Pengguna Grab Berusia 30 ke atas Selalu Terlepas Benda Ini

Tim Majalah Labur adalah antara pengguna setia aplikasi Grab. Kewujudan Grab memang memudahkan kami untuk bergerak ke mana-mana.

(Teruja nak tulis pasal ni sebab tak sangka dah berjaya kumpul beribu mata ganjaran)

Sekarang Grab dah dilengkapi dengan GrabPay, jadi naik GrabCar menjadi semakin mudah dan selamat. Kalau lupa bawa dompet pun tak ada masalah. Kita hanya perlu masukkan info kad kredit/debit dan segala pembayaran selepas ini akan ditolak secara automatik.

GrabPay ini sama je konsep macam e-wallet lain. Contoh e-wallet yang lain adalah Boost, Razer Pay, Maybank Pay, Samsung Pay, Apple Pay, AliPay dan WeChat Pay.

Kegunaan GrabPay bukan hanya sekadar bayar semasa guna GrabCar atau GrabFood tetapi banyak lagi kelebihan lain.

GrabPay Credits

Kemaskini terbaru GrabPay adalah termasuk tambah nilai GrabPay Credits. Boleh tambah nilai credit yang ada dalam wallet ni dengan online banking, credit/debit atau boleh pergi ke kedai 7-Eleven yang berdekatan untuk topup. Ciri ini membolehkan pengguna untuk menikmati pelbagai servis daripada Grab seperti tempahan perjalanan GrabCar, penghantaran makanan GrabFood dan juga pembayaran di kedai seperti Tealive.

Apa bagusnya GrabPay Credits ni?

Contohlah…Katakan anak anda tiba-tiba tak cukup duit nak bayar GrabCar.
Jangan risau. Transfer sahaja kredit tadi dengan masukkan nombor telefon anak. Mudah bukan?

Bukan itu sahaja, malah anda juga boleh topup kredit ke dalam telefon sendiri menggunakan GrabPay untuk semua rangkaian termasuklah Digi, Maxis, U Mobile dan Celcom. 

Paling best siap boleh dapat mata ganjaran (reward points) bagi setiap transaksi tadi. Mata ganjaran ni pula kita tebus balik untuk dapat ganjaran (rewards). 

Rewards GrabPay Sememangnya Tidak Mengecewakan!

Tahukah anda setiap kali anda menggunakan servis yang ada dalam Grab anda dapat kumpul mata ganjaran?

Sebelum ni memang tak perasan, tapi rupa-rupanya dah ada kumpul dekat 6,096 points. Jadi dah godek ke belum rewards apa yang anda dah layak dapat? *Mengikut kajian kami, mereka yang berusia 30 ke atas memang selalu tak perasan ada benda ni.

Fuh, macam-macam ada bro…Dari diskaun sampailah boleh dapat barang-barang free.

Baik hati betul Grab ni.

Tapi kena tolak dari mata ganjaran yang anda dah kumpul bila hari-hari naik GrabCar atau pesan makanan dari GrabFood.

Perlu diingat bahawa mata ganjaran anda yang tidak digunakan akan tamat pada akhir selepas tempoh ganjaran selepas ia diperolehi.

Iklan

Jom tengok GrabRewards yang boleh kita tebus menggunakan mata ganjaran yang dah dikumpul.

Grab:
Boleh guna untuk dapatkan diskaun semasa guna GrabCar atau GrabFood.

RM5 off untuk GrabCar (590 points)
RM10 off untuk GrabCar (1,150 points)
RM20 off untuk ke Lapangan Terbang (2,370 points)
RM5 off untuk tempahan GrabFood (590 points)

Food & Beverage:

The Coffee Bean & Tea Leaf – RM3 off (250 points)
Llaollao – RM10 off (1,200 points)
Baskin Robbins – RM5 off (800 points), percuma 1 scoop junior (900 points), percuma 10 pints (20,000 points)
Starbucks – RM3 off (500 points)
Texas – percuma Chicken Combo (800 points)

Haritu sempat juga tebus 1 minuman percuma Tealive (900 points). Tapi promosi tu dah habis, tak sempat nak screenshot.

