Kopitiam Asia Pacific Sasar Buka 50 Lagi Cawangan Oldtown White Coffee

PUTRAJAYA, 7 Jan (Bernama) — Kopitiam Asia Pacific Sdn Bhd berhasrat membuka 50 cawangan baharu Oldtown White Coffee pada tahun ini dengan menumpukan sasaran lokasi di utara dan timur negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Dawn Liew berkata Oldtown White Coffee yang ditubuhkan sejak 2005, kini beroperasi di lebih 180 outlet di seluruh Malaysia serta di lebih tiga buah negara termasuk Singapura, Indonesia, Hong Kong dan Filipina.

“Kami mahu membuka lebih banyak cawangan di negeri-negeri yang tiada Oldtown seperti Perlis, Kedah selain di Pantai Timur iaitu Kelantan, Terengganu serta Pahang. Ini adalah sasaran kami bagi 2023.

“Lazimnya, apa yang kami utamakan dalam usaha membuka satu-satu outlet baharu adalah (faktor seperti) jumlah penduduk, status pembangunan kawasan itu selain lokasi di pinggir bandar.

“Ini kerana kami mahu memberi lebih banyak pilihan kepada orang ramai…bukan hanya menu makanan segera dari Barat tetapi juga sajian Asia,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran outlet Oldtown White Coffee di IOI City Mall di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Azman Mohd Yusof dan Naib Pengerusi Persatuan Francais Malaysia Mohamad Shukri Salleh.

Mengulas lanjut, Liew berkata pihaknya turut menawarkan pakej perniagaan terbaik serta berpatutan untuk kalangan usahawan yang berminat menyertai keluarga Oldtown.

Syarikat itu juga telah merancang pelbagai strategi dengan menyuntik kelainan dalam rantaian produk ditawarkan termasuk penyediaan produk berasaskan menu makanan sihat.

Malah, katanya, bermula April ini, setiap produk makanan dan minuman di kopitiam itu akan turut disertakan dengan label kandungan kalori.

“Kami akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan yang telah menjalankan projek rintis dengan menerbitkan kiraan kalori dalam semua menu di OldTown,” katanya.

Menurut Liew, usaha itu juga selaras dengan sasaran syarikat bagi tahun ini untuk menyediakan produk lebih berkualiti bagi menggalakkan gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat.

“Inisiatif ini diharap dapat membantu masyarakat dalam mendapatkan makanan sihat pada harga berpatutan dan sekali gus dapat meringankan kos sara hidup,” katanya.

— BERNAMA

TAG: Oldtown White Coffee, cawangan, francais, Dawn Liew

Previous ArticleNext Article

Shell Malaysia Wujudkan Hab Pengecas Berprestasi Tinggi 360kW Pertama Di Malaysia

GENTING HIGHLANDS, 4 Dis (Bernama) — Shell Malaysia Trading Sdn Bhd akan mewujudkan hab pengecas kenderaan elektrik (EV) yang terdiri daripada 10 ruang pengecasan lengkap di Resorts World Genting, bagi menyediakan akses EV di destinasi peranginan utama di Malaysia itu, menjelang awal tahun hadapan.

Menurut Shell Malaysia, hab lengkap dengan pengecas berprestasi tinggi (HPC) ultra-pantas 360kW itu dikuasakan oleh Shell Recharge, penyedia penyelesaian pengecasan EV milik Shell.

“Menerusi kerjasama strategik dengan Porsche Malaysia dan Genting Malaysia Bhd, hab EV ini akan menjadi penambahan baharu kepada rangkaian Shell Recharge EV sedia ada sebanyak 136 stesen pengecas yang terletak di kawasan strategik bandar utama dan di lebuh raya Semenanjung Malaysia, menghubungkan Singapura, Malaysia dan Thailand,” jelasnya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, pada Isnin.

Shell Malaysia memaklumkan bahawa hab pengecasan semua-dalam-satu itu akan memuatkan 10 pengecas yang terdiri daripada empat pengecas berprestasi tinggi 360kW dan enam pengecas AC 22kW.

Semua pengecas disertakan dengan penyambung pengecasan CCS Type 2, yang membolehkan pemandu EV menikmati pengalaman pengecasan yang sangat pantas di puncak bukit, tambahnya.

Sementara itu, pada majlis pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara Shell Recharge dan Genting Malaysia mengenai projek hab itu di sini, Pengurus Besar Mobiliti, Shell Malaysia, Seow Lee Ming berkata hab HPC di Resorts World Genting akan menjadi permulaan bagi pengembangan e-mobiliti syarikat ke pantai timur.

“(Dalam melangkah maju), kami akan terus menambah (ruang pengecasan EV Shell di Semenanjung Malaysia) memandangkan e-mobiliti adalah antara bidang yang terlibat memandangkan kami berusaha ke arah masa depan yang mampan,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan pemeteraian MoU itu.

Seow berkata pihaknya bekerjasama rapat dengan Porsche Malaysia dan syarikat berasaskan pembuat peralatan tulen (OEM) lain untuk keperluan dan penggunaan terminal pengecasan rumah EV.

“Pada masa ini, terminal pengecasan rumah bukan sebahagian daripada perkara yang terlibat. Ia bergantung kepada keperluan dan sama ada mampan untuk mengecas di rumah namun, kami bekerjasama dengan banyak OEM mengenai perkara ini,” katanya.

— BERNAMA