Tukarkan Penggunaan Kad Kredit Kepada Kad Debit

Apakah itu kad debit? Bagus. Persoalan yang sewajar nya ditanya kepada mereka yang mahu menguruskan kewangan mereka dengan sistematik. Kad debit ini adalah satu kaedah yang mudah menggunakan wang dalam bank simpanan anda untuk membuat bayaran. Tak perlu anda membawa sejumlah wang yang besar apabila keluar berjalan-jalan.

Ini kerana ia menggunakan baki wang sedia ada dalam akaun simpanan, dan anda boleh membayar apa menggunakan kad debit selagi kedai tersebut mempunyai terminal untuk menerima pembayaran menerusi kad.

Kini dengan adanya teknologi “wave”, bererti anda hanya perlu letakkan kad debit anda di terminal pembayaran tersebut tanpa perlu memasukkan nombor pin anda.

Mengapa Kita Perlu Guna Kad Debit Sebagai Pengganti Kad Kredit?

Sudah tentu anda ingin tahu kepada anda perlu menggunakan kad debit? Ini kerana, penggunaan kad debit mengelakkan anda daripada berhutang dengan bank dan dikenakan dengan kadar faedah setiap bulan. Bayangkan, penggunaan kad kredit di usia muda bererti anda sudah mempunyai hutang. Dan hutang ‘jahat’ ini sangat mudah untuk menjadi tinggi dan akhirnya membebankan.

Kalau kita berhutang untuk membeli aset seperti rumah takpe juga, yang boleh dikira sebagai hutang ‘baik’. Tapi bila berhutang untuk beli telefon pintar terkini atau nak beli perabot menjelang musim perayaan, bukankah itu satu tindakan yang kurang bijak?

Dengan adanya kad debit, kita hanya berbelanja dengan wang yang kita ada. Maknanya kita tidak akan rambang mata untuk membeli sesuatu yang di luar kemampuan.

Apabila anda menggunakan kad debit juga, jika tertinggal dompet atau beg tangan tak risau sangat wang anda dicuri. Begitu juga halnya jika anda diragut, ada ke penjenayah yang nak guna kad debit anda? Lagi senang pihak berkuasa nak tangkap, sebab setiap transaksi menggunakan kad debit boleh diketahui dan dikesan dengan cepat.

Di era kerajaan baru ini pula, setiap kad kredit akan dikenakan caj sebanyak RM25 setiap tahun sempena SST 2.0 yang baru diperkenalkan. Dapat juga berjimat dengan kad debit, sebab ianya dikecualikan cukai.

Kelemahan Kad Debit

Namun, kad debit bukannya tanpa sebarang kelemahan. Kedai-kedai kecil seumpanya yang tidak mempunyai terminal kad, sudah pasti akan meminta anda bayar menggunakan wang tunai.

Selain daripada itu, mata ganjaran kad debit memang tidak boleh menandingi apa yang ditawarkan oleh kad kredit. Tetapi sekurang-kurangnya anda tidak membuat hutang jahat yang mungkin menjerat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.