Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Industri automotif merupakan industri yang terjejas teruk akibat daripada pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Banyak syarikat automotif dunia yang mengalami penurunan jualan yang sangat ketara disebabkan oleh keadaan semasa.

Hanya Tesla yang fokus kepada pengeluaran kenderaan elektrik sahaja yang meningkat market capitalization mereka, disebabkan kenderaan elektrik bakal menjadi satu fenomena pada masa hadapan.

Volkswagen juga terkesan dengan kegawatan ekonomi dunia yang sedang berlaku. Kalau nak tahu, syarikat ini merupakan pengeluar kenderaan terbesar di dunia pada hari ini.

Kredit Gambar: Prezi

Volkswagen mempunyai beberapa buah anak syarikat yang bernaung di bawah pengurusan mereka. Di antara syarikat yang terkenal yang merupakan anak syarikat Volkswagen adalah Bugatti, Lamborghini, Porsche, Audi dan Ducati yang dikategorikan sebagaian kenderaan mewah manakala Seat dan Skoda pula merupakan anak syarikat sebagai kenderaan untuk rakyat marhaen.

Volkswagen juga mempunyai anak syarikat kenderaan berat seperti Scania dan juga MAN.

Ferdinand Piëch, Kredit Gambar: CarMagazine.UK

Orang yang bertanggungjawab yang membawa perkembangan luar biasa kepada Volkswagen ini adalah Ferdinand Piëch yang merupakan cucu kepada pengasas Porsche. Beliau yang membawa masuk jenama kenderaan popular ke dalam Volkswagen pada awal tahun 2000-an yang lalu.

Percaturan yang dilakukannya itu berhasil kerana Volkswagen telah berjaya memintas Toyota untuk menjadi pengeluar kenderaan terbesar di dunia sejak tahun 2016.

Kini syarikat tersebut terpaksa akur dengan perubahan trend semasa yang mana kenderaan elektrik bakal mendominasi  pasaran dunia pada masa hadapan. CEO Volkswagen sendiri telah mengakui bahawa kenderaan elektrik akan menguasai dunia dan kenderaan berdasarkan petrol bakal lenyap dalam masa yang terdekat.

Ini kerana, kebanyakan negara di dunia bakal mengaharamkan kenderaan yang berasaskan combustion engine memasuki negara mereka dalam tempoh dua dekad dari sekarang.

Di antara langkah yang drastik diambil oleh Volkswagen untuk bersaing di dalam pasaran kenderaan elektrik adalah mengecilkan syarikat mereka dan fokus kepada kenderaan yang mampu dijual pada skala yang besar. Volkswagen akan menjual anak syarikatnya iaitu Bugatti kepada Rimac, sebuah syarikat dari Croatia yang merupakan syarikat kenderaan elektrik yang fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik supercar.

Kredit Gambar: CNBC

Volkswagen juga dikatakan sedang mencari pembeli untuk Lamborghini. Walaupun Lamborghini dikatakan mempunyai rekod jualan yang memberangsangkan sejak kebelakangan ini dengan pengenalan model Urus, namun Volkswagen ingin menjualnya bagi membolehkan mereka fokus kepada kenderaan elektrik yang mampu milik.

Volkswagen sedar bahawa ianya adalah sukar untuk menghasilkan kenderaan elektrik di dalam kategori supercar. Ini kerana jualan kenderaan ini hanya beratus unit sahaja setiap tahun dan kos menghasilkan enjin elektrik ini memerlukan pelaburan yang sangat tinggi.

Volkswagen terpaksa mengikut kehendak pasaran dan mengakui bahawa mereka ketinggalan 10 tahun berbanding dengan Tesla di dalam menghasilkan kenderaan elektrik dan terpaksa melabur sebanyak USD66.3 bilion untuk penyelidikan bagi mendominasi pasaran kenderaan elektrik.

Volkswagen dijangka akan menghasilkan sejuta buah kenderaan elektrik pada akhir tahun 2023  dan tindakan untuk menjual sebahagian kecil anak syarikat kepunyaan mereka kepada pelabur luar merupakan satu tindakan yang dilihat tepat.

Tak lama lagi, kita akan lihat kenderaan elektrik keluaran Volkswagen ini akan bersaing dengan Tesla di peringkat antarabangsa.

Sumber Rujukan: https://www.reuters.com/article/volkswagen-lamborghini/exclusive-volkswagen-draws-up-plans-to-carve-out-lamborghini-sources-idUSL8N2GS38S

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Petua Untuk Dapat Bayaran Balik Cukai (Refund) Lebih Cepat

Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dia dapat.
Geran Khas Prihatin (GKP) dia dapat.
Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) pun dia dapat.
i-Sinar awal-awal lagi dah dapat.

Sekarang dah masuk musim bulan cukai, maka duit refund cukai pun dia nak dapat cepat. Biasa yang terlibat adalah individu yang makan gaji dan setiap bulan membayar Potongan Cukai Berjadual (PCB).

Baca lagi Kerja Makan Gaji Perlu Tahu Potongan Cukai Berjadual (PCB) dan Apa Jadi Kalau Ada PCB Tapi Tak Hantar Borang Cukai Pendapatan?

Menurut laman web LHDNM,

Keadaan Wujud Bayaran Balik
Bayaran balik cukai wujud apabila:

  1. Pembayar cukai telah membuat bayaran lebih daripada cukai yang sepatutnya,
  2. Pembayar cukai mempunyai lebihan cukai akibat taksiran cukai yang telah dikurangkan, atau
  3. Cukai yang dipotong daripada dividen melebihi tanggungan cukai pendapatannya dalam tahun berkenaan.

Bayaran balik lebihan kredit akan dibuat secara automatik kepada pembayar cukai dalam tempoh 30 hari bekerja dari tarikh Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) dihantar.

Dalam piagam pelanggan LHDN juga ada menjelaskan bahawa LHDN akan membuat pembayaran balik cukai pendapatan bagi Borang Nyata Cukai Pendapatan yang lengkap dan betul dari tarikh penerimaan borang secara e-filing – 30 hari bekerja dari tarikh penerimaan borang.

Maknanya itu paling lambat.

Biasanya jika tiada masalah, memang akan dapat lebih cepat.

Contoh lebihan bayaran cukai tahun taksiran 2020

Semasa isi e-filing, kita akan terus dapat tahu berapa jumlah lebihan cukai (refund) yang bakal diterima.

Untuk elakkan dapat duit refund ini lambat, pastikan ikut 3 petua ini:

  1. Semasa isi e-filing, pastikan semua maklumat dikemaskini. Antara maklumat penting yang diperlukan untuk mempercepatkan proses bayaran balik cukai terlebih bayar ialah nombor akaun bank, alamat surat-menyurat, nombor telefon, alamat e-mel dan nombor pendaftaran syarikat (bagi pembayar cukai kategori syarikat).
  2. Jangan tipu atau silap masuk amaun dekat bahagian pelepasan cukai, nanti LHDN hantar surat audit. Contohnya pelepasan SSPN claim amaun bersih sahaja, bukan berapa banyak duit dimasukkan dalam akaun SSPN anak kita. (Jumlah simpanan dalam tahun 2020 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2020).
  3. Laporkan semua jenis pendapatan yang kita terima. Contohnya jika ada terima pendapatan sewa atau komisen MLM jangan pura-pura tak isi semasa hantar e-filing. Biasanya LHDN ada maklumat ini, dan silap haribulan tak dapat refund tetapi dapat surat audit dan kena bayar penalti.

Ingat, musim bulan cukai ini juga scammer berleluasa. Sekiranya ada menerima sebarang panggilan telefon, SMS, e-mel atau surat yang kata mereka dari LHDN dan meminta nombor akaun bank jangan dilayan.

Walau bagaimanapun jika selepas 30 hari bekerja anda tidak menerima bayaran balik, boleh isikan Borang Maklum Balas Pelanggan http://maklumbalas.hasil.gov.my/ atau melalui panggilan telefon ke Hasil Care Line melalui talian 03-89111000.

Sekejap, dah hantar belum e-filing?

Terkini, pihak LHDN baru melancarkan aplikasi MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga artikel-artikel lain berkaitan cukai:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!