10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Sebagai bakal pembeli rumah yang akan mempunyai komitmen pinjaman pembiayaan hartanah untuk 30 tahun dan menghabiskan sebahagian besar masa di rumah tersebut, apakah kriteria yang anda tetapkan sebelum membeli sebuah hartanah kediaman?

Adakah ianya melibatkan faktor lokasi, harga, fasiliti atau persekitaran?

Daripada segi lokasi, 52% rakyat Malaysia masih memilih Lembah Klang. Dan daripada 52% ini, 12% memilih Petaling Jaya, 10% Shah Alam dan Subang Jaya.

Manakala pusat bandar Kuala Lumpur 8%, Cheras dan Puchong 7%, Ampang 6% dan akhir sekali Damansara 5%.

Sekiranya anda berada dalam kelompok umur 22 tahun hingga 29 tahun, kriteria yang anda tetapkan sudah tentu berbeza dengan kelompok umur 60 tahun hingga 69 tahun.

Artikel kali ini akan membincangkan 10 faktor paling popular dipertimbangkan rakyat Malaysia sebelum beli rumah mengikut umur.

Kredit: PropertyGuru

Kriteria yang dipertimbangkan rakyat Malaysia adalah :-

1. Lokasi

2. Keselamatan

3. Harga Per Kaki Persegi.

4. Kelayakan Kewangan.

5. Jarak Dari Pejabat.

6. Berdekatan Pengangkutan Awam.

7. Reputasi Pemaju Hartanah.

8. Berdekatan Pusat Beli Belah.

9. Berdekatan Rumah Keluarga.

10. Berdekatan Ruang Makan.

Jom kita perhalusi setiap faktor ini satu per satu.

1. Lokasi

Lokasi kekal menjadi kriteria paling utama dalam pembelian sebarang hartanah untuk diduduki mahupun pelaburan.

Daripada segi pilihan, golongan pembeli berumur 30 tahun – 39 tahun dan 60 tahun – 69 tahun paling tinggi memilih lokasi sebagai kriteria utama mereka membeli rumah dengan 86% daripada mereka bersetuju.

2. Keselamatan

Keselamatan sebuah hartanah kediaman merangkumi hartanah landed dengan fasiliti Gated and Guarded (GAG).

Kebanyakan mereka yang memilih kriteria ini adalah golongan pendapatan isi rumah dari kelompok T20.

Golongan berumur 50 tahun – 59 tahun paling tinggi memilih kriteria ini diikuti golongan berumur 40 tahun – 49 tahun. 

3. Harga Per Kaki Persegi

Harga sebuah rumah bergantung kepada harga per kaki persegi yang ditetapkan oleh pemaju hartanah dan juga transaksi harga rumah bagi pasaran sekunder.

Untuk rekod, harga per kaki persegi hartanah kediaman jenis teres di Kuala Lumpur bagi tahun 2019 adalah pada kadar RM535/ kaki persegi.

Golongan berumur 40 tahun – 49 tahun paling ramai memilih harga per kaki persegi sebagai kriteria utama diikuti golongan berumur 30 tahun – 39 tahun.

4. Kelayakan Kewangan

Bank Negara Malaysia (BNM) melaporkan bahawa lebih daripada 70% permohonan pinjaman pembiayaan hartanah bagi tahun 2019 adalah daripada golongan pembeli rumah pertama.

Kriteria ini adalah paling popular di kalangan golongan berumur 20 tahun – 29 tahun di mana 24% daripada mereka memilih kriteria ini.

Secara logiknya, golongan berumur 20 tahun hingga 29 dikategorikan sebagai pembeli rumah pertama.

5. Jarak Dari Pejabat

Sungguhpun revolusi industri 4.0 membantu perkembangan ekonomi gig di Malaysia di mana golongan ini tidak perlu ke pejabat, jarak dari pejabat tetap menjadi kriteria utama dalam pembelian hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

Golongan berumur 20 tahun – 29 tahun dan 30 tahun – 39 tahun masing – masing memilih kriteria ini dengan nisbah 65% dan 64%.

6. Berdekatan Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam seperti MRT, LRT dan perkhidmatan bas henti-henti merupakan salah satu booster yang membantu meningkatkan nilai sesebuah hartanah.

Semakin dekat sesebuah hartanah tidak kira komersial atau kediaman dengan pengangkutan awam, semakin mahal harga hartanah tersebut.

Golongan berumur 50 tahun – 59 tahun dan 60 tahun – 69 tahun masing – masing memilih kriteria ini dengan nisbah 61% dan 60%.

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Pemaju hartanah dengan rekod kredibiliti yang tinggi dikatakan mampu menjual apa sahaja projek kepada pembeli.

Sebagai contoh, MK Land yang membangunkan Damansara Perdana sekitar 1990-an berjaya menjual projek mereka di kawasan yang sama pada tahun 2018 kerana reputasi mereka yang baik dalam projek sekitar 1990-an.

Kriteria ini nampaknya penting buat golongan berumur 60 tahun – 69 tahun dengan nisbah 67%. Golongan umur lain seakan tidak kisah akan reputasi pemaju hartanah.

8. Berdekatan Pusat Membeli-Belah

Hari ini, pemaju hartanah sangat cenderung membina hartanah high-rise yang mempunyai pusat membeli-belah di bawahnya.

Kesan ini menyebabkan Lembah Klang khususnya dikenali sebagai bandar paling banyak pusat membeli-belah di Asia Tenggara.

Kriteria ini nampaknya penting buat golongan berumur 50 tahun – 59 tahun dan 60 tahun – 69 tahun dengan nisbah 41% dan 40%.

9. Berdekatan Rumah Keluarga

Memiliki rumah di dalam satu kawasan perumahan yang sama merupakan impian seluruh rakyat Malaysia kerana majoriti rakyat Malaysia mempunyai hubungan kekeluargaan yang kuat.

Kriteria ini sungguhpun rendah, tetapi dilihat popular bagi golongan berumur 20 tahun – 29 tahun dan 30 tahun – 39 tahun dengan nisbah 27% dan 26%.

10. Berdekatan Tempat Makan

Photo by Edward Eyer from Pexels

Memiliki rumah yang berdekatan dengan tempat makanan yang sedap adalah satu kelebihan. Anda mungkin tidak perlu memasak hampir setiap hari kerana rumah anda dikelilingi pelbagai tempat makanan yang lazat seperti Shah Alam dan Bangi.

Tidak mengejutkan apabila golongan berumur 60 tahun – 69 tahun paling tinggi memilih kriteria ini sebagai kriteria utama untuk membeli hartanah dengan nisbah 26%.

Kajian ini jelas menunjukkan bahawa keutamaan dan kriteria yang dipilih setiap golongan mengikut umur adalah berbeza antara satu sama lain.

Nampaknya, pembeli rumah yang muda ingin rumah yang berdekatan dengan tempat kerja dan keluarga mereka sedangkan pembeli rumah yang lebih berusia ingin mencari rumah yang berdekatan dengan MRT, pusat beli belah dan restoran.

Walaupun terdapat pelbagai kriteria yang dipilih, lokasi, keselamatan dan keluasan unit tetap menjadi kriteria paling utama dalam pembelian hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

Sumber Rujukan:

  1. NST
  2. PropertyGuru
This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

6 Kos Tersembunyi Dalam Pasaran Rumah Lelong

Hartanah pasaran lelong sudah tidak asing lagi di kalangan pelabur dan ejen hartanah yang berteraskan pelaburan.

Semenjak akhir tahun 2016 lagi pasaran lelong mula tumbuh dengan begitu pesat dengan wujudnya pelbagai portal yang khusus kepada pasaran hartanah lelong.

Bahkan, pada tahun 2018 ramai pemerhati hartanah melihat tahun itu merupakan ‘tahun rumah lelong’ kerana kemelesetan ekonomi yang sudah mula menampakkan kesan kepada permintaan sewaaan pasaran hartanah khususnya di bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Hari ini, kita patut berterima kasih kepada pemain industri lelong yang memudahkan kerja kita dalam mendapatkan ilmu, strategi dan teknik untuk mencuba nasib dalam hartanah pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Satu perkara yang membanggakan adalah, mitos bahawa rumah lelong mudah untuk dibeli seperti rumah undercon sudah tidak lagi wujud.

Jika ada pun mungkin daripada pelabur hartanah yang kurang ilmu dalam perbandingan pelaburan dari pasaran hartanah.

Selain itu, masyarakat hari ini juga sudah mula bijak bermain kalkulator online untuk mengira kos bagi mendapatkan rumah lelong.

Tiadalah hanya mencongak dan membuat andaian sesebuah rumah itu untung dibeli.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Dengan keadaan Malaysia sedang bergelut dengan krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi, tidak terkejut akan ada banyak unit kediaman yang akan dilelong.

Puncanya?

  • Kegagalan membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan
  • Kadar pengangguran yang memasuki angka 748,200 orang setakat Oktober 2020

Untuk artikel kali ini, anda akan didedahkan 6 kos tersembunyi dalam pasaran rumah lelong. Ada kos tersembunyi ke?

Jujurnya, 6 kos tersebut bukanlah kos tersembunyi dengan niat menganiaya atau menzalimi anda sebagai pembeli.

Akan tetapi, lebih kepada kos-kos yang kerap bakal pembeli rumah lelong terlepas pandang.

6 kos ini juga wajib anda masukkan dalam kira-kira kos sekiranya kita memasang niat untuk membeli rumah lelong dalam masa terdekat.

1. Kos Guaman & Duti Setem & Dokumen Pinjaman

Secara kasar kosnya adalah 5% -10% daripada harga rumah yang anda beli. Ini merupakan kos wajib.

2. Yuran Penilaian Hartanah

Kosnya adalah 0.25% dari harga semasa unit dan bukan daripada harga rumah yang anda beli. Jadi, kosnya berkemungkinan lebih tinggi.

3. MRTA/MLTA

Perlindungan yang anda perlu keluarkan untuk melindungi pinjaman untuk rumah rumah tersebut.

4. Pemindahan Hak Milik

Ada pemaju yang akan kenakan caj 1% daripada harga rumah. (bergantung kepada pemaju hartanah)

5. Tunggakan

Semak sekiranya wujud tunggakan yuran penyelenggaraaan untuk hartanah jenis strata dan cukai pintu.

6. Deposit

Anda perlu keluarkan kos untuk deposit bekalan air, sistem kumbahan dan elektrik.

Pastikan anda kira setiap kos yang perlu anda keluarkan untuk memiliki rumah lelong tersebut. Dalam beberapa kes, anda tidak perlu membayar tunggakan utiliti.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Sebenarnya, pasaran lelong memang menarik jika anda benar-benar fokus untuk mengumpul portfolio hartanah.

Jangan terkejut jika anda dapati ada rumah flat dengan 3 bilik dan 2 tandas di Rawang dilelong pada harga bermula RM14,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM45,000.

Ada juga Semi-D yang dilelong di Semenyih pada harga RM620,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM880,000 dan projek tersebut masih baru dan tidak sampai 5 tahun siap dari tarikh untuk diduduki.

Ramai pelabur hartanah yang berjaya mencapai financial freedom dengan hartanah lelong ekoran bijak menggunakan fasiliti bank.

Pasaran lelong mempunyai banyak ruang dan peluang untuk anda kerana hanya ⅓ daripada Bumiputera yang benar-benar meneroka pasaran hartanah lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Akhir kata, semak betul-betul kos yang perlu anda keluarkan kerana ianya merupakan kos pelaburan anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 20 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur