Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Industri automotif merupakan industri yang terjejas teruk akibat daripada pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Banyak syarikat automotif dunia yang mengalami penurunan jualan yang sangat ketara disebabkan oleh keadaan semasa.

Hanya Tesla yang fokus kepada pengeluaran kenderaan elektrik sahaja yang meningkat market capitalization mereka, disebabkan kenderaan elektrik bakal menjadi satu fenomena pada masa hadapan.

Volkswagen juga terkesan dengan kegawatan ekonomi dunia yang sedang berlaku. Kalau nak tahu, syarikat ini merupakan pengeluar kenderaan terbesar di dunia pada hari ini.

Kredit Gambar: Prezi

Volkswagen mempunyai beberapa buah anak syarikat yang bernaung di bawah pengurusan mereka. Di antara syarikat yang terkenal yang merupakan anak syarikat Volkswagen adalah Bugatti, Lamborghini, Porsche, Audi dan Ducati yang dikategorikan sebagaian kenderaan mewah manakala Seat dan Skoda pula merupakan anak syarikat sebagai kenderaan untuk rakyat marhaen.

Volkswagen juga mempunyai anak syarikat kenderaan berat seperti Scania dan juga MAN.

Ferdinand Piëch, Kredit Gambar: CarMagazine.UK

Orang yang bertanggungjawab yang membawa perkembangan luar biasa kepada Volkswagen ini adalah Ferdinand Piëch yang merupakan cucu kepada pengasas Porsche. Beliau yang membawa masuk jenama kenderaan popular ke dalam Volkswagen pada awal tahun 2000-an yang lalu.

Percaturan yang dilakukannya itu berhasil kerana Volkswagen telah berjaya memintas Toyota untuk menjadi pengeluar kenderaan terbesar di dunia sejak tahun 2016.

Kini syarikat tersebut terpaksa akur dengan perubahan trend semasa yang mana kenderaan elektrik bakal mendominasi  pasaran dunia pada masa hadapan. CEO Volkswagen sendiri telah mengakui bahawa kenderaan elektrik akan menguasai dunia dan kenderaan berdasarkan petrol bakal lenyap dalam masa yang terdekat.

Ini kerana, kebanyakan negara di dunia bakal mengaharamkan kenderaan yang berasaskan combustion engine memasuki negara mereka dalam tempoh dua dekad dari sekarang.

Di antara langkah yang drastik diambil oleh Volkswagen untuk bersaing di dalam pasaran kenderaan elektrik adalah mengecilkan syarikat mereka dan fokus kepada kenderaan yang mampu dijual pada skala yang besar. Volkswagen akan menjual anak syarikatnya iaitu Bugatti kepada Rimac, sebuah syarikat dari Croatia yang merupakan syarikat kenderaan elektrik yang fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik supercar.

Kredit Gambar: CNBC

Volkswagen juga dikatakan sedang mencari pembeli untuk Lamborghini. Walaupun Lamborghini dikatakan mempunyai rekod jualan yang memberangsangkan sejak kebelakangan ini dengan pengenalan model Urus, namun Volkswagen ingin menjualnya bagi membolehkan mereka fokus kepada kenderaan elektrik yang mampu milik.

Volkswagen sedar bahawa ianya adalah sukar untuk menghasilkan kenderaan elektrik di dalam kategori supercar. Ini kerana jualan kenderaan ini hanya beratus unit sahaja setiap tahun dan kos menghasilkan enjin elektrik ini memerlukan pelaburan yang sangat tinggi.

Volkswagen terpaksa mengikut kehendak pasaran dan mengakui bahawa mereka ketinggalan 10 tahun berbanding dengan Tesla di dalam menghasilkan kenderaan elektrik dan terpaksa melabur sebanyak USD66.3 bilion untuk penyelidikan bagi mendominasi pasaran kenderaan elektrik.

Volkswagen dijangka akan menghasilkan sejuta buah kenderaan elektrik pada akhir tahun 2023  dan tindakan untuk menjual sebahagian kecil anak syarikat kepunyaan mereka kepada pelabur luar merupakan satu tindakan yang dilihat tepat.

Tak lama lagi, kita akan lihat kenderaan elektrik keluaran Volkswagen ini akan bersaing dengan Tesla di peringkat antarabangsa.

Sumber Rujukan: https://www.reuters.com/article/volkswagen-lamborghini/exclusive-volkswagen-draws-up-plans-to-carve-out-lamborghini-sources-idUSL8N2GS38S

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA