Tahniah Pelajar MRSM Dapat Kerja Sebagai Technical Training Robotics Engineering Instructor di Tesla

Terkejut juga bila dapat berita bahawa Fakhirah Khairuddin dapat bekerja dengan Tesla, syarikat yang berpengkalan di Amerika Syarikat yang terkenal dengan pembuatan kereta elektrik dan dikemudi oleh Elon Musk sebagai CEO.

Sebelum itu, jom kita ambil tahu sedikit tentang MRSM tersebut, tempat belajar beliau.

Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kota Putra, Program Ulul Albab

Kredit Gambar: MRSM Kota Putra

Penubuhan MRSM Ulul Albab adalah bertujuan untuk melahirkan pelajar MRSM yang bercirikan mukmin professional. Matlamat untuk melahirkan pelajar MRSM yang mengikuti bidang STEM (science, technology, engineering & mathematics) masih terguna pakai di MRSM Ulul Albab tetapi lebih daripada itu kita cabar anak-anak ini untuk menghafal dan menghayati al-Quran sebagai amalan harian.

Maknanya, kalau pelajar bergelar seorang jurutera, dalam masa yang sama dalam dada mereka ada Al-quran. Setiap kerja yang dilaksanakan sebagai jurutera disulan dengan kesedaran ketuhanan yang tinggi.

Tetapi ini tidak bermakna jurutera yang tidak belajar di MRSM Ulul Albab tiada kesedaran ketuhanan pula. MRSM Ulul Albab adalah merupakan platform yang disediakan untuk memenuhi harapan tersebut.

Selepas Tamat Pengajian

Kredit Gambar: Twitter UCSanDiego

Selepas bergelar graduan MRSM, Fakhirah Khairuddin sambung belajar jurusan Kejuruteraan Aeroangkasa di University of California San Diego dengan tajaan Majlis Amanah Rakyat (MARA).

Kemudian beliau membuat Masters dalam Kejuruteraan Mekanikal di University of California, San Diego dengan tajaan University of California.

Dengan pendidikan yang solid, tidak menjamin tempat beliau dalam Tesla. Namun beliau memiliki banyak pengalaman teknikal di antaranya:

  • Bekerja sebagai Jurutera Pembangunan Propulsion, di mana beliau menulis kod Matlab untuk mengkaji aliran haba sebuah enjin roket
  • Memenangi tempat pertama dalam pertandingan Northrop Grumman System Engineering Challenge 2019 menentang 50 pasukan lain, di mana projeknya adalah tangan robotik yang direkabentuk dan diprogram oleh beliau sendiri
  • Ketua pasukan dan mengetuai penyelidikan dan pembangunan (R&D) Projek Hexacopter di University of California, San Diego
  • Merekabentuk quadcopter, sensor casing dan gear pendaratan di Solidworks, mempersembahkan konsep baru melalui cetakan 3D dan memperbaikinya

Patutlah Tesla mengambil beliau kerja. Dan sekarang Fakhirah Khairuddin menetap di Fremont, California dan bertugas sebagai Technical Training Robotics Engineering Instructor di Tesla.

Kredit: Facebook Dr. Zulkifli Hussain dan Facebook Richard Ker

Memang power anak muda kita ni, semoga beliau maju jaya di sana.

Korang dah ada belum kereta elektrik Tesla atau beli saham Tesla?

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.