Usia Meningkat, Simpanan Tiada

Menjadi satu persoalan di mana begitu ramai yang inginkan kepastian berapakah jumlah simpanan yang perlu diperuntukkan pada setiap bulan supaya kewangan masa depan mereka terjamin.

Jika anda lihat perkongsian daripada pakar kewangan, simpanan yang diperuntukkan adalah berbeza-beza. Ada yang mencadangkan untuk menyimpan 20% daripada gaji dan ada juga yang mencadangkan untuk membuat simpanan separuh daripada jumlah gaji bulanan.

Sebenarnya ia bergantung kepada tahap kemampuan anda sendiri. Jika anda hanya mampu membuat simpanan sekadar 10% daripada gaji anda, ia bukanlah satu permasalahan. Apa yang penting, anda sentiasa beringat untuk meletakkan gaji anda ke bahagian simpanan.

Jika 10% pun anda masih sukar untuk diletakkan ke daalm bahagian simpanan meskipun gaji anda sudah besar, anda perlu kaji perkara-perkara ini.

1. Belanja Mengikut Keperluan Ataupun Kehendak?

Utamakan kepada keperluan anda terlebih dahulu. Misalnya seperti barangan keperluan harian dan bulanan. Lakukan perbezaan pada setiap item yang anda ingin beli sama ada ianya berbentuk keperluan ataupun kehendak.

2. Berjimat Atau Boros

Meskipun anda mampu untuk membeli baju yang bernilai ratusan ringgit sepasang, cuba selepas ini anda beli baju yang bernilai RM30 sahaja.

Lakukan penjimatan dalam setiap aspek. Mengapa perlu bayar mahal jika ia adalah benda yang sama.

3. Bina Bajet

Bajet sangat memainkan peranan penting dalam tahap kewangan anda. Ada baiknya, sebelum anda keluar untuk urusan belian barangan anda, buat dahulu siap-siap bajet untuk setiap barang.

Contoh paling mudah di sini, katakan anda nak beli barangan mandi, buat bajet untuk barangan mandi hanya diperuntukkan RM100 sahaja pada setiap bulan. Dengan begini, anda dapat membuat anggaran setiap barang yang anda beli supaya tidak melebihi bajet yang telah ditetapkan tadi.

4. Bersederhana

Ramai sebenarnya, yang dah tahu bergaji rendah tetapi masih lagi nak acah-acah kaya dalam berbelanja. Kan lebih menyenangkan jika anda dapat mengukur baju di badan sendiri.

Kadang kala, yang murah itu bukanlah tanda ianya tidak bagus. Apa yang penting, anda perlu bijak memilih.
Contohnya, kasut dan sepatu yang anda guna pada setiap hari. Tidak salah jika anda memilih untuk beli yang mahal kerana ianya digunakan pada setiap hari. Berkemungkinan besar jika anda beli kasut ataupun sepatu yang murah, ianya mudah rosak.

Justeru itu, yang mahal itu perlu diletakkan dalam keadaan yang betul.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA