Tukarkan Penggunaan Kad Kredit Kepada Kad Debit

Apakah itu kad debit? Bagus. Persoalan yang sewajar nya ditanya kepada mereka yang mahu menguruskan kewangan mereka dengan sistematik. Kad debit ini adalah satu kaedah yang mudah menggunakan wang dalam bank simpanan anda untuk membuat bayaran. Tak perlu anda membawa sejumlah wang yang besar apabila keluar berjalan-jalan.

Ini kerana ia menggunakan baki wang sedia ada dalam akaun simpanan, dan anda boleh membayar apa menggunakan kad debit selagi kedai tersebut mempunyai terminal untuk menerima pembayaran menerusi kad.

Kini dengan adanya teknologi “wave”, bererti anda hanya perlu letakkan kad debit anda di terminal pembayaran tersebut tanpa perlu memasukkan nombor pin anda.

Mengapa Kita Perlu Guna Kad Debit Sebagai Pengganti Kad Kredit?

Sudah tentu anda ingin tahu kepada anda perlu menggunakan kad debit? Ini kerana, penggunaan kad debit mengelakkan anda daripada berhutang dengan bank dan dikenakan dengan kadar faedah setiap bulan. Bayangkan, penggunaan kad kredit di usia muda bererti anda sudah mempunyai hutang. Dan hutang ‘jahat’ ini sangat mudah untuk menjadi tinggi dan akhirnya membebankan.

Kalau kita berhutang untuk membeli aset seperti rumah takpe juga, yang boleh dikira sebagai hutang ‘baik’. Tapi bila berhutang untuk beli telefon pintar terkini atau nak beli perabot menjelang musim perayaan, bukankah itu satu tindakan yang kurang bijak?

Dengan adanya kad debit, kita hanya berbelanja dengan wang yang kita ada. Maknanya kita tidak akan rambang mata untuk membeli sesuatu yang di luar kemampuan.

Apabila anda menggunakan kad debit juga, jika tertinggal dompet atau beg tangan tak risau sangat wang anda dicuri. Begitu juga halnya jika anda diragut, ada ke penjenayah yang nak guna kad debit anda? Lagi senang pihak berkuasa nak tangkap, sebab setiap transaksi menggunakan kad debit boleh diketahui dan dikesan dengan cepat.

Di era kerajaan baru ini pula, setiap kad kredit akan dikenakan caj sebanyak RM25 setiap tahun sempena SST 2.0 yang baru diperkenalkan. Dapat juga berjimat dengan kad debit, sebab ianya dikecualikan cukai.

Kelemahan Kad Debit

Namun, kad debit bukannya tanpa sebarang kelemahan. Kedai-kedai kecil seumpanya yang tidak mempunyai terminal kad, sudah pasti akan meminta anda bayar menggunakan wang tunai.

Selain daripada itu, mata ganjaran kad debit memang tidak boleh menandingi apa yang ditawarkan oleh kad kredit. Tetapi sekurang-kurangnya anda tidak membuat hutang jahat yang mungkin menjerat.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Wanita Yang Teraniaya Dalam Perkahwinan, Terutamanya Dalam Bentuk Kewangan

Wanita sering teraniaya dalam sesebuah institusi perkahwinan. Lebih parah apabila isteri tersebut tidak bekerja dan hanya bergantung harap kepada suami semata-mata.

Kalau dapat suami yang bertanggungjawab, Alhamdulillah. Namun, kita harus berdepan dengan realiti bukan semua orang sebegitu.

Jom kita dengar kupasan Puan Noraini Othman mengenai topik panas ini.

Bermacam-Macam Kes Yang Berlaku

Ramai yang masih bergelar isteri yang sah tapi tidak diberi nafkah.

Yang digantung tidak bertali, yang sudah berpisah, sudahlah tidak diberi nafkah, wang ringgit, barang kemas isteri ditagih sekali.

Ah, sungguh durjana lelaki seperti ini. Apakah layak ianya dipanggil sebagai lelaki???

Dalam bahagian faraid, isteri mendapat bahagian yang paling sedikit tapi itu tidak bermakna Islam merendahkan martabat wanita.

Wanita Adalah Mulia Di Sisi Islam

Malah Islam mengangkat darjat wanita dengan memerintah anak-anak taat kepada ibu 3 kali lebih daripada bapa.

Tiada seorang lelaki pun yang Allah kurniakan rahim untuk mengandungkan dan melahirkan seorang manusia lainnya.

Juga dikhabarkan juga, lelaki pasti tidak sanggup menahan sakit bersalin.

Ya Allah, hebatnya kita wanita.

Walaupun dalam faraid isteri hanya mendapat bahagian 1/8, itu jika monogami dan jika berpoligami 1/16, beristeri 3, 1/24 dan yang beristeri 4, 1/32.

Kira-kiranya begini jika diambil jumlah RM100 ribu untuk memudahkan:

Monogami 1/8 : RM12500
Poligami 1/16 : RM6250
3 orang isteri 1/24 : RM4,166.67
4 orang isteri 1/32 : RM3125.

Nampak sedikit sangat kan.

Ilmu Kewangan Sangat Penting

Namun begitu, wanita perlu bijak mempersiapkan diri dengan ilmu kewangan.

1 pesanan saya, bab kewangan pastikan jika suami perlukan bantuan, rekodkan. Kemudian minta semula. Bukan berkira tapi kita mahu beritahu bahawa tanggungjawab suami itu besar. Bukan tak sayang suami tapi isteri perlu ada back up plan juga. Kena sayang diri sendiri dahulu jika tidak mahu perkara tidak diingini berlaku, sekurang-kurangnya kita telah bersedia.

Ujian Allah tak kira masa.

Tak cukup plan A, sediakan plan B. Jangan risau, tak jadi plan B, ada plan C sampai Z.

Bahagian faraid wanita ini sedikit sebab kekurangan yang lain perlu dibantu oleh waris faraid sebelah suami turutan bermula daripada bapa kepada suami iaitu bapa mertua isteri.

Jika bapa sebelah suami tidak mampu maka adik beradik lelaki sebelah suami perlu bertanggungjawab memastikan urusan kewangan keluarga isteri yang kematian suami tadi cukup.

Ramai Yang Tak Tahu Atau Mempunyai Tanggapan Yang Salah

Di Malaysia juga ada hak Harta Sepencarian yang boleh dituntut sehingga 50% namun perlu ada pembuktian.

Dokumen Deklarasi Harta Sepencarian juga ada di Malaysia. Dokumen ini disarankan semua wanita buat seawal fasa honeymoon lagi. Semasa dalam tempoh inilah senangnya para suami menyerahkan harta tanpa banyak bicara dan wanita menggunakan kuasa pujuk rayu.

Kebanyakan wanita hanya mahu mengambil tindakan hanya setelah berlaku krisis rumahtangga, ini menyukarkan proses selanjutnya.

Namun begitu masih ada jalan yang boleh diusahakan asalkan jangan patah semangat.

Jadilah wanita yang celik Pusaka.

Kredit: FB Noraini Othman

Iklan

9 Perangai Ini Tanda Anda Sudah Dijangkiti Virus Acah-Acah Kaya

Kita mesti ada rakan sebaya yang selalu rasa dia kaya tetapi hakikatnya gaji ciput (Dah check dia memang bukan keturunan Raja Arab Saudi). Lepas tu asyik mengeluh sana sini sebab poket dah barai. Duit banyak, habis pun banyak. Duit sikit habis banyak juga.

Bila minyak naik 5 sen muka dialah yang paling kuat maki dekat FB.

Padahal perangai dia;

#1. Asyik mengeluh kata gaji tak cukup.

Kalau ada SALE 80% menggelupur keluarkan duit di ATM (terutamanya kaum hawa). Rugi kalau tak beli katanya. “Eh, shopping tu treatment okey. Hilangkan penat dan stress”

#2. Gaji sikit tapi belanja serupa tauke judi.

Nak berjimat jauh sekali. Pakaian semua berjenama. Kasut nak Nike, Puma, Adidas. Beli tudung harga RM800 padahal sehelai tu je pun. Nak buat tayang dekat Facebook je.

#3. Kereta baru 3 tahun dah tukar baru.

Naik suami isteri je tapi dah pakai kereta besar. Gaji RM2000 tapi dah beli kereta import ratus-ratus ribu. Lupa habis pasal duit road tax, duit minyak, duit servis, tayar yang nak kena ganti.

#4. Masa bujang malu nak naik motor kapcai.

Risau rakan sepejabat kata miskin. Orang kata awek pun susah nak jatuh cinta. Memang nampak biasa, yang pasti kita boleh ke tempat kerja on time, takdelah kena redah jem sakan.

#5. Setiap hari minggu keluar makan kedai hipster mahal.

Air kopi dia secawan RM18. Rewards yourself katanya. Gambar dekat Insta penuh gambar makanan. Sedarlah RM18 secawan kopi di kedai hipster bersamaan nasi + ayam masak merah + sayur + telur + air sirap di warung. Jika minum 2x seminggu, kosnya ialah RM 18 x 2 = RM 36 dan menjadi RM 1,872 setahun (52 minggu). Bayangkan jika minum 3x seminggu atau 4x seminggu?

#6. Semua Up To Date

Telefon pintar paling terbaru dan tercanggih di antara teman-teman. Tak nak kalah. Mesti nak up to date.

#7. Duit baki RM10 barulah nak berjimat.

Makan biskut, megi dan puasa tak makan malam. Kalau masa gaji dah berjimat kan lebih bijak.

#8. Kad kredit ada sampai dua tiga.

Swipe sana sini serupa mampu bayar je. Guna kad kredit bukan tanda kita kaya. Kaya apanya kalau terpaksa berhutang dulu dengan bank untuk beli atau bayar sesuatu? Itu belum lagi yang nak bayar makan pun nak swipe kad kredit. Makan pun nak hutang? Makanlah apa yang mampu.

#9. Tak travel luar negara

Yang ni je dia tak buat. Pasal nama dah kena blacklist. PTPTN dah lama tak bayar. Dah tertunggak 2 tahun. Kalau tak, awal-awal dah buat status dekat FB “KRABI I’m Coming”, “BALI kau tunggu, aku datang”. Satu dunia tahu dia nak pergi travel.

Baca juga Cara Keluarkan Duit KWSP Akaun II Untuk Bayar Hutang PTPTN

Golongan macam ni selalu berfikiran negatif. Semuanya mustahil.

Asyik pertikai gaji dan rezeki orang lain. Orang bergaji rendah beli rumah pun dia tak percaya. Padahal CCRIS pun tak tahu apa benda. Sedarlah yang sesiapa pun tak akan ubah nasib ekonomi kau kalau bukan diri kau sendiri. Kalau kau nak tingkatkan taraf hidup, kau sendiri kena berusaha. Takkanlah masa umur dah 30 tahun nanti baru nak sedar dari lamunan?

Sedarlah kau tu bukan menteri.

Kalau anda rasa perkongsian ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Iklan

Tutorial Simpanan Akaun Tabung Haji Anak-Anak Secara Online

Norma biasa tiba sahaja musim perayaan, kanak-kanak akan lebih keterujaannya sebab dapat duit raya. Justeru, ibu bapa perlu memainkan peranan penting agar duit raya anak-anak tidak dibazirkan bahkan disimpan sebaiknya di tempat yang betul.

Ikuti hasil perkongsian daripada Puan Nur Aliah Mohd Nor berkenaan cara-cara nak simpan duit raya anak ke dalam akaun Tabung Haji. Buat secara online saja, tak perlu bersusah-payah.

Mudah Je Rupanya Nak Simpan Duit Raya Anak Di Tabung Haji. Ni Caranya.

Lia risau sangat kalau kita tak tahu cara nak uruskan simpanan duit raya anak-anak ke Tabung Haji ni!

Ramai juga orang kat luar sana yang gelisah sampai terpaksa PM Lia tanya cara macam mana nak transfer duit anak mereka ni ke Tabung Haji.

Lia suka dengan mak ayah yang dah fikirkan simpanan untuk anak-anaknya. Atleast simpan di Tabung Haji setiap tahun dapat juga dividen. Kan?

Sini Lia kongsikan cara mudah simpan duit anak ke Akaun Tabung Haji melalui perbankan atas talian Maybank2u.

Namun sebelum itu, bagi anda yang 1st time nak buat transfer macam ni, perkara utama anda perlu pergi ke ATM Maybank dan bawa sekali buku akaun Tabung Haji tu ye.

Linkkan Dulu Akaun Maybank Dengan Akaun Tabung Haji

Caranya:

1) Masukkan kad ATM Maybank ke mesin ATM Maybank
2) Pergi ke menu Tabung Haji (TH)
3) Tekan “Daftar Akaun TH ke ATM Kad”
4) Masukkan nombor akaun TH (boleh rujuk di buku akaun TH)
5) Siap!

Lepas dah siap daftar akaun Tabung Haji untuk diri sendiri dan anak-anak di mesin ATM, kemudian anda perlu buka website atau apps Maybank2u.

Ikut je langkah-langkah gambar di bawah ni, Lia ada tunjukkan step by step yang sangat mudah untuk anda follow.

Jangan biarkan duit raya anak-anak simpan di rumah. Masukkan terus ke akaun Tabung Haji agar lebih selamat. Biarkan je duit tu beranak-pinak (dividen) dalam akaun Tabung Haji. Best kan.

Step 1:
Masukkan kad Maybank anda, pilih bahasa M’sia atau English.

Step 2:
Pilih TABUNG HAJI (TH) di skrin menu utama ATM Maybank

Step 3:
Click Daftar Akaun Kanak-Kanak TH Ke ATM Kad

P/S : Kat sini macam-macam boleh buat tau. Nak check baki Tabung Haji pon boleh.

Step 4:
Sebelum nak daftarkan akaun anak-anak ke TH, Mak Ayah WAJIB daftar terlebih dahulu ke akaun TH di ATM Maybank.

Step 5:
Masukkan nombor akaun TH Mak/Ayah

Step 6:
Masukkan nombor siri buku akaun TH (rujuk pada buku Tabung Haji)

Click pada YA.

Seterusnya boleh register akaun TH untuk anak-anak pula.

Step 7:
Ini website Maybank yang paling latest.

Login je macam biasa. (Bawah sekali Lia ada tunjuk cara login website Maybank yang lama).

Step 8:
Click pada Pay & Transfer

Step 9:
Click pada Tabung Haji

Step 10:
Di bahagian sini anda boleh pilih nak transfer duit ke akaun Tabung Haji diri sendiri, atau untuk anak-anak.

Semua urusan Tabung Haji boleh buat dalam ni.

Nampak tak di sebelah kanan ada tulis RM? Di situ ada tunjuk berapa baki Tabung Haji anda.

P/S : Sekali lagi nak ingatkan, pastikan daftar/aktifkan dulu akaun TH anak-anak di ATM Maybank.

Siap!

Okay yang ini Lia nak tunjukkan cara bagaimana anda boleh buka website Maybank2u yang versi lama punya.

Nampak kan arrow warna kuning di sebelah kanan tu? Itu tandanya kalau anda nak back to old version Maybank.

Yang part ni login je macam biasa.

Click pada Accounts & Banking

Di bawah All Accounts, ada Tabung Haji. Click pada Tabung Haji tu.

Wah! Nampak tak bestnya pakai Maybank ni, semua ada! Nak check baki, nak transfer dari Tabung Haji ke akaun Maybank atau Maybank ke Tabung Haji (Diri sendiri atau anak-anak), dan boleh juga daftar haji!

Untuk keluarkan, boleh transfer ke akaun Maybank dan keluarkan melalui ATM.

Ni contohnya dari Maybank nak transfer duit ke Tabung Haji. Boleh tulis berapa amount nak transfer, dari akaun mana, ke akaun siapa (contoh: anak-anak).

Mudah je kan? Alhamdulillah semuanya dah siap!

Minta tolong sampaikan berita dan info ni pada keluarga kita ye sebab mungkin masih ramai yang belum tahu.

P/S : Bagi yang tak pernah buka akaun Tabung Haji, anda boleh buka akaun dengan bawa IC ibu/bapa, bawa MyKid dan Sijil Kelahiran anak ke bangunan Tabung Haji, Bank Islam atau Bank Rakyat.

Kredit: FB Nur Aliah Mohd Nor

Iklan

Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK-11) – Sejauh Mana Pelaksanaannya?

Pada hari Khamis 18 Oktober 2018 yang lalu, Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad telah pun membentangkan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) 2016-2020: Keutamaan dan Peneklanan Baharu di Bangunan Parlimen.

Tapi sebelum itu, apa kata kita recap semula apa itu RMK-11 ini:

Sumber: Astro Awani

Sekarang dah tahu apa itu RMK-11, apa kata kita dengar kupasan Kajian Separuh Penggal tersebut daripada pihak Kapital.my.

Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) 2016-2020 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bukanlah sekadar memberi perincian pencapaian pelan pembangunan tetapi juga mahu menyatakan keutamaan kerajaan yang baru untuk memacu kemajuan Malaysia.

Dalam sesi pembentangan itu, Tun Mahathir telah menggariskan enam tunjang utama dalam RMK11 iaitu mereformasi tadbir urus ke arah meningkatkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan awam, memperkukuh pembangunan inklusif dan kesejahteraan rakyat, menuju ke arah pembangunan wilayah yang seimbang, memperkasa modal insan, mempertingkat kemampanan alam sekitar melalui pertumbuhan hijau dan memperkukuh pertumbuhan ekonomi.

Antara perkara yang ditekankan dalam pembentangan RMK11 ini ialah pembaharuan institusi dengan amalan tadbir urus dan polisi yang baik bagi menarik pelabur kembali ke Malaysia. Tun Mahathir  menyatakan akan memberi keutamaan dan penekanan baru dalam mereformasi tadbir urus bagi meningkatkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan awam.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali turut dipetik berkata bahawa kerajaan sebelum ini gagal mencapai sasaran mereka kerana ketirisan dan juga rasuah. Oleh itu, pembaharuan tadbir urus adalah penting bagi memulihkan kembali keyakinan pelabur untuk datang ke Malaysia.

“Dan antara tonggak terpenting dalam Kajian Separuh Penggal RMK11 untuk memastikan urus tadbir yang baik kerana dengan urus tadbir ini dapat jamin keyakinan baru di kalangan pelabur asing untuk kembali semula ke Malaysia dan dapat menjana pertumbuhan. Dan dengan pertumbuhan kita dapat agih kekayaan secara adil dan saksama,” ujar Azmin Ali.

Kredit: The Star

Antara perkara yang menjadi tumpuan daripada sesi pembentangan ini adalah pengumuman tempoh perkhidmatan jawatan Perdana Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri yang dihadkan kepada dua penggal sahaja bagi mereformasikan sistem politik.

Menurut Tun Mahathir lagi, bagi pelantikan jawatan utama di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Jabatan Audit Negara dan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, kerajaan akan menubuhkan sebuah jawatankuasa pemilih yang akan bertanggungjawab bagi memperaku pelantikan jawatan-jawatan penting ini.

“Suruhanjaya tertentu seperti SPRM dan SPR akan juga bertanggungjawab secara langsung kepada Parlimen. Langkah segera untuk mereformasi sistem politik juga akan dilaksanakan. Tempoh perkhidmatan jawatan Perdana Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri akan dihadkan kepada dua penggal. Perdana Menteri juga tidak akan memegang portfolio lain,” ujar Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sewaktu sesi pembentangan RMK11.

Kredit: Kosmo

Antara perkara lain yang bakal dilaksanakan lagi dalam tempoh RMK11 ini ialah pengembalian semula Akta Perkhidmatan Parlimen 1963 untuk mempertingkatkan kuasa autonomi Parlimen.

Selain itu, kerajaan juga mahu memerangi rasuah secara menyeluruh dalam sektor awam dan juga swasta. Antara langkah yang bakal diambil ialah dengan mentransformasi SPRM untuk menjadi sebuah badan bebas sepenuhnya di samping akan mengkaji semula Akta SPRM secara menyeluruh.

Kerajaan juga akan menilai kembali Akta Perlindungan Saksi 2009 dan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 bagi mempertingkatkan undang-undang pencegahan rasuah.

Menurut laporan RMK11 ini, institusi sekarang masih kekurangan semak dan imbang (check and balance) antara executive, legislative dan judiciary. Pengasingan kuasa adalah asas penting bagi membendung penumpuan kuasa pada sesetengah bahagian dalam kerajaan sahaja. Disebabkan hal itu, pekerja perkhidmatan awam yang memegang jawatan-jawatan sensitif akan diwajibkan kepada sistem ‘job rotation’.

Peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya juga akan diasingkan dengan melantik dua individu yang berlainan supaya semak dan imbang dapat dipertingkatkan pada semua peringkat.

Antara pembaharuan institusi yang bakal dilaksanakan lagi ialah penubuhan sebuah suruhanjaya bebas aduan dan salahlaku polis bagi memperkasakan integriti serta mencegah salahlaku dalam anggota polis.

Kerajaan juga akan melantik pegawai bebas (Ombudsman) yang akan menyiasat sebarang aduan dan salah urus tadbir dalam perkhidmatan awam dan akan melapor secara terus kepada Parlimen.

Dalam pembentangan itu juga, Tun Dr Mahathir menyatakan kerajaan akan menambahbaik sistem pilihan raya yang sedia ada. Antara perkara yang bakal dilakukan ialah menurunkan had umur pengundi kepada 18 tahun serta memperkenalkan undang-undang berkaitan pembiayaan politik.

Sebuah rangka kerja perundangan yang komprehensif dan berkesan juga bakal diperkenalkan bagi menambah baik prosedur perolehan kerajaan di samping menguatkuasakan pelaksanaan tender terbuka serta mengkaji semula rangka kerja perkongsian awam-swasta.

“Mandat yang diberikan oleh rakyat adalah untuk kita melakukan perubahan. Maka reformasi tadbir urus menjadi keutamaan. Kita telah melakukannya dengan menukar pemimpin institusi kritikal seperti institusi kehakiman, Jabatan Peguam Negara, SPRM dan SPR. Tadbir urus kerajaan perlu diperbaiki. Ketelusan akan ditingkatkan bagi mencegah rasuah dan membasmi salah guna kuasa,” ujar Perdana Menteri itu.

Sumber: Kapital.my

 

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!