Kisah Dwayne Johnson (The Rock) Di Dalam Dunia Gusti, Lakonan Dan Perniagaan

“If you smell, what The Rock is cooking”

Itulah kata-kata keramat bagi peminat sukan gusti sejak dua dekad yang lalu. Kata-kata ini diungkapkan oleh ahli gusti terkenal iaitu The Rock atau nama sebenarnya Dwayne Douglas Johnson.

Pada ketika itu, The Rock merupakan satu ikon yang cukup terkenal di dalam dunia WWE (World Wrestling Entertainment) dan mempunyai peminat hampir di seluruh dunia.

Jom kita ikuti kisah menarik beliau yang boleh dijadikan inspirasi kepada kita semua.

Asal-Usul The Rock

Kredit Gambar: Forbes

The Rock merupakan keluarga yang berasal dari keturunan sukan gusti bermula dari datuknya. Beliau merupakan generasi ketiga di dalam keluarganya yang terlibat dalam dunia gusti.

Beliau dilahirkan di Hayward, California pada tahun 1972. Ketika kecil, keluarga beliau sering berpindah randah mengikut bapanya yang merupakan salah seorang ahli gusti di WWC.

Walaupun bapanya bergelar ahli gusti profesional, kedudukan kewangan keluarga tidak begitu teratur dari segi kewangan menyebabkan keluarganya pernah dihalau oleh penyewa rumah kerana tidak mampu membayar sewa.

Semasa remaja, beliau memiliki susuk badan yang besar berbanding dengan rakan mereka yang seusia dengannya.

Oleh kerana mempunyai kelebihan daripada sudut fizikal, beliau meminati dunia sukan American Football dan menyertai pasukan Miami Hurricanes ketika di Universiti Miami. Cita-citanya pada ketika itu adalah untuk menjadi pemain American Football terkenal di Amerika Syarikat.

Nasib tidak menyebelahi dirinya apabila mengalami kecederaan yang menyebabkan beliau terpaksa melupakan hasratnya untuk menjadi pemain terkenal dalam sukan American Football. Akhirnya beliau tidak mempunyai pilihan lain selain mengikuti jejak langkah bapanya untuk menjadi ahli gusti profesional.

Pada tahun 1996, The Rock telah secara rasmi menjadi ahli gusti untuk World Wrestling Entertainment (WWE). Penglibatanya di dalam dunia WWE amat sukar  pada permulaaan kerier kerana watak antagonist yang diberikan kepadanya.

Antara musuh utama The Rock adalah Steve Austin yang ketika itu menjadi ahli gusti kegemaran ramai.

Kredit Gambar: Bleacher Report

Kariernya mula meningkat bermula pada era millennium di mana beliau telah berjaya menarik ramai peminat gusti meminati dirnya. Beliau mempunyai kelebihan untuk bercakap di hadapan penonton dan menggunakan kelebihan tersebut untuk menarik minat orang ramai terhadap dirinya.

Sepanjang bergelar ahli gusti profesional, The Rock telah berjaya memenangi World Wrestling Championship sebanyak 10 kali.

Penglibatan Dalam Dunia Lakonan

The Rock mula berjinak di dalam dunia Hollywood pada tahun 2001, dengan berlakon buat pertama kalinya di dalam filem The Mummy Returns sebagai The Scorpion King.

Dari situ, pengarah filem mula melihat bakat lakonan yang berada di dalam diri The Rock.

Kredit Gambar: Economic Times

Walaupun bergelar sebagai pelakon, The Rock meneruskan karier sebagai ahli gusti. Namun pada tahun 2004, beliau telah secara rasmi telah meninggalkan WWE dan meneruskan karier sebagai pelakon profesional.

Walaupun bergelar pelakon filem profesional, nama The Rock masih lagi belum sepopular seperti pelakon lain di Hollywood. Namanya mula meningkat naik di dalam filem The Fast Furious 5 dan semenjak itu dirinya semakin popular di Hollywood dan mendapat watak yang yang semakin penting.

Di antara filem yang terkenal lakonan The Rock adalah francais Fast & Furious, Jumanji dan juga GI Joe.

Penglibatan Dalam Dunia Perniagaan

Selain terlibat dalam dunia lakonan, The Rock juga turut berkecimpung di dalam dunia perniagaan. Antara perniagaan yang terawal beliau adalah dengan menubuhkan studio perfileman yang diberi nama Seven Buck Productions pada tahun 2012, bersama dengan bekas isterinya.

Beliau memilih nama tersebut kerana mengingatkan peristiwa apabila hanya mempunyai wang sebanyak USD7 dan hidup dalam kemiskinan ketika bergelar pemain American Football.

Kredit Gambar: CNBC

Syarikat produksi yang dimiliki oleh The Rock itu kebanyakannya mengeluarkan filem lakonan beliau sendiri seperti Jumanji, Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, Rampage dan bermacam-macam lagi.

Hasil usaha berkecimpung dalam dunia hiburan dan perniagaan, The Rock kini berada dalam kehidupan yang sangat selesa. Pada tahun lepas, The Rock telah menjadi pelakon Hollywood yang paling tinggi mendapat bayaran daripada pihak produksi.

Kini kekayaan yang dimiliki oleh The Rock mencecah USD400 juta.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.