4 Tips Melantik Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah Anda

Ejen hartanah adalah individu yang menguruskan segala transaksi jual beli rumah. Secara umumnya, mereka ini adalah individu yang pakar dalam urusan penjualan rumah.

Jika dilihat, bilangan ejen hartanah ini semakin meningkat dari semasa ke semasa. Oleh yang demikian, wajar untuk anda memilih ejen hartanah yang betul-betul efisien untuk mengendalikan setiap urusan jualan rumah dan juga hartanah anda dengan baik.

Bagaimana untuk anda mendapatkan khidmat ejen hartanah yang dikenalpasti dapat melakukan kerja secara efisien?

Berikut adalah 4 tips yang boleh anda gunakan untuk dijadikan sebagai garis panduan.

1. Lihat Profil Dan Rekod Jualan Mereka Yang Lalu

Dengan teknologi yang serba canggih dan moden, pastinya sangat mudah untuk anda mendapatkan maklumat yang anda mahukan tentang ajen hartanah yang bakal anda pilih.

Dengan cara ini, ia dapat memudahkan anda untuk mengenal pasti setiap ejen hartanah serta dapat mengetahui latar belakang serta rekod jualan mereka secara terperinci.

2. Ejen Yang Berdekatan

Elemen ini memainkan peranan yang penting di mana ianya lebih memudahkan urusan anda untuk membuat sewaan ataupun jualan rumah.

Ejen hartanah yang berdekatan dengan perumahan anda ternyata dapat melakukan kerja mereka dengan lebih efisien di mana mereka lebih sedia maklum tentang trend pasaran di perumahan tersebut.

Bayangkan sekiranya, ejen hartanah yang anda lantik adalah dari kawasan rumah yang jauh. Pastinya ia akan mengambil masa yang lama untuk mereka membuat kajian berkenaan trend pasaran di kawasan perumahan anda itu.

3. Ejen Yang Boleh Beri Nasihat Tentang Harga Jualan

Meskipun harga pasaran dan juga harga permintaan dilihat sebagai suatu yang seiring namun ianya adalah dua perkara yang berbeza.

Seorang ejen hartanah yang berpengalaman luas dalam bidang hartanah ini, ternyata mereka lebih arif tentang harga jualan setiap hartanah dari awal.

Dengan ini, lebih mudah bagi mereka memberikan keterangan serta nasihat kepada anda untuk meletakkan harga yang terbaik mengikut kepada keadaan ekonomi, penawaran dan permintaan semasa.

4. Kemampuan Ejen Dalam Pemasaran

Tidak salah sekiranya anda bertanyakan tentang medium pemasaran yang mereka akan gunakan untuk menjual unit rumah. Ada yang menggunakan perkhidmatan berbayar, ada pula yang menggunakan perkhidmatan percuma saja.

Kesimpulannya, carilah ejen yang boleh dipercayai dan rajin. Pastinya kita sebagai penjual atau tuan tanah, mahukan urusan penjualan atau penyewaan adalah lancar dan dapat selesai dalam masa terdekat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA