4 Jenis Hartanah Yang Boleh Buat Kita Rugi

Sebelum nak beli mana-mana rumah, banyak perkara kita kena semak terlebih dahulu. Usah ingat semua jenis rumah akan dapat mendatangkan keuntungan, sebaliknya ada juga hartanah yang boleh mendatangkan kerugian kepada kita.

Eh, ada ke hartanah yang buat kita rugi?

Ada bro. Jom tengok 4 jenis hartanah yang boleh mendatangkan kerugian seperti berikut:

1. Rumah Above Market Value/ Bank Value – Mahal Daripada Harga Pasaran

Maknanya, Market Value atau harga pasaran adalah pada sekitar RM300K tapi owner nak jual pada harga RM350K. Kan mahal tu…sebab nanti bila loan lulus 100% sekalipun, bank hanya bagi pinjam RM300K je. Jadi kena sediakan cash RM50K pula. Belum termasuk lain-lain kos tambahan seperti lawyer fees, valuation, agent dan baik pulih. Adalah dalam anggaran RM30-40k lagi tu..  BELUM BELI DAH RUGI.

Sila baca Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah, boleh semak secara online harga sebenar sesuatu hartanah tersebut dijual. Jadi bila nak nego dengan owner, at least tahu juga berapa harga dan tarikh transaksi hartanah dalam kawasan tersebut dijual.

2. Kawasan Rumah Yang Banyak Sangat NPL (Non-Performing Loan)

Apa tu??… Kes ni banyak terjadi di belah-belah KL. JB jarang berlaku sebab JB ni bandar terancang dan terkawal. Hahaha… NPL ni adalah, masa nak dirikan projek tu dulu dijanjikan dengan macam-macam projek mega dan pembangunan sekitar, tapi hampeh.

Last-last ramai yang tak mahu teruskan loan dan akhirnya sukar nak jual balik. Bila banyak NPL maka harga rumah di situ tak meningkat. STAGNANT. Dan bila nak jual semula terpaksa dijual bawah market value. Akhirnya banyak rumah lelong di kawasan tersebut.

3. Jangan Beli Daripada Developer Yang Tak Bertauliah, Tiada Performance Yang Baik

Boleh check dulu senarai developer sebelum nak beli rumah. Jangan disebabkan model rumah yang cantik dan janji-janji manis dari agent rumah developer tu anda terus nak beli. Ada banyak developer yang tak perform di luar sana, hutang keliling pinggang, banyak projek-projek lepas yang terbengkalai, sumber kewangan tak jelas…maka…. jenis developer ini akan datang dgn pakej bankruptcy.

Boleh semak status pemaju atau developer di sini

4. Rumah Yang Didirikan Atas Tanah Lot. Dipecah Bahagian Daripada Projek JV

Jenis perumahan kelompok seperti ni kena hati-hati. Biasanya dilakukan oleh developer kecil-kecilan. Mereka beli tanah orang kampung dan bina taman kecil lebih kurang 50-100 unit sahaja.

Projek seperti ini akan bermasalah bila tak dapat CCC/CF dari Local Authority. Tiada perakuan Bomba jadi tak selamat untuk didiami. Bila tiada kelulusan maka ia akan memberi kesan pada market value. Dan akhirnya nanti bank akan value tanah sahaja jika kita nak jual semula.

Hati-hati nak beli rumah. Buat research dulu dan pastikan hartanah yang nak dibeli akan memberikan keuntungan pada 5 tahun akan datang. Setidak-tidaknya, pastikan bahawa hartanah yang dibeli untuk didiami itu selamat untuk kita dan keluarga.

Kredit: Rizzna Property

Semoga dengan adanya tips di atas, kita tidak terperangkap dengan pelaburan hartanah yang boleh mendatangkan kerugian. Takut kalau tersilap beli nanti, mahu merana badan.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Hartanah SoHo bermaksud Small Office Home Office, merupakan sebuah hartanah yang direka bentuk untuk menjadi kediaman dan pejabat.

SoHo hanya mempunyai kelengkapan asas seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan kebanyakan SoHo dibina tanpa dapur dan balkoni.

Baca : 6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Keluasannya adalah kurang daripada 500 kaki persegi dan wujud secara mendadak di pusat bandar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu

Ini berlaku gara-gara pengisytiharan Akta Hakmilik Strata pada 2013 untuk membina lebih banyak unit bersaiz kecil (500 kaki persegi) yang lebih mampu milik.

Sasaran utama pembeli unit kediaman SoHo adalah golongan muda yang baru berkahwin dan usahawan muda yang ingin menduduki hartanah di kawasan komersial berdekatan dengan :-

  • MRT/KTM/LRT
  • Pusat Beli Belah/Pasaraya
  • Lot Perniagaan Komersial
  • Akses Lebuhraya
  • Restoran Makanan Segera

Menjelang tahun 2017, permintaan terhadap hartanah SoHo meningkat khususnya dari SME dan startup yang semakin meningkat jumlahnya menerusi pelbagai program subsidi dan geran kerajaan menerusi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Data daripada NAPIC juga menunjukkan transaksi hartanah SoHo meningkat sebanyak 18% setiap tahun semenjak tahun 2013.

SoHo mencatatkan pemilikan sebanyak 3,437 unit pada tahun 2013 kepada 4,800 unit pada tahun 2017 dengan kebanyakan pembeli adalah individu / SME untuk pelaburan hartanah atau dijadikan kediaman dan pejabat.

Permintaan juga dijangka meningkat kepada unit terbaru di pasaran seperti:

Kenapa Permintaan SOHO Meningkat?

Kebanyakan SoHo hadir di pasaran dengan tanda harga di bawah RM500,000 dengan fasiliti seperti gimnasium, kolam renang, lot parkir dan sekuriti 24 jam.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Pemilik syarikat yang telah mengecilkan saiz syarikat dan memerlukan ruang yang lebih kecil akan memilih SoHo sebagai alternatif utama menggantikan co-working space kerana mempunyai kebebasan untuk bekerja lebih masa tanpa terikat dengan waktu operasi co-working space.

Memandangkan bayaran bulanan adalah lebih rendah, pemilik syarikat mempunyai bajet tambahan yang boleh difokuskan untuk aktiviti syarikat.

Dijangka 75% tenaga kerja golongan milennial di Malaysia menjelang tahun 2025 adalah usahawan gig yang sukakan fleksibiliti samada mereka mendapatkannya dengan menyewa/membeli SoHo atau menyewa meja di co-working space.

Faktor Luaran Yang Membantu Peningkatan Permintaan SOHO

Photo by Pixabay from Pexels

Semenjak tahun 2019 lagi Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) cuba menyelesaikan isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual.

Antara langkah popular adalah dengan mewujudkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang membolehkan pembeli rumah membeli tanpa kos tambahan duti setem, MOT, SPA.

Tawaran dari pemaju hartanah pada hari ini yang dilihat terdesak seperti menawarkan rebat, cashback dan diskaun pada amaun yang luar biasa juga bakal membantu peningkatkan permintaan SoHo di masa hadapan.

Jangan terkejut sekiranya anda mendapat pemaju hartanah hari ini bukan sahaja menawarkan deposit percuma, bahkan duit muka mampu dibayar secara ansuran sehingga 22 bulan dan ada pemaju yang menawarkan kabinet dan perabot secara percuma!

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jumlah hartanah SoHo yang dilelong pada tahun 2018 meningkat sebanyak 835 atau 255 unit berbanding 2017 dan ini bermakna secara purata terdapat 21 kes lelong SoHo setiap bulan.

Pada tahun 2019, hartanah RM300,000 hingga RM500,000 tidak terjual adalah sebanyak 7,883 unit dan hartanah lebih RM500,000 sebanyak 12,258 unit yaqni 40.9% daripada jumlah keseluruhan hartanah tidak terjual 2019.

Penawaran inventori dari pemaju juga telah menurun mendadak bermula tahun 2015 dan paling rendah adalah pada tahun 2019.

  • 2014 : 673,235 unit
  • 2015 : 568,951 unit
  • 2016 : 451,913 unit
  • 2017 : 448,199 unit
  • 2018 : 449,685 unit
  • Q3 2019 : 442,468 unit

Landskap Masa Hadapan Di Malaysia

Golongan milennial cenderung untuk menjadi usahawan berbanding bekerja 9-5 di pejabat kerana inginkan fleksibiliti dalam gaya hidup.

Golongan ini ini juga sanggup menangguhkan matlamat hidup yang konservatif seperti memiliki rumah dan berkeluarga dan.

Trend tinggal di co-living semakin mendapat tempat kerana penghuni berkongsi ruang hidup, minat dan nilai yang sama dan wujud di kawasan tumpuan bandar utama dengan penguasaan gig ekonomi yang lebih meluas.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Disebabkan harga rumah pada hari ini dilihat semakin tidak mampu milik, konsep co-living yang mengetengahkan konsep kolaboratif perkongsian ruang dan kemudahan yang menjimatkan wang kini semakin mendapat tempat.

Gaya hidup minimalis lebih cenderung kepada golongan milennial introvert yang lebih selesa berada di rumah berbanding keluar bersosial.

Golongan ini tidak sukakan komitmen dan lebih gemar berbelanja kepada pengalaman sebenar seperti bercuti, makan di restoran dan aktiviti sosial yang menyihatkan.

Kita boleh menjangkakan ketiga – tiga golongan ini lebih cenderung untuk menyewa SoHo kerana inginkan fleksibiliti, ruang yang minimalis dan akses kemudahan yang pelbagai.

Sebenarnya norma baharu dalam hartanah telah lama dibentuk dan golongan milennial dilihat cenderung membeli/menyewa SoHo berbanding rumah teres yang terletak di pinggir bandar.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Lebihan penawaran untuk SoHo boleh di selesaikan dengan sendirinya sekiranya stimulus yang dilancarkan Kerajaan terus konsisten sehingga isu lambakan hartanah ini selesai.

Ini bukanlah pengakhiran untuk ruangan pejabat kerana permintaan terhadap ruang pejabat di lot komersial akan tetap ada.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Hanya trend penyewaan pejabat kini sedikit berbeza dan orang awam inginkan nilai tambah yang mereka boleh dapatkan berbanding ruang pejabat yang lapang dan kosong.

Apa yang pasti, samada co-working space atau SoHo menjadi pilihan utama mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!