Permintaan Perumahan Meningkat Di Malaysia, Indonesia Di Sebalik Ketidaktentuan Global

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Malaysia, Thailand dan Indonesia menunjukkan peningkatan dalam permintaan perumahan di sebalik ketidaktentuan global kata Ketua Risikan Hartanah Kumpulan PropertyGuru, Dr Lee Nai Jia.

Lee dalam satu kenyataan berkata pada suku kedua tahun ini, pasaran kediaman di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Vietnam mencatatkan kenaikan harga walaupun jualan di Singapura dan Vietnam semakin perlahan.

Berkongsi penemuannya dalam laporan ‘Asia Tenggara: Trend Ekonomi Makro dan Kesan kepada Pasaran Kediaman (Oktober 2022) dibangunkan oleh PropertyGuru For Business, Lee berkata tidak semua merudum bagi pasaran hartanah kediaman di Asia Tenggara.

“Apa perkara positif pada asas ekonomi di Asia Tenggara walaupun dua rakan perdagangan utama ASEAN – China dan Amerika Syarikat telah memberi petunjuk penurunan pada suku kedua tahun 2022 dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Amerika Syarikat mencatatkan kemerosotan kadar tahunan 0.6 peratus pada suku kedua 2022, meneruskan penurunan 1.6 peratus pada suku pertama,” kata kenyataan itu.

Keyakinan itu wujud berikutan pasca pandemik dan kelonggaran sekatan membawa sedikit kelegaan, ditambah dengan pasaran buruh yang kukuh, ia menyokong pasaran perumahan yang mantap, aliran stabil pelaburan langsung asing ke Asia Tenggara juga berperanan sebagai penampan terhadap perubahan pasaran yang disebabkan oleh pandemik dan peperangan.

“Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand dan Vietnam merekodkan peningkatan semula berikutan pembukaan semula pintu sempadan dan kelonggaran sekatan terhadap membendung COVID-19.

“Faktor yang menyokong pertumbuhan pasaran Malaysia sudah pun wujud, Malaysia dan Vietnam kedua-duanya merekodkan peningkatan KDNK tertinggi, masing-masing pada kira-kira 8.9 peratus dan 7.7 peratus tahun ke tahun pada suku kedua 2022. Apabila ekonomi pulih sama seperti paras sebelum pandemik, pasaran buruh semakin ketat di lima negara ASEAN,” kata Lee. 

Ini membawa kepada kedudukan kewangan yang lebih baik yang seterusnya memudahkan penyelenggaraan pembayaran gadai janji dan menaikkan harga yang diminta.

Beliau berkata pada masa depan dan tanpa mengambil kira sebarang kejutan kepada ekonomi, pertumbuhan ekonomi untuk Malaysia, Singapura, Indonesia dan Thailand dijangka menjadi sederhana pada separuh pertama 2023 manakala Vietnam diunjurkan mengalami pengembangan ekonomi.

“Kami menjangkakan bahawa pasaran kediaman di Malaysia dan Indonesia akan beralih, di mana harga meningkat tetapi jumlah jualan menurun pada separuh pertama 2023,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/permintaan-perumahan-meningkat-di-malaysia-indonesia-di-sebalik-ketidaktentuan-global/

Previous ArticleNext Article

Pemaju Waspada Kenaikan Kos Susulan Prestasi Semasa Ringgit –  Sime Darby Property

KUALA LUMPUR, 23 Feb (Bernama) — Pemaju hartanah berwaspada terhadap kemungkinan kenaikan kos bahan binaan susulan penyusutan ringgit dan memastikan sebarang peningkatan adalah terkawal. 

Pengarah Urusan Kumpulan Sime Darby Property Bhd Datuk Azmir Merican berkata setiap satu peratus susut nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) akan menyebabkan peningkatan 0.15 hingga 0.25 peratus untuk satu “kejituan”, yang merujuk kepada istilah seni bina.

“Kami sedang memantau situasi (tukaran asing) ini. Suka atau tidak, pemaju hartanah secara keseluruhannya meningkatkan sedikit kos dan menaikkan harga kepada pembeli juga,” katanya pada taklimat media maya berikutan pengumuman keputusan kewangan kumpulan 2023.

Azmir berkata berikutan bahan mentah dalam sektor pembinaan diimport, kesan kadar pertukaran akan dirasai, sekali gus memberi kesan kepada margin pada masa hadapan.

“Saya berharap ekonomi kekal stabil dan dengan laporan positif bahawa ringgit dijangka mengukuh menjelang akhir tahun ini, saya tidak fikir kita akan menghadapi masalah kenaikan harga.

“Selain sebarang situasi yang tidak diduga, saya fikir (senario) ringgit yang lebih kukuh akan memberi manfaat kepada kami dalam sektor hartanah,” kata Azmir.

Sebelum ini, Pengarah Urusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata kelemahan semasa ringgit adalah sementara kerana pasaran global, terutamanya rakan dagangan terbesar Malaysia, China, sedang mengimbangi semula arah aliran inflasi mereka.

Beliau turut menganggap penyusutan ringgit sebagai tindak balas yang berlebihan. 

Dari segi konteks yang lebih luas, banyak negara Asia sedang bergelut dalam keadaan kewangan yang ketat, terutamanya yang bergantung kepada pembiayaan dalam denominasi dolar AS, katanya.

— BERNAMA