7 Tips Agar Tidak Merana Tunggu Gaji

Tahniah kerana masuk gaji awal, dapatlah buat persiapan yang cukup sempena musim perayaan ini.

Tapi takziah pula diucapkan kepada mereka yang tak berapa nak cerdik mengurus kewangan. Bila dapat duit lebih sikit atau awal sikit, mulalah rambang mata nak itu nak ini.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Tuan Amir Syahir ini.

Dapat Awal Pun Salah, Dapat Lambat Pun Salah

Amacam duit gaji kau? Masih hidup lagi ke atau sedang menunggu saat untuk menjadi arwah?

Tujuh tips ni mungkin boleh membantu korang supaya tidak menangis bawah shower atau pun asyik-asyik meminjam duit kawan je setiap kali nak tunggu gaji. Baca dan hadamkan. Share lagi bagus supaya kawan-kawan kau insaf sama.

1. Sediakan sekurang-kurangnya simpanan kecemasan 3-6 bulan gaji. Simpanan ni kau jangan kacau dan jangan guna kalau tak terdesak. Biarkan ia tidur lena dalam ASB ataupun TH.

2. Utamakan keperluan dan kurangkan kehendak. Kau tu dah la gaji ciput, kehendak tu punya lah menggunung. Itu ini nak beli. Bukan tak boleh berbelanja untuk kehendak. Tapi berpada-pada lah ye. Kalau rasa bulan ni semput, fokuskan kepada keperluan sahaja.

3. Jangan buat kad kredit ataupun pembiayaan peribadi semata-mata kau nak bergaya. Ni lah sikap budak hispter macam kau, luaran je kaya. Baju je jenama, padahal simpanan duit dalam tiga angka je. Sadis.

4. Tambahkan pendapatan sampingan. Jangan bergantung pada satu sumber pendapatan jika gaji kau kecil. Cari pendapatan sampingan yang kau boleh buat. Contohnya berniaga online, dropship, part time ejen takaful atau hartanah dan macam-macam lagi.

5. Guna sampai habis, pakai sampai rosak. Jangan duk nak beli benda baru je. IPhone 6 kau elok lagi dah tukar nak beli IPhone 7. Nak up to date katanya. Padahal beli pun berhutang. Duit dalam bank tak up to date langsung daripada tahun lepas. Apa citerrr.

6. Buat bayaran awal jika ada pembiayaan dengan pihak bank untuk elak daripada terpakai duit tersebut. Kau tu pesen tak boleh pegang duit banyak sikit, mula la rasa diri tu kaya. Jadi, dapat gaji bayar dulu hutang-hutang dengan pihak bank. Kalau lambat bayar kena caj penalti lagi la banyak duit gaji kau jadi arwah nanti.

7. Berjimat cermat. Kau akan masuk mode amalan berjimat-cermat bila duit tinggal RM50 dan gaji lagi seminggu kan? Masa tu la kaw-kaw punya berjimat-cermat. Megi kawan kau rembat, 3 in 1 Neskepe Mak Cik Cleaner kau mintak. Tak cukup dengan itu, kau rembat biskut Akak Kerani masa lunch. Kenapa tidak amalkan berjimat-cermat masa dapat gaji? Bawa bekal sarapan ke pejabat misalnya. Jimat bukan?

Elakkan Gaya Hidup Yang Sia-sia

Jika kita kerja penat-penat, lepas tu berbelanja serupa setan, tak guna juga. Kau bangun pagi redah jem, lepastu balik lewat tengah malam. Duit habis entah ke mana.

Dapat gaji modified kereta tak habis-habis. Pasang spoiler dan rim cantik-cantik. Yang kaum makwe asyik-asyik beli baju, kasut dan beg tangan. Kau senyum puas. Tapi simpanan kau macam mana?

Tak rugi kalau kau hidup di bawah kemampuan. Ini tidak, baru kerja terus beli kereta import mewah. Biarlah menderita bayar ansuran bulanan, asalkan dipuji rakan sejawat.

Buang la perasaan nak impress kepada kawan-kawan, nak rasa bangga dengan pujian. Tak kemana pun dik oi. Ukur baju di badan sendiri lah ye. Buat apa nak susah kan diri sendiri.

Jangan berjoli masa dapat gaji, merana tunggu gaji nanti. Kah!

Semoga Bermanfaat

Kredit: Amir Syahir

Buat Perancangan Daripada Awal

Raya setahun sekali, renew road tax dan takaful kereta pun setahun sekali. Tapi bila kita tak buat perancangan dan tak buat belanjawan yang betul, mulalah kewangan jadi kacau-bilau.

Jangan sesekali gali lubang tutup lubang, buat hutang baru untuk tutup hutang lama. Nanti tak habis-habis kerja asyik nak bayar hutang saja.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Betul Beli Kereta Yang Masih Ramai Tak Tahu

Ramai yang ingin membeli kereta idaman, tetapi kalau tak kena caranya – akan bermulalah episod yang menjerat kewangan sehingga 9 tahun lamanya. Jom ikuti perkongsian Tuan Redzwan Khairudin sebagai panduan kita untuk beli kereta dengan cara yang betul.

Hadamkan dulu amaran ini sebelum teruskan bacaan.

Amaran: Segala pengiraan dalam posting ini sesuai dibaca untuk yang masih tercari-cari point kukuh, kenapa tak perlu beli kereta yang harga lebih daripada RM65,000.

Dengan syarat, jika kereta tersebut semata-mata untuk digunakan bagi memenuhi tuntutan keperluan di samping mendambakan sedikit keselesaan.

Dunia kewangan taklah zalim sangat, kalau korang bijak membahagi darabkan antara keperluan dan kemahuan. Panjang pulak amaran saya ni.

Antara kereta yang saya sarankan korang beli adalah seperti:

Sumber : PROTON

  • Proton Suprima Medium Spec (bukan highest spec yang siap dengan skirting)
  • Proton Persona Medium Spec
  • Proton Neo Medium Spec
  • Proton Saga Highest Spec
  • Proton Iriz Highest Spec
  • Perodua Alza Medium Spec
  • Perodua Myvi Highest Spec
  • Perodua Axia Lowest Spec (boleh beli 2 buah)
  • Perodua Bezza Highest Spec
  • Atau lain-lain kereta yang harga bawah RM65,000 (boleh tambah sendiri list ini)

Ini dia game plan yang anda boleh gunakan.

1. Sediakan Deposit

Kita assume harga kereta kat atas ni ikut selera masing-masing tetapkan pada harga RM63,400 sahaja. So, sediakan deposit 10% sebagai duit muka bayaran kereta.

Total RM6,340 tu, korang pandai-pandai sediakan. Hasil buat kerja part time ke, hasil jualan melalui dropship ke, atau lain-lain. Janji rezeki itu halalan toyyiban.

2. Cari Tawaran Pinjaman Yang Baik

Cari bank yang tawarkan rate 3.0% untuk pinjaman kereta korang bagi kereta lokal yang bertaraf nasional.

Ya, sesetengah orang akan cakap mana ada bank nak bagi 3%. Sekarang, kereta lokal je dah 3.3% ke atas.

Okay, macam ni. Kalau tak jumpa mana yang nak bagi 3% tu boleh contact Abam RK.

Kalau abam carikan ada yang nak bagi 3% atau kurang lagi, alamatnya korang memang kena deal dengan Abam RK untuk proses-proses seterusnya.

So, cari sampai jumpa okay?

3. Bayaran Bulanan

Secara tak langsung korang buat pinjaman dengan pihak bank, untuk baki harga kereta setelah dibayar duit mukanya itu tadi.

Saya assume RM57,000 ikat bank 9 tahun dengan kadar bunga 3% setahun. Maka bayaran bulanannya ialah RM602.89. Sap sap sui, RM600 kasi senang cerita.

Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti.

4. Buat ASB Financing?

Next korang cari Abam RK. Bagi abam test drive kereta korang tu. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali.

Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing.

Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni.

Dah la hentak pedal dalam-dalam. Habis minyak kereta aku. Lepas tu buat drift tak beragak.

Tup-tup, suruh buat ASB Financing. Sakai ke ape mamat ni? Insuran nyawa dah berlambak kot?

Okay. Pendek cerita, korang buat RM110,000 ASB Financing, ikat 30 tahun. Monthly bayar RM604.02 Sap sap sui, RM600 senang cerita.

5. Konsisten Buat Bayaran

Teruskan membayar bulanan kereta untuk RM602.89 dan ASB Financing untuk RM604.02. Total komitmen bulanan untuk kedua benda ni ialah:

RM602.89 + RM604.02 = RM1,206.91. Senang kira, RM1,200 lah ya. Jaga kewangan dengan penuh tanggungjawab. Bayar kepada bank untuk kedua benda ni selama 4 tahun.

Layankan saja kalau ada model-model kereta baru yang keluar selepas ni dalam pasaran. Kau siul jer kuat-kuat, jangan bagi kata nafsu memenangi peperangan saraf di kotak minda tu.

4 tahun pun berlalu…

6. Jual Sijil ASB Financing

Selepas 4 Tahun, korang terminate (jual semula) sijil pembiayaan ASB Financing RM110,000 itu tadi.

Secara tak langsung akan menghasilkan dividen terkumpul sebanyak RM35,500, dan hasil jualan semula sijil sebanyak RM6,800. Total cash in hand hasil termination ASB Financing ketika ini ialah RM42,300:

Dividen Terkumpul + Surrender Value
RM35,500 + RM6,800 = RM42,300.

7. Semak Outstanding Balance

Sekarang semak semula berapa outstanding balance untuk hutang kereta selepas 4 tahun solid membayar.

Total Car Loan at beginning – 48 bulan hasil bayaran telah dibuat,
RM65,112 – (RM602.89 X 48 Bulan) = RM36,170 (Baki @ Outstanding Amount).

8. Selesaikan Bayaran Kereta

Gunakan total cash in hand melalui hasil ASB Financing tadi untuk setelkan terus outstanding figure car loan korang. Maka, akan ada sedikit lebihan:

RM42,300 – RM36,170 = RM6,130. Antara contoh strategi yang anda boleh gunakan.

Kereta Suprima (contoh berdasarkan list kat atas tadi) yang korang beli dan ikat tepi selama 9 tahun dengan pihak bank, dapat diselesaikan dalam masa 4 tahun solid saja. Lebihan wang keramat sebanyak RM6,100++ tercipta.

Jika kereta Suprima itu tadi anda jual pada market value, nilainya masih ada sebab baru saja berusia 4 tahun (kebanyakan kereta terpakai masih acceptable jika usia 4 tahun ke bawah).

Jika kita ambil 40% sahaja dari harga asal, maka kereta korang akan memberi pulangan tunai sebanyak RM25,360.

Maka secara asasnya, total wang tunai akan menjadi:

Lebihan dari game plan 4 tahun + hasil step up game plan,
RM6,130 + RM25,360 = RM31,490.

Jika kereta Suprima itu tadi korang jadikan untuk dibuat sewa kepada pelajar universiti (ataupun dipajakkan untuk dibuat sewa oleh bisnes kereta sewa), maka korang deal sendiri dengan tokey bisnes tersebut.

Ini bertujuan untuk dapatkan constant passive inflow of cash darinya untuk setiap bulan.

Carilah deal yang tak menindas dan tak menyukarkan diri korang sendiri. Jika positive cash flow utk deal macam ni boleh bagi pulangan RM1,000 setiap bulan, itu pun dah cukup bagus.

Itu adalah antara pilihan yang boleh anda lakukan. Lepas tu, apa nak buat?

Kalau pilih untuk jual semula kereta korang, maka korang akan ada cash almost RM32,000.

Kalau saya, buat Financing untuk ASB dan ASB2 nilai maksimum RM200,000 setiap satu, dan kemudiannya apply teknik rolling dividend selama 29 tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya selepas 30 tahun dari sekarang, saya bakal ada dana persaraan sebanyak hampir RM520,000. Banyak kan?

Jika pilih untuk menyewa atau dipajakkan, maka korang get ready pelan untuk melabur dalam pelaburan hartanah, atau lain-lain jenis pelaburan. Maintain agreement pajakan kereta untuk sewa tu (maintain at least 5 tahun).

Dapatkan positive cash flow RM800 ke RM1,000 setiap bulan. Jadikan sebagai holding power untuk property sebelum korang jual untuk dapatkan capital appreciation.

Tips tambahan: Jual BMV (below market value) untuk elak risiko tak terjual. Deco bagi cun, pada masa yang sama, dalami ilmu hartanah dalam-dalam.

Ini kerugian yang anda kena tanggung kalau tak buat strategi macam ini. Jika tak buat strategi macam ni, maka korang beli kereta ikat 4 tahun saja dengan kadar bunga yang sama 3%, maka bayaran sebulan ialah RM1,261.

Lepas habis bayar, korang kekurangan RM9,000 ++ sebenarnya. Ini yang dinamakan sebagai opportunity lost. Jom kita kira.

Hasil lebihan jika guna ASB yg tak dapat + bayar lebih RM61 selama 48 bulan,
RM6,130 + (RM61 X 48 Bulan) = RM9,058 (ini jumlah peluang yang korang rugi).

Kesimpulan yang boleh dibuat, beregu itu memang baik jika kena pada caranya. Potensi mereka amat besar. Jika digilap secara berterusan, Inshaa Allah pasti akan menyinar.

Hapuskan hutang jahat dengan convert ia menjadi hutang yang baik. Istiqomah dalam berdakwah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Nanti segala perancangan akan pergi ke laut.

Sesuaikan ikut kewangan poket masing-masing. Saya cuma bagi gambaran sahaja. Usah banyak bicara jika mahu berjaya.

Kalau rasa-rasa tak boleh hadap, anda muhasabah balik diri tu. Tanya balik apa tujuan utama kita hidup dimuka bumi. Nak enjoy lebih, atau nak berjaya sesama kita dan bantu lebih ramai orang yang seagama?