10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Sebagai bakal pembeli rumah yang akan mempunyai komitmen pinjaman pembiayaan hartanah untuk 30 tahun dan menghabiskan sebahagian besar masa di rumah tersebut, apakah kriteria yang anda tetapkan sebelum membeli sebuah hartanah kediaman?

Adakah ianya melibatkan faktor lokasi, harga, fasiliti atau persekitaran?

Daripada segi lokasi, 52% rakyat Malaysia masih memilih Lembah Klang. Dan daripada 52% ini, 12% memilih Petaling Jaya, 10% Shah Alam dan Subang Jaya.

Manakala pusat bandar Kuala Lumpur 8%, Cheras dan Puchong 7%, Ampang 6% dan akhir sekali Damansara 5%.

Sekiranya anda berada dalam kelompok umur 22 tahun hingga 29 tahun, kriteria yang anda tetapkan sudah tentu berbeza dengan kelompok umur 60 tahun hingga 69 tahun.

Artikel kali ini akan membincangkan 10 faktor paling popular dipertimbangkan rakyat Malaysia sebelum beli rumah mengikut umur.

Kredit: PropertyGuru

Kriteria yang dipertimbangkan rakyat Malaysia adalah :-

1. Lokasi

2. Keselamatan

3. Harga Per Kaki Persegi.

4. Kelayakan Kewangan.

5. Jarak Dari Pejabat.

6. Berdekatan Pengangkutan Awam.

7. Reputasi Pemaju Hartanah.

8. Berdekatan Pusat Beli Belah.

9. Berdekatan Rumah Keluarga.

10. Berdekatan Ruang Makan.

Jom kita perhalusi setiap faktor ini satu per satu.

1. Lokasi

Lokasi kekal menjadi kriteria paling utama dalam pembelian sebarang hartanah untuk diduduki mahupun pelaburan.

Daripada segi pilihan, golongan pembeli berumur 30 tahun – 39 tahun dan 60 tahun – 69 tahun paling tinggi memilih lokasi sebagai kriteria utama mereka membeli rumah dengan 86% daripada mereka bersetuju.

2. Keselamatan

Keselamatan sebuah hartanah kediaman merangkumi hartanah landed dengan fasiliti Gated and Guarded (GAG).

Kebanyakan mereka yang memilih kriteria ini adalah golongan pendapatan isi rumah dari kelompok T20.

Golongan berumur 50 tahun – 59 tahun paling tinggi memilih kriteria ini diikuti golongan berumur 40 tahun – 49 tahun. 

3. Harga Per Kaki Persegi

Harga sebuah rumah bergantung kepada harga per kaki persegi yang ditetapkan oleh pemaju hartanah dan juga transaksi harga rumah bagi pasaran sekunder.

Untuk rekod, harga per kaki persegi hartanah kediaman jenis teres di Kuala Lumpur bagi tahun 2019 adalah pada kadar RM535/ kaki persegi.

Golongan berumur 40 tahun – 49 tahun paling ramai memilih harga per kaki persegi sebagai kriteria utama diikuti golongan berumur 30 tahun – 39 tahun.

4. Kelayakan Kewangan

Bank Negara Malaysia (BNM) melaporkan bahawa lebih daripada 70% permohonan pinjaman pembiayaan hartanah bagi tahun 2019 adalah daripada golongan pembeli rumah pertama.

Kriteria ini adalah paling popular di kalangan golongan berumur 20 tahun – 29 tahun di mana 24% daripada mereka memilih kriteria ini.

Secara logiknya, golongan berumur 20 tahun hingga 29 dikategorikan sebagai pembeli rumah pertama.

5. Jarak Dari Pejabat

Sungguhpun revolusi industri 4.0 membantu perkembangan ekonomi gig di Malaysia di mana golongan ini tidak perlu ke pejabat, jarak dari pejabat tetap menjadi kriteria utama dalam pembelian hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

Golongan berumur 20 tahun – 29 tahun dan 30 tahun – 39 tahun masing – masing memilih kriteria ini dengan nisbah 65% dan 64%.

6. Berdekatan Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam seperti MRT, LRT dan perkhidmatan bas henti-henti merupakan salah satu booster yang membantu meningkatkan nilai sesebuah hartanah.

Semakin dekat sesebuah hartanah tidak kira komersial atau kediaman dengan pengangkutan awam, semakin mahal harga hartanah tersebut.

Golongan berumur 50 tahun – 59 tahun dan 60 tahun – 69 tahun masing – masing memilih kriteria ini dengan nisbah 61% dan 60%.

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Pemaju hartanah dengan rekod kredibiliti yang tinggi dikatakan mampu menjual apa sahaja projek kepada pembeli.

Sebagai contoh, MK Land yang membangunkan Damansara Perdana sekitar 1990-an berjaya menjual projek mereka di kawasan yang sama pada tahun 2018 kerana reputasi mereka yang baik dalam projek sekitar 1990-an.

Kriteria ini nampaknya penting buat golongan berumur 60 tahun – 69 tahun dengan nisbah 67%. Golongan umur lain seakan tidak kisah akan reputasi pemaju hartanah.

8. Berdekatan Pusat Membeli-Belah

Hari ini, pemaju hartanah sangat cenderung membina hartanah high-rise yang mempunyai pusat membeli-belah di bawahnya.

Kesan ini menyebabkan Lembah Klang khususnya dikenali sebagai bandar paling banyak pusat membeli-belah di Asia Tenggara.

Kriteria ini nampaknya penting buat golongan berumur 50 tahun – 59 tahun dan 60 tahun – 69 tahun dengan nisbah 41% dan 40%.

9. Berdekatan Rumah Keluarga

Memiliki rumah di dalam satu kawasan perumahan yang sama merupakan impian seluruh rakyat Malaysia kerana majoriti rakyat Malaysia mempunyai hubungan kekeluargaan yang kuat.

Kriteria ini sungguhpun rendah, tetapi dilihat popular bagi golongan berumur 20 tahun – 29 tahun dan 30 tahun – 39 tahun dengan nisbah 27% dan 26%.

10. Berdekatan Tempat Makan

Photo by Edward Eyer from Pexels

Memiliki rumah yang berdekatan dengan tempat makanan yang sedap adalah satu kelebihan. Anda mungkin tidak perlu memasak hampir setiap hari kerana rumah anda dikelilingi pelbagai tempat makanan yang lazat seperti Shah Alam dan Bangi.

Tidak mengejutkan apabila golongan berumur 60 tahun – 69 tahun paling tinggi memilih kriteria ini sebagai kriteria utama untuk membeli hartanah dengan nisbah 26%.

Kajian ini jelas menunjukkan bahawa keutamaan dan kriteria yang dipilih setiap golongan mengikut umur adalah berbeza antara satu sama lain.

Nampaknya, pembeli rumah yang muda ingin rumah yang berdekatan dengan tempat kerja dan keluarga mereka sedangkan pembeli rumah yang lebih berusia ingin mencari rumah yang berdekatan dengan MRT, pusat beli belah dan restoran.

Walaupun terdapat pelbagai kriteria yang dipilih, lokasi, keselamatan dan keluasan unit tetap menjadi kriteria paling utama dalam pembelian hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

Jom tengok video ini!

Sumber Rujukan:

  1. NST
  2. PropertyGuru

Nak buat pembiayaan perumahan? Buat benda ini dahulu:

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA