Berita Terkini: Country Garden Forest City Menyambung Operasi Sepenuhnya

JOHOR BAHRU, Malaysia, 29 Nov (Bernama) — Wabak COVID-19 telah menjejaskan fungsi biasa masyarakat dan turut membawa Forest City ke dalam keadaan terhenti sementara. Mujurlah semua aspek di Malaysia semakin pulih daripada wabak berikutan usaha vaksinasi yang berjaya dan penarikan sepenuhnya daripada sekatan pergerakan. Oleh itu, Country Garden Forest City juga telah beroperasi semula sepenuhnya.

Dilancarkan oleh Country Garden Group pada tahun 2015, Forest City menyepadukan perumahan, perniagaan dan pelancongan yang mampan. Sebagai wakil bandar pintar masa depan, Country Garden Group telah mengupah firma perunding terkenal pada peringkat antarabangsa McKinsey untuk menyesuaikan rancangan lengkap untuk projek itu. Contohnya, Forest City telah memperkenalkan lapan industri, termasuk pelancongan dan pameran, penjagaan perubatan, pendidikan dan latihan, teknologi baru muncul dan industri hijau serta pintar. Di samping itu, lokasinya yang strategik menyediakan keadaan yang unik untuk pembangunannya dan meramalkan prospek pembangunannya yang luas.

Dengan pemulihan pelbagai industri di Malaysia, semua projek di Forest City telah beroperasi seperti biasa. Contohnya, Taman Air Forest City telah membuka gelongsor meluncur, cabaran menyeronokkan air, labirin air dan projek lain. Di samping itu, perkhidmatan bas ulang-alik kini beroperasi, dengan hentian termasuk Sekolah Shattuck St Mary, Hotel Golf Forest City, Lego Land dan Bukit Indah Aeon.

Sebaliknya, sebagai salah satu kad perniagaan pelancongan Johor Bahru, Forest City telah menyumbang kepada industri pelancongan tempatan, termasuk pembinaan hotel, resort golf, dsb. Dari segi hotel, kedua-dua Hotel Forest City Golf dan Hotel Forest City Marina yang menyediakan beratus-ratus bilik mewah dan dilengkapi dengan bar lobi, restoran, pusat kecergasan, dan kemudahan lain. Oleh itu, berdasarkan matlamat yang menarik 9.2 juta pelancong tahun ini, Forest City juga bersedia menerima pelancong.

Forest City adalah model gabungan kemodenan dan alam semula jadi. Sebagai projek yang bercita-cita tinggi, Forest City akan terus bergerak ke arah masa depan yang lebih baik.

Perihal Mengenai Forest City

Terletak di Iskandar, Forest City adalah bandar masa depan hijau pintar yang menyepadukan persekitaran, teknologi dan teknologi termaju. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Forest City, sila lawati: Laman web: http://www.forestcitycgpv.com

–BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA