BMW Malaysia Perkenal SAV Sulung iX M60, Dua Varian Baharu M2

KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Bernama) — BMW Malaysia hari ini memperkenalkan varian kenderaan aktiviti sukan (SAV) elektrik sulungnya, BMW iX M60, bagi pasaran Malaysia, di samping dua varian baharu M2.

Pengeluar kereta dari Jerman itu dalam satu kenyataan berkata, BMW iX M60 menampilkan pelbagai teknologi canggih berserta karakteristik pemanduan yang luar biasa seperti yang dijanjikan oleh jentera M. 

“BMW iX M60 mampu menjana output maksimum mencecah 455 kW/619 kk serta jarak operasi elektrik sejauh 561 kilometer (WLTP) – menjadikannya antara model elektrik terpantas dalam portfolio kenderaan prestasi bertaraf premium oleh BMW. 

“Disempurnakan bersama rekaan bunyi serba emotif daripada BMW M IconicSounds Electric yang digubah oleh Hans Zimmer, fungsi Launch Control membolehkan kenderaan ini meledak dari posisi henti dengan nilai torknya yang menjangkau 1,100 Nm berserta kuasa maksimum sebanyak 619 kk, mencapai 100 km/j dengan pecutan bebas gelincir dalam masa 3.8 saat sahaja dengan kelajuan tertingginya yang mencecah 250km/j,” katanya.

Sementara itu, BMW M2 baharu tersebut akan dikuasakan oleh enjin sebaris enam silinder M TwinPower Turbo berkapasiti tiga liter yang mampu menjana kuasa sebesar 460 kk (330 kW) dan juga 550 Nm tork.

“Dipasangkan dengan transmisi Steptronic Sport lapan kelajuan, enjin ini mampu menujah BMW M2 baharu dari posisi henti hingga 100 km/j dalam masa 4.1 saat sahaja, dengan kelajuan tertinggi mencecah 250 km/j.

“Bukan itu sahaja, pengguna juga mempunyai pilihan untuk mendapatkan M Driver’s Package yang boleh meningkatkan kelajuan tertinggi kenderaan ini kepada 285 km/j dan boleh dimuatkan semasa atau selepas pembelian jentera tersebut di mana-mana pusat pengedaran sah BMW di seluruh negara,” kata kumpulan itu.

Ketua Komunikasi Korporat dan Kelestarian BMW Group Malaysia Sashi Ambi berkata tahun ini menandakan ulang tahun kami yang ke-20 menyediakan keseronokan pemanduan sebenar kepada pelanggan kami selain terus mengekalkan kedudukan sebagai pengeluar kereta premium nombor satu di Malaysia bagi tiga tahun berturut-turut. 

“Tahun 2023 juga menjadi satu detik yang penting bagi seluruh portfolio kami, dengan pengenalan beberapa model rintis BMW i dan BMW M Performance dalam tempoh enam bulan yang pertama, termasuk BMW i4 M50 dan BMW XM sulung kami,” katanya.

— BERNAMA

TAG: BMW Group Malaysia, iX M60, M2, SAV elektrik, varian baharu, prestasi tinggi

Previous ArticleNext Article

Penjelasan Berita Berkenaan Pengenaan Yuran Transaksi QR DuitNow Ke Atas Peniaga Mulai 1 Nov Baru-Baru Ini

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) —Pada 26 September 2023, beberapa media dalam talian dan arus perdana telah membuat liputan mengenai sebuah institusi perbankan tempatan yang memaklumkan pelanggannya mengenai pengenaan yuran transaksi untuk pembayaran DuitNow QR dan transaksi yang dibuat dengan kad kredit berkuat kuasa 1 November 2023. Berita itu turut memetik beberapa bank kononnya tidak tahu menahu perkara ini.

Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet), pengendali DuitNow QR, terpanggil mengeluarkan penjelasan ini untuk memastikan fakta mengenai perkara ini dicerminkan dengan betul dan tepat serta difahami dengan jelas.

Kebimbangan dibangkitkan mengenai kesan yuran yang bakal dikenakan ke atas peniaga dan impak kepada harga barangan dan perkhidmatan boleh difahami. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekeliruan yang perlu dijelaskan. Liputan tersebut telah secara tidak tepat menggambarkan dua jenis e-pembayaran yang berbeza sebagai satu yang sama:

• Satu sebenarnya berkenaan e-pembayaran yang dibuat oleh pelanggan kepada mana-mana peniaga. Ini biasanya dikenakan kadar diskaun pedagang atau ‘merchant discount rate’ (MDR) yang dicaj berdasarkan peratusan nilai transaksi pembayaran. Seorang peniaga akan menerima bayaran yang dibuat oleh pelanggan mereka selepas ditolak MDR. Pada masa ini pembayaran kad debit dan kredit dikenakan MDR manakala terdapat penepian (‘waiver’) MDR pada pembayaran QR. Mulai 1 Oktober 2023, penepian MDR untuk pembayaran QR DuitNow ini akan ditarik balik.

