MAA Jangka TIV Sektor Automotif Malaysia Cecah 650,000 Unit Pada 2023

PETALING JAYA, 19 Jan (Bernama) — Malaysia diunjur merekodkan jumlah keseluruhan industri (TIV) sebanyak 650,000 unit pada 2023, turun 9.8 peratus daripada 720,658 unit yang dicatatkan tahun lepas, kata Persatuan Automotif Malaysia (MAA).

Presidennya, Datuk Aishah Ahmad berkata kenderaan penumpang dan kenderaan perdagangan dijangka mencapai jualan masing-masing sebanyak 585,000 dan 65,000 unit pada tahun ini.

“Alasan utama penurunan unjuran TIV kami adalah pengecualian cukai jualan yang akan berakhir pada 31 Mac, 2023. 

“Selepas tempoh itu, tidak ada pengecualian cukai jualan dan kebanyakan pelanggan telahpun membuat pesanan terlebih dahulu. Itulah sebabnya mengapa kami menjangka selepas suku pertama 2023, pesanan akan menurun dan menjadi perlahan,” katanya pada satu sidang akhbar mengenai prestasi peniaga dan pengeluar motor, di sini, hari ini. 

Aishah berkata MAA mengambil kira faktor ekonomi dan alam sekitar dalam unjurannya bagi TIV 2023, iaitu pertumbuhan ekonomi global yang dijangka perlahan dan malahan mungkin terjerumus ke dalam kemelesetan tahun ini. 

“Ekonomi global yang perlahan adalah antara faktor yang dijangka menyumbang kepada penurunan TIV kerana ia akan menjejaskan jualan dan harga akan meningkat.

“Mata wang kita juga lemah berbanding mata wang asing, oleh itu, jika kita beli pada harga tinggi (kos pembuatan), kita tidak boleh jual pada harga yang lebih rendah,” katanya.

Antara lainnya, Aishah berkata usaha untuk mempercepat penghantaran pesanan yang tertunggak yang dikecualikan daripada cukai jualan sebelum akhir Mac 2023, mungkin akan merangsang jualan, terutamanya dalam kategori kenderaan penumpang pada suku pertama tahun ini. 

“Pengenalan banyak model baharu dengan kemajuan teknologi terkini dan kenderaan elektrik baharu (EV) pada harga yang berpatutan dijangka menarik minat belian dalam kalangan pengguna. 

“Industri automotif terus berdepan cabaran dan isu rantaian bekalan antara lainnya seperti kekurangan cip semikonduktor, ketegangan geopolitik yang berlarutan dan kemungkinan peningkatan semula kes COVID-19 di seluruh dunia, yang boleh memberi impak kepada momentum pertumbuhan ekonomi negara dan menjejaskan jualan kenderaan baharu,” katanya. 

Beliau berkata MAA juga menggesa kerajaan agar melanjutkan insentif EV bagi tempoh yang lebih lama sehingga 2030 dan bukan hanya secara tahunan. 

Sementara itu, Aishah berkata TIV tertinggi dalam sejarah yang dicatatkan pada 2022 disumbang oleh permintaan terpendam terhadap kenderaan baharu terutamanya semasa tempoh separuh pertama 2022; keputusan pihak berkuasa untuk membenarkan pembeli dengan pesanan disahkan (dengan pengecualian cukai jualan dan pesanan yang diserahkan sebelum 30 Jun, 2022) untuk mendaftarkan kenderaan penumpang baharu mereka menjelang 31 Mac, 2023; dan sebahagiannya disebabkan oleh kesan asas rendah.  

Beliau juga berkata TIV rendah pada separuh pertama 2021 adalah disebabkan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan penuh pada Jun, 2021. 

Jumlah pendaftaran kenderaan penumpang baharu pada 2022 meningkat kepada 641,773 unit daripada 452,486 unit pada 2021, peningkatan 189,287 unit atau 41.8 peratus.

Segmen kenderaan perdagangan juga mencatatkan pertumbuhan tinggi sebanyak 39.9 peratus atau meningkat 22,488 unit kepada 78,885 unit.

“Peningkatan jualan kenderaan perdagangan adalah disebabkan peningkatan permintaan apabila syarikat mula melabur susulan jangkaan lantunan semula ekonomi selepas prestasi perlahan selama dua tahun akibat impak daripada pandemik COVID-19,” katanya.  

Jumlah pengeluaran industri (TIP) kenderaan baharu pada 2022 meningkat sebanyak  220,624 unit atau 45.8 peratus mencecah 702,275 unit berbanding 481,651 unit pada 2021.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee