Tukarkan Penggunaan Kad Kredit Kepada Kad Debit

Apakah itu kad debit? Bagus. Persoalan yang sewajar nya ditanya kepada mereka yang mahu menguruskan kewangan mereka dengan sistematik. Kad debit ini adalah satu kaedah yang mudah menggunakan wang dalam bank simpanan anda untuk membuat bayaran. Tak perlu anda membawa sejumlah wang yang besar apabila keluar berjalan-jalan.

Ini kerana ia menggunakan baki wang sedia ada dalam akaun simpanan, dan anda boleh membayar apa menggunakan kad debit selagi kedai tersebut mempunyai terminal untuk menerima pembayaran menerusi kad.

Kini dengan adanya teknologi “wave”, bererti anda hanya perlu letakkan kad debit anda di terminal pembayaran tersebut tanpa perlu memasukkan nombor pin anda.

Mengapa Kita Perlu Guna Kad Debit Sebagai Pengganti Kad Kredit?

Sudah tentu anda ingin tahu kepada anda perlu menggunakan kad debit? Ini kerana, penggunaan kad debit mengelakkan anda daripada berhutang dengan bank dan dikenakan dengan kadar faedah setiap bulan. Bayangkan, penggunaan kad kredit di usia muda bererti anda sudah mempunyai hutang. Dan hutang ‘jahat’ ini sangat mudah untuk menjadi tinggi dan akhirnya membebankan.

Kalau kita berhutang untuk membeli aset seperti rumah takpe juga, yang boleh dikira sebagai hutang ‘baik’. Tapi bila berhutang untuk beli telefon pintar terkini atau nak beli perabot menjelang musim perayaan, bukankah itu satu tindakan yang kurang bijak?

Dengan adanya kad debit, kita hanya berbelanja dengan wang yang kita ada. Maknanya kita tidak akan rambang mata untuk membeli sesuatu yang di luar kemampuan.

Apabila anda menggunakan kad debit juga, jika tertinggal dompet atau beg tangan tak risau sangat wang anda dicuri. Begitu juga halnya jika anda diragut, ada ke penjenayah yang nak guna kad debit anda? Lagi senang pihak berkuasa nak tangkap, sebab setiap transaksi menggunakan kad debit boleh diketahui dan dikesan dengan cepat.

Di era kerajaan baru ini pula, setiap kad kredit akan dikenakan caj sebanyak RM25 setiap tahun sempena SST 2.0 yang baru diperkenalkan. Dapat juga berjimat dengan kad debit, sebab ianya dikecualikan cukai.

Kelemahan Kad Debit

Namun, kad debit bukannya tanpa sebarang kelemahan. Kedai-kedai kecil seumpanya yang tidak mempunyai terminal kad, sudah pasti akan meminta anda bayar menggunakan wang tunai.

Selain daripada itu, mata ganjaran kad debit memang tidak boleh menandingi apa yang ditawarkan oleh kad kredit. Tetapi sekurang-kurangnya anda tidak membuat hutang jahat yang mungkin menjerat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!