Shopping:

Sephora – RM10 off (1,500 points)
Hermo – RM 5 gift voucher (300 points)
Zalora – RM10 off (1,500 points)

Entertainment:

MBO – 1 movie voucher (1,600 points)
TGV – 1 movie Ticket (1,600 points)
GSC – RM5 off online (800 points)

 

Lagi banyak naik GrabCar dan order GrabFood, lagi banyak dapat rewards point. Maka lagi banyaklah boleh tebus reward dia.

 

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Sebab Kenapa Jiran Kau Lebih Kaya Dari Kau

Jiran sebelah pakai kereta Honda Civic, kau pakai Boon Siew Honda.

Jiran sebelah selalu travel ke Maldives, kau hanya mampu tengok IG story dia.

“Hmmmmmm…..”

Artikel pendek ini adalah tekaan kami bagaimana jiran sebelah rumah kau “nampak lebih kaya” daripada kau walaupun gaji dia dengan gaji kau takdelah jauh beza.

Iklan

Nota : Mana yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan.

  1. Itu sebenarnya rumah mak dia, jadi dia tak perlu bayar sewa rumah atau ansuran bank.
  2. Dia ambil pembiayaan peribadi.
  3. Dia tak ada hutang PTPTN.
  4. Dia menang saman fitnah.
  5. Dia hentam maksimum limit kad kredit setiap bulan.
  6. Dia part time bawa GRAB.
  7. Dia part time runner FOOD PANDA, BUNGKUSIT.
  8. Dia part time ejen COWAY dan CUCKOO.
  9. Dia beli pakej travel masa MATTA FAIR.
  10. Dia buat part time mengajar budak mengaji.
  11. Dia main kutu.
  12. Dia scam duit orang.
  13. Dia keluarkan duit KWSP.
  14. Dia anak Menteri.
  15. Dia mewarisi harta pusaka Ahmad Albab.
  16. Dia menang contest dekat Facebook.
  17. Dia guna e-wallet. GRABPAY, BOOST, FAVE selalu kasi cashback dan benda free.
  18. Dia tak bazirkan duit dekat 3 benda ni. Nak tahu benda apa klik sini.
  19. Dia ada perlindungan TAKAFUL.
  20. Dia konsisten untung dari jual beli saham dekat Bursa Malaysia. Nak belajar klik sini.
  21. Dia seorang “kapitalis”, cash flow dia cantik sebab ada 2-3 rumah sewa. Nak belajar klik sini.
  22. Dia amalkan konsep lepas dapat gaji dia SIMPAN, MELABUR, akhir sekali baru BELANJA. Kalau kau nak jadi macam dia, eloklah mula dari sekarang, jangan tunggu gaji bulan depan.

Janji nak kasi 14 sebab tetapi kami kasi lebih. Jadi jika anda baik hati sila kongsikan artikel ini supaya lebih ramai dapat buat duit ekstra dan boleh pergi Maldives.

Iklan

Angka-Angka Berkaitan Alibaba 11.11

Mesti ramai yang tak senang duduk kan pada hari Ahad 11 November 2018 yang lalu? Masing-masing berkepit dengan telefon masing-masing, cari jualan yang terbaik, harga yang termurah, kod baucar yang masyuk dan sebagainya.

Tapi apalah sangat kita di Malaysia, jika dibandingkan dengan jumlah $213.5 Bilion Renminbi yang bersamaan dengan $30.8 Bilion US Dolar atau $129 Bilion Ringgit Malaysia.

Ekonomi Gawat? Macam Tak..

Orang ramai kata ekonomi tengah gawat, tetapi peningkatan jualan sebanyak 27% berbanding tahun lalu sangatlah menakjubkan.

“Hari ini kita dapat saksikan kekuatan dan kebangkitan ekonomi dan kehendak orang ramai yang mahu menaik taraf kehidupan harian mereka”, kata Daniel Zhang, CEO Kumpulan Alibaba. “Penyertaan seluruh ekosistem Alibaba telah membolehkan peniaga dan jenama menemui pengguna dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Catatan Bersejarah Festival Beli-Belah Global 11.11 Tahun 2018

Berikut merupakan pencapaian yang dicatatkan sepanjang tempoh 24 jam acara jualan tersebut dijalankan:

  • Jumlah GMV (Gross Merchandise Value) atau Nilai Kasar Barangan yang dibayar menerusi Alipay adalah RMB213.5 Bilion, peningkatan 27% berbanding tahun 2017
  • Cainiao Network (syarikat logistik terkemuka di China) memproses lebih daripada 1 bilion pesanan penghantaran
  • Lebih daripada 180,000 jenama mengambil bahagian
  • Lebih daripada 40% pengguna membuat pembelian terhadap jenama antarabangsa
  • 237 jenama mencecah lebih daripada RMB100 juta GMV, termasuk jenama antarabangsa seperti Apple, Dyson, Kindle, Estée Lauder, L’Oréal, Nestlé, Gap, Nike dan Adidas
  • Negara dengan jualan tertinggi ke China: Jepun, Amerika Syarikat, Korea Selatan, Australia dan Jerman
  • 230 negara dan daerah dengan transaksi yang berjaya
  • Lazada juga mengambil bahagian dalam 11.11 sebagai sebahagian daripada ekosistem Alibaba, membawa jualan tersebut ke Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia, Filipina dan Vietnam.

Sumber: Alibaba

Sumber: FB Lazada Malaysia

Rakyat Malaysia pun apa kurangnya, ramai-ramai pakat beli 27 tan Milo dalam 2 jam pertama sale 11.11 ini berlangsung.

Kalau kita congak secara mudah pun, Milo 2kg berharga RM29 sebungkus.

27,000kg / 2kg sebungkus = 13,500 bungkus

Iklan

13,500 bungkus * RM29 = RM391,500

Ini bermakna rakyat Malaysia membelanjakan RM391,500 untuk beli Milo dalam masa 2 jam. Adakah ianya sebagai persiapan cukai soda yang bakal diperkenalkan tahun depan?

Tiada Jack Ma, Tiada Masalah

Umum tahu Jack Ma merupakan pengasas kepada Alibaba ni. Namun selepas beliau meletakkan jawatan dalam Alibaba, ‘life goes on’ kata orang.

Boleh baca selanjutnya mengenai beliau di 4 Benda Kita Boleh Belajar Daripada Jack Ma Tentang Bisnes.

Dan kehidupan beliau boleh dijadikan teladan, di mana beliau pernah memohon bekerja di KFC, namun beliau gagal dalam permohonan tersebut. Jom layan Rahsia Kejayaan Jack Ma sebagai sumber inspirasi kita semua.

Prestasi Saham Alibaba Group

Sumber: Google

Saja nak bagitahu yang saham Alibaba ini disenaraikan di New York Stock Exchange di Amerika Syarikat. Harganya $150 USD seunit. Syarikat Alibaba kini bernilai $389 Bilion US Dolar, dah lebih daripada $1.5 Trilion Ringgit Malaysia.

Manakala syarikat Apple dan Amazon pula dah cecah nombor keramat $1 Trilion US Dolar.

Boleh baca selanjutnya di Syarikat Apple Kini Bernilai $1 Trilion US Dolar dan Amazon Menjadi Syarikat Kedua Bernilai $1 Trilion US Dolar.

Iklan

Mercedes Mengeluarkan Enjin Turbo Yang Paling Berkuasa Di Dunia Dengan Sesaran 2.0 Liter

Mercedes, satu jenama yang tidak perlu diperkenalkan lagi kepada rakyat malaysia. Kebanyakan golongan berpendapatan tinggi di Malaysia memilih untuk menggunakan kereta yang berasal dari Jerman ini sebagai kereta mewah pilihan mereka.

Ini terbukti dengan statistik pada tahun lepas di mana jenama Mercedes menduduki tempat pertama dalam segmen kereta mewah berbanding dengan jenama kereta Jerman yang lain.

Penguasaan jualan kereta jenama Mercedes ini disebabkan oleh penawaran teknologi yang ditawarkan oleh syarikat terbabit yang dapat menarik minat golongan berpendapatan tinggi untuk memiliki kenderaaan idaman mereka. Kini syarikat itu telah hadir sekali lagi dengan memperkenalkan enjin turbo generasi baharu.

Kebiasaanya rakyat malaysia sinonim dengan menggunakan enjin turbo yang berasal dari  negara matahari terbit iaitu Jepun.Kenderaan dari Negara Jepun menjadi pilihan rakyat Malaysia kerana teknologi yang ditawarkan itu dapat memenuhi kehendak mereka walaupun terpaksa membayar dengan harga yang sangat tinggi  berbanding dengan kereta  kegunaan harian .

Terbaru, Mercedes telah mengorak langkah kedepan dengan memperkenalkan enjin turbo generasi yang baharu yang mana akan mengegarkan industri automotif dunia. Enjin turbo generasi baru ini yang dikenali sebagai M139 telah dikeluarkan oleh anak Syarikat Mercedes iatu syarikat AMG yang mana mempunyai banyak kelebihan berbanding enjin turbo  keluaran syarikat automotif yang lain.

Kalau nak tahu, Syarikat AMG merupakan anak syarikat Mercedes yang memfokuskan pengeluaran kenderaan berprestasi tinggi di bawah logo Syarikat Mercedes.

Tidak keterlaluan jika ini merupakan enjin yang paling berkuasa pada ketika ini. Berbekalkan sesaran sebesar 2.0 liter dan 4 silinder, enjin ini mampu menghasilkan kuasa kuda sebanyak  416 kuasa kuda pada kadar  6750 rpm dan menghasilkan torque sebanyak 369 paun. Untuk perbandingan, kereta Honda Civic Typer R Keluaran Syarikat Honda Hanya Menghasilkan Kuasa Kuda Sebanyak 306 Pada Sesaran Enjin yang sama.

“One Man One Engine” merupakan falsafah yang ditetapkan oleh syarikat AMG bagi menjga kualiti enjin kereta yang dikeluarkan

Enjin ini dibangunkan oleh jurutera syarikat AMG bagi menggantikan model enjin yang terdahulu iaitu M133. Dengan kuasa yang dikeluarkan oleh enjin ini maka tidak hairanlan enjin ini dibangunkan dengan sistem penyejukan terkini yang menggunakan semua jenis elemen penyejukan yang terdapat di persekitaran termasuk air,udara dan minyak yang masuk secara langsung melalui enjin ini.

Bagi menjaga kualiti enjin yang dihasilkan, AMG yang terkenal dengan falsafah “One man, one engine” telah memilih juruteknik yang benar-benar layak untuk kerja memasang enjin ini. Seperti enjin AMG yang lain, enjin ini dipasang sepenuhnya di Affalterbach, Jerman.

Sistem penyejuk yang menggunakan dua radiator ini merupakan teknologi yang diguna pakai bagi menyejukan enjin M139 semasa beroperasi

Hampir keseluruhan enjin ini dipasang menggunakan kepakaran tangan manusia dan dibantu dengan robot berteknologi tinggi bagi menjamin kualiti enjin tersebut. Juruteknik yang bertanggungjawab untuk  memasang enjin ini diberi troli pemasangan khas.

Robot  bertanggungjawab untuk membekalkan “spare part” kepada juruteknik. Apare part” ini  berada di dalam almari khas dimana robot ini akan menghampiri juruteknik semasa pemasangan enjin. Robot ini bergerak secara automatik.

Iklan

Cara ini berbeza dengan syarikat kereta lain yang menggunakan alatan yang digantung pada ceiling kilang dan hal ini tidak berlaku kepada Syarikat AMG.

Robot yang bertanggungjawab untuk membantu juruteknik dalam memasang enjin M139. Robot ini membawa almari khas yang mana di dalamnya terdapat “spare part enjin M139”. AMG PERFORMANCE INSIDE merupakan almari khas yang dimaksudkan

Alatan yang dibekalkan oleh syarikat ini kebanyakan wireless dan para juruteknik bebas untuk bergerak tanpa ada halangan wayar yang akan menganggu pergerakan mereka. Mereka juga dibantu oleh troli dan robotik untuk menggurangkan pergerakan mereka supaya dapat memberi perhatian sepenuhnya terhadap pemasangan enjin tersebut.

Ini adalah standard piawaian yang ditetapkan oleh Syarikat AMG bagi menjaga kualiti enjin yang mereka hasilkan.

Model A45 merupakan model hatchback yang akan menggunakan enjin M139.Tidak mustahil kereta ini akan menjadi kereta hatchback paling laju didunia jika menggunakan enjin ini

Walaupun tiada lagi kata putus daripada Mercedes mengenai model yang manakah yang akan menerima enjin M139 ini. Namun, spekulasi kencang mengatakan kereta yang akan menerima enjin keluaran AMG ini adalah daripada model A45, CLA45, GLA45 dan GLB45 berdasarkan model yang sebelum ini.

Setakat ini,masih belum diketahui bila model yang menggunakan enjin ini akan dijual di pasaran Malaysia dan berapa pula harga yang akan dijual oleh Mercedes Malaysia.

Sumber Rujukan:

1. https://www.cnet.com/roadshow/news/mercedes-amg-m139-four-cylinder-416-hp/

2. https://www.caranddriver.com/news/a27813840/mercedes-amg-m139-four-cylinder-engine-specs/

3. https://www.motor1.com/photo/4138875/mercedes-amg-m139-engine/

4. https://www.motortrend.com/news/amg-m139-turbo-four-cylinder-engine-specs/

5. https://www.auto123.com/en/news/mercedes-amg-416-hp-4-cylinder-engine/65973/

Iklan

7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Sekiranya anda seorang ejen hartanah berdaftar yang sah atau pelabur hartanah, berkecimpung dalam industri hartanah dengan keadaan semasa pasaran hartanah yang lembap kadang kala boleh menyebabkan anda berasa murung dan gelisah.

Industri hartanah yang telah sedia tenat semenjak tahun 2015 bagai jatuh ditimpa tangga apabila pandemik COVID-19 menyerang dunia dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di isytiharkan di seluruh negara.

Awal – awal penglibatan dalam industri hartanah memang bersemangat. Namun, di pertengahan jalan ramai yang hilang motivasi dan anda bukanlah orang pertama mengalami masalah tersebut.

Apa yang anda perlukan sebenarnya adalah satu nafas baru dalam mengenal pasti skil baru yang boleh anda pelajari untuk menjadikan pelaburan hartanah anda berjaya.

Dan kerana itulah, artikel kali ini adalah berkenaan filem inspirasi dalam industri hartanah. Moga – moga anda kembali bersemangat dan terinspirasi dengan kisah-kisah menarik dalam filem yang dikongsikan ini.

1. The Banker (2019)

Filem yang diadaptasi dari kisah sebenar ini mengisahkan tentang banker kulit hitam pertama di Amerika Syarikat.

Fokusnya terarah kepada revolusi yang dilakukan dua orang ahli perniagaan Bernard Garrett dan Joe Morris dalam menguruskan perniagaan jual beli hartanah dan pembelian bank.

Tipu muslihat mereka bermula apabila mereka mengupah rakan mereka yang berkulit putih sebagai proksi pemilik hartanah ekoran amalan rasisme terhadap warga Amerika Syarikat yang berkulit hitam sekitar tahun 1960-an.

2. I Love You, Man (2009)

Filem yang berkisarkan tentang komedi dan persahabatan ini mengisahkan seorang ejen hartanah berjaya yang berdepan cabaran dengan hubungan peribadi dan kariernya.

Banyak nilai yang boleh dipelajari apabila beliau sebagai ejen hartanah yang bergelut untuk menjual unit rumah agam kerap kali melakukan kesilapan yang sering dilakukan ramai ejen hartanah.

Plot menjadi lebih dramatik apabila Peter Klaven (pelakon utama) bertemu dengan seorang pelabur yang mengancam karier dan kehidupan peribadinya.

3. The Big Short (2015)

Berdasarkan buku “The Big Short : Inside the Doomsday Machine” karangan Michael Lewis mengisahkan krisis kewangan yang dan masalah industri hartanah yang menlanda Wall Street pada tahun 2008.

Kisahnya bemrula apabila wujud sejumlah pinjaman hartanah subprima yang berisiko untuk gagal di bayar oleh peminjam di Amerika Syarikat.

Lalu, sejumlah $1 bilion wang pelaburan ditaruhkan oleh Michael Burry seorang pakar pelaburan ke atas pertukaran kredit yang gagal dibayar.

Akhirnya, beliau berjaya memperoleh kekayaan dengan memanfaatkan sepenuhnya kejatuhan ekonomi yang pada mulanya bermula dari industri hartanah ketika itu.

4. Pacific Heights (1990)

Kisahnya bermula apabila Patty lakonan Melanie Griffith dan Drake lakonan Matthew Modine telah berpindah ke rumah impian mereka di kejiranan elit di San Frnasisco.

Iklan

Mereka ditipu oleh Hayes yang berminat menjadi penyewa tingkat satu rumah tersebut dan keadaan menjadi parah apabila Hayes sendiri menghalau pasangan Patty dan Drake.

Kesannya, kehidupan kedua-dua pasangan ini dalam memulakan kehidupan bahagia mereka dengan rumah mewah dan mencari penyewa sambil melakukan renovasi gagal.

5. The Money Pit (1986)

Filem ini mengisahkan bagaimana pasaran hartanah di bandaraya New York pada ketika itu yang mahal menyebabkan Walter lakonan Tom Hanks dan Anna lakonan Shelley Long membeli hartanah mewah di kawasan luar bandar pada harga lebih murah oleh seorang ejen hartanah.

Sebelumnya, mereka tinggal di bandaraya New York dengan sewa yang sangat mahal. Masalah bermula apabila rumah mewah yang dibeli di bawah harga pasaran itu mengalami pelbagai masalah seperti sistem perpaipan, struktur rumah dan tangga yang rosak menyebabkan mereka membuat keputusan untuk melakukan renovasi.

Kesannya, rumah tersebut menyebabkan masalah dalam hubungan di antara Walter dan Anna.

6. 99 Homes (2014)

Tidak seperti The Big Short, filem 99 Homes ini memberi penerangan secara terperinci akan keadaan semasa industri hartanah dan perumahan pasca krisis perumahan di Amerika Syarikat pada tahun 2008.

Dennis Nash lakonan Andrew Garfield telah diusir keluar oleh broker hartanah menerangkan situasi semasa krisis perumahan ketika itu yang memusnahkan kehidupan ramai orang.

Sekiranya anda seorang ejen hartanah, anda akan dapati wujud jurang pendapatan yang besar di antara golongan kapitalis, menengah dan miskin berdasarkan krisis perumahan yang dihadapi mereka secara berbeza – beza.

Orang kaya cenderung kepada nilai estetika yang mereka hilang, sedangkan orang miskin hanya inginkan sebuah rumah untuk melindungi keluarga mereka.

7. Glengarry Glen Ross (1992)

Dikategorikan sebagai filem hartanah terbaik sepanjang zaman dengan anugerah Pulitzer 1983 oleh David Mamet, filem ini menggambarkan dengan baik profesion sebagai ejen hartanah dalam penjualan hartanah secara mendalam.

Mengisahkan bagaimana sekumpulan ejen hartanah bertungkus lumus menjual unit hartanah di Florida Glengarry Higlands dan Glen Ross Farm.

Glengarry Glen Ross juga menunjukkan bagaimana seorang ejen hartanah perlu menolak tepi elemen emosi bila membabitkan urusan jual beli hartanah supaya tidak tersilap dalam percaturan.

Dedikasi, kejujuran, kerja keras dan keyakinan adalah elemen – elemen yang anda boleh dapat dari filem ini.

Konklusi yang boleh dibuat hasil daripada filem – filem hebat berkenaan industri hartanah dan kewangan ini memberi satu pengajaran kepada kita bahawa setiap masalah punya solusinya.

Semoga anda yang berkecimpung secara langsung dan tidak langsung dalam industri hartanah terinspirasi daripada filem-filem yang dikongsikan dan jangan lupa untuk ambil nilai positif dan asah skil anda agar industri hartanah turut menerima impak positif.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!