Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Ada yang tengah survey rumah ke sekarang ni? Barangkali nak beli rumah semakin mencabar tahun 2018 ni, selepas Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik pada bulan Januari tempoh hari.

Nak taknak, kita perlu buat homework yang lebih agar dapat mencari rumah idaman juga pada tahun ini. Orang kata, salah satu caranya adalah dengan mencari rumah di bawah harga pasaran? Tapi bagaimana nak check harga rumah tanpa perlu pergi ke pejabat tanah?

Brickz.my

Keunikan laman web Brickz ini, ia memaparkan hartanah yang telah bertukar milik – atau erti kata lain yang telah pun dijual. Jadi bolehlah tahu harga sebenar hartanah tersebut.

Bukan setakat tahu harga rumah saja, nak periksa harga hartanah komersial seperti lot kedai, pejabat dan sebagainya pun boleh. Kawasan perindustrian seperti kilang, plot tanah untuk pembangunan serta perladangan pun ada.

Bagaimana Brickz Mendapat Data?

Untuk makluman, Brickz mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sales and Purchase Agreement yang telah dibayar.

Cara-cara Nak Periksa Harga Rumah

Tak susah pun, cuma ikut langkah-langkah berikut:

1. Layari Laman Web Brickz

2. Masukkan Nama Kawasan  Atau Nama Projek Perumahan

Sebagai contoh, kita nak beli rumah di kawasan Bandar Kinrara, Puchong, Selangor. Rumah jenis apa, rumah teres ke, rumah semi-D ke, rumah banglo ke, kita tak pasti lagi.

Jadi klik pada ‘Bandar Kinrara, Selangor -> Area – Residential‘.

3. Perhalusi Nama Kawasan

Kemudian keluar pula semua jenis projek yang wujud di Bandar Kinrara. Untuk rekod, ada 41 jenis projek dan sejumlah 359 transaksi yang direkodkan untuk setahun kebelakangan ini. Juga terdapat harga median bagi setiap projek.

Kalau rasa sesuai dengan bajet, buatlah pilihan yang sewajarnya.

Katakan anda berminat nak tahu harga rumah landed di Bandar Kinrara yang mempunyai status freehold dengan median harga RM531 bagi sekaki dan harga seunit RM780,000. Klik pada ‘127 Transactions‘.

4. Senarai 10 Transaksi Terkini Kawasan

Kini akan dipaparkan 10 transaksi terkini mengikut pilihan anda. Sekarang kita boleh tahu perincian seperti tarikh Sales & Purchase Agreement, nama jalan, jenis rumah, berapa tingkat, berapa bilik dan sebagainya.

Bandar Kinrara tu besar, jadi kita semak pula menggunakan Google Map dengan klik pada ‘Map‘.

4.1. Semak Guna Peta

Keluarlah kawasan Bandar Kinrara dan semua 127 transaksi kita dapat lihat di mana kawasan tumpuan. Sekali lagi, hanya boleh lihat 10 transaksi terakhir yang berlaku.

Nak lebih perincian lagi, klik ‘Charts & Graphs‘.

4.2 Semak Ikut Jenis Rumah & Perbandingan Kawasan dengan Negeri

Kini anda boleh buat perbandingan menggunakan carta dan graf pula, dan sekali lagi juga ianya terhad kepada 10 transaksi terakhir yang berlaku.

Di sini, kita boleh lihat bahawa:

  • 6 Rumah Teres Intermediate terjual dengan harga paling rendah iaitu RM390,000 dan paling mahal RM928,000. Tetapi tanpa alamat lengkap, nampak macam jauh sangat bezanya.
  • 2 Rumah Teres Corner Lot terjual dengan harga paling rendah iaitu RM1.43 juta dan paling mahal RM1.6 juta.
  • 2 Rumah Semi-D terjual dengan harga paling rendah iaitu RM2.08 juta dan paling mahal RM2.2 juta.

Juga melalui carta Median Price, anda boleh buat perbandingan di antara kawasan Bandar Kinrara dan juga negeri Selangor.

Pada bulan November 2017, kelihatan rumah di Bandar Kinrara dijual pada harga 3 kali ganda daripada harga hartanah di kawasan lain di negeri Selangor.

5. Nak Lebih Terperinci, Kenalah Bayar

Terakhir sekali, kalau dah tekad nak beli rumah dan nak tahu lebih lanjut mengenai sesebuah kawasan atau projek, beli saja laporan yang berharga RM30.

Daripada versi percuma anda dapat hanya 10 transaksi terakhir, bayar RM30 anda akan dapat:

  • Kesemua 127 transaksi rumah landed di Bandar Kinrara
  • Alamat rumah yang lengkap

Boleh juga tengok trend yang harga rumah yang lebih jelas, samada tengah menaik, mendatar atau semakin menurun.

Banyakkan Buat Kajian Dan Perbandingan, Baru Boleh Berjuang Dengan Ilmu

Bila dah ada banyak maklumat berkaitan rumah yang anda tengah survey, barulah bersemangat nak berjumpa dengan pemilik atau ejen.

Kini anda dah tahu serba sedikit mengenai berapa harga rumah yang dijual di kawasan tersebut, berapa julat di antara harga termurah dan harga termahal di kawasan tersebut; barulah nampak dah buat homework.

Kemudian senanglah nak deal atau nak nego bagi mendapatkan tawaran yang terbaik.

Kami di MajalahLabur ada sediakan banyak bahan bacaan berkaitan hartanah. Boleh juga baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini 5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati

Seperti yang kita semua sedia maklum, pasaran hartanah Malaysia pada masa kini sekarang berada di fasa buyers market. 

Buyers market merupakan satu fasa di mana wujudnya lambakan penjual rumah berbanding pembeli rumah. 

Masyarakat juga kurang yakin dengan pasaran semasa hartanah dan bertindak tunggu dan lihat sahaja. 

Kredit Imej : Page Design Pro

Perkara ini diburukkan lagi dengan harga rumah yang tidak selari dengan pendapatan isi rumah di Malaysia. 

Setakat tahun 2020, 43% daripada penawaran hartanah di Malaysia berada dalam lingkungan harga RM500,000 ke atas. 

Data daripada NAPIC pada suku pertama 2021 masih menunjukkan jumlah unit dan nilai hartanah tidak terjual yang tinggi di Malaysia. 

Direkodkan 27,468 unit tidak terjual di seluruh Malaysia dengan nilai RM18.48 bilion. 

Ini menyebabkan ramai rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dan M40 berasa kecewa dan berhasrat untuk terus menyewa rumah sampai mati. 

Isunya, adakah menyewa lebih baik daripada membeli hartanah? 

Kredit Imej : Kuala Lumpur City

Berdasarkan pengamatan penulis, menyewa ada banyak kebaikan yang tidak kurang daripada membeli rumah, dan begitu juga sebaliknya. 

Terdapat 5 kelebihan sekiranya anda membuat keputusan menyewa rumah berbanding membeli!

Persamaan membeli rumah dan menyewa rumah adalah, anda tetap perlu membayar komitmen bulanan atau anda akan ditendang keluar samada oleh bank atau tuan rumah itu. 

Selagi anda masih hidup, anda tetap perlu membayar kos mendiami rumah tersebut.

Anda tetap dapat menggunakan fasiliti dan kemudahan yang ada (untuk rumah high rise) sama seperti orang yang membeli rumah di projek tersebut. 

1. Tak Berlaku Perebutan Harta Faraid

Tahukah anda, sejumlah RM70 bilion harta telah tergantung semenjak tahun 1957 sehingga tahun 2020. 

Bahkan, Amanah Raya mencatatkan sejumlah RM418 juta tunai tidak dituntut dan diklasifikasikan sebagai ‘wang menunggu dituntut’ (WMD). 

Umum mengetahui bahawa harta yang banyak tidak menjamin kebahagiaan dan kebanyakan perpecahan keluarga bermula gara – gara perbalahan dalam perebutan harta pusaka. 

2. Tiada Hutang Ke Hari Tua

Hari ini, masyarakat lebih sedar betapa nikmatnya hidup bebas tanpa komitmen bank.

Tidak sedikit jumlah warga emas yang masih lagi menanggung hutang pinjaman hartanah dan ada juga yang gagal membuat bayaran pinjaman hartanah dan diisytiharkan muflis. 

Tempoh komitmen pinjaman hartanah yang panjang (20 tahun – 30 tahun) menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang menanggung hutang sehingga ke hari tua dan terpaksa mengeluarkan wang KWSP untuk menyelesaikan hutang rumah mereka. 

Benar, memang ada anak muda yang berjaya membeli rumah sebelum mencapai usia 30 tahun.

Dalam masa yang sama, ada juga anak muda yang muflis kerana pinjaman hartanah sebelum mencapai usia 30 tahun. 

Tahukah anda, 60% daripada rakyat Malaysia yang muflis adalah anak muda dan 49% daripada anak muda itu muflis kerana pinjaman kereta & pinjaman peribadi.

3. Tiada Cukai Tahunan Yang Perlu Dibayar

Ramai yang terlupa bahawa sebagai pemilik rumah, mereka wajib membayar pelbagai cukai dan bayaran tambahan secara tahunan selain daripada bayaran ansuran pinjaman hartanah kepada bank. 

Antaranya adalah cukai pintu, cukai tanah dan sinking fund. Dengan menyewa, anda tidak perlu terfikir untuk membayar semua cukai dan kos itu. 

4. Kebebasan Geografi

Anak muda masa kini rata – rata bukan sahaja inginkan financial freedom, tetapi juga kebebasan geografi. 

Maksud kebebasan geografi ini adalah kebolehan untuk bekerja di mana – mana tanpa rasa terikat untuk tinggal di rumah sendiri. 

Anak muda masa kini ingin bebas untuk bekerja dan bermastautin di pelbagai lokasi. Contohnya, tinggal di Puchong dan bekerja di Subang Jaya. 

Selepas itu, mereka bertukar tempat kerja dan tempat tinggal ke satu lokasi baru dan begitulah kitarannya. 

Trend anak muda yang dahagakan peluang dan pengalaman ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, bahkan di seluruh dunia khususnya negara – negara maju.

5. Cashflow & Tenang Melabur

Kos untuk menyewa rumah jauh lebih rendah berbanding membeli rumah lebih – lebih lagi rumah dalam pasaran subsales dan lelong. 

Deposit paling tinggi yang anda perlu bayar biasanya 2 atau 3 bulan kadar sewa. Untuk rumah dengan kadar sewa RM1,000, anda hanya perlu menyediakan kos RM2,000 – RM3,000.

Berbeza dengan membeli rumah, anda perlu sediakan sekurang – kurangnya 15% atau RM45,000 untuk rumah berharga RM300,000.

Dengan lebihan wang yang ada, anak muda zaman kini sebenarnya mampu mengurus kewangan mereka dengan lebih baik dan mampu melabur ke dana yang kurang berisiko. 

Terkini, trend melabur ke matawang digital kripto dan NFT telah mendapat tempat dan mereka melabur bukanlah dengan objektif untuk untung secepat mungkin, akan tetapi melabur untuk satu jangka masa yang lebih panjang.

Sememangnya, tidak berdosa pun jika anda terus menyewa sampai ke akhir hayat jika membeli rumah menyebabkan anda berisiko untuk muflis dan tidak boleh tidur malam.

Anak muda zaman kini lebih menghargai kebebasan geografi dan tidak suka sama sekali duduk dan terikat di satu kawasan yang sama untuk tempoh 30 tahun – 40 tahun.

Apa yang penting, duit lebihan yang ada setiap bulan perlu digunakan secara bijak untuk beranakkan duit tersebut dan bukanlah untuk menyara gaya hidup mewah yang tidak akan pernah berkesudahan.

Sumber Rujukan :