Ini 3 Perkara Yang WeChat Pay Buat Bagi Mengatasi e-Wallet Lain di Malaysia

WeChat Pay yang baru dilancarkan pada Ogos 2018, kelihatan semakin berkembang maju. Siapa yang tak kenal dengan aplikasi WeChat yang berasal daripada negara China ni kan? Kini dengan WeChat Pay, ia memudahkan kita menjalankan transaksi tanpa tunai.

Untuk menjadikan mereka lain daripada yang lain dan mengatasi e-Wallet lain di Malaysia, WeChat Pay telah melakukan 3 perkara tersebut:

1. Mesin Layan Diri Digital

Jenuh nak cari duit kertas nilai kecil seperti RM1 dan RM5? Lagi parah kalau nak cari duit syiling untuk dimasukkan ke dalam mesin layan diri atau vending machine ni.

Apa susah, pakai saja WeChat Pay, tak perlu lagi bawa wang kecil.

2. Pesan dan Bayar di Kedai Mamak

Tak hairan kalau restoran atau kafe ada menyediakan aplikasi atau POS untuk pesan makanan dan buat bayaran, tapi kedai mamak?

Lepas ni nak order teh tarik dan roti canai boleh guna WeChat Pay ni. Bayar secara cashless pun boleh.

Katanya peniaga pasar malam dan peniaga tepi jalan pun bakal gunakan WeChat Pay untuk kemudahan semua orang.

3. Isi Minyak

Fungsi WeChat Pay yang paling best, adalah fungsi ini. Pengguna boleh memilih stesen minyak dan jumlah minyak yang ingin dibeli, sampai saja di pam; kamera akan mengesan nombor plat kenderaan dan pam akan diaktifkan. Hebat kan? Semuanya dilakukan menggunakan aplikasi telefon pintar.

Sampai, isi dan keluar sepantas yang mungkin.

Sumber: Fintech News Malaysia

Samada kita bersedia atau tidak, Malaysia sedang menuju ke arah pembayaran digital. Boleh tahan juga promosi WeChat Pay tahun lepas, Kopi Starbucks Hanya RM1. Lepas ni mesti ada promosi menarik lagi kan? Teh Tarik sekupang?

Boleh baca lagi di Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya untuk ketahui pelbagai lagi e-Wallet yang ada di Malaysia.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Psikologi Di Sebalik Kenapa Kita Beli Barang Mewah

Membeli sebuah beg tangan mewah hari ini seolah-olah perkara biasa berbanding daripada membeli sepasang kasut di pasar malam atau di kedai-kedai biasa. Kehendak untuk membeli barangan mewah sangat sukar untuk ditolak kerana barangan tersebut diperbuat daripada kulit atau pun bahan yang lebih selesa. Namun apabila melihat tanda harganya, pasti boleh membuatkan pembeli merasa sedikit terkilan.

Tetapi jika anda dilahirkan daripada keluarga yang berada atau mempunyai pekerjaan yang membayar anda dengan gaji yang lumayan, maka membeli barangan mewah pada harga yang tinggi bukanlah suatu masalah.

Jom kita tengok mengapa ramai orang sanggup membayar harga yang tinggi untuk memiliki barang mewah.

1. Pengguna Yang Tidak Rasional

Kita semua tahu bahawa ramai orang bertindak tanpa rasional. Bukti yang kukuh apabila statistik menunjukkan jumlah hutang isi rumah sebagai nisbah kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah 83.2% pada akhir September 2018. Daripada statistik yang sama, sejumlah 6.5% daripada keseluruhan peminjam mempunyai margin kewangan negatif dan berpendapatan kurang daripada RM5,000 sebulan, malah memiliki nisbah khidmat hutang (DSR) melebihi 60%.

Ini jelas menunjukkan masih ramai pengguna yang bertindak tanpa mengambil kira tahap kemampuan kewangan mereka. Membeli barangan mewah adalah satu contoh tentang bagaimana tidak rasionalnya kita sebagai pengguna bertindak. Contohnya, kita membeli sebuah beg tangan berjenama gah seperti Coach, Hermes dengan harga beribu-ribu Ringgit walaupun sebuah beg tangan yang mempunyai fungsi sama boleh didapati dengan harga yang jauh lebih murah.

2. Cenderung Melihat Yang Positif Dan Abaikan Kekurangan

Salah satu sebab kita membeli barangan mewah juga adalah kerana kita cenderung untuk melihat unsur-unsur positif pada produk berjenama sehingga mengabaikan kekurangan yang terdapat padanya. Sebagai contoh, pengguna setia Apple (AAPL) yang sentiasa menunggu semalaman untuk mendapatkan model terbaru produk keluarannya walaupun teknologi yang digunakan bukanlah pada tahap yang terbaik.

Malah, pesaing utama jenama Apple iaitu Samsung sebenarnya membuat telefon dengan ciri-ciri yang lebih baik dan pesaing lain seperti Huawei atau Xiaomi membuat telefon yang mempunyai ciri-ciri yang sama pada harga yang jauh lebih murah. Walau bagaimanapun, Apple mampu memecahkan rekod jualan setiap tahun.

Menurut Profesor NYU, Scott Galloway, syarikat Apple telah menguasai seni pemasaran runcit dan membawa pengaruh yang lebih berbanding mana-mana syarikat dalam sejarah.

Menurut satu kajian yang telah dibuat National Academy of Sciences di Amerika Syarikat mendapati terdapat tanggapan atau kesimpulan yang dibuat oleh orang ramai bahawa barang yang berharga lebih mahal mempunyai berkualiti yang lebih baik. Oleh itu, ramailah pengguna yang terpedaya kerana mempercayai akan mendapat barang yang berkualiti setanding dengan harga walaupun tiada bukti yang sahih mengenai kualiti yang dihasilkan.

3. Harga Diri (Self-Esteem)

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Journal of Experimental Social Psychology, self-esteem yang rendah merupakan faktor utama yang mempengaruhi seseorang membeli barangan mewah yang berada di luar kemampuan mereka. Pengguna yang dikategorikan sebagai hidup cukup-cukup makan, biasanya membeli barangan mewah untuk meningkatkan keyakinan diri dan mewujudkan kepuasan dalam memperolehi sesuatu yang bernilai tinggi.

Dengan kebangkitan internet dan dunia di hujung jari, pembelian barangan mewah hanyalah semudah satu klik sahaja. Malah, barangan mewah menjadi terapi pembeli tegar di internet dan ini juga memberikan kelebihan yang lebih besar kepada pemasaran barangan berjenama. Ini kerana kemudahan untuk diakses pada bila-bila masa mampu membuatkan mereka meraih keuntungan berlipat kali ganda berbanding cara tradisional.

4. Hadiah Kepada Diri Sendiri

Memberikan penghargaan kepada diri sendiri atau self-reward kini menjadi semakin penting. Maklumlah, kita dah penat bekerja keras mencari duit, maka sekali-sekali perlu juga kita beri hadiah kepada diri sendiri sebagai hasil penat lelah.

5. Keaslian Menjadi Keutamaan

Ada sebab mengapa ada orang tidak mempedulikan penjual jam Rolex tiruan di jalanan dan lebih rela menghabiskan wang beribu-ribu Ringgit hanya untuk membeli yang asli. Walaupun dilihat sama, namun pemilik barangan mewah akan tahu bahawa jika membeli barangan tiruan, ianya tidak sama dengan perasaan memiliki barangan mewah sebenar.

Jika kita membeli barangan mewah untuk menunjuk-nunjuk kepada orang lain dan berasa seperti kita memiliki, mengapa barangan yang sama pada harga yang lebih murah tidak dapat memberikan perasaan yang sama?

Penyelidik di Yale telah menunjukkan bahawa usaha untuk mendapatkan sesuatu yang asli telah berkembang sejak awal zaman kanak-kanak. Kajian tersebut telah menyediakan barang-barang tiruan untuk kanak-kanak membuat pilihan dan kebanyakan kanak-kanak tersebut enggan menerima barangan tersebut kerana mereka tahu ianya tidak asli.

Secara ringkasnya, menghargai diri dengan satu barangan mewah lebih berbaloi berbanding memiliki barangan tiruan yang mempunyai ciri-ciri yang sama tetapi tiada perasaan penghargaan tersebut.

Emosi Berbangga Dengan Barangan Mewah

Kesimpulannya, orang membeli barangan mewah untuk pelbagai sebab dan kebanyakan emosi yang tercipta akibat pembelian barangan mewah tidak dapat ditandingi. Sama ada mempunyai kemampuan dari segi kewangan atau tidak, ramai orang membeli barangan mewah untuk menunjuk-nunjuk atau mendapat penghormatan daripada orang lain.

Malah ada juga membeli untuk memberikan penghargaan kepada diri sendiri kerana mencapai sesuatu. Setelah memahami psikologi di sebalik mengapa orang membeli barang mewah, ini akan memberikan kita lebih pilihan untuk membuat pembelian yang lebih rasional dan di bawah kemampuan kita.

Jom jadi pengguna yang bijak!

Iklan

6 Rutin Kebanyakan Bilionaire Yang Boleh Kita Contohi

Untuk menggapai kejayaan itu bukanlah mudah, tetapi ia juga bukan sesuatu yang mustahil. Seperti yang kita ketahui, hampir kesemua billionaire di dunia ini bermula daripada kosong. Jadi menjadi persoalan bagaimana mereka semua boleh berjaya?

Mungkin kita boleh cuba rutin harian yang dilakukan oleh para bilionaire dunia seperti Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Warren Buffett, Oprah Winfrey, Elon Musk dan ramai lagi.

1. Bahan Bacaan Yang Tidak Berkaitan Dengan Kerjaya

Sumber gambar : www.cbs.com

Membaca dapat menambahkan lagi ilmu. Kita juga dapat mempelajari serta memahami sesuatu isu itu daripada sudut yang berbeza. Jadi untuk menjadi orang yang berjaya kita perlulah banyak membaca.

Jangan terhadkan bahan bacaan kita kepada satu genre sahaja. Sebagai contoh, Elon Musk banyak membaca buku biografi dan juga sains fiksyen. Disebabkan itu, beliau mempunyai matlamat serta hala tuju untuk memajukan bidang sains terutamanya sains angkasa.

2. Cabar Kemampuan Diri

Buat sesuatu yang tidak pernah anda lakukan sebelum ini. Cabar diri untuk lakukan perkara yang anda takuti atau rasa sukar untuk dilakukan. Keluarlah daripada zon selesa.

Sebagai contoh, jika kita kurang yakin untuk bertutur dalam bahasa Inggeris, cuba bertutur menggunakan bahasa tersebut dengan rakan-rakan di sekeliling. Ini sekaligus dapat memajukan diri serta meningkatkan lagi keyakinan diri.

3. Bersenam

Kalau kita perhatikan kebanyakkan jutawan seperti Oprah Winfrey, Sheryl Sandberg dan Richard Branson, mereka mempunyai satu persamaan. Aktiviti bersenam dijadikan sebagai rutin harian mereka. Seperti yang kita tahu, bersenam memberikan banyak kebaikan kepada tubuh badan serta dapat membuatkan seseorang itu lebih fokus.

Jadi, jika kita ingin fokus dalam pekerjaan, bolehlah cuba untuk melakukan aktiviti senaman setiap hari

4. Bersedekah

Bagi orang Islam, bersedekah bukan sahaja dapat mengumpul pahala, tetapi ianya juga dapat menyucikan harta dan jiwa. Jangan lokek untuk bersedekah. Para bilionaire dunia seperti Bill Gates dan Warren Buffett juga banyak menyumbangkan harta mereka untuk tujuan amal.

Jadi apa alasan kita untuk tidak memberi? Lagi banyak kita beri, lagi banyak yang kita akan perolehi.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

5. Ingat Siapa Pesaing Anda

Kadang-kadang, pesaing atau pun haters dapat dijadikan sebagai sumber motivasi untuk berjaya. Setiap kali teringatkan kecaman mereka yang memandang rendah kepada kebolehan kita, jadikan ianya pembakar semangan untuk berusaha lebih kuat lagi.

Buktikan bahawa kita boleh kerjaya, nescaya ini dapat menutup mulut orang ramai yang sangsi dengan kebolehan dan kemampuan kita.

6. Aktiviti Berjalan

Apa kata tinggalkan sebentar telefon pintar dan ambil masa untuk berjalan. Pengasas dan juga CEO Twitter iaitu Jack Dorsey berjalan kaki sebanyak 5 batu setiap hari untuk ke tempat kerja! Menurut beliau, aktiviti berjalan membolehkan beliau lebih tajam dalam berfikir dan membuat keputusan.

Malah ada juga yang mengadakan mesyuarat sambil berjalan.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/03/06/bill-gates-warren-buffett-google-ceos-and-billionaires-do-these-6-things-every-day-to-be-successful.html

Buat Lain Daripada Yang Lain

Bagaimana? Tak susah pun bukan? Kita boleh cuba untuk mengamalkan gaya hidup yang mereka lakukan seperti di atas. InsyaAllah, satu hari nanti kita pun akan berjaya seperti mereka.

Iklan

Memulakan Kehidupan Di Negara Orang, Bagaimanakah Caranya?

Islam sendiri mengusulkan bahawa umatnya harus berhijrah. Bak kata pepatah orang Melayu “Jangan terlalu selesa di sesuatu tempat, kelaknya kita tidak mempelajari apa-apa”. Sebolehnya, kita diusulkan supaya berhijrah dari satu tempat ke satu tempat yang lain, agar dapat mengenali budaya dan penerapan agama di tempat lain.

Jadi apakah langkah-langkah yang seharusnya dilakukan untuk memulakan kehidupan di negara asing? Boleh amalkan lima langkah berikut sebagai perancangan kita untuk berhijrah.

Langkah 1: Pilih Negara Yang Tiada Diskriminasi Terhadap Kaum Dan Agama

Sejujurnya, ini merupakan langkah yang asas apabila hendak berhijrah ke negara luar. Pilih negara yang mempunyai diskriminasi agama dan kaum yang rendah seperti di Australia atau negara-negara yang mempunyai ramai penganut Islam seperti Russia, Denmark, Jerman dan Sweden. Atau ke negara-negara Islam seperti Mesir, Jeddah, Abu Dhabi dan lain-lain.

Langkah 2: Pastikan Simpanan Anda Mencukupi

Apabila anda hendak berhijrah ke negara asing, anda harus memahami nilai matawang mereka berbanding Ringgit Malaysia. Justeru, simpanan untuk berhijrah ke luar negara dalam keadaan selesa adalah sebanyak RM150,000. Jumlah ini adalah berdasarkan anggaran nisbah yang dibelanjakan oleh orang lain yang ingin berhijrah ke negara asing.

Gunakan wang sebanyak RM150,000 ini sebagai wang sara permulaan hidup anda di negara baru.

Langkah 3: Mencari Agensi Untuk Memudahkan Urusan Anda

Agensi akan menjadi “orang tengah” untuk anda mencari tempat tinggal sementara dan pekerjaan di negara baru nanti. Anda hanya perlu membayar sejumlah wang daripada simpanan anda tadi untuk mereka mencari tempat tinggal yang selesa dan juga pekerjaan yang sesuai.

Pastikan anda bawa juga semua sijil-sijil dan dokumen yang lengkap untuk memudahkan urusan.

Langkah 4: Dahulukan Visa Dan Pasport

Pembuatan visa adalah proses yang paling memakan banyak masa. Sesudah anda mempunyai wang simpanan yang mencukupi, anda perlu buat visa dan pasport terlebih dahulu. Katakan anda ingin berhijrah pada bulan Disember, pastikan anda telah memohon visa dan pasport dari awal tahun lagi.

Langkah 5: Pelajari Bahasa Negara Tersebut

Sekiranya anda ingin berhijrah ke negara Arab atau Timur Tengah, anda harus mempelajari bahasa negara tersebut meski pun pada peringkat asas. Ini untuk mengelakkan daripada berlakunya insiden “ayam bercakap dengan itik” yang bermaksud masing-masing tidak memahami bahasa yang digunakan.

Tak pun, pastikan anda mahir dalam bahasa dunia iaitu Bahasa Inggeris.

Iklan

Kaki Lepak Starbucks Kena Tahu Fakta Ini

“Small, Venti atau Grande?”

Ini pertanyaan yang sering kita dengar apabila kita ingin membuat pesanan di Starbucks.

Tidak dinafikan secawan kopi panas atau sejuk di Starbucks agak mahal harganya berbanding dengan kedai lain. Ada yang kata ia tidak berbaloi dan ada pula yang suka lepak lama-lama di sini kerana sambil minum secawan kopi, sambil itu boleh melayari WiFi secara percuma untuk menyelesaikan kerja tertangguh.

Selain hiasan dalaman yang selesa dan kemas, ia adalah salah satu lokasi yang sesuai untuk perbincangan bisnes yang santai dan memenuhi citarasa kedua belah pihak. Ia bergantung niche bisnes serta berapa nilai bisnes yang dibincangkan.

Asal-Usul Starbucks Hampir 50 Tahun Yang Lalu

This image has an empty alt attribute; its file name is Starbucks-Sambil-Lepak-Minum-Kopi-Boleh-Melabur-Saham-Juga1.jpg

Starbucks diasaskan oleh tiga orang sahabat dari Universiti San Francisco iaitu Jerry Baldwin, Zev Siegl dan Gordon Bowker. Mereka membuka kedai kopi pertama di Seattle, Washington pada 30 Mac 1971 dan hanya fokus kepada menjual biji kopi dan peralatan berkaitan.

Mereka mula menjual kopi espresso pada tahun 1986 di lokasi baru iaitu 1912 Pike Place Market.

Perjalanan Starbucks dirancakkan lagi dengan kehadiran seorang lelaki bernama Howard Schultz. Beliau adalah orang penting yang membesarkan bisnes Starbucks ke seluruh dunia.

Siapakah Gerangan Howard Schultz?

This image has an empty alt attribute; its file name is Starbucks-Sambil-Lepak-Minum-Kopi-Boleh-Melabur-Saham-Juga2-700x394.jpg
Howard Schultz yang membawa Starbucks ke seluruh dunia

Howard Schultz dilahirkan pada 19 Julai 1953 di Brooklyn, New York dan berasal dari keluarga biasa sahaja. Ayahnya seorang bekas tentera US dan pemandu. Berpengalaman bekerja sejak usia 12 tahun dengan menjual surat khabar dan bekerja di kafe.

Sikap yang rajin dan tidak putus asa membuatkan beliau cemerlang dalam sukan dan mendapat biasiswa atlet sehingga berjaya menyambung pelajaran ke Universiti Northern Michigan dan menamatkan pengajian dalam Ijazah Komunikasi pada tahun 1975.

Bermulanya kisah apabila pada tahun 1981, beliau mencuba kopi di kedai Starbucks, dan setahun bekerja bersama Starbucks sebagai pengarah pemasaran dan operasi rangkaian.

Pada tahun 1983, Howard ke Itali dan membawa pulang resepi latte dan cappucino serta tertarik dengan suasana romantik dan kopi bar di sana. Beliau mempunyai visi yang jelas untuk membawa pulang pengalaman tersebut ke Amerika.

Tradisi minum kopi di Itali sambil bersembang dan menyatukan komuniti setempat itu yang membuatkan Howard nekad untuk kembangkan bisnes Starbucks ini. Beliau pernah berhenti dari Starbucks dan memulakan sendiri bisnes kopi iaitu II Giornale Coffehouse, namun kembali pada Ogos 1987 untuk membeli Starbucks yang bernilai $4 juta USD pada ketika itu dengan bantuan pelabur tempatan yang lain.

Selepas itu bermula pembukaan outlet Starbucks secara besar-besaran dan tindakan paling berani adalah meletakkan Starbucks sebagai syarikat awam dan menawarkan unit-unit saham dalam New York Exchange Stocks (NYSE) dengan harga $14 seunit. Dalam masa sehari sahaja saham Starbucks melonjak ke paras $33.

Sumber: Trading View

Harga semasa pada tarikh 15 Jun 2020 adalah $76.96 seunit.

Tahukah anda, di Malaysia Berjaya Food Berhad (BJFood) bekerjasama dengan Starbucks Coffee International of United States untuk membangunkan francais mereka di Malaysia.

Baru-baru ini saham BJFood sudah termasuk dalam senarai patuh syariah, maka sambil minum kopi itu belek-beleklah juga prestasi syarikat mereka yang mengemudi bisnes Starbucks dan Kenny Rogers Roasters.

Sumber: Bursa Marketplace

Manalah tahu kot terasa nak jadi pemegang saham dan dengan bangganya boleh kata syarikat Starbucks tu kau yang punya.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!