Diamond Dotz Dari Australia Buka Gedung Konsep Pertama Di Dunia Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 15 Dis (Bernama) — Diamond Dotz, jenama seni faset berlian terulung yang diasaskan di Australia, menjangka mencatat keuntungan 20 hingga 25 peratus daripada pelancaran gedung konsep pertamanya di dunia di Pavilion Bukit Jalil di sini.

Seni faset berlian, atau lebih dikenali sebagai lukisan berlian, merujuk kepada proses menenangkan menggunakan berlian, yang diperbuat daripada permata resin kecil, pada kain pelekat yang telah dicetak.

Pengasasnya Lisa Lee berkata syarikat itu menyasar memperkenalkan seni kraft tersebut kepada generasi muda untuk membantu mereka menjauhi gajet kerana kraf tersebut berfungsi sebagai terapeutik dan baik untuk kesihatan mental.

“Zaman sekarang, bukan sahaja kanak-kanak yang terlalu obses dengan gajet tetapi orang dewasa juga, jadi kraf seperti ini memainkan peranan yang besar dalam mengurangkan penggunaan gajet, menghilangkan tekanan dan sebagainya,” katanya kepada Bernama. .

Beliau berkata syarikat itu merancang membuka “pushcart” di Suria KLCC untuk memperkenalkan kraf tersebut kepada orang ramai terutamanya generasi muda. 

Sementara itu Lee berkata Diomand Dotz juga merancang untuk melebarkan sayapnya ke pasaran ASEAN tahun depan.

“Bagi pasaran ASEAN, kami merancang untuk bertapak di beberapa negara tahun depan kerana menerima banyak permintaan terutamanya dari Indonesia, Singapura, Vietnam dan Filipina,” katanya.

Menurutnya, jenama itu juga berhasrat untuk mencipta lebih banyak produk direka untuk pelanggannya pada tahun akan datang, menggabungkan idea seperti reka bentuk Arab dan Malaysia.

Beliau berkata jenama Diamond Dotz merupakan kraft paling popular di dunia dan telah terjual di 37 negara termasuk di benua Amerika dan Eropah. 

Lee berkata syarikat itu berusaha keras untuk menonjolkan keaslian jenamanya meskipun terdapat banyak berlian peniru dalam pasaran. 

“Kami mahu orang ramai tahu bahawa ia adalah jenama yang baik dan tidak ada pelanggaran hak cipta,” katanya. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Tempahan EV smart #1 Kini Dibuka Secara Rasmi

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) — Proton Holdings Bhd dan smart Malaysia menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang dipertingkatkan di Nanning, China hari ini dan sehubungan itu akan menerima tempahan untuk kenderaan elektrik (EV), smart #1.

Smart Malaysia ialah rakan kongsi strategik serantau bagi jenama smart, satu jenama teknologi dan automobil premium berkuasa elektrik sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zhang Qiang berkata syarikat itu berbangga berada di Asean, dengan smart Automobile bakal membuat penghantaran pertamanya bagi smart #1 di Malaysia.

“Pencapaian ini bermakna smart Malaysia kini bersedia untuk bermula dengan penghantaran kenderaan kepada pelanggan pada suku keempat 2023 dengan sembilan pengedar kami yang sudah bersiap sedia untuk menyambut mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembeli kini boleh menempah smart #1 melalui aplikasi Hello smart dengan bayaran tempahan RM1,000 yang boleh dikembalikan semula.

Barisan model smart #1 yang akan dijual di Malaysia terdiri daripada model Pro, Premium dan BRABUS yang telah disesuaikan khusus untuk pasaran Malaysia.

Varian Pro dan Premium mempunyai reka bentuk yang bergaya dan menawarkan pengalaman pemanduan yang mengujakan sebagai kenderaan elektrik pintar.

Bagi model smart #1 BRABUS pula, ia adalah kereta super berprestasi tinggi yang menampilkan reka bentuk luaran menarik dan dalaman yang terang serta prestasi yang dipertingkatkan bagi melancarkan nadi elektrik jentera itu.

Harga di atas jalan tanpa insurans untuk smart #1 Pro, Premium dan BRABUS ialah di antara RM200,000 hingga RM250,000 seunit.

Bagi 501 pelanggan pertama yang membuat tempahan akan menerima pakej #1 ‘Early Bird’ berharga RM1,001 dalam bentuk kredit pengecasan melalui aplikasi Hello smart.

— BERNAMA