Diamond Dotz Dari Australia Buka Gedung Konsep Pertama Di Dunia Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 15 Dis (Bernama) — Diamond Dotz, jenama seni faset berlian terulung yang diasaskan di Australia, menjangka mencatat keuntungan 20 hingga 25 peratus daripada pelancaran gedung konsep pertamanya di dunia di Pavilion Bukit Jalil di sini.

Seni faset berlian, atau lebih dikenali sebagai lukisan berlian, merujuk kepada proses menenangkan menggunakan berlian, yang diperbuat daripada permata resin kecil, pada kain pelekat yang telah dicetak.

Pengasasnya Lisa Lee berkata syarikat itu menyasar memperkenalkan seni kraft tersebut kepada generasi muda untuk membantu mereka menjauhi gajet kerana kraf tersebut berfungsi sebagai terapeutik dan baik untuk kesihatan mental.

“Zaman sekarang, bukan sahaja kanak-kanak yang terlalu obses dengan gajet tetapi orang dewasa juga, jadi kraf seperti ini memainkan peranan yang besar dalam mengurangkan penggunaan gajet, menghilangkan tekanan dan sebagainya,” katanya kepada Bernama. .

Beliau berkata syarikat itu merancang membuka “pushcart” di Suria KLCC untuk memperkenalkan kraf tersebut kepada orang ramai terutamanya generasi muda. 

Sementara itu Lee berkata Diomand Dotz juga merancang untuk melebarkan sayapnya ke pasaran ASEAN tahun depan.

“Bagi pasaran ASEAN, kami merancang untuk bertapak di beberapa negara tahun depan kerana menerima banyak permintaan terutamanya dari Indonesia, Singapura, Vietnam dan Filipina,” katanya.

Menurutnya, jenama itu juga berhasrat untuk mencipta lebih banyak produk direka untuk pelanggannya pada tahun akan datang, menggabungkan idea seperti reka bentuk Arab dan Malaysia.

Beliau berkata jenama Diamond Dotz merupakan kraft paling popular di dunia dan telah terjual di 37 negara termasuk di benua Amerika dan Eropah. 

Lee berkata syarikat itu berusaha keras untuk menonjolkan keaslian jenamanya meskipun terdapat banyak berlian peniru dalam pasaran. 

“Kami mahu orang ramai tahu bahawa ia adalah jenama yang baik dan tidak ada pelanggaran hak cipta,” katanya. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA