sebanyai RM300 akan diberikan.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Perlukan duit tambahan untuk membantu anda yang sedang dalam kesempitan? Klik sini sekarang!

Dapatkan tawaran pembiayaan Islam terbaik di Malaysia hari ini

Tidak semua hutang adalah buruk. Malahan, adakalanya ia boleh menguntungkan kita. Selain merupakan kaedah untuk melangsaikan hutang, pembiayaan kewangan boleh digunakan untuk membuat pelaburan strategik dan penambahan aset. 

Adakalannya juga kita memerlukan bantuan kewangan bagi tujuan perniagaan, perkahwinan, pelancongan, pengubahsuaian rumah, pembelajaran, dan lain-lain lagi. Pembiayaan kewangan adalah cara terbaik untuk membantu anda dalam perbelanjaan.

Apabila pembiayaan itu adalah jenis Islamik, ia lebih menjamin anda daripada tertipu dan risiko bebanan kewangan adalah lebih rendah berbanding pinjaman konvensional.

Kredit: AsSidq.com

AsSidq.com adalah platform sehenti anda untuk produk kewangan Islami. Kami membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik dari rakan perbankan dan kewangan kami, berdasarkan keperluan anda.

Kami memastikan pembiayaan anda bebas daripada unsur yang tidak beretika termasuk riba, gharar, maysir, haram, dan zulm.

Sama seperti produk perbankan Islam yang lain yang dikawal ketat di Malaysia, pembiayaan yang ditawarkan melalui Assidq.com dikawal oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara Malaysia. Ini adalah jawatankuasa yang memastikan semua pinjaman peribadi Islam di Malaysia mematuhi prinsip syariah.

Perkhidmatan ini disediakan percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan serta-merta. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Iklan

3 Agensi Pelaporan Kredit Terkemuka Di Malaysia: CTOS, Experian Dan CBM

Agensi Pelaporan Kredit adalah entiti berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010. Mereka ini melaksanakan kegiatan pelaporan kredit serta mengumpul dan menyusun maklumat kredit, supaya dapat membantu institusi kewangan dan entiti lain menentukan kebolehpercayaan kredit seseorang sebelum layak mendapatkan pinjaman.

Secara umumnya, setiap rekod buruk yang dilaporkan kepada biro kredit akan menjejaskan skor kredit dalam laporan kredit peminjam. Contohnya, walaupun peminjam telah bebas muflis, status muflis tersebut akan kekal dalam laporan kredit sehingga 2 tahun dari tarikh bebas muflis.

Selain daripada itu, skor kredit turut terjejas apabila peminjam lewat membuat pembayaran hutang, mempunyai litigasi (rekod tindakan undang-undang), dan terlibat dalam penyitaan rumah/kereta.

Laporan kredit perlu disemak dari semasa ke semasa walaupun peminjam tidak ada hutang yang banyak. Selain dapat mengetahui skor kredit yang terkini, peminjam juga dapat mengelakkan ‘fraud cases’ iaitu kecurian atau pemalsuan indentiti.

Jika hal tersebut berlaku, boleh laporkan dengan segera kepada agensi-agensi pelaporan kredit yang berdaftar.

Di Malaysia, terdapat 3 Agensi Pelaporan Kredit (APK) berdaftar yang perlu diketahui oleh peminjam kredit iaitu:-

1. CTOS DATA SYSTEMS SDN. BHD.  (CTOS)
https://ctoscredit.com.my/

2. EXPERIAN INFORMATION SERVICES (MALAYSIA) SDN. BHD.  (EXPERIAN)
(dahulu dikenali sebagai RAM CREDIT INFORMATION SDN. BHD.)
https://creditinfo.experian.com.my/

3. CREDIT BUREAU MALAYSIA SDN. BHD.  (CBM)
https://www.creditbureau.com.my/

Selain mempunyai akses kepada CCRIS, agensi-agensi tersebut juga mendapatkan maklumat kredit dari sumber awam seperti Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Insolvensi Negara (kes undang-undang), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan notis di akhbar.

Malah terdapat sedikit perbezaan dari segi beberapa perkara yang diambil kira untuk pengiraan skor kredit bagi ketiga-tiga agensi tersebut. Ringkasan seperti di bawah:-

Baca: Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online. Tak Sampai 1 Jam Siap!

Agensi Kos satu salinan laporan kredit
CTOS MyCTOS Score Report = RM 25 (tidak termasuk cukai)
MyCTOS Basic Report = Percuma
EXPERIAN Personal Credit Report BASIC = RM10.60 (termasuk SST)
Personal Credit Report PLUS = RM19.50 (termasuk SST)
CBM Individual Credit Report = RM60

Laporan CTOS, Experian, dan CBM sering menjadi rujukan oleh pihak bank untuk membantu membuat keputusan sama ada meluluskan atau menolak permohonan pinjaman. Menjadi tugas kita untuk menumpukan perhatian kepada status kewangan yang lebih baik agar kita dapat laporan kredit yang lebih ‘sihat’.

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman. Beliau boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan Experian, mereka ada produk bernama Experian Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan Experian Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!