Pengguna Grab Berusia 30 ke atas Selalu Terlepas Benda Ini

Tim Majalah Labur adalah antara pengguna setia aplikasi Grab. Kewujudan Grab memang memudahkan kami untuk bergerak ke mana-mana.

(Teruja nak tulis pasal ni sebab tak sangka dah berjaya kumpul beribu mata ganjaran)

Sekarang Grab dah dilengkapi dengan GrabPay, jadi naik GrabCar menjadi semakin mudah dan selamat. Kalau lupa bawa dompet pun tak ada masalah. Kita hanya perlu masukkan info kad kredit/debit dan segala pembayaran selepas ini akan ditolak secara automatik.

GrabPay ini sama je konsep macam e-wallet lain. Contoh e-wallet yang lain adalah Boost, Razer Pay, Maybank Pay, Samsung Pay, Apple Pay, AliPay dan WeChat Pay.

Kegunaan GrabPay bukan hanya sekadar bayar semasa guna GrabCar atau GrabFood tetapi banyak lagi kelebihan lain.

GrabPay Credits

Kemaskini terbaru GrabPay adalah termasuk tambah nilai GrabPay Credits. Boleh tambah nilai credit yang ada dalam wallet ni dengan online banking, credit/debit atau boleh pergi ke kedai 7-Eleven yang berdekatan untuk topup. Ciri ini membolehkan pengguna untuk menikmati pelbagai servis daripada Grab seperti tempahan perjalanan GrabCar, penghantaran makanan GrabFood dan juga pembayaran di kedai seperti Tealive.

Apa bagusnya GrabPay Credits ni?

Contohlah…Katakan anak anda tiba-tiba tak cukup duit nak bayar GrabCar.
Jangan risau. Transfer sahaja kredit tadi dengan masukkan nombor telefon anak. Mudah bukan?

Bukan itu sahaja, malah anda juga boleh topup kredit ke dalam telefon sendiri menggunakan GrabPay untuk semua rangkaian termasuklah Digi, Maxis, U Mobile dan Celcom. 

Paling best siap boleh dapat mata ganjaran (reward points) bagi setiap transaksi tadi. Mata ganjaran ni pula kita tebus balik untuk dapat ganjaran (rewards). 

Rewards GrabPay Sememangnya Tidak Mengecewakan!

Tahukah anda setiap kali anda menggunakan servis yang ada dalam Grab anda dapat kumpul mata ganjaran?

Sebelum ni memang tak perasan, tapi rupa-rupanya dah ada kumpul dekat 6,096 points. Jadi dah godek ke belum rewards apa yang anda dah layak dapat? *Mengikut kajian kami, mereka yang berusia 30 ke atas memang selalu tak perasan ada benda ni.

Fuh, macam-macam ada bro…Dari diskaun sampailah boleh dapat barang-barang free.

Baik hati betul Grab ni.

Tapi kena tolak dari mata ganjaran yang anda dah kumpul bila hari-hari naik GrabCar atau pesan makanan dari GrabFood.

Perlu diingat bahawa mata ganjaran anda yang tidak digunakan akan tamat pada akhir selepas tempoh ganjaran selepas ia diperolehi.

Jom tengok GrabRewards yang boleh kita tebus menggunakan mata ganjaran yang dah dikumpul.

Grab:
Boleh guna untuk dapatkan diskaun semasa guna GrabCar atau GrabFood.

RM5 off untuk GrabCar (590 points)
RM10 off untuk GrabCar (1,150 points)
RM20 off untuk ke Lapangan Terbang (2,370 points)
RM5 off untuk tempahan GrabFood (590 points)

Food & Beverage:

The Coffee Bean & Tea Leaf – RM3 off (250 points)
Llaollao – RM10 off (1,200 points)
Baskin Robbins – RM5 off (800 points), percuma 1 scoop junior (900 points), percuma 10 pints (20,000 points)
Starbucks – RM3 off (500 points)
Texas – percuma Chicken Combo (800 points)

Haritu sempat juga tebus 1 minuman percuma Tealive (900 points). Tapi promosi tu dah habis, tak sempat nak screenshot.

Shopping:

Sephora – RM10 off (1,500 points)
Hermo – RM 5 gift voucher (300 points)
Zalora – RM10 off (1,500 points)

Entertainment:

MBO – 1 movie voucher (1,600 points)
TGV – 1 movie Ticket (1,600 points)
GSC – RM5 off online (800 points)

 

Lagi banyak naik GrabCar dan order GrabFood, lagi banyak dapat rewards point. Maka lagi banyaklah boleh tebus reward dia.

 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA