Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Ada yang tengah survey rumah ke sekarang ni? Barangkali nak beli rumah semakin mencabar tahun 2018 ni, selepas Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik pada bulan Januari tempoh hari.

Nak taknak, kita perlu buat homework yang lebih agar dapat mencari rumah idaman juga pada tahun ini. Orang kata, salah satu caranya adalah dengan mencari rumah di bawah harga pasaran? Tapi bagaimana nak check harga rumah tanpa perlu pergi ke pejabat tanah?

Brickz.my

Keunikan laman web Brickz ini, ia memaparkan hartanah yang telah bertukar milik – atau erti kata lain yang telah pun dijual. Jadi bolehlah tahu harga sebenar hartanah tersebut.

Bukan setakat tahu harga rumah saja, nak periksa harga hartanah komersial seperti lot kedai, pejabat dan sebagainya pun boleh. Kawasan perindustrian seperti kilang, plot tanah untuk pembangunan serta perladangan pun ada.

Bagaimana Brickz Mendapat Data?

Untuk makluman, Brickz mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sales and Purchase Agreement yang telah dibayar.

Cara-cara Nak Periksa Harga Rumah

Tak susah pun, cuma ikut langkah-langkah berikut:

1. Layari Laman Web Brickz

2. Masukkan Nama Kawasan  Atau Nama Projek Perumahan

Sebagai contoh, kita nak beli rumah di kawasan Bandar Kinrara, Puchong, Selangor. Rumah jenis apa, rumah teres ke, rumah semi-D ke, rumah banglo ke, kita tak pasti lagi.

Jadi klik pada ‘Bandar Kinrara, Selangor -> Area – Residential‘.

3. Perhalusi Nama Kawasan

Kemudian keluar pula semua jenis projek yang wujud di Bandar Kinrara. Untuk rekod, ada 41 jenis projek dan sejumlah 359 transaksi yang direkodkan untuk setahun kebelakangan ini. Juga terdapat harga median bagi setiap projek.

Kalau rasa sesuai dengan bajet, buatlah pilihan yang sewajarnya.

Katakan anda berminat nak tahu harga rumah landed di Bandar Kinrara yang mempunyai status freehold dengan median harga RM531 bagi sekaki dan harga seunit RM780,000. Klik pada ‘127 Transactions‘.

4. Senarai 10 Transaksi Terkini Kawasan

Kini akan dipaparkan 10 transaksi terkini mengikut pilihan anda. Sekarang kita boleh tahu perincian seperti tarikh Sales & Purchase Agreement, nama jalan, jenis rumah, berapa tingkat, berapa bilik dan sebagainya.

Bandar Kinrara tu besar, jadi kita semak pula menggunakan Google Map dengan klik pada ‘Map‘.

4.1. Semak Guna Peta

Keluarlah kawasan Bandar Kinrara dan semua 127 transaksi kita dapat lihat di mana kawasan tumpuan. Sekali lagi, hanya boleh lihat 10 transaksi terakhir yang berlaku.

Nak lebih perincian lagi, klik ‘Charts & Graphs‘.

4.2 Semak Ikut Jenis Rumah & Perbandingan Kawasan dengan Negeri

Kini anda boleh buat perbandingan menggunakan carta dan graf pula, dan sekali lagi juga ianya terhad kepada 10 transaksi terakhir yang berlaku.

Di sini, kita boleh lihat bahawa:

  • 6 Rumah Teres Intermediate terjual dengan harga paling rendah iaitu RM390,000 dan paling mahal RM928,000. Tetapi tanpa alamat lengkap, nampak macam jauh sangat bezanya.
  • 2 Rumah Teres Corner Lot terjual dengan harga paling rendah iaitu RM1.43 juta dan paling mahal RM1.6 juta.
  • 2 Rumah Semi-D terjual dengan harga paling rendah iaitu RM2.08 juta dan paling mahal RM2.2 juta.

Juga melalui carta Median Price, anda boleh buat perbandingan di antara kawasan Bandar Kinrara dan juga negeri Selangor.

Pada bulan November 2017, kelihatan rumah di Bandar Kinrara dijual pada harga 3 kali ganda daripada harga hartanah di kawasan lain di negeri Selangor.

5. Nak Lebih Terperinci, Kenalah Bayar

Terakhir sekali, kalau dah tekad nak beli rumah dan nak tahu lebih lanjut mengenai sesebuah kawasan atau projek, beli saja laporan yang berharga RM30.

Daripada versi percuma anda dapat hanya 10 transaksi terakhir, bayar RM30 anda akan dapat:

  • Kesemua 127 transaksi rumah landed di Bandar Kinrara
  • Alamat rumah yang lengkap

Boleh juga tengok trend yang harga rumah yang lebih jelas, samada tengah menaik, mendatar atau semakin menurun.

Banyakkan Buat Kajian Dan Perbandingan, Baru Boleh Berjuang Dengan Ilmu

Bila dah ada banyak maklumat berkaitan rumah yang anda tengah survey, barulah bersemangat nak berjumpa dengan pemilik atau ejen.

Kini anda dah tahu serba sedikit mengenai berapa harga rumah yang dijual di kawasan tersebut, berapa julat di antara harga termurah dan harga termahal di kawasan tersebut; barulah nampak dah buat homework.

Kemudian senanglah nak deal atau nak nego bagi mendapatkan tawaran yang terbaik.

Kami di MajalahLabur ada sediakan banyak bahan bacaan berkaitan hartanah. Boleh juga baca:

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend