6 Cara Elak Daripada Ditipu Dalam Urusan Jual Beli Hartanah

Kes penipuan dalam jual beli hartanah tidak asing lagi di Malaysia dan berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia. 

Portal Kerajaan Negeri Selangor pernah memuat naik laporan yang menunjukkan terdapat 435 kes penipuan dalam urusan jual beli & pindah milik harta tanah dan tanah di Malaysia sepanjang tahun 2005 – 2010. 

Sudah tentu angka ini telahpun meningkat selepas 11 tahun. 

Terkini, portal Free Malaysia Today telah menerbitkan sebuah artikel bertajuk “Peningkatan Jumlah Penipuan Harta Tanah Membimbangkan Ejen Hartanah” pada September 2020 yang lalu. 

Sepanjang tempoh PKP, Malaysian Institute of Estate Agents (MIEA) melaporkan berlaku peningkatan kes penipuan jual beli & hak milik hartanah sebanyak 30%.

Apa yang lebih membimbangkan adalah, wujud ejen hartanah tidak berdaftar dan nisbahnya adalah 10 orang bagi setiap 1 ejen hartanah berdaftar yang sah. 

Soalnya, kenapa wujudnya penipuan dalam jual beli hartanah? Hasil penelitian penulis mendapati terdapat dua punca utama.

1. Tidak Tahu Prosedur Urusan Jual Beli Hartanah Yang Betul

Kebanyakan penjual dan pembeli hartanah tidak tahu bahawa proses jual beli hartanah memakan masa yang lama dan memerlukan banyak dokumen untuk pengesahan dan pemindahan milik. 

Di pihak penjual pula, menyediakan geran asal dan salinan geran sahaja tidak mencukupi. Mereka perlu pergi Pejabat Tanah Daerah, menyelesaikan tunggakan sedia ada dan pelbagai proses lagi. 

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Di pihak pembeli pula, mempunyai wang 10% deposit daripada harga rumah bukanlah syarat utama.

Anda perlu tahu proses melibatkan dokumen pinjaman hartanah, yuran guaman, kos – kos lain dan juga proses sehingga rumah itu anda boleh duduki. 

2. Tidak Menggunakan Khidmat Ejen Hartanah Berdaftar & Peguam Hartanah 

Rata – rata penjual hartanah mempunyai stigma yang ejen hartanah dan peguam hartanah akan mengenakan bayaran atas perkhidmatan mereka. 

Sedangkan ejen hartanah hanya mengambil komisen 3% daripada harga rumah hasil daripada deposit pembeli rumah. 

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Ada juga penjual dan pembeli yang ‘percaya’ kepada broker kampung yang kononnya mampu menyelesaikan urusan pemindahan hak milik hartanah.

6 Cara Elak Daripada Ditipu Dalam Urusan Jual Beli Hartanah 

1. Jangan Terpedaya Dengan Harga Terlalu Murah

Kebanyakan pembeli hartanah terpedaya dengan iklan hartanah yang dijual pada harga terlalu murah dan tidak masuk akal. 

Antara syarat penipuan hartanah jenis ini biasanya, mereka akan meminta pembeli membuat bayaran deposit ke akaun peribadi dan akhirnya lesap begitu sahaja. 

Baca : Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Sindiket penipuan hartanah biasanya mensasarkan golongan berusia yang kurang pendedahan dan mempunyai modal yang banyak hasil dari pencen atau KWSP.

2. Semakan Pemilikan Hartanah

Anda boleh membuat semakan pemilikan hartanah melalui carian di Pejabat Tanah Daerah untuk menyemak :- 

 • Keluasan tanah 
 • Nombor lot mukim 
 • Saiz binaan kediaman 
 • Pemilik semasa hartanah 
 • Nombor hak milik hartanah 

3. Semak Sekatan Kepentingan Hartanah 

Ada juga kes di mana penjual dan pembeli bersetuju untuk menukar hak milik hartanah tetapi wujud halangan kerana ada sekatan pada unit hartanah itu. 

Baca : Cara Tukar Nama Geran Rumah Dan Kos Yang Terlibat

Apa yang anda perlu buat adalah buat semakan sekatan kepentingan seperti kebenaran pindah milik, kaveat, cagaran dan gadaian, pajakan dan sebagainya. 

4. Guna Khidmat Ejen Hartanah & Peguam Berdaftar Yang Sah

Samada anda ingin menjual atau membeli hartanah, anda wajib menggunakan khidmat kedua – dua ejen hartanah dan peguam hartanah. 

Hal ini kerana, mereka akan bantu menyelesaikan segala proses dan dokumentasi terlibat dalam proses pemindahan hak milik hartanah kelak. 

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Adalah lebih baik jika anda gunakan khidmat ejen hartanah dan peguam hartanah yang berpengalaman. 

Apa yang penting, pastikan kedua-duanya merupakan ejen dan peguam yang berdaftar dan sah. 

5. Jumpa Face-to Face 

Jika berkemampuan, sila berjumpa dengan tuan tanah atau pemilik unit kediaman untuk mendapatkan pengesahan dan landskap yang menyeluruh tentang tanah atau kediaman yang bakal anda beli. 

Dengan berjumpa secara berdepan, anda mampu menyoal siasat tujuan sebenar tanah atau rumah itu dijual. 

6. Elak Sosial Media

Sosial media sejak dahulu lagi mempunyai reputasi yang buruk sebagai platform pengiklanan penipuan jual beli hartanah di Malaysia. 

Pastikan anda menggunakan portal hartanah online yang betul untuk menjual dan membeli hartanah seperti :- 

 • Edgeprop
 • iProperty
 • Propertyguru 
 • Realtor

Natijahnya, anda boleh elakkan diri daripada menjadi mangsa scam hartanah dengan menggunakan khidmat REN yang sah.

Urusan pembayaran booking fee & deposit pula wajib menerusi agensi hartanah dan bukan akaun peribadi bagi mengelakkan sabotaj dan penipuan hartanah. 

Akhir kata, dapatkan khidmat dan nasihat peguam hartanah berkaitan prosedur dan akta yang menjamin hak anda sebagai penjual dan pembeli hartanah.

Sumber Rujukan : 

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA