4 Sebab Mengapa Kasut Nike Air Jordan Menjadi Rebutan

Air Jordan adalah jenama kasut bola keranjang, pakaian sukan, kasual, dan gaya yang dihasilkan oleh Nike. Ia dicipta untuk bekas pemain National Basketball Association (NBA) dan juara 6 kali NBA yang juga merupakan seorang legend, Michael Jordan.

Kasut Air Jordan dihasilkan secara eksklusif untuk Michael Jordan pada awal tahun 1984, dan dikeluarkan kepada orang ramai pada lewat tahun 1984. Kasut ini direka untuk Nike oleh Peter Moore, Tinker Hatfield, dan Bruce Kilgore.

Air Jordan mempunyai pelbagai siri daripada Air Jordan 1 sehingga Air Jordan 4 dan juga mempunyai tiga jenis berlainan iaitu, low, mid dan high.

Persoalannya, mengapa kasut ini sering menjadi rebutan sehingga dijual dengan harga beribu-ribu ringgit?

1. Kepelbagaian Warna Yang Unik

Kredit Gambar: Nike

Kasut Air Jordan dikeluarkan dengan pelbagai warna dan kombinasi warna yang unik. Malah, kasut ini berani mengeluarkan warna yang tidak akan dikeluarkan oleh mana mana jenama lain seperti hijau terang, hijau neon, kuning terang, jingga malah kombinasi yang menyerlah atau ‘striking colours’.

Kepada peminat kasut, warna yang unik dan sukar didapati ini menjadikan Air Jordan menjadi pilihan mereka.

2. Kepelbagaian Bentuk Yang Unik

Selain daripada warna dan kombinasi warna yang unik dan berani, kasut Air Jordan dikeluarkan dengan pelbagai bentuk dan rekabentuk yang unik. Pereka kasut Air Jordan ingin mengetengahkan bentuk yang futuristik dan tidak masuk akal.

Tujuan ianya direka sedemikian kerana mereka mahu kasut Air Jordan terus digunakan sepanjang zaman walaupun fesyen sentiasa berubah-ubah.

3. Edisi Terhad

Kredit Gambar: Nike

Ianya juga menjadi rebutan kerana kasut Air Jordan hanya mengeluarkan satu edisi kasut sahaja dan tiada keluaran baru. Malah, edisi keluaran yang dikeluarkan akan menjadi semakin mahal kerana bilangannya yang terhad di dalam pasaran.

Kombinasi warna atau warna dan kepelbagaian bentuk reka hanya dikeluarkan sekali sahaja dan tiada ulangan keluaran. Oleh itu, peminat tegar kasut akan berlumba-lumba untuk memilikinya sebelum harganya menjadi lebih mahal.

4. Kerjasama Dengan Artis

Artis antarabangsa yang terkenal sering melakukan kerjasama dengan Air Jordan seperti Travis Scott, Dior, Fearless dan sebagainya. Kasut Travis Scott dengan kerjasama Air Jordan 1, dijual dengan harga mencecah RM4,000.

Manakala Dior kerjasama dengan Air Jordan 1 pula mencecah harga RM8,000. Edisi Fearless pula yang mempunyai pelbagai bentuk dan warna dijual sekitar harga RM1,000 sehingga RM3,000.

Hanya jauhari yang mengenal manikam. Air Jordan telah memberikan inspirasi kepada para usahawan untuk berani mencuba sesuatu yang unik dan ‘rare’.

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA