Tukarkan Penggunaan Kad Kredit Kepada Kad Debit

Apakah itu kad debit? Bagus. Persoalan yang sewajar nya ditanya kepada mereka yang mahu menguruskan kewangan mereka dengan sistematik. Kad debit ini adalah satu kaedah yang mudah menggunakan wang dalam bank simpanan anda untuk membuat bayaran. Tak perlu anda membawa sejumlah wang yang besar apabila keluar berjalan-jalan.

Ini kerana ia menggunakan baki wang sedia ada dalam akaun simpanan, dan anda boleh membayar apa menggunakan kad debit selagi kedai tersebut mempunyai terminal untuk menerima pembayaran menerusi kad.

Kini dengan adanya teknologi “wave”, bererti anda hanya perlu letakkan kad debit anda di terminal pembayaran tersebut tanpa perlu memasukkan nombor pin anda.

Mengapa Kita Perlu Guna Kad Debit Sebagai Pengganti Kad Kredit?

Sudah tentu anda ingin tahu kepada anda perlu menggunakan kad debit? Ini kerana, penggunaan kad debit mengelakkan anda daripada berhutang dengan bank dan dikenakan dengan kadar faedah setiap bulan. Bayangkan, penggunaan kad kredit di usia muda bererti anda sudah mempunyai hutang. Dan hutang ‘jahat’ ini sangat mudah untuk menjadi tinggi dan akhirnya membebankan.

Kalau kita berhutang untuk membeli aset seperti rumah takpe juga, yang boleh dikira sebagai hutang ‘baik’. Tapi bila berhutang untuk beli telefon pintar terkini atau nak beli perabot menjelang musim perayaan, bukankah itu satu tindakan yang kurang bijak?

Dengan adanya kad debit, kita hanya berbelanja dengan wang yang kita ada. Maknanya kita tidak akan rambang mata untuk membeli sesuatu yang di luar kemampuan.

Apabila anda menggunakan kad debit juga, jika tertinggal dompet atau beg tangan tak risau sangat wang anda dicuri. Begitu juga halnya jika anda diragut, ada ke penjenayah yang nak guna kad debit anda? Lagi senang pihak berkuasa nak tangkap, sebab setiap transaksi menggunakan kad debit boleh diketahui dan dikesan dengan cepat.

Di era kerajaan baru ini pula, setiap kad kredit akan dikenakan caj sebanyak RM25 setiap tahun sempena SST 2.0 yang baru diperkenalkan. Dapat juga berjimat dengan kad debit, sebab ianya dikecualikan cukai.

Kelemahan Kad Debit

Namun, kad debit bukannya tanpa sebarang kelemahan. Kedai-kedai kecil seumpanya yang tidak mempunyai terminal kad, sudah pasti akan meminta anda bayar menggunakan wang tunai.

Selain daripada itu, mata ganjaran kad debit memang tidak boleh menandingi apa yang ditawarkan oleh kad kredit. Tetapi sekurang-kurangnya anda tidak membuat hutang jahat yang mungkin menjerat.

Previous ArticleNext Article

Pengambilalihan MASwings: Tiada Kesan Kewangan Terhadap MAG

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Pengambilalihan MASwings oleh kerajaan negeri Sarawak tidak akan memberi sebarang kesan kewangan terhadap penyata untung rugi (P&L) Malaysian Aviation Group (MAG).

Pengarah Urusannya, Datuk Kapten Izham Ismail berkata MASwings bukanlah sebuah syarikat yang menjana keuntungan tetapi organisasi kewajipan perkhidmatan awam.

“Bagi kami ia adalah “zero-sum game”. Pada tahap tertentu, pengambilalihan ini menyelesaikan cabaran MAG untuk menguruskan MASwings dan merupakan langkah ke hadapan,” katanya semasa taklimat media mengenai Prestasi Tahunan MAG 2024 hari ini.

Zero sum game bermaksud keuntungan hanya menyebelahi satu pihak.

MAG menandatangani perjanjian jual beli dengan kerajaan Sarawak untuk memuktamdkan pemindahan hak milik MASwings pada 12 Februari, 2025.

Kerajaan Sarawak berhasrat untuk menjenamakan semula MASwings sebagai AirBorneo dan mengendalikannya sebagai syarikat penerbangan milik kerajaan negeri.

Izham berkata walaupun syarikat penerbangan itu tidak menjana keuntungan, ia menerima insentif tahunan kerajaan.

“Apa yang kami peroleh daripada MASwings hanyalah dalam bentuk insentif sahaja dengan nilai kira-kira RM10 juta setahun. Secara bulanan atau harian, ia adalah bersifat ‘zero-sum game’. Kami tidak mengalami kerugian, pada masa sama tidak meraih keuntungan,” katanya.

Izham berkata MASwings beroperasi untuk memastikan hubungan luar bandar (pengangkutan udara) di bawah kewajipan perkhidmatan awam diberi mandat oleh kerajaan.

“Justeru, tiada kesan kepada P&L. Ia adalah zero-sum game. Anda mungkin bertanya mengapa kami menggunakan MASwings selama ini. Ini kerana kewajipan perkhidmatan awam Perkhidmatan Udara Luar Bandar,” katanya.

Beliau juga menekankan bahawa MASwings telah memainkan peranan penting dalam menyokong pembinaan negara, ia adalah tanggungjawab MAG untuk memastikan bandar dan kawasan luar bandar di Sabah dan Sarawak kekal terhubung.

— BERNAMA