Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah Di Malaysia (Bahagian 2)

Sebelum ini, kita telah dengar kupasan daripada Radzi Tajuddin (Mat Rodi) yang juga merupakan CEO Hartabumi.com dan Kapital.my berkenaan situasi hartanah di Malaysia. Anda boleh rujuk semula Bahagian 1 di Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah Di Malaysia.

Di antara point-point yang disentuh adalah berkenaan

  • Bilangan rumah yang tidak terjual semakin meningkat pada tahun 2018
  • Produk yang salah di pasaran yang salah
  • Platform data raya (big data)
  • Harga rumah yang masih tinggi
  • Tanah strategik untuk rumah rakyat
  • Dilema kerajaan negeri dan pusat

Jom kita ikuti sambungannya di bawah.

ISU PEMILIKAN RUMAH DI MALAYSIA- Bahagian 2

Seperti mana yang kita tahu isu pemilikan rumah adalah kompleks dan memerlukan solusi dari pelbagai sudut.

Di bahagian 1 ( https://goo.gl/KnyaGb ), kita sudah mengupas dari sudut permintaan dan pengeluaran pasaran, produk yang bersesuaian dengan pendapatan rakyat, penggunaan data raya dan dilema kerajaan negeri serta Pusat dalam hal tanah.

Kali ini kita akan mengupas pula dua lagi isu penting iaitu kos binaan rumah dan pembiayaan pinjaman pemohon.

KOS BINA RUMAH MURAH PERLU MURAH

Ramai yang beranggapan pemaju sewenang-wenangnya meletakkan harga rumah yang tinggi demi mengaut keuntungan yang melampau.

Hakikatnya, tidak semua pemaju yang begitu.

Malah, margin keuntungan pemaju membina projek perumahan semakin berkurangan daripada 20% kepada 10%-15% sejak kebelakangan ini.

Dan ini bukannya projek membina rumah mampu milik. (Jika tidak, pasti margin lebih rendah.)

Meskipun terdapat segelintir pemaju yang lantik syarikat kontraktor sendiri yang kenakan caj mahal dan kemudiannya pemaju dakwa margin mereka rendah, secara amnya margin keuntungan pemaju telah menjadi rendah.

Mengapa ini berlaku? Adakah ini berikutan kos tanah yang meningkat?

Ya dan tidak.

Ya kerana kos tanah sememangnya kekal tinggi. Tidak kerana kos membina rumah (selain kos tanah) turut meningkat.

Kos yang dimaksudkan bukanlah kos tanah dan kos bahan mentah (yang kita sedia maklum tidak dikenakan cukai SST) semata-mata tetapi ia merangkumi kos pembangunan, pematuhan dan sumbangan (development, compliance and contribution cost).

Untuk sesebuah rumah dibina, pemaju perlu menyediakan infrastruktur awam seperti jalan, longkang, tempat parking, kemudahan komuniti, elektrik dan lain-lain.

Inilah yang dikatakan sebagai kos pembangunan, pematuhan dan sumbangan termasuk bayaran premium tanah.

Kos-kos inilah yang telah meningkat berkali ganda.

NAIK 300% SEJAK 10 TAHUN

Apa yang terjadi bagi kos-kos ini?

Di sesetengah negeri, kos-kos tersebut telah meningkat sehingga 200%-300% sejak 10 tahun yang lepas. Ini bermaksud peningkatan dua tiga kali ganda.

Sebagai contoh di Pulau Pinang. Jika dahulu kos pembentungan setiap ekar adalah RM10,000, sekarang ia telah dinaikkan ke RM50,000.

Kos pembinaan fasiliti komuniti telah naik dari RM25 setiap kaki persegi kepada RM500 kaki persegi.

Mengambil kira kenaikan-kenaikan ini, tidak hairanlah kos membina rumah telah meningkat sebanyak RM120 per kaki persegi.

Sebagai kira-kira, jika rumah 900 kaki persegi, kos tambahan adalah sebanyak RM 100,000 seunit.

Oleh yang demikian perkara ini telah menyumbang kepada kenaikan harga rumah dari pemaju.

Siapakah yang bakal menanggung kos tersebut? Sudah pastilah kos tersebut dialihkan kepada pembeli rumah.

Jadi, langkah ke arah mengurangkan harga rumah perlu bermula dari kerajaan negeri. Mereka haruslah mengurangkan kos-kos ini (terutama projek rumah mampu milik) supaya pemaju dapat membina rumah pada kadar yang lebih rendah.

Sudah tiba masanya juga kerajaan negeri menjadi lebih kreatif dalam mencari sumber pendapatan tanpa perlu terlalu bergantung kepada hasil yang berkaitan dengan pembangunan hartanah oleh pemaju.

Untuk rekod, lebih 70% sumber pendapatan kerajaan negeri Selangor adalah melalui bayaran premium dan caj-caj berkaitan pembangunan.

TEKNOLOGI LAMA, KOS TAK LAMA

Namun, tidak dinafikan bahawa pemaju juga perlu memainkan peranan dalam mengurangkan kos. Mereka boleh berbuat demikian dengan menukar cara mereka membina rumah.

Pada masa kini rata-rata pemaju masih terikat dengan cara tradisional / lama yang berteraskan buruh.

Cara ini mengambil masa yang lama untuk menyiapkan rumah yang semestinya kurang produktif.

Akses kepada buruh murah menyebabkan pemaju terlalu ketagih dengan cara ini. Maklumlah, mudah dan senang.

Tetapi, apa pula kesannya? Kos membina rumah menjadi mahal.

Pemaju perlu menukar kepada teknologi dan cara yang berproduktiviti tinggi seperti ‘Industrial Buildings System (IBS).

Memang IBS ini teknologi lama. Sebab itu ia masih relevan sampai sekarang dan telah terbukti mengurangkan kos pekerja dalam membina rumah sebanyak 45% di SIngapura dan Hong Kong. (Rujuk 5 Cadangan Polisi Bank Negara dan Laporan KRI Making House Affordable)

Kerajaan Pusat mungkin boleh mewajibkan setiap projek mampu milik mengguna pakai teknologi-teknologi seperti ini dan menyediakan insentif seperti jaminan kredit kepada pemaju yang sanggup menukar kaedah lama ini.

PINJAMAN RUMAH TAK LEPAS

Antara aspek penting yang perlu diatasi adalah pinjaman perumahan.

Jika hari ini 100 orang pembeli membuat permohonan pinjaman, kemungkinan besar 50 permohonan itu akan ditolak.

Mengapakah ini terjadi?

Mudah, ianya disebabkan profil kewangan yang amat lemah terutama di kalangan orang muda.

Baru-baru ini pun Bank Negara melaporkan 47% belia berumur 20-30 tahun memiliki hutang kad kredit yang amat tinggi.

Ini tidak mengambil kira lagi 75% isi rumah di Malaysia tidak mempunyai simpanan kecemasan walau RM1,000 sekalipun.

Langkah bank-bank memperkenalkan skim pinjam-beli (Rent To Own) dan usaha KPKT menggesa mereka menyediakan pakej pinjaman rumah pertama yang lebih fleksibel tidak bermakna jika pemohon sendiri mempunyai profil kewangan yang teruk.

Kalau hutang PTPTN tidak pernah bayar (ini isu sensitif), guna kad kredit sampai habis had, dan dah ‘burst’ kadar ‘debt-service ratio’ (DSR) sebab teringin pakai Honda Civic, tidak ada bank yang sanggup berikan pinjaman.

PENDIDIKAN KEWANGAN AMAT PENTING

Oleh yang demikian pendidikan kewangan di kalangan pelajar dan generasi muda amatlah penting.

Siapa yang tahu berapa jumlah bayaran faedah/bunga bila mereka beli barangan dari Courts Mammoth melalui ansuran mudah?

Apakah maksud dan cara kira ‘interest’ kereta 2.3% anda? Ini perkara asas yang tidak ramai rakyat Malaysia yang faham tentang kadar faedah, pengurusan hutang, kredit dan kewangan.

Mereka perlu diajar tentang perkara ini supaya sekalipun pendapatan mereka tidak tinggi, profil kewangan mereka cantik dan memungkinkan mereka mendapat kelulusan pinjaman.

Tidak guna kerajaan menyediakan sejuta rumah mampu milik jika di akhirnya mereka hanya mampu boleh tengok kerana kegagalan mendapatkan pinjaman.

PENUTUP

Di akhirnya, inilah antara isu-isu penting yang perlu ditangani secara sekaligus demi memastikan rakyat Malaysia boleh memiliki rumah.

Solusi secara berasingan tidak berupaya membawa kesan yang diharapkan.

Malaysia sudah baru, polisi pemilikan rumah juga perlulah baru.

Radzi Tajuddin
Ketua Pegawai Eksekutif Hartabumi.com

Sumber: FB Radzi Tajuddin

Ianya berbalik kepada asas pengurusan kewangan seperti yang digambarkan dengan piramid kewangan di atas.

1. Adakah anda mempunyai perlindungan?

Mengikut statistik, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Ianya adalah satu statistik yang sangat menyedihkan. Perlindungan merupakan perkara yang paling asas semua orang patut ada, tapi masih ramai lagi yang tidak mempunyainya.

Salah ejen Takaful ke? Salah produk ke? Salah kita ke?

2. Adakah anda mempunyai simpanan?

Kita disarankan untuk mempunyai simpanan sebanyak 3-6 bulan daripada gaji bulanan kita. Kalau kita mempunyai gaji sebanyak RM3,000, pastikan ada simpanan sebanyak RM9,000 ke RM18,000 untuk bersedia dengan sebarang musibah.

Tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri menyatakan bahawa: 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan RM1,000 jika berlaku kecemasan.

Salah telefon pintar mahal ke? Salah internet mahal ke? Salah kereta mahal ke? Atau salah gaji yang tak naik-naik?

3. Adakah anda mempunyai pelaburan?

Bila bercerita tentang pelaburan, memang best. Boleh dikatakan topik yang paling hangat untuk dijadikan perbincangan adalah pelaburan. Habis tu kenapa kita pergi join skim cepat kaya? Baca saja berkenaan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah.

Hampir sejuta rakyat Malaysia yang tertipu dengan skim-skim penipuan. Ini yang dilaporkan, yang tidak dilaporkan agak-agaknya banyak lagi tak?

Salah scammer ke camana?

Tiada Perlindungan, Tiada Simpanan, Tapi Terus Nak Melabur

Nampak tak dia punya rantaian di atas? Dahlah kita tiada perlindungan Takaful, simpanan pun tiada, alih-alih nak melabur. Bila melabur tu, suka sangat dengan janji-janji manis dan tawaran yang tak masuk akal. Biasa kita dengar istilah ‘High Risk High Return’ dan ‘Low Risk Low Return’.

Tapi ‘No Risk High Return’? Memang patut sangatlah kena tipu kalau macam ni.

Memang ada, tapi melaburlah di kaunter zakat atau kaunter waqaf. Konfem bila kita bagi 1 dapat balik 700.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.