10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Sebagai bakal pembeli rumah yang akan mempunyai komitmen pinjaman pembiayaan hartanah untuk 30 tahun dan menghabiskan sebahagian besar masa di rumah tersebut, apakah kriteria yang anda tetapkan sebelum membeli sebuah hartanah kediaman?

Adakah ianya melibatkan faktor lokasi, harga, fasiliti atau persekitaran?

Daripada segi lokasi, 52% rakyat Malaysia masih memilih Lembah Klang. Dan daripada 52% ini, 12% memilih Petaling Jaya, 10% Shah Alam dan Subang Jaya.

Manakala pusat bandar Kuala Lumpur 8%, Cheras dan Puchong 7%, Ampang 6% dan akhir sekali Damansara 5%.

Sekiranya anda berada dalam kelompok umur 22 tahun hingga 29 tahun, kriteria yang anda tetapkan sudah tentu berbeza dengan kelompok umur 60 tahun hingga 69 tahun.

Artikel kali ini akan membincangkan 10 faktor paling popular dipertimbangkan rakyat Malaysia sebelum beli rumah mengikut umur.

Kredit: PropertyGuru

Kriteria yang dipertimbangkan rakyat Malaysia adalah :-

1. Lokasi

2. Keselamatan

3. Harga Per Kaki Persegi.

4. Kelayakan Kewangan.

5. Jarak Dari Pejabat.

6. Berdekatan Pengangkutan Awam.

7. Reputasi Pemaju Hartanah.

8. Berdekatan Pusat Beli Belah.

9. Berdekatan Rumah Keluarga.

10. Berdekatan Ruang Makan.

Jom kita perhalusi setiap faktor ini satu per satu.

1. Lokasi

Lokasi kekal menjadi kriteria paling utama dalam pembelian sebarang hartanah untuk diduduki mahupun pelaburan.

Daripada segi pilihan, golongan pembeli berumur 30 tahun – 39 tahun dan 60 tahun – 69 tahun paling tinggi memilih lokasi sebagai kriteria utama mereka membeli rumah dengan 86% daripada mereka bersetuju.

2. Keselamatan

Keselamatan sebuah hartanah kediaman merangkumi hartanah landed dengan fasiliti Gated and Guarded (GAG).

Kebanyakan mereka yang memilih kriteria ini adalah golongan pendapatan isi rumah dari kelompok T20.

Golongan berumur 50 tahun – 59 tahun paling tinggi memilih kriteria ini diikuti golongan berumur 40 tahun – 49 tahun. 

3. Harga Per Kaki Persegi

Harga sebuah rumah bergantung kepada harga per kaki persegi yang ditetapkan oleh pemaju hartanah dan juga transaksi harga rumah bagi pasaran sekunder.

Untuk rekod, harga per kaki persegi hartanah kediaman jenis teres di Kuala Lumpur bagi tahun 2019 adalah pada kadar RM535/ kaki persegi.

Golongan berumur 40 tahun – 49 tahun paling ramai memilih harga per kaki persegi sebagai kriteria utama diikuti golongan berumur 30 tahun – 39 tahun.

4. Kelayakan Kewangan

Bank Negara Malaysia (BNM) melaporkan bahawa lebih daripada 70% permohonan pinjaman pembiayaan hartanah bagi tahun 2019 adalah daripada golongan pembeli rumah pertama.

Kriteria ini adalah paling popular di kalangan golongan berumur 20 tahun – 29 tahun di mana 24% daripada mereka memilih kriteria ini.

Secara logiknya, golongan berumur 20 tahun hingga 29 dikategorikan sebagai pembeli rumah pertama.

5. Jarak Dari Pejabat

Sungguhpun revolusi industri 4.0 membantu perkembangan ekonomi gig di Malaysia di mana golongan ini tidak perlu ke pejabat, jarak dari pejabat tetap menjadi kriteria utama dalam pembelian hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

Golongan berumur 20 tahun – 29 tahun dan 30 tahun – 39 tahun masing – masing memilih kriteria ini dengan nisbah 65% dan 64%.

6. Berdekatan Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam seperti MRT, LRT dan perkhidmatan bas henti-henti merupakan salah satu booster yang membantu meningkatkan nilai sesebuah hartanah.

Semakin dekat sesebuah hartanah tidak kira komersial atau kediaman dengan pengangkutan awam, semakin mahal harga hartanah tersebut.

Golongan berumur 50 tahun – 59 tahun dan 60 tahun – 69 tahun masing – masing memilih kriteria ini dengan nisbah 61% dan 60%.

7. Reputasi Pemaju Hartanah

Pemaju hartanah dengan rekod kredibiliti yang tinggi dikatakan mampu menjual apa sahaja projek kepada pembeli.

Sebagai contoh, MK Land yang membangunkan Damansara Perdana sekitar 1990-an berjaya menjual projek mereka di kawasan yang sama pada tahun 2018 kerana reputasi mereka yang baik dalam projek sekitar 1990-an.

Kriteria ini nampaknya penting buat golongan berumur 60 tahun – 69 tahun dengan nisbah 67%. Golongan umur lain seakan tidak kisah akan reputasi pemaju hartanah.

8. Berdekatan Pusat Membeli-Belah

Hari ini, pemaju hartanah sangat cenderung membina hartanah high-rise yang mempunyai pusat membeli-belah di bawahnya.

Kesan ini menyebabkan Lembah Klang khususnya dikenali sebagai bandar paling banyak pusat membeli-belah di Asia Tenggara.

Kriteria ini nampaknya penting buat golongan berumur 50 tahun – 59 tahun dan 60 tahun – 69 tahun dengan nisbah 41% dan 40%.

9. Berdekatan Rumah Keluarga

Memiliki rumah di dalam satu kawasan perumahan yang sama merupakan impian seluruh rakyat Malaysia kerana majoriti rakyat Malaysia mempunyai hubungan kekeluargaan yang kuat.

Kriteria ini sungguhpun rendah, tetapi dilihat popular bagi golongan berumur 20 tahun – 29 tahun dan 30 tahun – 39 tahun dengan nisbah 27% dan 26%.

10. Berdekatan Tempat Makan

Photo by Edward Eyer from Pexels

Memiliki rumah yang berdekatan dengan tempat makanan yang sedap adalah satu kelebihan. Anda mungkin tidak perlu memasak hampir setiap hari kerana rumah anda dikelilingi pelbagai tempat makanan yang lazat seperti Shah Alam dan Bangi.

Tidak mengejutkan apabila golongan berumur 60 tahun – 69 tahun paling tinggi memilih kriteria ini sebagai kriteria utama untuk membeli hartanah dengan nisbah 26%.

Kajian ini jelas menunjukkan bahawa keutamaan dan kriteria yang dipilih setiap golongan mengikut umur adalah berbeza antara satu sama lain.

Nampaknya, pembeli rumah yang muda ingin rumah yang berdekatan dengan tempat kerja dan keluarga mereka sedangkan pembeli rumah yang lebih berusia ingin mencari rumah yang berdekatan dengan MRT, pusat beli belah dan restoran.

Walaupun terdapat pelbagai kriteria yang dipilih, lokasi, keselamatan dan keluasan unit tetap menjadi kriteria paling utama dalam pembelian hartanah di kalangan rakyat Malaysia.

Sumber Rujukan:

  1. NST
  2. PropertyGuru
This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

3 Jenis Pasaran Hartanah Yang Newbies Perlu Tahu

Pelaburan hartanah merupakan salah satu pelaburan yang berpotensi untuk memberi keuntungan dalam jangka masa panjang.

Ini kerana market value bagi satu-satu kawasan hartanah itu bakal meningkat dari masa ke masa terutamanya di kawasan hot spot dan yang mempunyai banyak booster hartanah.

Jika anda baru saja nak berjinak-jinak dan bercadang untuk membeli hartanah dalam masa terdekat, ambil tahu dulu 3 jenis pasaran hartanah yang ada di Malaysia.

Kenapa kena ambil tahu? Sebab, setiap jenis hartanah ini berbeza daripada segi keuntungan dan juga risiko.

1. Pasaran Primer (Undercon)

Rumah primer atau under construction merupakan rumah yang masih dalam pembinaan. Jadi pembeli akan menjadi pemilik pertama untuk rumah jenis ini.

Biasanya rekaan rumah tersebut adalah yang terkini dan semuanya masih dalam keadaan yang cantik dan sempurna.

Cuma satu sahaja, kalau nasib kurang baik pembeli bakal berdepan dengan risiko pembinaan rumah yang terbengkalai.

Daripada segi harga pula, market value bagi rumah undercon adalah lebih tinggi berbanding dengan unit lain yang ada di sekitar kawasan tersebut.

Bila rumah ini dah siap, anda dapat menjual unit ini dengan harga yang lebih tinggi berbanding dengan harga belian.

Tapi ini bergantung juga kepada apa yang anda telah lakukan terhadap rumah tersebut seperti renovation, wiring, perabot dan sebagainya.

2. Pasaran Sekunder (Subsale)

Pasaran sekunder melibatkan jual beli rumah terpakai atau second hand. Ramai yang gemar membeli rumah subsale kerana tidak perlu berdepan dengan risiko rumah bakal terbengkalai.

Iyalah, rumah tersebut memang dah siap dibina. Selain itu, pembeli juga senang mendapatkan maklumat tentang harga semasa hartanah tersebut serta kadar sewa semasa.

Daripada segi proses jual beli pula, pembeli perlu menyediakan deposit 10% daripada harga rumah tersebut. Pembeli juga perlu menanggung kos-kos tambahan lain seperti kos guaman, kos penilai dan lain-lain lagi sebanyak lebih kurang 5% daripada harga rumah.

Ramai pelabur baru memilih untuk membeli dari pasaran subsale kerana risiko yang lebih rendah. Bagi yang ingin menjadikan unit ini sebagai unit sewaan, kadar sewa juga lebih senang untuk dianggarkan.

3. Pasaran Tertiari (Lelong)

Pasaran tertiari pula melibatkan jualan rumah lelong oleh pihak bank. Rumah lelong juga menarik kerana anda boleh membeli rumah tersebut lebih murah berbanding harga pasaran.

Lebih untung sekiranya anda boleh sewakan atau jual semula rumah tersebut mengikut harga semasa. Jadi anda boleh membuat keuntungan yang sangat lumayan.

Namun, risiko tetap ada jika anda ingin membeli rumah lelong seperti deposit wang tunai yang bakal hangus jika tiba-tiba permohonan untuk buat pinjaman ditolak.

Bagi anda yang berminat untuk melabur dalam bidang hartanah, anda boleh membeli unit yang anda impikan itu mengikut kemampuan anda.

Tak kisahlah anda melibatkan diri dalam pasaran yang primer, sekunder mahupun tertiari, kesemuanya mempunyai risiko serta keuntungan yang berbeza.

Sumber Rujukan: Gila Hartanah

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur