4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah

Ramai yang inginkan rumah sendiri, tetapi ramai juga yang masih belum berkemampuan daripada segi simpanan. Itu sebabnya kita disarankan untuk membuat pelaburan untuk menampung serba sedikit kelompongan dalam simpanan sedia ada.

Jika simpanan masih belum cukup, usah berputus asa. Percayalah bahawa usaha ini pasti akan diberkati dan dapat juga memiliki rumah sendiri.

Cuba tengok 4 tips nak tingkatkan simpanan untuk beli rumah berikut:

1. Bunuh Hutang Jahat

Dah nama pun hutang jahat, buat apa hendak disimpan. Hapuskan sahaja hutang-hutang jahat yang ternyata menganggu kehidupan anda. Senaraikan segala jenis hutang jahat yang anda ada, dan cuba langsaikan hutang jahat ini satu persatu sehingga selesai.

Hutang jahat yang paling utama adalah hutang kad kredit, kerana kadar faedahnya yang sangat tinggi. Kedua, hutang personal loan. Apa sahaja hutang yang mengenakan kadar faedah yang tinggi, fokus untuk habiskan hutang ini terlebih dahulu.

Dan apabila hutang jahat ini sudah lupus, banyak duit yang dapat anda selamatkan. Pastinya, apabila duit yang selama ini perlu disalurkan kepada hutang jahat telah tidak diperlukan lagi, maka simpanan anda secara tidak langsung juga akan turut meningkat.

Benar, bukan satu perkara yang mudah untuk menyelesaikan hutang. Namun, jika anda menjadikan hajat untuk simpanan adalah dengan membeli rumah pertama, pastinya anda lebih berdisipilin dan bersemangat untuk melupuskan segala jenis hutang jahat tersebut.

2. Tetapkan Jumlah Simpanan

Ada sesetengah apabila hendak menyimpan, tetapi tidak pasti berapa jumlah simpanan yang perlu mereka ada. Dalam situasi seperti ini, anda perlu sedia maklum dan menetapkan matlamat anda terlebih dahulu.

Sebagai contoh, jika anda berhasrat untuk membeli rumah yang berharga RM200,000 anda perlu mengumpul deposit sekurang-kurangnya 10% daripada harga rumah. Maka sasaran simpanan anda adalah RM20,000.

Namun, ianya tidak menjadi masalah sekiranya anda menyimpan lebih daripada jumlah tersebut. Sekurang-kurangnya ada sedikit buffer untuk membuatkan anda berasa lebih selesa.

3. Simpan Untuk Jangka Masa Panjang

Amatlah penting anda menyimpan secara konsisten untuk jangka masa panjang. Kita ambil contoh tadi anda menyasarkan untuk menyimpan RM20,000 dan mampu menyimpan RM1,000 sebulan. Maka anda perlukan 20 bulan untuk mencapai sasaran tersebut.

Jangan pula sebulan simpan RM1,000, bulan seterusnya kosong, bulan lagi satu simpan RM500 dan sebagainya. Latih diri untuk jadi berdisiplin dengan memulakan simpanan secara konsisten.

Nanti bila dah start bayar instalment rumah, lagi parah jika anda tidak dapat bayar instalment secara bulanan dan berdisiplin. Sebab tu kena mula dari sekarang.

4. Bijak Mengatur Kewangan

Jika anda mempunyai pendapatan tetap setiap bulan, bermakna anda juga perlu punya perbelanjaan yang tetap pada setiap bulan. Perbelanjaan yang tetap ini termasuklah bayaran bil utiliti, ansuran kereta dan sebagainya.

Pastikan terlebih dahulu segala jenis perbelanjaan tersebut berada dalam kategori keperluan dan bukannya kehendak semata-mata.

Fokus kepada matlamat anda membuat simpanan tadi. Jika rasa perlu menambah pendapatan, carilah peluang yang terbuka luas seperti membuat kerja-kerja freelance atau membawa Grab atau Uber.

Ukur Baju Di Badan Sendiri

Terakhir sekali, anda sendiri yang tahu tahap kemampuan anda. Tak guna juga kalau anda bekerja terlalu keras, sampai tanggungjawab terhadap pekerjaan atau keluarga terabai.

Kalau rasa tak mampu beli rumah berharga RM200,000, boleh rendahkan expectation anda terlebih dahulu. Cuba tengok harga rumah sekitar RM100,000 pula, nanti bila keadaan kewangan dah stabil, baru beli rumah yang lebih mahal.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tutorial Melabur Unit Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Guna Maybank2u

Ramai yang tidak melibatkan diri dalam pelaburan hartanah kerana kekurangan deposit. Zaman sekarang rumah yang paling murah mungkin RM400,000. Jangan cakap nak beli rumah untuk pelaburan, nak beli rumah untuk duduk sendiri pun belum tentu mampu.

Tapi mesti anda pernah dengar tentang AHB kan? Tahukah anda, AHB dapat membantu untuk melabur dalam hartanah dengan modal yang sangat rendah.

Apa itu AHB?

Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) merupakan dana unit amanah (unit trust) patuh syariah yang melabur dalam hartanah komersil yang kebanyakannya terletak di Lembah Klang.

Konsep AHB adalah sama seperti pelaburan ASB, di mana harga seunit adalah tetap pada harga RM1. Apa yang membezakannya adalah, AHB ini merupakan sepenuhnya pelaburan hartanah.

AHB ini pula ditubuhkan oleh Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) dan diuruskan oleh Maybank Asset Management Sdn Bhd. Manakala Pemegang Amanah bagi AHB adalah AmanahRaya Trustees Berhad.

Minimum Pelaburan?

Jumlah pelaburan minima adalah hanya RM100. Kini anda sudah boleh melanggan unit AHB hanya melalui Maybank2u. Sangat mudah!

Macam Mana Nak Mula Melabur Dalam AHB?

Sebelum anda boleh mula melanggan unit AHB, anda kena pastikan ada akaun unit amanah bersama Maybank. Cara nak buka akaun ini pun mudah, semua secara atas talian (online) melalui Maybank2u.

Tutorial ini ada dua (2) bahagian. Jom tengok tutorial bahagian satu di bawah:

Bahagian Satu: Buka Akaun Unit Amanah

 1. Layari maybank2u.com.my dan masukkan User ID dan kata laluan seperti biasa.
 1. Klik ‘APPLY’, kemudian pergi ke ‘INVESTMENT’. Pilih Unit Trust Account dan klik ‘APPLY NOW’.
 1. Isi dan lengkapkan semua maklumat yang diperlukan.
 1. Baca dengan teliti dan tanda pada soalan yang berkenaan. Kemudian klik ‘Continue’.
 1. Jawab semua soalan pada ruang ‘RISK-PROFILE’. Setelah selesai, pilih ‘Settlement Account’ anda, tanda yang berkenaan dan klik ‘SAVE & NEXT’.
 1. Tahniah, pembukaan akaun unit amanah anda sedang diproses.

PENTING:

Proses pembukaan akaun unit amanah mengambil masa 5 hingga 14 hari. Anda kena sentiasa semak laman web Maybank2u untuk melihat sekiranya anda sudah boleh memohon unit AHB.

Bahagian Dua: Langgan Unit AHB

 1. Layari maybank2u.com.my dan masukkan User ID dan kata laluan anda.
 1. Klik ‘WEATLH’ pada menu atas.
 1. Klik pada ruang ‘Unit Trust’. Sekiranya pembukaan akaun unit amanah anda masih diproses atau jika anda tiada akaun unit amanah bersama Maybank paparan ruang ‘Unit Trust’ tidak akan kelihatan (rujuk gambar di bawah).
Tiada pilihan ruang ‘Unit Trust’ bagi akaun sedang diproses.
 1. Pilih nombor akaun unit amanah anda dahulu. Kemudian klik ↓ dan pilih ‘Subscribe Fund’.
 1. Kemudian pergi ke bahagian ‘Fund House’ dan pilih ‘MAYBANK ASSET MANAGEMENT SDN BHD’.
  Pada bahagian ‘Fund Name’ pula klik ‘AMANAH HARTANAH BUMIPUTERA’.
 1. Seterusnya, isi bahagian ‘Subscription Details’ dengan lengkap. Isi ruang ‘Amount’ dengan RM100. Kemudian klik ‘CHECK’. Seterusnya, baca segala terma dan syarat, tanda pada ruang berkenaan kemudian klik ‘SUBSCRIBE’.

Anda juga boleh merujuk maklumat penuh produk dan prospektus yang disediakan.

 1. Semak maklumat yang tertera kemudian klik ‘REQUEST’ untuk sahkan transaksi pembelian.

Tahniah! Pembelian unit AHB telah berjaya.

Kini mudah sahaja untuk melanggan unit AHB. Tidak perlu lagi susah-susah untuk ke bank.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.