iMotorbike Sasar Pertumbuhan Jualan 10 Kali Ganda Menjelang Akhir Tahun

KUALA LUMPUR, 24 Jan (Bernama) — Perintis platform e-dagang Asia Tenggara untuk membeli dan menjual motosikal, iMotorbike, mensasarkan untuk mencapai pertumbuhan jualan 10 kali ganda dan pendapatan tahunan sebanyak US$20 juta (US$1=RM4.283) menjelang akhir tahun.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Gil Carmo berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran untuk menjana kira-kira US$2 juta setiap bulan, tahun ini.

“Kami yakin dengan keupayaan syarikat untuk menyasarkan angka ini kerana ia adalah sasaran konservatif untuk dicapai.

“Pertumbuhan bulanan pada 2022 sangat memberangsangkan untuk saiz perniagaan ini, kira-kira dalam julat hampir US$2.66 juta, justeru kami menjangkakan untuk mencapai lebih banyak lagi pada 2023,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Carmo berkata orang ramai pada masa kini mahu menjimatkan kos dan masa, mereka lebih suka menunggang motosikal berbanding kereta apabila berlaku kesesakan lalu lintas.

Beliau percaya bahawa faktor itu akan menjadikan 2023 sebagai tahun penggunaan motosikal.

“Dalam segmen Malaysia, hampir satu juta motosikal terpakai bertukar tangan setiap tahun, sehubungan itu iMotorbike berhasrat untuk memasuki pasaran ini dengan menambah nilai produk.

“Dengan keupayaan teknologi, platform kami menyediakan perkhidmatan yang tangkas dan lebih mudah diakses kepada pelanggan seperti infrastruktur bilik pameran dan pusat pemeriksaan kepada pelanggan,” katanya.

Melangkah ke hadapan, Carmo berkata syarikat itu sedang giat mencari seramai mungkin penggiat untuk bekerjasama dan meningkatkan kualiti perkhidmatan.

“Kami telah bekerjasama dengan beberapa pemain seperti penyedia perkhidmatan kewangan dan insurans di rantau ini untuk meningkatkan kepantasan dan kualiti perkara yang kami lakukan.

“Setiap hari, kami melakukan yang terbaik untuk memberikan pengalaman terbaik kepada pelanggan akhir dan apa yang kami lakukan adalah ‘game changer’ (pengubah) daripada segi masalah yang kami selesaikan untuk pelanggan,” katanya.

Carmo berkata kebanyakan motosikal terpakai telah didagangkan dengan cara yang tidak berstruktur, tidak profesional dan bukan digital di rantau ini yang kebanyakannya merupakan jenis interaksi perniagaan pelanggan kepada pelanggan (C2C).

“Ramai orang sedang mencari platform yang membolehkan mereka memahami kualiti produk di kedua-dua belah pihak dan orang yang berinteraksi dengan mereka untuk mengelakkan penipuan.

“Kami akan menyediakan semua fungsi yang diperlukan termasuk melakukan pemeriksaan 170 mata penuh (pemeriksaan komprehensif) kepada motosikal dan menyediakan polisi pemulangan enam hari dengan jaminan wang dikembalikan sebanyak 100 peratus,” katanya.

Beliau juga berkata operasi perniagaan berkembang dengan cepat, menjana aliran tunai yang cekap dan memastikan ia berfungsi dengan betul kepada pemegang saham dan pelaburnya.

“Tahun ini, platform itu akan menjalankan pendekatan yang sama,yang menjamin setiap wang yang dibelanjakan membawa pulangan kepada semua termasuk pekerja, syarikat dan pemegang saham,” katanya.

— BERNAMA

TAG: iMotorbike, Gil Carmo, jualan

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA