Takut Nak Beli Kereta Sebab Komitmen Tinggi? Sekarang Kita Ada Pilihan Lain

Nak beli kereta ni merupakan komitmen jangka panjang, disebabkan kita boleh membuat pembiayaan atau instalment sehingga 9 tahun.

Lagi menyedihkan, harga kereta akan turun sebaik saja ianya keluar daripada showroom.

Harini beli, esok harga dia turun 10%. Memang ramai akan berfikir panjang untuk membeli kereta, kerana bukan bayaran bulanan saja yang perlu diberi perhatian; kita perlu bayar cukai jalan, insurans, maintenance, tol, parking dan sebagainya.

Jadi apakah pilihan yang ada, kalau kita takut nak beli kereta disebabkan komitmen yang tinggi?

Sekarang kita dah boleh langgan kereta dengan bayaran bulanan, tanpa memiliki kereta tersebut. Hanya bayar instalment bulanan tetap (fixed), dan kita dapat melanggan kereta idaman kita; tanpa perlu risau nak memperbaharui cukai jalan atau insurans kereta setiap tahun, maintenance berjadual dan sebagainya.

Kalau dengan cara tradisional kita beli kereta dan perlu membayar balik untuk tempoh 7 ke 9 tahun, kini kita hanya perlu bayar bulanan untuk tempoh minima setahun. Maknanya, nak tukar kereta setiap tahun pun boleh dengan cara langganan kereta ini.

Berikut merupakan pilihan langganan kereta yang ada di Malaysia.

1. Flux

Terdapat pilihan Kia Picanto dalam lingkungan RM800 sebulan, seterusnya Toyota Vios di bawah RM1,000 sebulan.

Model popular seperti Honda Jazz, Toyota Yaris, Peugeot 2008 dan Honda City pula boleh diperolehi dengan harga bawah RM1,500 sebulan.

Bagi mereka yang mempunyai bajet yang lebih besar, kereta Mini Cooper, Volvo, Mercedes dan BMW boleh diperolehi dengan harga RM4,000 ke atas setiap bulan.

Layari laman web Flux untuk tahu lebih lanjut.

2. Renault

Renault yang berasal dari Perancis pula menawarkan langganan kereta serendah RM1,299 sebulan bagi kereta Renault CAPTUR bagi langganan untuk tempoh 2 tahun.

Banyak sebenarnya kelebihan kita membuat langganan kereta ni, di antaranya:

Layari laman web Renault untuk keterangan lanjut.

3. Nissan

Bagi mereka yang nak merasa bawa kereta Nissan pula, ada dua pilihan yang ada iaitu X-Trail dengan harga RM1,800 sebulan atau LEAF dengan harga RM3,500 sebulan.

Siap buat perbandingan lagi, dan kita boleh tengok sendiri yang mana lebih menguntungkan.

Layari laman web Nissan untuk keterangan lanjut.

4. GoCar

Ada beberapa pilihan yang ada seperti berikut, dan buat masa sekarang ada promosi 50% diskaun untuk bulan pertama.

Siapa yang menggunakan langganan GoCar ini, anda akan dapat banyak manfaat seperti berikut:

Layari laman web GoCar kalau nak tahu dengan lebih lanjut.

5. MyMotor (oleh MyEG)

Kalau diikutkan, MyMotor oleh MyEG ini menawarkan pilihan yang terbanyak di kalangan langganan kereta yang ada di Malaysia. Tengok saja senarai di bawah, memang rambang mata dibuatnya.

Sebenarnya banyak lagi pilihan yang ada, anda kena layari sendiri laman web MyMotor untuk tengok senarai penuh yang ada.

Di Malaysia, kita kena berfikir panjang sekiranya mahu membeli kereta. Di antaranya:

Tersilap beli kereta, kita bakal menanggung kesengsaraan sehingga 9 tahun lamanya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA