Usia Meningkat, Simpanan Tiada

Menjadi satu persoalan di mana begitu ramai yang inginkan kepastian berapakah jumlah simpanan yang perlu diperuntukkan pada setiap bulan supaya kewangan masa depan mereka terjamin.

Jika anda lihat perkongsian daripada pakar kewangan, simpanan yang diperuntukkan adalah berbeza-beza. Ada yang mencadangkan untuk menyimpan 20% daripada gaji dan ada juga yang mencadangkan untuk membuat simpanan separuh daripada jumlah gaji bulanan.

Sebenarnya ia bergantung kepada tahap kemampuan anda sendiri. Jika anda hanya mampu membuat simpanan sekadar 10% daripada gaji anda, ia bukanlah satu permasalahan. Apa yang penting, anda sentiasa beringat untuk meletakkan gaji anda ke bahagian simpanan.

Jika 10% pun anda masih sukar untuk diletakkan ke daalm bahagian simpanan meskipun gaji anda sudah besar, anda perlu kaji perkara-perkara ini.

1. Belanja Mengikut Keperluan Ataupun Kehendak?

Utamakan kepada keperluan anda terlebih dahulu. Misalnya seperti barangan keperluan harian dan bulanan. Lakukan perbezaan pada setiap item yang anda ingin beli sama ada ianya berbentuk keperluan ataupun kehendak.

2. Berjimat Atau Boros

Meskipun anda mampu untuk membeli baju yang bernilai ratusan ringgit sepasang, cuba selepas ini anda beli baju yang bernilai RM30 sahaja.

Lakukan penjimatan dalam setiap aspek. Mengapa perlu bayar mahal jika ia adalah benda yang sama.

3. Bina Bajet

Bajet sangat memainkan peranan penting dalam tahap kewangan anda. Ada baiknya, sebelum anda keluar untuk urusan belian barangan anda, buat dahulu siap-siap bajet untuk setiap barang.

Contoh paling mudah di sini, katakan anda nak beli barangan mandi, buat bajet untuk barangan mandi hanya diperuntukkan RM100 sahaja pada setiap bulan. Dengan begini, anda dapat membuat anggaran setiap barang yang anda beli supaya tidak melebihi bajet yang telah ditetapkan tadi.

4. Bersederhana

Ramai sebenarnya, yang dah tahu bergaji rendah tetapi masih lagi nak acah-acah kaya dalam berbelanja. Kan lebih menyenangkan jika anda dapat mengukur baju di badan sendiri.

Kadang kala, yang murah itu bukanlah tanda ianya tidak bagus. Apa yang penting, anda perlu bijak memilih.
Contohnya, kasut dan sepatu yang anda guna pada setiap hari. Tidak salah jika anda memilih untuk beli yang mahal kerana ianya digunakan pada setiap hari. Berkemungkinan besar jika anda beli kasut ataupun sepatu yang murah, ianya mudah rosak.

Justeru itu, yang mahal itu perlu diletakkan dalam keadaan yang betul.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA