Lebih Banyak Insentif Kenderaan Elektrik Disediakan Dalam Bajet 2023 Yang Disemak Semula – Nik Nazmi

CYBERJAYA, 5 Jan (Bernama) — Lebih banyak insentif berkaitan kenderaan elektrik (EV) disediakan dalam Belanjawan 2023 yang disemak, kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad.

“Kerajaan akan mengumumkan lebih banyak insentif berkaitan EV dalam Bajet 2023 yang disemak semula,” kata Nik Nazmi pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Cyberview Sdn Bhd dan Roda Emas Industries Sdn Bhd (REISB) mengenai pembangunan ekosistem mobiliti pintar di Cyberjaya, di sini hari ini.

Beliau berkata melalui insentif yang disediakan oleh kerajaan untuk EV pada 2022, bilangan EV berdaftar telah meningkat kepada lebih 2,000 setakat ini.

Katanya, Malaysia melalui Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon (LCMB) 2021-2030, menyasarkan memasang 10,000 tempat pengecasan EV menjelang 2025.

“Pada masa ini, lebih 900 pengecas EV awam dipasang oleh pelbagai pengendali pusat pengecasan di Malaysia.

“Untuk menyokong pertumbuhan EV semasa dan masa depan dari segi infrastruktur pengecasan, peraturan dan piawaian sedang dikemas kini untuk memastikan keselamatan premis ini,” katanya.

Nik Nazmi menambah bahawa Suruhanjaya Tenaga telah membangunkan lesen Sistem Pengecasan EV (EVCS) dan mengesyorkan pengendali pusat pengecasan yang terlibat dalam membangunkan infrastruktur untuk mengecas EV di negara ini mendapatkan lesen awam yang sah serta-merta untuk pemasangan sistem pengecasan EV selewat-lewatnya Mac 31 tahun ini.

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membentangkan Bajet 2023 yang disemak semula itu di Dewan Rakyat pada 24 Feb 2023.

Menteri Kewangan sebelum ini Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz membentangkan Belanjawan 2023 berjumlah RM372.3 bilion, peruntukan terbesar dalam sejarah Malaysia, pada 7 Okt 2022.

Tiga hari kemudian, pada 10 Okt, Parlimen dibubarkan untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 Nov 2022.

Pada 20 Dis, Dewan Rakyat sebulat suara meluluskan Bajet Mini 2023 dan Rang Undang-undang Kumpulan Wang Disatukan (Perbelanjaan Akauntabiliti) 2022.

Sementara itu, mengenai MoU tersebut, Cyberview dan REISB dalam satu kenyataan berasingan berkata bahawa kerjasama itu akan memanfaatkan kekuatan, pengetahuan, rangkaian dan keupayaan masing-masing dalam membangunkan ekosistem mobiliti pintar yang tertumpu kepada penciptaan dan pengukuhan infrastruktur EV, penggunaan mobiliti elektro dan menambah baik pengurusan tenaga di Cyberjaya.

“Kerjasama itu juga akan melihat Cyberview dan REISB meneroka potensi kerjasama untuk pengembangan stesen pengecasan EV dan sistem pengurusan ke lokasi strategik lain di Malaysia,” kata kedua-duanya dalam kenyataan itu.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA