Lebih Banyak Insentif Kenderaan Elektrik Disediakan Dalam Bajet 2023 Yang Disemak Semula – Nik Nazmi

CYBERJAYA, 5 Jan (Bernama) — Lebih banyak insentif berkaitan kenderaan elektrik (EV) disediakan dalam Belanjawan 2023 yang disemak, kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad.

“Kerajaan akan mengumumkan lebih banyak insentif berkaitan EV dalam Bajet 2023 yang disemak semula,” kata Nik Nazmi pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Cyberview Sdn Bhd dan Roda Emas Industries Sdn Bhd (REISB) mengenai pembangunan ekosistem mobiliti pintar di Cyberjaya, di sini hari ini.

Beliau berkata melalui insentif yang disediakan oleh kerajaan untuk EV pada 2022, bilangan EV berdaftar telah meningkat kepada lebih 2,000 setakat ini.

Katanya, Malaysia melalui Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon (LCMB) 2021-2030, menyasarkan memasang 10,000 tempat pengecasan EV menjelang 2025.

“Pada masa ini, lebih 900 pengecas EV awam dipasang oleh pelbagai pengendali pusat pengecasan di Malaysia.

“Untuk menyokong pertumbuhan EV semasa dan masa depan dari segi infrastruktur pengecasan, peraturan dan piawaian sedang dikemas kini untuk memastikan keselamatan premis ini,” katanya.

Nik Nazmi menambah bahawa Suruhanjaya Tenaga telah membangunkan lesen Sistem Pengecasan EV (EVCS) dan mengesyorkan pengendali pusat pengecasan yang terlibat dalam membangunkan infrastruktur untuk mengecas EV di negara ini mendapatkan lesen awam yang sah serta-merta untuk pemasangan sistem pengecasan EV selewat-lewatnya Mac 31 tahun ini.

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membentangkan Bajet 2023 yang disemak semula itu di Dewan Rakyat pada 24 Feb 2023.

Menteri Kewangan sebelum ini Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz membentangkan Belanjawan 2023 berjumlah RM372.3 bilion, peruntukan terbesar dalam sejarah Malaysia, pada 7 Okt 2022.

Tiga hari kemudian, pada 10 Okt, Parlimen dibubarkan untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 Nov 2022.

Pada 20 Dis, Dewan Rakyat sebulat suara meluluskan Bajet Mini 2023 dan Rang Undang-undang Kumpulan Wang Disatukan (Perbelanjaan Akauntabiliti) 2022.

Sementara itu, mengenai MoU tersebut, Cyberview dan REISB dalam satu kenyataan berasingan berkata bahawa kerjasama itu akan memanfaatkan kekuatan, pengetahuan, rangkaian dan keupayaan masing-masing dalam membangunkan ekosistem mobiliti pintar yang tertumpu kepada penciptaan dan pengukuhan infrastruktur EV, penggunaan mobiliti elektro dan menambah baik pengurusan tenaga di Cyberjaya.

“Kerjasama itu juga akan melihat Cyberview dan REISB meneroka potensi kerjasama untuk pengembangan stesen pengecasan EV dan sistem pengurusan ke lokasi strategik lain di Malaysia,” kata kedua-duanya dalam kenyataan itu.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee