Kisah Megadeth Dan Metallica

Siapa yang tak ingin berjaya dalam hidup? Siapa yang tak inginkan rumah besar, kereta besar dan bermacam-macam lagi besar?

Dan kesilapan yang paling besar (besar juga?) yang sering kita lakukan, adalah dengan suka membandingkan diri kita dengan orang lain.

Orang lain baru beli kereta baru, kita pun nak beli kereta baru. Orang lain beli handphone baru, kita pun nak beli handphone baru. Orang lain dapat bini baru, kita pun ……..

Jom kita dengar pandangan daripada Ustaz Zul Pandan mengenai isu ini.

MEGADETH&METALLICA

JANGAN SIBUK BANDINGKAN KITA DENGAN ORANG LAIN PASTI KITA KECEWA. AMBILLAH PENGAJARAN DARI KISAH MEGADETH DAN METALLICASokonglah ustazzul.id diustazzul.id/supportAssalamualaikum.Pada tahun 1983 Dave Mustaine ditendang keluar daripada Metallica. Sadisnya kejadian tu berlaku beberapa hari sebelum rakaman album pertama Metallica. Dave bengang lalu menubuhkan satu kumpulan yang bernama Megadeth.Rupanya kemarahan Dave terhadap Metallica menyebabkan Megadeth menjadi band Metal yang hebat. Album mereka terjual sebanyak 25 juta unit. Berjaya menganjurkan konsert seluruh dunia. Dinobatkan pula sebagai antara individu penting dalam dunia muzik heavy metal. Tetapi apabila Dave dapat tahu yang Metallica menjual album mereka sebanyak 180 juta unit sedangkan Megadeth hanya dapat menjual 25 juta unit sahaja, Dave jadi kecewa.Apa sebenarnya masalah Dave ni? Masalah Dave ni, dia suka jadikan Metallica sebagai ukuran kejayaannya. Apabila dia tidak dapat mengatasi Metallica, baginya ia belum mencapai kejayaan. Kalau ikutkan, dia sudah berjaya di mata dunia. Tapi bagi Dave, dia tak berjaya selagi tidak dapat mengalahkan Metallica. Ini menyebabkan ia hidup dalam keadaan suffering. Jadi setting sebegini menyebabkan dia sendiri derita. Inilah perkara yang jangan kita buat. Iaitu membandingkan kejayaan karier, bisnes dan kehidupan kita dengan pencapaian orang lain. Selagi kita buat demikian kita akan merasakan gagal selama-selamanya .Akhirnya di hujung-hujung, Dave mula berfikir apa guna berlawan dengan Metallica. Tidak ada guna pun sebenarnya.Dia mula setting balik fikiran dan perasaannya. Lebih baik ia berkawan dengan Metallica dari menjadikan Metallica sebagai musuhnya.Bila Dave dah mula berfikir begitu. Akhirnya Megadeth boleh sepentas dengan Metallica. Pada masa itu semua pihak untung.Di sini, jadikanlah persaing kita sebagai rakan kita. Ini yang pernah dibuat oleh Steve Job. Ia pernah bergaduh dengan Bill Gates kerana dikatakan Gates meniru perisiannya.Namun akhirnya Job sedar, ia perlu bekerjasama dengan Microsoft untuk mantapkan lagi Apple.Di sini, ada dua tindakan yang perlu kita buat.Pertama: Jangan bandingkan kejayaan kita dengan orang lain. Nanti kita kecewa.Kedua: Tukar pesaing atau musuh kita sebagai rakan kita.Sabda Nabi المُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كالْبُنْيانِ، يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًاMukmin sesama mereka seperti satu binaan yang saling melengkapi(Hadis Bukhari)Sebarkan video ini demi membantu rakan-rakan kita lain yang kesedihan kerana suka membuat perbandingan. Semoga mereka diselamatkan. Semoga Allah jadikan anda asbab perubahan.Assalamualaikum.#megadeth #metallica#ustazzulpandan#ustazzulid#maqas#maqasidSertai saya di Telegram https://t.me/ustazul

Ustaz Zul Pandan 发布于 2020年8月12日周三

Ambillah Pengajaran Daripada Kisah Megadeth Dan Metallica

Assalamualaikum.

Pada tahun 1983 Dave Mustaine ditendang keluar daripada Metallica. Sadisnya kejadian tu berlaku beberapa hari sebelum rakaman album pertama Metallica.

Dave bengang lalu menubuhkan satu kumpulan yang bernama Megadeth.

Rupanya kemarahan Dave terhadap Metallica menyebabkan Megadeth menjadi band Metal yang hebat. Album mereka terjual sebanyak 25 juta unit. Berjaya menganjurkan konsert seluruh dunia. Dinobatkan pula sebagai antara individu penting dalam dunia muzik heavy metal.

Tetapi apabila Dave dapat tahu yang Metallica menjual album mereka sebanyak 180 juta unit sedangkan Megadeth hanya dapat menjual 25 juta unit sahaja, Dave jadi kecewa.

Apa sebenarnya masalah Dave ni? Masalah Dave ni, dia suka jadikan Metallica sebagai ukuran kejayaannya. Apabila dia tidak dapat mengatasi Metallica, baginya ia belum mencapai kejayaan.

Kalau ikutkan, dia sudah berjaya di mata dunia. Tapi bagi Dave, dia tak berjaya selagi tidak dapat mengalahkan Metallica. Ini menyebabkan ia hidup dalam keadaan suffering.

Jadi setting sebegini menyebabkan dia sendiri derita.

Inilah perkara yang jangan kita buat. Iaitu membandingkan kejayaan karier, bisnes dan kehidupan kita dengan pencapaian orang lain. Selagi kita buat demikian kita akan merasakan gagal selama-selamanya .

Akhirnya di hujung-hujung, Dave mula berfikir apa guna berlawan dengan Metallica. Tidak ada guna pun sebenarnya.

Dia mula setting balik fikiran dan perasaannya. Lebih baik ia berkawan dengan Metallica dari menjadikan Metallica sebagai musuhnya.

Bila Dave dah mula berfikir begitu. Akhirnya Megadeth boleh sepentas dengan Metallica. Pada masa itu semua pihak untung.

Di sini, jadikanlah persaing kita sebagai rakan kita. Ini yang pernah dibuat oleh Steve Job. Ia pernah bergaduh dengan Bill Gates kerana dikatakan Gates meniru perisiannya.

Namun akhirnya Job sedar, ia perlu bekerjasama dengan Microsoft untuk mantapkan lagi Apple.

Di sini, ada dua tindakan yang perlu kita buat.
Pertama: Jangan bandingkan kejayaan kita dengan orang lain. Nanti kita kecewa.

Kedua: Tukar pesaing atau musuh kita sebagai rakan kita.

Sabda Nabi

المُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كالْبُنْيانِ، يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا

Mukmin sesama mereka seperti satu binaan yang saling melengkapi
(Hadis Bukhari)

Sebarkan video ini demi membantu rakan-rakan kita lain yang kesedihan kerana suka membuat perbandingan. Semoga mereka diselamatkan.

Semoga Allah jadikan anda asbab perubahan.

Kredit: FB Ustaz Zul Pandan

Usaha, Doa Dan Tawakkal

Nak kereta baru kena usaha dulu. Nak rumah baru kena usaha dulu.

Lepas kita dah berusaha, maka kita berdoalah. Doalah yang baik-baik dan mintaklah yang baik-baik.

Selebihnya kita serahkan kepada Allah. Dapat ke tak dapat, itu bukan kerja kita. Allah nak makbulkan doa kita atau tidak, itu terpulang kepada-Nya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA