Tukarkan Penggunaan Kad Kredit Kepada Kad Debit

Apakah itu kad debit? Bagus. Persoalan yang sewajar nya ditanya kepada mereka yang mahu menguruskan kewangan mereka dengan sistematik. Kad debit ini adalah satu kaedah yang mudah menggunakan wang dalam bank simpanan anda untuk membuat bayaran. Tak perlu anda membawa sejumlah wang yang besar apabila keluar berjalan-jalan.

Ini kerana ia menggunakan baki wang sedia ada dalam akaun simpanan, dan anda boleh membayar apa menggunakan kad debit selagi kedai tersebut mempunyai terminal untuk menerima pembayaran menerusi kad.

Kini dengan adanya teknologi “wave”, bererti anda hanya perlu letakkan kad debit anda di terminal pembayaran tersebut tanpa perlu memasukkan nombor pin anda.

Mengapa Kita Perlu Guna Kad Debit Sebagai Pengganti Kad Kredit?

Sudah tentu anda ingin tahu kepada anda perlu menggunakan kad debit? Ini kerana, penggunaan kad debit mengelakkan anda daripada berhutang dengan bank dan dikenakan dengan kadar faedah setiap bulan. Bayangkan, penggunaan kad kredit di usia muda bererti anda sudah mempunyai hutang. Dan hutang ‘jahat’ ini sangat mudah untuk menjadi tinggi dan akhirnya membebankan.

Kalau kita berhutang untuk membeli aset seperti rumah takpe juga, yang boleh dikira sebagai hutang ‘baik’. Tapi bila berhutang untuk beli telefon pintar terkini atau nak beli perabot menjelang musim perayaan, bukankah itu satu tindakan yang kurang bijak?

Dengan adanya kad debit, kita hanya berbelanja dengan wang yang kita ada. Maknanya kita tidak akan rambang mata untuk membeli sesuatu yang di luar kemampuan.

Apabila anda menggunakan kad debit juga, jika tertinggal dompet atau beg tangan tak risau sangat wang anda dicuri. Begitu juga halnya jika anda diragut, ada ke penjenayah yang nak guna kad debit anda? Lagi senang pihak berkuasa nak tangkap, sebab setiap transaksi menggunakan kad debit boleh diketahui dan dikesan dengan cepat.

Di era kerajaan baru ini pula, setiap kad kredit akan dikenakan caj sebanyak RM25 setiap tahun sempena SST 2.0 yang baru diperkenalkan. Dapat juga berjimat dengan kad debit, sebab ianya dikecualikan cukai.

Kelemahan Kad Debit

Namun, kad debit bukannya tanpa sebarang kelemahan. Kedai-kedai kecil seumpanya yang tidak mempunyai terminal kad, sudah pasti akan meminta anda bayar menggunakan wang tunai.

Selain daripada itu, mata ganjaran kad debit memang tidak boleh menandingi apa yang ditawarkan oleh kad kredit. Tetapi sekurang-kurangnya anda tidak membuat hutang jahat yang mungkin menjerat.

Previous ArticleNext Article

Funding Societies Lancar Penyelesaian Pembiayaan Islam Komprehensif

Penyelesaian Pembiayaan Islam merangkumi produk Pembiayaan Mikro-i, Pembiayaan Invois-i dan Pembiayaan Perniagaan-i yang menyasarkan pelbagai segmen PMKS

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023 – Funding Societies, platform kewangan digital PKS bersepadu terbesar di Asia Tenggara, telah melancarkan koleksi produk pembiayaan komprehensif patuh Syariah bagi memenuhi keperluan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berkelayakan kredit namun terpinggir bagi mendapatkan kemudahan kredit untuk mengembangkan perniagaan mereka. Perkhidmatan pembiayaan Islam ini merangkumi Pembiayaan Perniagaan-i (Business Term Financing-i), Pembiayaan Mikro-i (Micro Financing-i), dan Pembiayaan Invois-i (Invoice Financing-i).

“Kemudahan kredit adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan PKS secara inklusif dan mampan. Di Malaysia sahaja, jurang pembiayaan PKS sedia ada berjumlah RM90 bilion. Oleh sebab itu, platform pembiayaan PKS seperti Funding Societies memainkan peranan penting bagi merapatkan jurang tersebut. Kedudukan Malaysia sebagai peneraju pembiayaan Islam adalah berketepatan untuk memperkasakan tawaran pembiayaan patuh Syariah kami bagi menyokong pembangunan PKS Malaysia,” kata Wong Kah Meng, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan bagi Funding Societies | Modalku dan Pengasas Bersama Funding Societies Malaysia.

Chai Kien Poon, Ketua Negara Funding Societies Malaysia berkata, “Berdasarkan maklum balas pasaran, terdapat permintaan terhadap pembiayaan kewangan patuh Syariah daripada para usahawan. Pada masa yang sama, kewangan Islam juga mendapat perhatian kerana penekanannya ke atas keadilan dan ketelusan terutama bila melibatkan yuran dan caj. Selain itu, pengenalan Pembiayaan Islam kami adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk terus menerajui kewangan Islam serta memberikan tumpuan kepada ekonomi digital dan Teknologi Kewangan (FinTech) Islam.”

PKS yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian dengan mudah, di mana-mana dan pada bila-bila masa. Menerusi pendekatan digital dan tanpa memerlukan sebarang jaminan Funding Societies turut menyediakan PMKS pembiayaan pada kadar yang lebih cepat berbanding institusi kewangan tradisional hasil daripada.

“Selain pelancaran pembiayaan Islam ini, kami juga telah membangunkan produk pelaburan patuh Syariah untuk para pelabur kami. Produk ini membolehkan mereka untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dengan menyokong PMKS tempatan. Kami turut

menyaksikan permintaan memberangsangkan daripada para pelabur yang merangkumi pelabur runcit, individu kaya dan institusi. Lanjutan daripada itu, kami berharap untuk bekerjasama dengan institusi-institusi kewangan bagi menawarkan pelaburan patuh Syariah kepada pelanggan mereka,” tambah Chai.

Khairil Anuar Mohd Noor, Prinsipal, Masryef Advisory, yang turut hadir pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur, berkata, “Kami amat berbesar hati untuk terlibat dalam inisiatif Funding Societies ini yang akan menyumbangkan kepada sektor pembiayaan Islam di Malaysia. Kami percaya bahawa melalui produk pembiayaan patuh Syariah oleh platform pembiayaan digital tersebut, lebih banyak PMKS akan dapat memperoleh dana melalui  pembiayaan alternatif untuk kelangsungan perniagaan mereka. Pada masa yang sama, ini turut menyediakan peluang pelaburan aset patuh Syariah alternatif. Kerjasama ini turut membolehkan kami menggabungkan kehebatan teknologi Funding Societies dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan nasihat Syariah. Ini seterusnya akan memacu pertumbuhan inklusif serta melebarkan lagi potensi kewangan Islam untuk pembangunan ekonomi Malaysia secara mampan.”

Funding Societies telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 2016 dan telah menyediakan pembiayaan kepada sejumlah besar PKS. Platform FinTech ini telah mengagihkan pembiayaan lebih daripada RM2 bilion sejak Funding Societies beroperasi di Malaysia. Manakala lebih daripada RM13.74 bilion telah diagihkan platform pembiayaan PKS itu di rantau Asia Tenggara merangkumi  lebih daripada 5.1 juta transaksi setakat tahun 2022. Sambutan memberangsangkan berikutan pelancaran peringkat awal pada Mei 2022 mendorong kepada pelancaran penyelesaian pembiayaan hari ini. Platform FinTech ini turut menyasarkan untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya 50% agihannya terdiri daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian Pembiayaan Islam Funding Societies Malaysia, sila layari https://fundingsocieties.com.my/islamic-financing.