Guo Guangchang, Warren Buffett Versi China

Warren Buffett satu nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam dunia pelaburan. Ramai pelabur dalam dunia saham menjadikan Warren Buffett sebagai sumber rujukan semasa melakukan pelaburan tetapi gagal kerana mereka tidak sanggup melakukan apa yang dilakukan oleh pelabur tersohor dunia itu dalam pasaran saham.

Sifat utama yang dimiliki oleh Warren Buffett dalam pelaburan adalah sabar, dan hanya membeli saham untuk jangka masa yang panjang. Ternyata ianya sukar bagi seorang pelabur terutamanya pelabur yang baru berjinak dalam pasaran saham.

Disebabkan perkara tersebut, ramai pelabur baru yang gemar trading saham berbanding dengan beli dan peram kerana melihat keuntungan yang sedikit dalam masa yang singkat berbanding dengan keuntungan yang besar dalam tempoh yang panjang.

Warren Buffett Di China

Warren Buffett merupakan tokoh pelaburan yang sangat digemari di negara tersebut. Ramai pelabur di China yang menjadikan Warren Buffett sebagai idola mereka walaupun negara mereka mengamalkan dasar ekonomi sosialis.

Antara tokoh terkenal yang dikenali sebagai Warren Buffett China adalah Guo Guangchang.

Walaupun ramai yang mengamalkan falsafah pelaburan seperti Warren Buffett di China, Guo Guangchang adalah tokoh yang paling menghampiri teknik pelaburan yang digunakan oleh Warren Buffett.

Kenapa Guo Guangchang Dilihat Sebagai Warren Buffett Di China?

This image has an empty alt attribute; its file name is Guo-Guangchang-Warren-Buffett-Versi-China2-700x466.jpg
Kredit Gambar: SCMP

Mesti kita tertanya-tanya kenapa Guo Guangchang dikatakan paling mirip dengan teknik pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett berbanding dengan pelabur China yang lain.

Sebab utama Guo Guangchang dikatakan mirip dengan Warren Buffett adalah disebabkan beliau mengembangkan perniagaan yang dimilikinya melalui pembelian saham sesebuah syarikat dan keuntungan yang diperolehi daripada syarikat tersebut kemudian dilaburkan ke dalam syarikat lain.

Tindakan pelaburan yang dilakukan oleh Guo Guangchang amat menyerupai kaedah yang dilakukan oleh Warren Buffett. Sebelum wujudnya Berkshire Hathaway seperti sekarang, Warren Buffett merupakan pelabur yang melabur menggunakan duit rakan, kenalan dan ahli keluarga melalui syarikat Buffett Associates.

Beliau kemudian mengubah teknik pelaburannya setelah membeli Berkshire Hathaway dan menjadikannya sebuah syarikat konglomerat. Pada ketika itu, Syarikat Insurans Geico merupakan syarikat yang menjadi tunjang utama bagi Warren Buffett.

Geico merupakan syarikat yang dimiliki oleh mentor beliau iaitu Benjamin Graham. Disebabkan perkara tersebut, Warren Buffett juga memiliki saham syarikat terbabit dan syarikat itu telah banyak membantu mengembangkan perniagaan Berkshire Hathaway.

Guo Guangchang juga melakukan perkara yang sama dengan mengembangkan syarikat pelaburan yang dimilikinya dengan menggunakan syarikat insurans. Menurut Guo Guangchang, beliau melakukan pelaburan dengan melihat kaedah yang digunapakai oleh Warren Buffett.

Oleh sebab yang demikian, beliau hanya melabur ke dalam sektor yang mudah difahami dan memberi pulangan dalam tempoh masa yang panjang seperti insurans, farmaseutikal dan pelancongan.

Beliau mengasaskan syarikat pelaburan yang dikenali sebagai Fosun pada tahun 1992 bersama dengan empat lagi rakannya. Pada permulaan penubuhan syarikat, mereka hanya bermula dengan modal permulaan sebanyak USD4,000 dan mengambil bidang farmasi sebagai perniagaan utama.

Sejak sedekad yang lalu, Fosun telah menjadi sebuah syarikat konglomerat terkenal di China dan telah membeli beberapa syarikat yang bertaraf antarabangsa untuk mengembangkan portfolio perniagaan mereka. Eropah merupakan destinasi utama pelaburan bagi Fosun.

Kredit Gambar: Birmingham Mail

Mereka melakukan pelaburan ke atas syarikat Eropah disebabkan ramai rakyat China yang menggemari barangan yang dikeluarkan oleh syarikat Eropah. Antara sektor yang menjadi pilihan pelaburan Fosun di Eropah adalah perbankan, perlancongan dan juga barangan mewah jenama terkenal.

Ekonomi China yang semakin berkembang maju telah memberi peluang yang besar kepada Fosun untuk melabur terhadap syarikat yang memberi mereka pulangan yang lumayan.

Fosun juga turut melabur dalam bidang sukan dan memiliki kelab bola sepak Wolverhampton Wanderers yang dibeli mereka pada tahun 2016. Kelab tersebut kini berada di dalam Liga Perdana Inggeris (EPL).

Kontroversi Melibatkan Guo Guangchang

Walaupun berjaya di dalam dunia perniagaan, beliau tidak terlepas daripada kontoversi yang melanda diri. Ketika Xi Jinping dilantik menjadi presiden China, beliau terkenal dengan polisi memerangi rasuah.

Guo Guangchang tidak terlepas daripada disoal siasat oleh kerajaan China sama seperti beberapa bilionaire yang lain. Beliau hilang seketika di khalayak ramai selama beberapa minggu kerana disoal siasat oleh Kerajaan China dan ada sebahagian bilionaire China yang ditangkap kerana mengambil rasuah.

Kini kekayaan yang dimiliki oleh Guo Guangchang adalah berjumlah USD7.1 bilion dan merupakan salah seorang bilionaire terkaya di China.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: