Ribuan Rakyat Malaysia Ke Hatyai Sempena Musim Cuti, Sumbang 2 Bilion Baht Kepada Ekonomi Tempatan

oleh Linda Khoo Hui Li

BANGKOK, 1 Jan (Bernama) — Pelawat dari Malaysia ke Hatyai, bandar raya di selatan Thailand yang meriah, meningkat dua kali ganda kepada 20,000 orang setiap hari semasa Krismas dan musim cuti hujung tahun, menyumbang lebih 2 bilion Baht kepada ekonomi tempatan dalam tempoh dua minggu sebelum tahun berakhir.

Presiden Persatuan Hotel-Hotel Songkhla, Hatyai (Hatyai Songkhla Hotels Association), Sitthipong Sitthiprapha berkata daya tarikan Hatyai yang tidak dapat dinafikan terletak pada gabungan pilihan makanan yang enak dan beraneka, akses yang mudah dan pilihan penginapan pada harga berpatutan yang menarik minat ramai rakyat Malaysia.

Beliau berkata Hatyai telah mengukuhkn kedudukannya sebagai destinasi kegemaran bagi penggemar pelancongan yang mencari percutian yang menarik dan mesra bajet.

Pada hari biasa sepanjang tahun, beliau berkata Hatyai pada kebiasaannya menikmati aliran stabil kira-kira 5,000 pelawat Malaysia setiap hari, meningkat dua kali ganda kepada hampir 10,000 pada hujung minggu.

“Hatyai mengalami peningkatan yang ‘menggembirakan’ dalam bilangan pengunjung dari Malaysia sepanjang musim cuti hujung tahun.

“Pada hujung minggu musim puncak (Krismas dan Tahun Baru), Hatyai menerima purata 20,000 rakyat Malaysia setiap hari, manakala pada hari biasa terdapat kira-kira 10,000 pelawat.

“Semasa sambutan Krismas dan Tahun Baru, perbelanjaan purata pelancong Malaysia bagi setiap perjalanan mencecah 10,000 baht bagi setiap orang.

“Oleh itu pelancong Malaysia dianggarkan menyumbang kira-kira 2 bilion baht kepada ekonomi Hat Yai semasa sambutan Krisam dan Tahun Baru ini,” katanya kepada Bernama.

Sitthipong juga menyatakan hotel Hatyai telah menyaksikan lonjakan permintaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, dengan penginapan di pusat bandar, kawasan popular untuk pelancong Malaysia, ditempah sepenuhnya semasa kemuncak minggu percutian.

Beliau berkata Hatyai kini mempunyai kira-kira 20,000 bilik, termasuk 8,000 hingga 12,000 yang tertumpu di pusat bandar.

Kementerian Pelancongan dan Sukan berkata Thailand menyambut 27.25 juta pelancong dengan pelancong Malaysia mendahului senarai dengan 4.43 juta, diikuti oleh China (3.41 juta) dan Korea Selatan (1.6 juta), India (1.58 juta) dan Rusia (1.42 juta), setakat 24 Dis lepas.

— BERNAMA

Sumber artikel asal: Bernama

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA