5 Rumah Paling Mahal Di Dunia

Bagi kebanyakan orang terkaya dunia, rumah bukan sahaja dijadikan tempat tinggal, tetapi sebagai aset kekayaan mereka. Ada juga yang beli rumah untuk dijadikan aset semata-mata.

Ada juga yang tinggal di rumah yang mahal mereka sendiri, takkan dah beli mahal-mahal kemudian nak sewakan pula.

Mari kita lihat rumah yang paling mahal di dunia. Siapakah pemilik rumah mahal ini?

5. Villa Les Cedres, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Perancis

Kredit Gambar: Tips Make

Villa ini dibina pada tahun 1830, kemudiannya dibeli pada tahun 1904 oleh Raja Belgia Leopold II. Ia dianggap sebagai salah sebuah rumah termahal di dunia ketika dijual pada tahun 2017 dengan harga USD410 juta.

Les Cedres mempunyai taman seluas 35 hektar dan menempatkan 14 buah bilik tidur. Selain daripada itu, ia juga mempunyai kolam renang yang bersaiz Olimpik, ruang dalaman yang cukup indah dan mengagumkan.

4. Witanhurst, London

Kredit Gambar: Eco Blast Supplies

Nilai anggaran rumah bernilai USD450 juta ini dibina pada awal abad ke-20. Ia adalah rumah kedua terbesar di London, dengan lebih daripada 90,000 kaki persegi. Terdapat 65 buah bilik, termasuk 25 buah bilik tidur.

Rumah ini juga telah digunakan sebagai lokasi penggambaran untuk produksi filem, di antaranya adalah filem The Lost Prince, Tipping the Velvet, dan Fame Academy.

3. Villa Leopolda, Villefranche-Sur-Mer, Perancis

Kredit Gambar: Worthly

Villa Leopolda ini dimiliki oleh Lily Safra dengan nilai anggaran USD750 juta. Ia memiliki 11 bilik tidur dan bilik ini bertempat di kawasan seluas 50 ekar.

Villa La Leopolda dinamakan sempena pemilik asalnya iaitu Raja Leopold II sebelum ianya direka semula oleh arkitek Amerika, Ogden Codman Jr pada tahun 1920-an.

Rumah ini turut mempunyai tempat untuk helikopter, dapur luar dan kolam renang yang sangat menakjubkan.

2. Antilia, Mumbai India

Kredit Gambar: Pinterest

Antilia bernilai sekitar USD2 bilion ini adalah milik jutawan India iaitu Mukesh Ambani. Rumah ini dibina dengan rekabentuk luar biasa yang pastinya memukau sesiapa saja.

Rumah ini dikatakan seluas 400,000 kaki persegi dan terletak di kejiranan Bukit Cumballa, Mumbai. Ia adalah setinggi 27 tingkat.

Rumah ini juga dikatakan dapat menahan gempa bumi setinggi 8 Skala Richter. Selain daripada itu, rumah ini turut mempunyai enam tingkat yang dikhaskan untuk tempat letak kereta, tempat servis kereta, kuil, panggung wayang dan sembilan lif yang berkelajuan tinggi.

1. Istana Buckingham, London

Kredit Gambar: Grid

Dengan memiliki 775 buah bilik, termasuklah 52 buah bilik tidur Diraja dan tetamu, 78 buah bilik mandi dan buah 92 pejabat, rumah Ratu Elizabeth II ini masih memegang kedudukan teratas bagi rumah termahal di dunia dengan harga USD2.9 bilion.

Walaupun beliau memiliki banyak istana dan ladang di seluruh Inggeris, Istana Buckingham ini telah menjadi kediaman rasmi Raja sejak tahun 1837. Memang padan sangat dengan kekayaan melimpah ruah Keluarga Diraja Britain.

Sumber Rujukan:

 1. The Tower Info
 2. Wealthy Gorilla
Previous ArticleNext Article

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: