Industri Pembedahan Kosmetik Di China Berkembang Dengan Kadar Yang Membimbangkan

Industri dunia kecantikan merupakan salah satu industri terbesar di dunia sejak seabad yang lalu. Sudah menjadi lumrah manusia untuk kelihatan cantik dan disebabkan perkara tersebut, industri ini menjana puluhan billion dollar setiap tahun.

Jika dilihat dari statistik, ramai yang menjangkakan industri kosmetik ini hanya tertumpu kepada barangan kecantikan untuk wanita tetapi untuk definasi yang lebih luas, industri ini juga turut merangkumi industri pembedahan plastik.

Sebelum ini, kita sering didedahkan bahawa Korea Selatan merupakan sebuah negara yang paling popular dalam mengamalkan pembedahan plastik di kalangan rakyat mereka. Ini kerana ia mempunyai nilai status di dalam sosioekonomi mereka sendiri dan kini telah menular ke China.

Dengan perkembangan muzik K-Pop ke seluruh dunia, masyarakat Korea Selatan mula menjadikan kelihatan cantik itu sangat penting dalam kehidupan masyarakat.

Selain Korea Selatan, fenomena pembedahan plastik juga turut berkembang pesat di China dan ia sangat membimbangkan berbanding dengan sedekad yang lalu. Sejak China menjadi kuasa ekonomi kedua terbesar dunia selepas Amerika Syarikat, kehidupan harian rakyat mereka juga turut berubah seiring dengan perubahan ekonomi yang pesat.

China merupakan salah satu negara yang paling cepat menghasilkan jutawan dalam dunia pada ketika ini.

Kenapa Rakyat China Suka Melakukan Pembedahan Plastik

Selaras dengan perubahan ekonomi yang berlaku di negara tersebut, tahap sosioekonomi juga turut berubah apabila rakyat China kini sangat meminati pembedahan plastik yang ditawarkan oleh mana-mana pusat kosmetik yang berada di dalam negara tersebut.

Selain dengan perkembangan ekonomi yang begitu memberangsangkan, terdapat beberapa faktor yang menjadikan China sebagai destinasi pembedahan plastik yang terkemuka dunia selepas Amerika Syarikat. Jika dahulu, setiap pembedahan plastik pasti akan menelan belanja yang sangat tinggi.

Sebagai contoh, jika seseorang itu ingin melakukan pembedahan untuk memancungkan hidung, dia perlu ditidurkan dan perlu melakukan prosedur seperti pembedahan sebenar. Dengan perkembangan teknologi yang semakin terkehadapan, mereka boleh melakukan prosedur memancungkan hidung tanpa memerlukan pembedahan sebenar.

Hanya suntikan bahan kimia yang dikenali sebagai hyaluronic acid (bukan hydrochloric acid yer) yang mana kesan yang diperolehi adalah sama dengan memasukkan silikon ke dalam hidung. Ini menyebabkan kos  untuk memancungkan hidung sangat murah dan boleh didapati hanya dengan membayar satu per sepuluh dari kos pembedahan sebenar yang sepatutnya mereka bayar.

Selain itu juga, kebanyakan ibu bapa di China menggalakkan anak mereka untuk melakukan pembedahan plastik dan sebahagian besar dari mereka sanggup membayar kos pembedahan tersebut demi kecantikan anak mereka.

Kebanyakan golongan millennial pada hari ini di China merupakan hasil dari polisi yang diperkenalkan pada era 1970-an yang mana satu keluarga satu anak. Jadi ibu bapa mereka sanggup berhabis wang ringgit terhadap anak tunggal mereka dan sebahagian ibu bapa di sana kebiasaannya menghadiahkan pembedahan plastik ini apabila anak mereka berjaya menamatkan sekolah di peringkat menengah.

Pembedahan yang paling popular di sana untuk masyarakat China adalah membuat kelpak mata dan kosnya adalah lebih murah pada ketika ini. Selain itu juga terdapat beberapa aplikasi yang menyediakan perkhidmatan dan pengiklanan untuk pelanggan melakukan pembedahan kosmetik.

Aplikasi Gengmei dan So-Young menjadi salah sebuah aplikasi yang popular di China kerana aplikasi tersebut menyediakan Artificial Intelligence (AI) bagi memberitahu pengguna mereka bahagian mana yang sepatutnya mereka ubah untuk kelihatan cantik.

Selain itu, pengiklanan klinik-klinik yang melakukan pembedahan kosmetik juga turut terpapar dalam aplikasi tersebut bagi memudahkan pengguna untuk memilih perkhidmatan mereka.

Kesan Buruk Jika Tidak Ditangani Dengan Betul

Dengan perkembangan yang semakin ketara terhadap pembedahan kosmetik di China, ia telah memberi kebimbangan yang terkini kepada pentadbiran Xi Jinping. Ini disebabkan oleh banyak klinik yang melakukan pembedahan kosmetik yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan.

Kerajaan China yang mula memandang berat tentang isu ini kerana mereka bimbang jika isu ini tidak ditangani dengan betul, ia akan memberikan kemudaratan yang besar kepada rakyat mereka untuk masa hadapan nanti terutamanya dari segi kesihatan fizikal dan juga mental.

Nak Belajar Buat Duit Dengan NFT?

Tak tahu apa itu NFT? Selalu dengar orang senang je buat duit dengan NFT.

Senang ke benda ni?

Ada yang buat duit melalui NFT dengan hanya memuat naik selfie!

Ada yang flipping NFT yang dimiliki. Wah!
Dah macam pelaburan hartanah ni ada flipping bagai….

Jadi, adakah anda :-

  • Nak tahu tentang NFT?
  • Berminat nak tambah pendapatan melalui NFT?
  • Nak tahu cara buit duit dengan mudah melalui NFT?
  • Ingin ketahui cara jual beli NFT?
  • Nak dapatkan tips untuk transfer fee yang rendah?

Segalanya akan terjawab dalam Webinar NFT tidak lama lagi

Jangan lepaskan peluang ini. Pra-Daftar SEKARANG di thekapital.my/jomNFT

Previous ArticleNext Article

Scoot Perkenalkan Penerbangan Harian Ke Subang Mulai 1 Sept

SINGAPURA, 18 Julai (Bernama) — Syarikat penerbangan tambang rendah Singapore Airlines, Scoot telah memperkenalkan penerbangan harian ke Subang berkuat kuasa 1 Sept, menyediakan pilihan alternatif kepada pelancong untuk perjalanan yang mudah antara republik itu dan Kuala Lumpur.

Syarikat penerbangan tersebut akan mengendalikan laluan Singapura-Subang sebanyak tujuh kali seminggu menggunakan pesawat Airbus A320 miliknya. Jadual penerbangan tertakluk kepada kelulusan atau perubahan kerajaan serta kawal selia.

Tempahan bagi penerbangan masuk dan keluar Subang boleh didapati mulai hari ini melalui laman web dan aplikasi mudah alih Scoot, selain secara progresif melalui saluran lain, dengan tambang kelas Ekonomi bermula dari S$83 dan RM108 termasuk cukai.

Scoot berkata, dengan penambahan itu, rangkaian laluannya akan meningkat kepada 70 destinasi termasuk destinasi lain di Malaysia seperti Ipoh, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, Kuantan, Kuching, Langkawi, Miri, Pulau Pinang dan Sibu.

Syarikat itu berkata menjelang September , ia akan mengendalikan 110 penerbangan mingguan ke Malaysia

— BERNAMA