Permintaan Perumahan Meningkat Di Malaysia, Indonesia Di Sebalik Ketidaktentuan Global

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Malaysia, Thailand dan Indonesia menunjukkan peningkatan dalam permintaan perumahan di sebalik ketidaktentuan global kata Ketua Risikan Hartanah Kumpulan PropertyGuru, Dr Lee Nai Jia.

Lee dalam satu kenyataan berkata pada suku kedua tahun ini, pasaran kediaman di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Vietnam mencatatkan kenaikan harga walaupun jualan di Singapura dan Vietnam semakin perlahan.

Berkongsi penemuannya dalam laporan ‘Asia Tenggara: Trend Ekonomi Makro dan Kesan kepada Pasaran Kediaman (Oktober 2022) dibangunkan oleh PropertyGuru For Business, Lee berkata tidak semua merudum bagi pasaran hartanah kediaman di Asia Tenggara.

“Apa perkara positif pada asas ekonomi di Asia Tenggara walaupun dua rakan perdagangan utama ASEAN – China dan Amerika Syarikat telah memberi petunjuk penurunan pada suku kedua tahun 2022 dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Amerika Syarikat mencatatkan kemerosotan kadar tahunan 0.6 peratus pada suku kedua 2022, meneruskan penurunan 1.6 peratus pada suku pertama,” kata kenyataan itu.

Keyakinan itu wujud berikutan pasca pandemik dan kelonggaran sekatan membawa sedikit kelegaan, ditambah dengan pasaran buruh yang kukuh, ia menyokong pasaran perumahan yang mantap, aliran stabil pelaburan langsung asing ke Asia Tenggara juga berperanan sebagai penampan terhadap perubahan pasaran yang disebabkan oleh pandemik dan peperangan.

“Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand dan Vietnam merekodkan peningkatan semula berikutan pembukaan semula pintu sempadan dan kelonggaran sekatan terhadap membendung COVID-19.

“Faktor yang menyokong pertumbuhan pasaran Malaysia sudah pun wujud, Malaysia dan Vietnam kedua-duanya merekodkan peningkatan KDNK tertinggi, masing-masing pada kira-kira 8.9 peratus dan 7.7 peratus tahun ke tahun pada suku kedua 2022. Apabila ekonomi pulih sama seperti paras sebelum pandemik, pasaran buruh semakin ketat di lima negara ASEAN,” kata Lee. 

Ini membawa kepada kedudukan kewangan yang lebih baik yang seterusnya memudahkan penyelenggaraan pembayaran gadai janji dan menaikkan harga yang diminta.

Beliau berkata pada masa depan dan tanpa mengambil kira sebarang kejutan kepada ekonomi, pertumbuhan ekonomi untuk Malaysia, Singapura, Indonesia dan Thailand dijangka menjadi sederhana pada separuh pertama 2023 manakala Vietnam diunjurkan mengalami pengembangan ekonomi.

“Kami menjangkakan bahawa pasaran kediaman di Malaysia dan Indonesia akan beralih, di mana harga meningkat tetapi jumlah jualan menurun pada separuh pertama 2023,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/permintaan-perumahan-meningkat-di-malaysia-indonesia-di-sebalik-ketidaktentuan-global/

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA