4 Sebab Mengapa Kasut Nike Air Jordan Menjadi Rebutan

Air Jordan adalah jenama kasut bola keranjang, pakaian sukan, kasual, dan gaya yang dihasilkan oleh Nike. Ia dicipta untuk bekas pemain National Basketball Association (NBA) dan juara 6 kali NBA yang juga merupakan seorang legend, Michael Jordan.

Kasut Air Jordan dihasilkan secara eksklusif untuk Michael Jordan pada awal tahun 1984, dan dikeluarkan kepada orang ramai pada lewat tahun 1984. Kasut ini direka untuk Nike oleh Peter Moore, Tinker Hatfield, dan Bruce Kilgore.

Air Jordan mempunyai pelbagai siri daripada Air Jordan 1 sehingga Air Jordan 4 dan juga mempunyai tiga jenis berlainan iaitu, low, mid dan high.

Persoalannya, mengapa kasut ini sering menjadi rebutan sehingga dijual dengan harga beribu-ribu ringgit?

1. Kepelbagaian Warna Yang Unik

Kredit Gambar: Nike

Kasut Air Jordan dikeluarkan dengan pelbagai warna dan kombinasi warna yang unik. Malah, kasut ini berani mengeluarkan warna yang tidak akan dikeluarkan oleh mana mana jenama lain seperti hijau terang, hijau neon, kuning terang, jingga malah kombinasi yang menyerlah atau ‘striking colours’.

Kepada peminat kasut, warna yang unik dan sukar didapati ini menjadikan Air Jordan menjadi pilihan mereka.

2. Kepelbagaian Bentuk Yang Unik

Selain daripada warna dan kombinasi warna yang unik dan berani, kasut Air Jordan dikeluarkan dengan pelbagai bentuk dan rekabentuk yang unik. Pereka kasut Air Jordan ingin mengetengahkan bentuk yang futuristik dan tidak masuk akal.

Tujuan ianya direka sedemikian kerana mereka mahu kasut Air Jordan terus digunakan sepanjang zaman walaupun fesyen sentiasa berubah-ubah.

3. Edisi Terhad

Kredit Gambar: Nike

Ianya juga menjadi rebutan kerana kasut Air Jordan hanya mengeluarkan satu edisi kasut sahaja dan tiada keluaran baru. Malah, edisi keluaran yang dikeluarkan akan menjadi semakin mahal kerana bilangannya yang terhad di dalam pasaran.

Kombinasi warna atau warna dan kepelbagaian bentuk reka hanya dikeluarkan sekali sahaja dan tiada ulangan keluaran. Oleh itu, peminat tegar kasut akan berlumba-lumba untuk memilikinya sebelum harganya menjadi lebih mahal.

4. Kerjasama Dengan Artis

Artis antarabangsa yang terkenal sering melakukan kerjasama dengan Air Jordan seperti Travis Scott, Dior, Fearless dan sebagainya. Kasut Travis Scott dengan kerjasama Air Jordan 1, dijual dengan harga mencecah RM4,000.

Manakala Dior kerjasama dengan Air Jordan 1 pula mencecah harga RM8,000. Edisi Fearless pula yang mempunyai pelbagai bentuk dan warna dijual sekitar harga RM1,000 sehingga RM3,000.

Hanya jauhari yang mengenal manikam. Air Jordan telah memberikan inspirasi kepada para usahawan untuk berani mencuba sesuatu yang unik dan ‘rare’.

Previous ArticleNext Article

Cara Betul Beli Kereta Yang Masih Ramai Tak Tahu

Ramai yang ingin membeli kereta idaman, tetapi kalau tak kena caranya – akan bermulalah episod yang menjerat kewangan sehingga 9 tahun lamanya. Jom ikuti perkongsian Tuan Redzwan Khairudin sebagai panduan kita untuk beli kereta dengan cara yang betul.

Hadamkan dulu amaran ini sebelum teruskan bacaan.

Amaran: Segala pengiraan dalam posting ini sesuai dibaca untuk yang masih tercari-cari point kukuh, kenapa tak perlu beli kereta yang harga lebih daripada RM65,000.

Dengan syarat, jika kereta tersebut semata-mata untuk digunakan bagi memenuhi tuntutan keperluan di samping mendambakan sedikit keselesaan.

Dunia kewangan taklah zalim sangat, kalau korang bijak membahagi darabkan antara keperluan dan kemahuan. Panjang pulak amaran saya ni.

Antara kereta yang saya sarankan korang beli adalah seperti:

Sumber : PROTON

  • Proton Suprima Medium Spec (bukan highest spec yang siap dengan skirting)
  • Proton Persona Medium Spec
  • Proton Neo Medium Spec
  • Proton Saga Highest Spec
  • Proton Iriz Highest Spec
  • Perodua Alza Medium Spec
  • Perodua Myvi Highest Spec
  • Perodua Axia Lowest Spec (boleh beli 2 buah)
  • Perodua Bezza Highest Spec
  • Atau lain-lain kereta yang harga bawah RM65,000 (boleh tambah sendiri list ini)

Ini dia game plan yang anda boleh gunakan.

1. Sediakan Deposit

Kita assume harga kereta kat atas ni ikut selera masing-masing tetapkan pada harga RM63,400 sahaja. So, sediakan deposit 10% sebagai duit muka bayaran kereta.

Total RM6,340 tu, korang pandai-pandai sediakan. Hasil buat kerja part time ke, hasil jualan melalui dropship ke, atau lain-lain. Janji rezeki itu halalan toyyiban.

2. Cari Tawaran Pinjaman Yang Baik

Cari bank yang tawarkan rate 3.0% untuk pinjaman kereta korang bagi kereta lokal yang bertaraf nasional.

Ya, sesetengah orang akan cakap mana ada bank nak bagi 3%. Sekarang, kereta lokal je dah 3.3% ke atas.

Okay, macam ni. Kalau tak jumpa mana yang nak bagi 3% tu boleh contact Abam RK.

Kalau abam carikan ada yang nak bagi 3% atau kurang lagi, alamatnya korang memang kena deal dengan Abam RK untuk proses-proses seterusnya.

So, cari sampai jumpa okay?

3. Bayaran Bulanan

Secara tak langsung korang buat pinjaman dengan pihak bank, untuk baki harga kereta setelah dibayar duit mukanya itu tadi.

Saya assume RM57,000 ikat bank 9 tahun dengan kadar bunga 3% setahun. Maka bayaran bulanannya ialah RM602.89. Sap sap sui, RM600 kasi senang cerita.

Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti.

4. Buat ASB Financing?

Next korang cari Abam RK. Bagi abam test drive kereta korang tu. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali.

Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing.

Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni.

Dah la hentak pedal dalam-dalam. Habis minyak kereta aku. Lepas tu buat drift tak beragak.

Tup-tup, suruh buat ASB Financing. Sakai ke ape mamat ni? Insuran nyawa dah berlambak kot?

Okay. Pendek cerita, korang buat RM110,000 ASB Financing, ikat 30 tahun. Monthly bayar RM604.02 Sap sap sui, RM600 senang cerita.

5. Konsisten Buat Bayaran

Teruskan membayar bulanan kereta untuk RM602.89 dan ASB Financing untuk RM604.02. Total komitmen bulanan untuk kedua benda ni ialah:

RM602.89 + RM604.02 = RM1,206.91. Senang kira, RM1,200 lah ya. Jaga kewangan dengan penuh tanggungjawab. Bayar kepada bank untuk kedua benda ni selama 4 tahun.

Layankan saja kalau ada model-model kereta baru yang keluar selepas ni dalam pasaran. Kau siul jer kuat-kuat, jangan bagi kata nafsu memenangi peperangan saraf di kotak minda tu.

4 tahun pun berlalu…

6. Jual Sijil ASB Financing

Selepas 4 Tahun, korang terminate (jual semula) sijil pembiayaan ASB Financing RM110,000 itu tadi.

Secara tak langsung akan menghasilkan dividen terkumpul sebanyak RM35,500, dan hasil jualan semula sijil sebanyak RM6,800. Total cash in hand hasil termination ASB Financing ketika ini ialah RM42,300:

Dividen Terkumpul + Surrender Value
RM35,500 + RM6,800 = RM42,300.

7. Semak Outstanding Balance

Sekarang semak semula berapa outstanding balance untuk hutang kereta selepas 4 tahun solid membayar.

Total Car Loan at beginning – 48 bulan hasil bayaran telah dibuat,
RM65,112 – (RM602.89 X 48 Bulan) = RM36,170 (Baki @ Outstanding Amount).

8. Selesaikan Bayaran Kereta

Gunakan total cash in hand melalui hasil ASB Financing tadi untuk setelkan terus outstanding figure car loan korang. Maka, akan ada sedikit lebihan:

RM42,300 – RM36,170 = RM6,130. Antara contoh strategi yang anda boleh gunakan.

Kereta Suprima (contoh berdasarkan list kat atas tadi) yang korang beli dan ikat tepi selama 9 tahun dengan pihak bank, dapat diselesaikan dalam masa 4 tahun solid saja. Lebihan wang keramat sebanyak RM6,100++ tercipta.

Jika kereta Suprima itu tadi anda jual pada market value, nilainya masih ada sebab baru saja berusia 4 tahun (kebanyakan kereta terpakai masih acceptable jika usia 4 tahun ke bawah).

Jika kita ambil 40% sahaja dari harga asal, maka kereta korang akan memberi pulangan tunai sebanyak RM25,360.

Maka secara asasnya, total wang tunai akan menjadi:

Lebihan dari game plan 4 tahun + hasil step up game plan,
RM6,130 + RM25,360 = RM31,490.

Jika kereta Suprima itu tadi korang jadikan untuk dibuat sewa kepada pelajar universiti (ataupun dipajakkan untuk dibuat sewa oleh bisnes kereta sewa), maka korang deal sendiri dengan tokey bisnes tersebut.

Ini bertujuan untuk dapatkan constant passive inflow of cash darinya untuk setiap bulan.

Carilah deal yang tak menindas dan tak menyukarkan diri korang sendiri. Jika positive cash flow utk deal macam ni boleh bagi pulangan RM1,000 setiap bulan, itu pun dah cukup bagus.

Itu adalah antara pilihan yang boleh anda lakukan. Lepas tu, apa nak buat?

Kalau pilih untuk jual semula kereta korang, maka korang akan ada cash almost RM32,000.

Kalau saya, buat Financing untuk ASB dan ASB2 nilai maksimum RM200,000 setiap satu, dan kemudiannya apply teknik rolling dividend selama 29 tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya selepas 30 tahun dari sekarang, saya bakal ada dana persaraan sebanyak hampir RM520,000. Banyak kan?

Jika pilih untuk menyewa atau dipajakkan, maka korang get ready pelan untuk melabur dalam pelaburan hartanah, atau lain-lain jenis pelaburan. Maintain agreement pajakan kereta untuk sewa tu (maintain at least 5 tahun).

Dapatkan positive cash flow RM800 ke RM1,000 setiap bulan. Jadikan sebagai holding power untuk property sebelum korang jual untuk dapatkan capital appreciation.

Tips tambahan: Jual BMV (below market value) untuk elak risiko tak terjual. Deco bagi cun, pada masa yang sama, dalami ilmu hartanah dalam-dalam.

Ini kerugian yang anda kena tanggung kalau tak buat strategi macam ini. Jika tak buat strategi macam ni, maka korang beli kereta ikat 4 tahun saja dengan kadar bunga yang sama 3%, maka bayaran sebulan ialah RM1,261.

Lepas habis bayar, korang kekurangan RM9,000 ++ sebenarnya. Ini yang dinamakan sebagai opportunity lost. Jom kita kira.

Hasil lebihan jika guna ASB yg tak dapat + bayar lebih RM61 selama 48 bulan,
RM6,130 + (RM61 X 48 Bulan) = RM9,058 (ini jumlah peluang yang korang rugi).

Kesimpulan yang boleh dibuat, beregu itu memang baik jika kena pada caranya. Potensi mereka amat besar. Jika digilap secara berterusan, Inshaa Allah pasti akan menyinar.

Hapuskan hutang jahat dengan convert ia menjadi hutang yang baik. Istiqomah dalam berdakwah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Nanti segala perancangan akan pergi ke laut.

Sesuaikan ikut kewangan poket masing-masing. Saya cuma bagi gambaran sahaja. Usah banyak bicara jika mahu berjaya.

Kalau rasa-rasa tak boleh hadap, anda muhasabah balik diri tu. Tanya balik apa tujuan utama kita hidup dimuka bumi. Nak enjoy lebih, atau nak berjaya sesama kita dan bantu lebih ramai orang yang seagama?