Kisah Dwayne Johnson (The Rock) Di Dalam Dunia Gusti, Lakonan Dan Perniagaan

“If you smell, what The Rock is cooking”

Itulah kata-kata keramat bagi peminat sukan gusti sejak dua dekad yang lalu. Kata-kata ini diungkapkan oleh ahli gusti terkenal iaitu The Rock atau nama sebenarnya Dwayne Douglas Johnson.

Pada ketika itu, The Rock merupakan satu ikon yang cukup terkenal di dalam dunia WWE (World Wrestling Entertainment) dan mempunyai peminat hampir di seluruh dunia.

Jom kita ikuti kisah menarik beliau yang boleh dijadikan inspirasi kepada kita semua.

Asal-Usul The Rock

Kredit Gambar: Forbes

The Rock merupakan keluarga yang berasal dari keturunan sukan gusti bermula dari datuknya. Beliau merupakan generasi ketiga di dalam keluarganya yang terlibat dalam dunia gusti.

Beliau dilahirkan di Hayward, California pada tahun 1972. Ketika kecil, keluarga beliau sering berpindah randah mengikut bapanya yang merupakan salah seorang ahli gusti di WWC.

Walaupun bapanya bergelar ahli gusti profesional, kedudukan kewangan keluarga tidak begitu teratur dari segi kewangan menyebabkan keluarganya pernah dihalau oleh penyewa rumah kerana tidak mampu membayar sewa.

Semasa remaja, beliau memiliki susuk badan yang besar berbanding dengan rakan mereka yang seusia dengannya.

Oleh kerana mempunyai kelebihan daripada sudut fizikal, beliau meminati dunia sukan American Football dan menyertai pasukan Miami Hurricanes ketika di Universiti Miami. Cita-citanya pada ketika itu adalah untuk menjadi pemain American Football terkenal di Amerika Syarikat.

Nasib tidak menyebelahi dirinya apabila mengalami kecederaan yang menyebabkan beliau terpaksa melupakan hasratnya untuk menjadi pemain terkenal dalam sukan American Football. Akhirnya beliau tidak mempunyai pilihan lain selain mengikuti jejak langkah bapanya untuk menjadi ahli gusti profesional.

Pada tahun 1996, The Rock telah secara rasmi menjadi ahli gusti untuk World Wrestling Entertainment (WWE). Penglibatanya di dalam dunia WWE amat sukar  pada permulaaan kerier kerana watak antagonist yang diberikan kepadanya.

Antara musuh utama The Rock adalah Steve Austin yang ketika itu menjadi ahli gusti kegemaran ramai.

Kredit Gambar: Bleacher Report

Kariernya mula meningkat bermula pada era millennium di mana beliau telah berjaya menarik ramai peminat gusti meminati dirnya. Beliau mempunyai kelebihan untuk bercakap di hadapan penonton dan menggunakan kelebihan tersebut untuk menarik minat orang ramai terhadap dirinya.

Sepanjang bergelar ahli gusti profesional, The Rock telah berjaya memenangi World Wrestling Championship sebanyak 10 kali.

Penglibatan Dalam Dunia Lakonan

The Rock mula berjinak di dalam dunia Hollywood pada tahun 2001, dengan berlakon buat pertama kalinya di dalam filem The Mummy Returns sebagai The Scorpion King.

Dari situ, pengarah filem mula melihat bakat lakonan yang berada di dalam diri The Rock.

Kredit Gambar: Economic Times

Walaupun bergelar sebagai pelakon, The Rock meneruskan karier sebagai ahli gusti. Namun pada tahun 2004, beliau telah secara rasmi telah meninggalkan WWE dan meneruskan karier sebagai pelakon profesional.

Walaupun bergelar pelakon filem profesional, nama The Rock masih lagi belum sepopular seperti pelakon lain di Hollywood. Namanya mula meningkat naik di dalam filem The Fast Furious 5 dan semenjak itu dirinya semakin popular di Hollywood dan mendapat watak yang yang semakin penting.

Di antara filem yang terkenal lakonan The Rock adalah francais Fast & Furious, Jumanji dan juga GI Joe.

Penglibatan Dalam Dunia Perniagaan

Selain terlibat dalam dunia lakonan, The Rock juga turut berkecimpung di dalam dunia perniagaan. Antara perniagaan yang terawal beliau adalah dengan menubuhkan studio perfileman yang diberi nama Seven Buck Productions pada tahun 2012, bersama dengan bekas isterinya.

Beliau memilih nama tersebut kerana mengingatkan peristiwa apabila hanya mempunyai wang sebanyak USD7 dan hidup dalam kemiskinan ketika bergelar pemain American Football.

Kredit Gambar: CNBC

Syarikat produksi yang dimiliki oleh The Rock itu kebanyakannya mengeluarkan filem lakonan beliau sendiri seperti Jumanji, Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, Rampage dan bermacam-macam lagi.

Hasil usaha berkecimpung dalam dunia hiburan dan perniagaan, The Rock kini berada dalam kehidupan yang sangat selesa. Pada tahun lepas, The Rock telah menjadi pelakon Hollywood yang paling tinggi mendapat bayaran daripada pihak produksi.

Kini kekayaan yang dimiliki oleh The Rock mencecah USD400 juta.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee