4 tabiat yang pelabur hartanah biasa buat

Bagaimana buat duit dengan hartanah

“Sana sini orang sembang kata boleh buat duit dengan hartanah? Macam mana caranya tu?”

Contoh yang biasa pelabur hartanah buat untuk mendapatkan keuntungan daripada hartanah adalah seperti berikut :

1) Flip (beli, simpan, dan jual)

Semua orang tahu harga hartanah akan terus meningkat dari semasa ke semasa, kan? Ini yang korang boleh buat. Beli hartanah underconstruction dengan harga RM 400,000 selepas 3 hingga 4 tahun rumah siap dan dapat kunci terus jual. Peluang untuk harga meningkat antara RM500,000 ke RM600,000 memang cerah. (pastikan kaji kawasan tu berpotensi atau tidak untuk membangun sebelum beli rumah)

2) Beli dan Sewakan

Beli hartanah subsale below market value kemudian sewakan. Dapat positif cash flow dan pada masa sama menikmati kenaikan harga rumah setiap tahun. Biasanya selepas 10 tahun dan ke atas baru mereka jual. Harga hartanah pada masa itu mungkin sudah naik 3 kali ganda dari harga asal.

3) Flip rumah lelong

Beli rumah lelong dengan harga terbaik. Lepas tu renovate cantik-cantik. Kemudian jual atau sewakan.

4) Beli tanah ekar

Beli tanah ekar dan pecahkan kepada lot-lot banglo. Kalau ade bajet bina banglo atas tanah tersebut dan jual

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/