Shopee vs Lazada, Persaingan e-Dagang Gergasi Dunia

Sudah tentu ramai di kalangan kita yang pernah shopping online di platform terkemuka iaitu Shopee dan Lazada. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri untuk kita gunakan.

Mari kami kongsikan mengenai persaingan hebat gergasi e-dagang ini. 

1.  Proses Pemulangan Barang Yang Tidak Dipersetujui

Dalam transaksi jual beli di Shopee, kita perlu mengambil gambar yang dimuat naik sebagai bukti barang yang diterima adalah tidak sama dengan barang asal.

Kemudiannya, kita harus menunggu tarikh tertentu sebelum Shopee membuat proses rundingan malah kita perlu menghantar barang tersebut dengan sendirinya. Selepas itu, kita juga perlu memuat naik sekali lagi gambar bukti barang yang diterima.

Bagi Lazada pula sangatlah mudah, kita hanya perlu memulangkan kembali barang tersebut pada hari yang sama ketika menerima barang.

Caranya adalah menampal butiran yang terdapat pada Lazada pada item yang ingin kita kembalikan. Kemudian, hantarkan di mana-mana cawangan Pos Laju berdekatan tanpa perlu mengisi borang.

2. Pendaftaran Untuk Menjadi Seller

Untuk mendaftar sebagai seorang penjual di Shopee, kita boleh mendaftar dengan menggunakan media sosial seperti Facebook, Google dan nombor telefon.

Di Lazada pula, kita perlu memuat naik salinan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), kad pengenalan dan prosesnya mengambil masa beberapa hari untuk mendapat kelulusan.

3. Aplikasi Seller Dalam Smartphone

Aplikasi di Shopee lebih mudah berbanding dengan Lazada kerana ia hanya menggunakan satu aplikasi sahaja dalam urusan penjualan dan pembelian.

Lazada pula menggunakan dua aplikasi berasingan untuk akaun pembelian dan penjualan. Jadi untuk menjual di Lazada, ia akan digunakan setelah pendaftaran sebagai penjual telah diluluskan.

4. Item Penyenaraian

Dalam menguruskan item penyenaraian di Shopee amatlah mudah di mana kita perlu mengikuti program penghantaran percuma untuk penghantaran bawah 5 kg di Semenanjung Malaysia dan 1 kg bagi Sabah / Sarawak.

Bagi Lazada pula, ia memerlukan beberapa proses dan kos penghantaran ditanggung oleh pihak Lazada.

5. Pembayaran Jualan

Daripada segi pembayaran oleh Lazada, ia akan masuk secara automatik ke dalam akaun bank penjual mengikut jangka masa yang ditetapkan oleh lazada dan kita tidak dapat mengawalnya.

Berbeza pula dengan Shopee, di mana ia boleh diuruskan oleh anda sepenuhnya.

6. Harga Rundingan

Harga di Lazada tidak boleh dirunding dan harus mengikuti harga asal.

Berbeza pula dengan Shopee di mana pembeli boleh merundingkan harga barangan di ruang chat dengan mengaktifkan fungsi rundingan pada ruangan tetapan Shopee.

7. Promosi

Lazada dan Shopee masing-masing mempunyai cara dalam menguruskan promosi jualannya. Namun dengan Shopee, kita juga boleh mempromosikan jualan kita dengan beriklan secara sendirinya.

Kesimpulannya, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Jadi, kita harus bijak dalam memilih platform manakah yang bersesuaian dengan kita.

Sumber Rujukan: Inspirasi Rakan Niaga

Previous ArticleNext Article

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/