• Sebaliknya, yuran RM0.50 untuk urus niaga melebihi RM5,000 yang dinyatakan dalam berita tersebut adalah sebenarnya untuk pemindahan dana rakan-ke-rakan’ atau ‘peer-to-peer’ daripada QR peribadi ke QR peribadi lain, bukan pembayaran kepada peniaga. Ini sama sekali tidak berkaitan dengan pembayaran QR kepada pedagang tersebut dalam perenggan di atas dan kedua-dua yuran tidak akan dikenakan untuk transaksi yang sama dalam apa-apa situasi.

Untuk jenis pembayaran pertama yang disebut di atas, MDR terkumpul akan dikongsi antara PayNet dan bank pemeroleh yang berkaitan atau pemeroleh pihak ketiga. Ia adalah untuk menampung penyelenggaraan rangkaian kami serta kos ditanggung oleh bank dan pemeroleh pihak ketiga untuk memperoleh penyertaan peniaga untuk menikmati perkhidmatan yang berharga ini.

Sebagai insentif galakan penggunaan ketika tempoh pengenalan pembayaran QR pada 2019, MDR telah diketepikan. Penepian ini dilanjutkan lagi berikutan penularan wabak COVID-19. Ia bukanlah suatu yuran baru mahupun caj tambahan. Sebaliknya, 1 Oktober 2023 adalah permulaan kepada penamatan penepian MDR yang sepatutnya dilakukan lebih 9 bulan yang lalu.

Dana rizab bakal diwujudkan dengan MDR yang dikutip oleh PayNet untuk memberi insentif kepada pemeroleh supaya tidak mengenakan sebarang MDR kepada para peniaga kecil. Walaupun PayNet tidak berada dalam kedudukan untuk menentukan harga pasaran yang dikenakan kepada peniaga, beberapa bank pemeroleh dan pemeroleh pihak ketiga berhasrat untuk sama ada terus menangguhkan pengenaan MDR atau menyerapnya untuk peniaga kecil. Dalam hal ini, peniaga perlu menyemak dengan bank atau pemeroleh pihak ketiga mereka untuk perkara ini.

Caj RM0.50 sen adalah untuk pemindahan dana melebihi RM5,000 menggunakan QR DuitNow peribadi. Adalah tidak tepat untuk menyatakan caj RM0.50 dikenakan kepada pembayaran yang dibuat kepada peniaga. Adalah turut tidak tepat untuk menyatakan bahawa MDR dicaj untuk pemindahan dana menggunakan QR peribadi.

Berkaitan kebimbangan bahawa kos MDR akan dipindahkan kepada pengguna, PayNet ingin menjelaskan pembelian menggunakan kad kredit dan debit sudahpun tertakluk kepada MDR. Produk dan perkhidmatan yang dibeli dengan kad kredit atau debit adalah pada harga yang sama dengan pembelian tunai. Oleh itu, kami menjangkakan perkara yang serupa dan tidak menjangkakan harga barangan dan perkhidmatan akan terjejas oleh pembelian menggunakan DuitNow QR selepas MDR dikenakan.

Berkaitan dakwaan bahawa urus niaga secara tunai adalah percuma, PayNet ingin menjelaskan bahawa kajian oleh Roubini Thoughtlab pada 2018 mengesahkan bahawa tanggapan ini jauh tersasar kerana anggaran faedah dari tanpa penggunaan tunai kepada para perniagaan jauh melebihi kos. Manfaat bersih terkumpul 15 tahun (2017-2032) dianggarkan sekitar USD4.2 bilion natijah penjimatan daripada pengurangan kerja manual dan faedah dari e-pembayaran (iaitu peningkatan faedah/kadar keuntungan bank yang diperoleh, tiada penyesuaian (rekonsiliasi) manual, tiada kerugian berkaitan kekurangan, pengurangan keperluan pekerja dan penjimatan daripada mengendalikan wang tunai).

PayNet terpanggil mengeluarkan kenyataan ini kerana sebarang perbincangan atau dialog mengenai perkara ini harus berteraskan pemahaman yang tepat, betul dan termaklum sepenuhnya berasaskan fakta sahih yang mencerminkan keadaan dan cara sebenar bagaimana industri pembayaran digital beroperasi.