Wayang Pandu-Masuk(Drive-In Cinema), Industri Yang Bakal Popular Di Malaysia

Tidak dinafikan industri perfileman merupakan salah satu industri yang mendapat kesan yang sangat negatif ketika musim Covid-19 ini. Sebanyak $10 bilion dolar telah lesap dari keuntungan syarikat gergasi perfileman akibat virus yang merbahaya ini setakat pertengahan tahun 2020.

Industri pembuat filem juga terpaksa menangguhkan penggambaran filem mereka disebabkan perintah lockdown yag berlaku hampir di seluruh negara.

Terdapat juga syarikat perfileman yang terpaksa menangguhkan penyiaran filem mereka akibat krisis yang melanda dunia pada ketika ini. Filem yang menelan kos pembikinan yang tinggi seperti James Bond, Tenet dan Mulan terpaksa ditangguhkan.

Ini kerana jika penyiaran dilakukan ketika ini, syarikat produksi terpaksa menanggung kerugian yang sangat besar akibat kurangnya bilangan penonton yang hadir ke panggung wayang.

Kini, dengan kehidupan normal baru yang mana telah menyebabkan banyak industri telah terpaksa mengubah hala tuju perniagaan mereka bagi menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ini. Syarikat tempatan  kita juga tidak terkecuali untuk mengadaptasi keadaan ini bagi membolehkan urusan perniagaan mereka dapat dijalankan walaupun berdepan dengan krisis.

Syarikat tempatan kita yang dikenali sebagai M-Junction telah membawa buat pertama kalinya drive-in cinema yang mana para pelanggan perlu memiliki kenderaan sendiri untuk menonton wayang. Drive-in cinema ini bukanlah perkara baru di dunia barat yang mana merupakan pawagam yang sangat popular di dunia barat pada era 1930-an di Amerika Syarikat.

Kini drive-in cinema akan menjadi semakin popular ketika krisis pandemik yang tidak tahu bila akan berkesudahan.

Mari kita lihat bagaimana syarikat ini beroperasi yang mana bakal menarik minat kaki wayang untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup mereka yang sebelum ini belum pernah mereka cuba.

Syarikat ini telah memilih tempat yang sangat strategik iaitu Malaysia Tourism Centre (MATIC) iaitu pusat tumpuan para pelancong yang berada di tengah bandar ibu kota Kuala Lumpur sebagai tempat pertama operasi mereka. Pawagan tersebut berada di kawasan letak kereta di MATIC.

Syarikat ini juga membenarkan sebanyak 50 buah kenderaan bagi setiap sesi filem yang ditayangkan dan kedudukan kenderaan adalah berdasarkan kepada siapa cepat, dia yang dapat. Hanya barisan hadapan sahaja memerlukan tiket yang khusus.

Syarikat ini juga mengambil berat tentang kualiti gambar dan audio bagi keselesaan para pelanggan mereka. Mereka menggunakan teknologi LED yang sepanjang 4 meter dan sistem audio hi-fi yang memberikan kepuasan kepada pengguna mereka.

Apa yang menarik mengenai sisitem audio yang digunakan adalah menggunakan teknologi bluetooh yang mana boleh disambung kepada sistem audio yang berada di dalam kereta penonton.

Filem yang akan ditayangkan adalah dari luar negara dan juga tempatan bergantung kepada permintaan pelanggan. Filem yang terbaru di pasaran turut ditayangkan untuk memenuhi citarasa pelanggan mereka yang ingin melihat filem yang terbaru.

Memandangkan pawagam mereka boleh diklasifikasikan sebagai outdoor, tayangan filem ini akan berubah mengikut keadaan cuaca yang mana jadual perubahan akan diberitahu oleh syarikat kepada para pelanggan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA