Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Industri automotif merupakan industri yang terjejas teruk akibat daripada pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Banyak syarikat automotif dunia yang mengalami penurunan jualan yang sangat ketara disebabkan oleh keadaan semasa.

Hanya Tesla yang fokus kepada pengeluaran kenderaan elektrik sahaja yang meningkat market capitalization mereka, disebabkan kenderaan elektrik bakal menjadi satu fenomena pada masa hadapan.

Volkswagen juga terkesan dengan kegawatan ekonomi dunia yang sedang berlaku. Kalau nak tahu, syarikat ini merupakan pengeluar kenderaan terbesar di dunia pada hari ini.

Kredit Gambar: Prezi

Volkswagen mempunyai beberapa buah anak syarikat yang bernaung di bawah pengurusan mereka. Di antara syarikat yang terkenal yang merupakan anak syarikat Volkswagen adalah Bugatti, Lamborghini, Porsche, Audi dan Ducati yang dikategorikan sebagaian kenderaan mewah manakala Seat dan Skoda pula merupakan anak syarikat sebagai kenderaan untuk rakyat marhaen.

Volkswagen juga mempunyai anak syarikat kenderaan berat seperti Scania dan juga MAN.

Ferdinand Piëch, Kredit Gambar: CarMagazine.UK

Orang yang bertanggungjawab yang membawa perkembangan luar biasa kepada Volkswagen ini adalah Ferdinand Piëch yang merupakan cucu kepada pengasas Porsche. Beliau yang membawa masuk jenama kenderaan popular ke dalam Volkswagen pada awal tahun 2000-an yang lalu.

Percaturan yang dilakukannya itu berhasil kerana Volkswagen telah berjaya memintas Toyota untuk menjadi pengeluar kenderaan terbesar di dunia sejak tahun 2016.

Kini syarikat tersebut terpaksa akur dengan perubahan trend semasa yang mana kenderaan elektrik bakal mendominasi  pasaran dunia pada masa hadapan. CEO Volkswagen sendiri telah mengakui bahawa kenderaan elektrik akan menguasai dunia dan kenderaan berdasarkan petrol bakal lenyap dalam masa yang terdekat.

Ini kerana, kebanyakan negara di dunia bakal mengaharamkan kenderaan yang berasaskan combustion engine memasuki negara mereka dalam tempoh dua dekad dari sekarang.

Di antara langkah yang drastik diambil oleh Volkswagen untuk bersaing di dalam pasaran kenderaan elektrik adalah mengecilkan syarikat mereka dan fokus kepada kenderaan yang mampu dijual pada skala yang besar. Volkswagen akan menjual anak syarikatnya iaitu Bugatti kepada Rimac, sebuah syarikat dari Croatia yang merupakan syarikat kenderaan elektrik yang fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik supercar.

Kredit Gambar: CNBC

Volkswagen juga dikatakan sedang mencari pembeli untuk Lamborghini. Walaupun Lamborghini dikatakan mempunyai rekod jualan yang memberangsangkan sejak kebelakangan ini dengan pengenalan model Urus, namun Volkswagen ingin menjualnya bagi membolehkan mereka fokus kepada kenderaan elektrik yang mampu milik.

Volkswagen sedar bahawa ianya adalah sukar untuk menghasilkan kenderaan elektrik di dalam kategori supercar. Ini kerana jualan kenderaan ini hanya beratus unit sahaja setiap tahun dan kos menghasilkan enjin elektrik ini memerlukan pelaburan yang sangat tinggi.

Volkswagen terpaksa mengikut kehendak pasaran dan mengakui bahawa mereka ketinggalan 10 tahun berbanding dengan Tesla di dalam menghasilkan kenderaan elektrik dan terpaksa melabur sebanyak USD66.3 bilion untuk penyelidikan bagi mendominasi pasaran kenderaan elektrik.

Iklan

Volkswagen dijangka akan menghasilkan sejuta buah kenderaan elektrik pada akhir tahun 2023  dan tindakan untuk menjual sebahagian kecil anak syarikat kepunyaan mereka kepada pelabur luar merupakan satu tindakan yang dilihat tepat.

Tak lama lagi, kita akan lihat kenderaan elektrik keluaran Volkswagen ini akan bersaing dengan Tesla di peringkat antarabangsa.

Sumber Rujukan: https://www.reuters.com/article/volkswagen-lamborghini/exclusive-volkswagen-draws-up-plans-to-carve-out-lamborghini-sources-idUSL8N2GS38S

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Panduan Lengkap Untuk Buat e-Filing Cukai Pendapatan

Pada tarikh 27 Februari 2020, Perdana Menteri Interim Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengumumkan pakej rangsangan ekonomi 2020. Di antara kandungan pakej tersebut adalah penundaan ansuran bulanan cukai pendapatan bagi perniagaan yang terjejas dalam sektor pelancongan akibat penularan COVID-19.

Beliau turut mengumumkan pelepasan cukai individu sehingga RM1,000 untuk perbelanjaan pelancongan domestik. Selain itu, rakyat Malaysia diberi baucer digital bagi pelancongan domestik sehingga RM100 seorang untuk penerbangan domestik, kereta api, dan penginapan di hotel berlesen.

Pengumuman berkaitan cukai tersebut hadir tepat pada masanya kerana bulan Mac menandakan bermulanya tempoh taksiran cukai pendapatan.

This image has an empty alt attribute; its file name is Sedania-As-Sidq-Banner.jpg

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Siapa perlu bayar cukai pendapatan?

Anda layak dikenakan cukai pendapatan sekiranya anda termasuk dalam kategori berikut:

 • Individu bujang dengan pendapatan tahunan melebihi RM34,000 (selepas potongan KWSP)
 • Individu berkahwin (dengan pasangan tidak berkerja) dengan pendapatan tahunan melebihi RM46,000 (selepas potongan KWSP)
 • Individu yang menjalankan perniagaan (walaupun mengalami kerugian)
 • Pekerja baru yang dikenakan PCB (Potongan Cukai Berjadual)
 • Individu yang mempunyai pendapatan bercukai
 • Individu yang berjual-beli hartanah

Bagi individu yang TIDAK menjalankan perniagaan, tarikh akhir hantar borang cukai pendapatan telah dilanjutkan 30 Jun. Bagi mereka yang menjalankan perniagaan, tarikh akhir adalah 31 Ogos.

Sumber: Facebook LHDN

Apa itu e-Filing?

e-Filing adalah aplikasi percuma yang disediakan oleh LHDN untuk memudahkan pembayaran cukai untuk melengkap, mengira, dan mengemukakan BNCP secara elektronik melalui internet. Aplikasi ini boleh dicapai terus melalui laman web ezHASiL di pautan https://ez.hasil.gov.my atau melalui portal rasmi LHDN di pautan www.hasil.gov.my.

This image has an empty alt attribute; its file name is Sedania-As-Sidq-Banner.jpg

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Cara daftar e-Filing

Bagi pengguna kali pertama, anda boleh ikuti langkah-langkah berikut:

 • Layari http://edaftar.hasil.gov.my/ untuk mendaftar kali pertama. Pilih pendaftaran individu dan klik pada borang pendaftaran online. Anda akan diberi satu nombor pendaftaran untuk digunakan ketika menyemak status pendaftaran
 • Muat naik salinan dokumen yang berkaitan
 • Selepas beberapa hari, anda boleh semak status permohonan anda di sini: http://edaftar.hasil.gov.my/info.php. Anda akan diberikan nombor PIN jika permohonan disahkan. Nombor ini akan digunakan semasa mengisi e-Filing nanti

Cara isi e-Filing

Sesudah selesai pendaftaran (bagi pengguna kali pertama), proses e-Filing boleh dijalankan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Layari portal https://ez.hasil.gov.my/CI/ dan pada bahagian ‘Log Masuk’, sila isi segala maklumat yang diperlukan kemudian klik ‘Hantar’. Bagi yang baru pertama kali, perlu klik pada Login Kali Pertama, isikan nombor PIN yang telah diberikan dan ikuti langkah-langkah yang seterusnya untuk mendapatkan sijil digital.
 • Sila klik pada ‘e-Borang’, dan anda akan dipaparkan dengan senarai borang-borang cukai pendapatan. Pastikan anda pilih eBorang yang betul. Bagi individu warganegara Malaysia dengan punca pendapatan tanpa perniagaan, pilihlah borang e-BE
 • Paparan pertama pada borang adalah ‘Maklumat Diri’. Sila semak semua maklumat yang dinyatakan dan pastikan betul. Jika anda ingin pastikan lebihan bayaran cukai dimasukkan terus ke akaun bank anda, sila isi nama bank dan nombor akaun. Lebihan bayaran akan diberikan secara baucar sekiranya tiada nombor akaun bank.
 • Pada ruangan kedua, anda perlu isi jumlah semua pendapatan yang diperoleh bagi tahun taksiran yang berkenaan. Ini termasuklah pendapatan penggajian, dividen, sewa, faedah, diskaun, royalti, premium, pencen, anuiti, bayaran berkala lain dan apa-apa perolehan dan keuntungan lain.
 • Jika majikan ada membuat Potongan Cukai Berjadual (PCB) untuk anda, boleh semak di ruangan ini; pastikan betul sepertimana dinyatakan dalam Borang EA yang diberikan majikan.
 • Pada ruangan ketiga, anda boleh mengisi perbelanjaan-perbelanjaan yang dibenarkan untuk pelepasan, pengecualian dan rebat cukai. Bagi senarai lengkap pelepasan yang boleh dipohon, anda boleh rujuk kepada artikel khas kami di blog ini. Pastikan semua resit atau bukti pembayaran disimpan dengan baik.
 • Selepas semua maklumat diisi, pada ruangan ‘Rumusan’, sistem akan secara automatik mengira jumlah cukai yang dikenakan, jumlah cukai yang telah dibayar (PCB) dan cukai perlu bayar/lebihan cukai untuk bayaran balik.
 • Sekiranya jumlah cukai yang dikenakan lebih besar daripada PCB, maka anda perlu buat bayaran untuk jumlah yang masih belum cukup tersebut. Sekiranya jumlah PCB lebih besar daripada jumlah cukai yang dikenakan, maka LHDN akan buat bayaran balik lebihan cukai kepada anda.
 • Di halaman ‘Akuan’, anda boleh pilih sama ada untuk mencetak draf borang dalam bentuk PDF, menghantar eBorang atau kembali ke halaman sebelumnya. Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan borang yang diisi, sila klik ‘Tandatangan & Hantar’.
 • Masukkan No Pengenalan dan Kata Laluan yang tepat untuk menghantar borang yang telah diisi

Selesai pendaftaran dan pengisian e-Filing. Sekiranya perlukan panduan yang lebih lanjut, anda boleh muat turun panduan di sini.

Kredit: Sedania Assidq

Sumber: Laman Web LHDN

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Iklan

Apa Kandungan Dalam e-Book Ini Yang Dapat Bantu Saya Kurangkan Cukai?

Dalam e-book yang dikarang khas untuk anda yang bakal membayar cukai dan sedang pening kepala membuat kira-kira, anda akan pelajari 101 pendedahan ilmu pengurangan cukai antara tajuknya:

1. Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai

Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.

2. Simpan Rekod Anda

Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai

3. Tak Semua Pendapatan Dikenakan Cukai

Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.

4. Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat

Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.

5. Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Gaya Sudahlah

5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.

6. Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat

Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan

Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai.

Dapatkan e-Book 101 Rahsia Penjimatan Cukai hari ini -> https://www.majalahlabur.com/BijakCukai

Iklan

7 Perkara Yang Kita Bazirkan

Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ketika ini, pembaziran adalah sesuatu yang cuba di elakkan. Tetapi kadang-kadang dalam sedar tak sedar, kita ada terbelanja lebih daripada apa yang kita perlukan. Jadi kalau ingin berjimat secara maksima, cuba elakkan pembaziran di bawah.

1. Kadar Faedah Tinggi

Kebanyakan daripada kita memilih untuk meneruskan pinjaman sedia ada tanpa mempertimbangkan untuk melakukan refinance. Padahal sebenarnya refinance dapat membantu peminjam untuk mendapatkan kadar faedah pinjaman yang lebih rendah. Selain daripada itu, ia juga dapat mengurangkan tempoh bayaran balik pinjaman.

Untuk pemilik kad kredit pula, anda boleh memindahkan baki pinjaman untuk mengurangkan kadar faedah ke atas kad kredit serta kad debit. Tetapi, anda perlu berhati-hati, ini kerana pemindahan baki memerlukan anda membayar balik pinjaman dalam tempoh yang singkat. Jadi anda perlu memastikan diri anda benar-benar mampu untuk membayar pinjaman dalam tempoh tersebut.

2. Beli Barangan Keperluan dalam Jumlah Yang Kecil

Seperti yang semua sedia maklum, harga barangan yang dibeli secara pukal atau dalam kuantiti yang lebih besar adalah lebih murah berbanding barangan yang dibeli secara runcit atau dalam kuantiti yang sedikit.

Katakan anda seorang yang jenis memang suka memasak, anda boleh membeli barangan dapur seperti minyak masak, ataupun sos dalam botol besar. Harganya bukan sahaja lebih murah, tetapi anda juga tidak perlu kerap ke kedai atau pun pasar raya untuk menambah stok barangan dapur.

3. Yuran Kredit Kad

Bankrup disebabkan kad kredit

Kita sebenarnya ada pilihan untuk tidak membayar yuran tahunan kad kredit. Pilihlah kad kredit dengan bank yang menawarkan kemudahan tiada yuran tahunan. Ini kerana yuran tahunan untuk setiap kad kredit adalah berbeza-beza.

Ada yang kita perlu bayar RM68 setahun dan ada pula yang boleh menjangkau sehingga RM600 setahun! Jadi buat apa bayar lebih untuk benda yang anda boleh miliki secara percuma?

Baca juga Jangan Guna Kad Kredit Untuk 5 Perkara Ini!

4. Takaful atau Insurans Perjalanan Saat Akhir

Sekiranya kita seorang yang selalu travel ke luar atas urusan kerja mahu pun urusan peribadi seperti melancong dan sebagainya, kita boleh mempertimbangkan untuk mengambil Takaful atau Insurans Perjalanan. Ini bukan sahaja untuk perlindungan semasa perjalanan, tetapi juga sebelum kita berlepas daripada tanah air lagi.

Sebagai contoh, jika penerbangan terpaksa ditangguhkan di atas faktor cuaca buruk, kita boleh membuat tuntutan terhadap kos tiket penerbangan, tetapi sekiranya kita tiada polisi Takaful atau Insurans, duit tiket akan hangus begitu sahaja.

Iklan

Jemput baca 9 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Takaful Perjalanan.

5. Pengambilan Supplement

Sekarang sudah menjadi satu trend dalam masyarakat kita untuk mengambil makanan tambahan seperti vitamin dan sebagainya untuk tujuan kesihatan dan juga kecantikan. Tapi, terlebih supplement juga tidak baik sebenarnya untuk badan. Tambah lagi pula dengan lambakan supplement yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan dan mengandungi bahan berbahaya.

Jadi apa kata anda ambil cara yang paling mudah dan selamat iaitu dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti menjaga pemakanan dan juga banyakkan bersenam. Ini sekaligus dapat menjimatkan duit daripada membeli supplement dan ubat-ubatan.

6. Minuman Mahal

Pasti ramai di kalangan kita yang merupakan peminat Starbucks, Tealive, Cool Blog dan yang seangkatan dengannya. Secawan sahaja dah berapa ringgit? Cuba kira berapa purata yang kita belanjakan dalam setahun untuk minuman ini? Sekali sekala tu ok.

Cuba kurangkan pengambilan minuman manis dan tak berapa nak murah ni. Berubahlah kepada pilihan minuman yang lebih sihat seperti jus atau pun smoothies homemade dan juga air putih. Ia bukan sahaja lebih sihat, tetapi poket juga lebih sihat.

7. Saluran TV Berbayar

Langganan TV berbayar boleh mencecah lebih daripada RM100 bergantung kepada pakej yang kita pilih. Secara jujurnya, jika difikirkan balik, berapa jam yang kita habiskan sehari untuk menonton TV? Adakah ianya berbaloi dengan duit yang kita bayar setiap bulan?

Sekiranya kita jarang menonton TV, buat apa nak bazirkan duit dengan melanggan pakej TV berbayar?

Sumber Rujukan:

https://www.comparehero.my

Memang Banyak Pembaziran Yang Dilakukan Tanpa Kita Sedari

Kalau kita kira jumlah yang kita perlu bayar untuk semua perkara di atas, ianya mungkin mencecah ribuan ringgit setahun! Jumlah ini jika dikumpulkan dapat digunakan untuk keperluan lain yang lebih penting lagi. Jadi, pilihlah untuk menjadi pengguna bijak.

Jangan bazirkan wang untuk perkara yang tidak perlu. Baca juga Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

Iklan

6 Cara Untuk Bebas Daripada Cengkaman Hutang

Memang tidak dinafikan bahawa hutang adalah merupakan sebahagian daripada hidup kita. Setiap manusia pastinya pernah berhutang, sama ada sikit atau pun banyak. Yang lebih membimbangkan, Kakitangan Kerajaan Belanja Lebih Daripada 1/2 Gaji Untuk Bayar Hutang dengan jumlah hutang penjawat kerajaan adalah RM236 bilion bersamaan dengan 20% daripada hutang isi rumah di Malaysia.

Bukan itu sahaja, statistik daripada Bank Negara Malaysia (BNM) menunjukkan bahawa 47% pemuda mempunyai hutang kad kredit yang tinggi manakala 38% mempunyai pinjaman peribadi.

Jadi bagaimanakah caranya untuk kita bebas daripada cengkaman hutang yang besar ini?

1. Dana Kecemasan

Pertama, mulakan dengan “dana kecemasan”. Amaun untuk dana kecemasan akan membolehkan kita gunakannya apabila ia benar-benar diperlukan dan sewaktu kecemasan. Kita boleh memulakan dana kecemasan dari sekarang dengan memasukkan RM50 ke RM100 sebulan.

Sekiranya kita mempunyai lebihan wang, jangan membazir tetapi masukkan ke dalam tabung ini.

2. Langsaikan Semua Hutang Kecuali Hutang Rumah

Kedua, sila pastikan semua hutang anda diselesaikan kecuali hutang rumah anda. Anda boleh memulakannya dengan menyenaraikan semua hutang anda dan bayar satu persatu. Satu perkara yang pasti, jangan bimbang tentang kadar faedah melainkan jika terdapat dua pinjaman dengan imbangan pembayaran yang sama.

Jika demikian, utamakan pembayaran pinjaman dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu. Jika kadar faedah kad kredit melebihi kadar faedah pinjaman peribadi, setelkan hutang kad kredit terlebih dahulu.

3. Penjimatan Perbelanjaan

Langkah seterusnya adalah dengan membuat “penjimatan perbelanjaan” selama 3 hingga 6 bulan. Ini adalah satu langkah untuk membina dana kecemasan yang penuh. Bermakna, jika anda ingin melakukan penjimatan, pastikan ia bersamaan dengan perbelanjaan anda pada bulan itu. Dengan cara ini, ia dapat membantu anda bebas daripada membuat sebarang hutang “baru”.

Sebagai contoh, senaraikan belanjawan bulanan anda dan bayangkan, jika anda mempunyai penjimatan yang setara dengan perbelanjaan anda dan didarabkan dengan jumlah bulan yang dikehendaki anda. Wow …. Itu adalah “perbelanjaan penjimatan” anda.

4. Bijak Melabur

Keempat, anda seharusnya mula melabur sekurang-kurangnya 15% daripada pendapatan anda untuk persaraan. Ini memberi manfaat kerana dengan dana yang mencukupi, anda sudah boleh mula meletakkan 15% pendapatan untuk persaraan yang kita mahukan. Pelaburan hartanah, saham, unit amanah, komoditi dan Tabung Haji adalah contoh pilihan pelaburan yang ditawarkan di pasaran.

Sila pilih SATU yang sesuai dengan anda terutamanya risiko yang mampu anda hadapi. Dengan ini, anda dapat merancang dana persaraan anda untuk jangka masa yang panjang dan secara tidak langsung dapat menjadikan anda seorang “Jutawan” pada masa hadapan.

Iklan

5. Selesaikan Hutang Rumah

Kelima, apabila anda telah menyelesaikan semua hutang anda dan mempunyai simpanan anda sendiri, barulah habiskan pembayaran pinjaman rumah secepat mungkin. Ini merupakan langkah terakhir untuk anda “bebas” hutang. Jangan biarkan ia melarat daripada setahun ke setahun, kerana kita sedia maklum bahawa hutang rumah ada yang sampai 35 tahun lamanya.

6. Sedekah Menambah Rezeki

Akhir sekali, rezeki boleh berlipat kali ganda dengan kita bersedekah. Tolong jangan bersifat tamak dalam berkongsi rezeki yang telah dikurniakan kepada kita. Percayalah bahawa dengan memberikan sedekah, Allah akan memberikan sesuatu sebagai balasannya tanpa disangka-sangka.

Satu perkara yang pasti, kita tidak akan menjadi miskin dengan amalan bersedekah. Dan sentiasa beringat bahawa tangan yang membantu adalah lebih baik daripada tangan yang menerima.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Jauhi 4 Kesilapan Ini Ketika Usia Menjangkau 30 Tahun

Sekarang kita berusia 30-an dan sedang menuju ke alam yang berbeza. Malah, kita pastinya sudah stabil di dalam kerjaya dan kewangan sendiri dan keluarga. Ada yang sudah mempunyai anak-anak yang meningkat besar, dan merancang untuk masa depan bersama-sama orang yang disayangi.

Dengan begitu banyak kerja dan impian yang ingin kita capai dalam kehidupan, dikhuatiri banyak juga kesilapan yang kita lakukan.

Oleh itu, penting untuk kita mengelakkan kesilapan berikut apabila menjangkau usia 30 tahun.

Kesilapan #1: Mempunyai hutang kad kredit yang banyak

Kad kredit diibaratkan penyelesaian apabila kita hanya memerlukan sedikit bantuan tambahan kewangan untuk membeli barangan sebelum terima gaji berikutnya. Kad kredit boleh menjadi alat yang berguna untuk membantu kita dapatkan mata atau ganjaran.

Namun kad kredit juga boleh menjerut kita, jika kita tidak berhati-hati. Ramai yang dah swipe kad kredit lalu hanya membuat pembayaran minimum setiap bulan, maka hutang pun bertambah dengan cepat sekali.

Boleh rujuk sini mengenai 7 Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Menguntungkan.

Kesilapan #2: Tidak mempelbagaikan pendapatan

Kebanyakan kita setia kepada kerjaya kita atau majikan untuk satu tempoh masa. Kita mencurahkan semua masa dan usaha untuk berada di comfort zone tempat kerja kita.

Namun kita harus sedar bahawa kita perlu mempelbagaikan pendapatan sekiranya sesuatu berlaku dan kita tidak lagi dapat bergantung kepada pendapatan utama kita.

Jadikan ianya sebagai peluang untuk meluaskan minat kita atau meneroka bidang yang berbeza. Terdapat banyak cara untuk membina kerjaya kedua.

Iklan

Dengan adanya lebih daripada satu sumber pendapatan, bermakna lebih banyak wang untuk kita labur dan simpan untuk masa depan.

Sila baca 10 Idea Menyeronokkan Untuk Menjana Pendapatan Mengikut Personaliti.

Kesilapan #3: Tidak menyimpan wang untuk perbelanjaan yang akan datang

Sedang kita sibuk simpan dalam akaun persaraan, jangan lupa untuk “mengetepikan” wang untuk perbelanjaan lain yang besar. Suatu hari nanti kita pastinya ingin memiliki sebuah rumah, beli kereta baru, berjalan-jalan mengelilingi dunia atau hantar anak-anak ke kolej atau universiti.

Matlamat utama ini datang dengan tag harga besar, jadi kalau tak buat persediaan yang cukup, memang kita akan berdepan dengan kesukaran. Plan lebih awal dengan menyimpan lebihan wang yang akan digunakan untuk perbelanjaan besar ini.

Jemput tengok 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah.

Kesilapan #4: Mengharapkan taraf hidup melebihi jangkauan

Kebanyakan daripada kita yang menginjak usia 30-an, pastinya mengimpikan taraf hidup yang meningkat seiring dengan umur kita. Berangan nak ada rumah besar, kereta besar, dan sebagainya.

Tetapi kadangkala, realitinya adalah jauh daripada sangkaan kita. Jika begitu, kita perlu kurangkan perbelanjaan dan tingkatkan pendapatan. Jika terpaksa rendahkan ‘expectation’ kita, maka lakukanlah.

Cuba follow cara Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!