Ini 3 Perkara Yang WeChat Pay Buat Bagi Mengatasi e-Wallet Lain di Malaysia

WeChat Pay yang baru dilancarkan pada Ogos 2018, kelihatan semakin berkembang maju. Siapa yang tak kenal dengan aplikasi WeChat yang berasal daripada negara China ni kan? Kini dengan WeChat Pay, ia memudahkan kita menjalankan transaksi tanpa tunai.

Untuk menjadikan mereka lain daripada yang lain dan mengatasi e-Wallet lain di Malaysia, WeChat Pay telah melakukan 3 perkara tersebut:

1. Mesin Layan Diri Digital

Jenuh nak cari duit kertas nilai kecil seperti RM1 dan RM5? Lagi parah kalau nak cari duit syiling untuk dimasukkan ke dalam mesin layan diri atau vending machine ni.

Apa susah, pakai saja WeChat Pay, tak perlu lagi bawa wang kecil.

2. Pesan dan Bayar di Kedai Mamak

Tak hairan kalau restoran atau kafe ada menyediakan aplikasi atau POS untuk pesan makanan dan buat bayaran, tapi kedai mamak?

Lepas ni nak order teh tarik dan roti canai boleh guna WeChat Pay ni. Bayar secara cashless pun boleh.

Katanya peniaga pasar malam dan peniaga tepi jalan pun bakal gunakan WeChat Pay untuk kemudahan semua orang.

3. Isi Minyak

Fungsi WeChat Pay yang paling best, adalah fungsi ini. Pengguna boleh memilih stesen minyak dan jumlah minyak yang ingin dibeli, sampai saja di pam; kamera akan mengesan nombor plat kenderaan dan pam akan diaktifkan. Hebat kan? Semuanya dilakukan menggunakan aplikasi telefon pintar.

Sampai, isi dan keluar sepantas yang mungkin.

Sumber: Fintech News Malaysia

Samada kita bersedia atau tidak, Malaysia sedang menuju ke arah pembayaran digital. Boleh tahan juga promosi WeChat Pay tahun lepas, Kopi Starbucks Hanya RM1. Lepas ni mesti ada promosi menarik lagi kan? Teh Tarik sekupang?

Boleh baca lagi di Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya untuk ketahui pelbagai lagi e-Wallet yang ada di Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Permohonan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik Dibuka Disember Ini – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Permohonan program Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik akan dibuka kepada rakyat pada Disember ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata skim ini dibuka kepada rakyat yang berpendapatan tahunan RM120,000 ke bawah dengan pemberian rebat sehingga RM2,400 kepada pembeli. 

Semasa pembentangan Belanjawan 2024, kerajaan memperkenalkan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik dengan rebat sehingga RM2,400 bagi membantu pengguna beralih kepada motosikal elektrik.

Beliau berkata kerajaan juga mengalu-alukan pelaburan melebihi RM170 juta oleh Tenaga Nasional Bhd (TNB), Gentari Sdn Bhd dan Tesla Malaysia untuk memasang 180 stesen pengecasan kenderaan elektrik.

“Bagi menterjemah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), kerajaan menyediakan Dana Mudah Cara Peralihan Tenaga Negara berjumlah RM2 bilion,” katanya ketika membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 bagi bacaan kali kedua di persidangan Dewan Negara, pada Rabu.

Anwar berkata dari segi keutamaan pelaburan, tumpuan juga diberikan kepada bidang pertumbuhan tinggi bernilai tinggi dan pendekatan insentif berasaskan keberhasilan yang menggunakan sistem tiering akan dilaksanakan.

“Sebagai permulaan, galakan cukai pelaburan semula secara tiering akan diberikan dalam bentuk elaun cukai pelaburan 70 peratus atau 100 peratus.

Perdana Menteri berkata bagi membina ekosistem lebih luas untuk kluster elektrik dan elektronik (E&E) di wilayah utara, kawasan perindustrian berteknologi tinggi di daerah Kerian, Perak akan dibuka.

“Bagi memudahkan urusan pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI) sehingga ia diluluskan, Jawatankuasa Tindakan Penyelarasan Pelaburan dan Perdagangan (JTPPP) ditubuhkan dan perlu melaporkan terus kepada Majlis Pelaburan Negara,” katanya.

— BERNAMA