4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah

Ramai yang inginkan rumah sendiri, tetapi ramai juga yang masih belum berkemampuan daripada segi simpanan. Itu sebabnya kita disarankan untuk membuat pelaburan untuk menampung serba sedikit kelompongan dalam simpanan sedia ada.

Jika simpanan masih belum cukup, usah berputus asa. Percayalah bahawa usaha ini pasti akan diberkati dan dapat juga memiliki rumah sendiri.

Cuba tengok 4 tips nak tingkatkan simpanan untuk beli rumah berikut:

1. Bunuh Hutang Jahat

Dah nama pun hutang jahat, buat apa hendak disimpan. Hapuskan sahaja hutang-hutang jahat yang ternyata menganggu kehidupan anda. Senaraikan segala jenis hutang jahat yang anda ada, dan cuba langsaikan hutang jahat ini satu persatu sehingga selesai.

Hutang jahat yang paling utama adalah hutang kad kredit, kerana kadar faedahnya yang sangat tinggi. Kedua, hutang personal loan. Apa sahaja hutang yang mengenakan kadar faedah yang tinggi, fokus untuk habiskan hutang ini terlebih dahulu.

Dan apabila hutang jahat ini sudah lupus, banyak duit yang dapat anda selamatkan. Pastinya, apabila duit yang selama ini perlu disalurkan kepada hutang jahat telah tidak diperlukan lagi, maka simpanan anda secara tidak langsung juga akan turut meningkat.

Benar, bukan satu perkara yang mudah untuk menyelesaikan hutang. Namun, jika anda menjadikan hajat untuk simpanan adalah dengan membeli rumah pertama, pastinya anda lebih berdisipilin dan bersemangat untuk melupuskan segala jenis hutang jahat tersebut.

2. Tetapkan Jumlah Simpanan

Ada sesetengah apabila hendak menyimpan, tetapi tidak pasti berapa jumlah simpanan yang perlu mereka ada. Dalam situasi seperti ini, anda perlu sedia maklum dan menetapkan matlamat anda terlebih dahulu.

Sebagai contoh, jika anda berhasrat untuk membeli rumah yang berharga RM200,000 anda perlu mengumpul deposit sekurang-kurangnya 10% daripada harga rumah. Maka sasaran simpanan anda adalah RM20,000.

Namun, ianya tidak menjadi masalah sekiranya anda menyimpan lebih daripada jumlah tersebut. Sekurang-kurangnya ada sedikit buffer untuk membuatkan anda berasa lebih selesa.

3. Simpan Untuk Jangka Masa Panjang

Amatlah penting anda menyimpan secara konsisten untuk jangka masa panjang. Kita ambil contoh tadi anda menyasarkan untuk menyimpan RM20,000 dan mampu menyimpan RM1,000 sebulan. Maka anda perlukan 20 bulan untuk mencapai sasaran tersebut.

Jangan pula sebulan simpan RM1,000, bulan seterusnya kosong, bulan lagi satu simpan RM500 dan sebagainya. Latih diri untuk jadi berdisiplin dengan memulakan simpanan secara konsisten.

Nanti bila dah start bayar instalment rumah, lagi parah jika anda tidak dapat bayar instalment secara bulanan dan berdisiplin. Sebab tu kena mula dari sekarang.

4. Bijak Mengatur Kewangan

Jika anda mempunyai pendapatan tetap setiap bulan, bermakna anda juga perlu punya perbelanjaan yang tetap pada setiap bulan. Perbelanjaan yang tetap ini termasuklah bayaran bil utiliti, ansuran kereta dan sebagainya.

Pastikan terlebih dahulu segala jenis perbelanjaan tersebut berada dalam kategori keperluan dan bukannya kehendak semata-mata.

Fokus kepada matlamat anda membuat simpanan tadi. Jika rasa perlu menambah pendapatan, carilah peluang yang terbuka luas seperti membuat kerja-kerja freelance atau membawa Grab atau Uber.

Ukur Baju Di Badan Sendiri

Terakhir sekali, anda sendiri yang tahu tahap kemampuan anda. Tak guna juga kalau anda bekerja terlalu keras, sampai tanggungjawab terhadap pekerjaan atau keluarga terabai.

Kalau rasa tak mampu beli rumah berharga RM200,000, boleh rendahkan expectation anda terlebih dahulu. Cuba tengok harga rumah sekitar RM100,000 pula, nanti bila keadaan kewangan dah stabil, baru beli rumah yang lebih mahal.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Negara Malaysia (BNM) Tingkatkan Siling Pendapatan Agar Lebih Ramai Boleh Beli Rumah

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) menambah baik kriteria kelayakan dan ciri-ciri Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion, apabila menaikkan kelayakan pendapatan maksimum bulanan isi rumah kepada RM4,360 berbanding RM2,300 sebelum ini.

Gabenor BNM, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, berkata penambahbaikan itu adalah bagi membantu pembeli rumah berpendapatan rendah membiayai pembelian rumah pertama.

Penambahbaikan juga, katanya membabitkan had harga maksimum rumah layak dibiayai dinaikkan kepada RM300,000 berbanding RM150,000 sebelum ini.

“Meningkatkan had harga maksimum rumah layak dibiayai itu sejajar dengan definisi harga rumah mampu milik dalam Dasar Perumahan Mampu Milik Negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada pelancaran penubuhan Khidmat Nasihat Pembiayaan (MyKNP), inisiatif kerjasama antaraCredit Guarantee Corporation Malaysia Bhd (CGC) dan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) di sini, hari ini.

Penambahbaikan kepada kriteria kelayakan dan ciri-ciri Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion itu akan berkuatkuasa 1 September 2019.

Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion dilancarkan awal tahun ini bagi membantu kumpulan berpendapatan rendah membiayai pembelian rumah pertama.

Sementara itu, Penolong Gabenor BNM, Adnan Zaylani Mohamad Zahid, berkata setakat ini sebanyak 700 permohonan diterima untuk dana khas itu.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 296 permohonan diluluskan bernilai RM31 juta.

Dalam satu kenyataan berasingan, BNM berkata, orang ramai boleh menghubungi institusi kewangan yang mengambil bahagian untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Institusi kewangan berkenaan ialah AmBank (M) Bhd, Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank Bhd, Malayan Banking Bhd dan RHB Bank Bhd.

Orang ramai juga boleh menghubungi BNMTELELINK di talian 1-300-88-5465.

Sumber: BH Online

Tingkatkan Ilmu Agar Kita Lebih Maju

Pelbagai kemudahan dan insentif telah disediakan, terpulang kepada kita untuk rebut peluang yang ada. Tambahkan ilmu dengan membaca:

Iklan

5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Di Malaysia terdapat pelbagai jenis pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh hampir 17 bank di Malaysia.

Untuk mereka yang bercita-cita untuk membeli rumah, anda dinasihatkan untuk menyemak kelayakan kewangan dan nisbah hutang sebelum memohon sebarang pinjaman perumahan dari mana-mana bank melalui Debt Service Ratio (DSR).

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Semakin rendah nisbah Debt Service Ratio anda, semakin cerah peluang anda untuk mendapat pinjaman perumahan dari institusi kewangan atau bank.”

Hari ini, terdapat banyak portal hartanah dan laman web pengurusan kewangan yang menawarkan servis pengiraan DSR secara online dalam masa 60 saat sahaja. 

Baca :Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Selepas menyemak kemampuan kewangan dan mengetahui peratusan DSR kita, tibalah masa untuk melihat senarai produk pembiayaan yang ditawarkan pihak bank yang sesuai dengan keperluan dan kelayakan anda.

Jom kita tengok 5 jenis pembiayaan dan pinjaman yang ada di Malaysia.

1. Pinjaman Kadar Tetap (Fixed Rate Loan)

Kadar faedah pinjaman yang ditetapkan adalah untuk keseluruhan tempoh dan pihak bank pada kebiasaannya menawarkan pakej ini di bawah pinjaman Islam.

Kadar faedah untuk pinjaman perumahan jenis ini adalah lebih tinggi daripada pinjaman konvensional.

Mereka yang membuat keputusan untuk memilih pakej ini selalunya adalah golongan yang prihatin terhadap kadar faedah yang berubah-ubah mengikut OPR yang ditetapkan Bank Negara Malaysia.

Kadar faedah pinjaman yang berubah-ubah walaupun rendah, akan merugikan peminjam.

2. Pinjaman Jangka Asas (Basic Term Loan)

Pakej ini adalah yang paling popular dan asas yang ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan atau bank untuk pinjaman pembiayaan perumahan.

Ramai pembeli rumah memilih pakej konvensional ini kerana ianya lebih mudah dan sederhana. Kita akan membayar sejumlah ansuran tetap sepanjang tempoh pinjaman anda tanpa mempunyai kemudahan atau fleksibiliti untuk mengurangkan pinjaman pada bila-bila masa.

Baca : 5 Situasi Yang Membenarkan Anda Mengambil Pinjaman Peribadi

Ini bermaksud, apabila kita membayar amaun yang lebih untuk ansuran bulanan, ianya tidak akan mengurangkan kadar faedah dan tempoh bulanan pinjaman anda.

Awas! Jangan terlalu awal ingin menyelesaikan hutang rumah dalam masa 2-5 tahun pertama bagi pakej ini, bank akan mengenakan penalti 3% terhadap kita.

3. Pembiayaan Islamik (Islamic Financing)

Pinjaman Islamik mengguna pakai konsep Murabahah di bawah prinsip Syariah di mana wujud larangan untuk mengenakan faedah atau riba.

Akan tetapi, pembiayaan Islamik berfungsi melalui perjanjian Jual Beli atau Perkongsian Bersama di mana bank membeli rumah dan menyewakannya kepada kita secara ansuran dalam satu tempoh masa.

Baca : 4 Alasan Kerap Mengapa Permohonan Pinjaman Peribadi Anda Ditolak

Perkara ini dapat difahami melalui pembiayaan Islamik jenis Musyarakah Mutanaqisah. Sebagai contoh:

“ Anda memohon pembiayaan perumahan dari bank dengan 10% deposit. Bank pada mulanya mempunyai pegangan 90% ke atas harta itu. Tetapi selepas beberapa lama anda membayar ansuran pembiayaan perumahan anda, bank akan menurunkan pegangan sahamnya, turun kepada 80%, 70% dan seterusnya sehingga titik di mana jumlah pembiayaan dibayar sepenuhnya.”

Pakej pembiayaan Islamik yang lain adalah jenis Bai Bithaman Ajil. Ini berlaku di mana bank membeli hartanah tersebut dan menjual kembali kepada kita pada harga yang dipersetujui bersama. Kebiasaannya, harganya adalah lebih mahal. 

4. Pinjaman Separa Flexi (Semi-Flexi Loan)

Jika kita dalam proses mencari pakej yang terbaik untuk pinjaman perumahan, kita disarankan untuk mengambil pakej semi flexi loan ini.

Hal ini kerana, pakej ini membolehkan faedah pinjaman dikurangkan jika kita membuat bayaran lebih berbanding ansuran bulanan pinjaman yang telah ditetapkan.

Baca : Sebenarnya Menyimpan Itu Merugikan Duit, Jadi Apa Perlu Kita Buat?

Kita sebagai peminjam dapat mengurangkan wang dan masa untuk pembiayaan perumahan. Akan tetapi, kita tidak dapat menarik balik wang pendahuluan yang telah dibayar untuk kegunaan kecemasan.

Jika kita berkeras untuk melakukannya, berkemungkinan besar kita akan dikenakan penalti oleh pihak bank.

5. Pinjaman Penuh Flexi (Full-Flexi Loan)

Ciri-ciri pinjaman ini adalah lebih kurang sama dengan pinjaman separa flexi. Akan tetapi melalui pakej ini, kita mampu menarik balik / mengguna semula bayaran pendahuluan dan tidak dikenakan sebarang bayaran tambahan mahu pun penalti oleh pihak bank.

Kita juga mampu mengurangkan jumlah faedah pinjaman perumahan mengikut bajet.

Sebagai misalan, jika faedah pinjaman rumah adalah RM300,000 dan kita ingin membayar secara lump sum sebanyak RM100,000 ke atas pinjaman tersebut; melalui pakej ini, faedah pinjaman kita telah dikurangkan dan jumlah faedah pinjaman terkini adalah RM200,000 dan bukan lagi RM300,000.

Banyak penjimatan kita akan perolehi, bagus untuk mereka yang baru dapat bonus dan ingin singkatkan tempoh pembayaran balik.

Jangan terkejut jika kita diberikan buku cek untuk mengeluarkan wang pendahuluan pada bila-bila masa dengan kemudahan yang diberikan ini. Sungguhpun begitu, sekiranya kita menggunakannya, faedah akan dikenakan seperti biasa.

Akan tetapi, pakej pinjaman Full-Flexi Loan ini tidak banyak yang ditawarkan oleh pihak bank pada hari ini. Kebanyakan hanya menawarkan pakej Semi-Flexi Loan sahaja.

Baca : Konsep Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur – Cuba Buat Ini Untuk Anak Anda

Untuk melihat kadar faedah dan pakej terkini pembiayaan pinjaman perumahan dari bank, kita boleh melawat portal-portal kewangan secara online dan tidak lagi perlu ke bank.

Sebelum berkira-kira untuk memilih pakej yang ditawarkan bank, ada baiknya kita pastikan DSR kita berada dalam keadaan sihat supaya lebih banyak pakej yang bank mampu tawarkan kepada kita.

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

This image has an empty alt attribute; its file name is pcrp-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is pcrp-2.jpg

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan

10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Jual beli hartanah berisiko

“Aku ingat nak beli rumah lah…”

Anda dah fikir masak-masak untuk beli rumah…atau nak cuba beli tanah dan simpan untuk pelaburan?

“Nak beli tu hati-hati sikit, cuba kau baca dulu nasihat dari peguam yang memang power bab hartanah ni”

Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) ingin menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati dalam setiap urusniaga jual beli hartanah yang dikategorikan berisiko.

Berikut adalah 10 jenis jual beli yang dikategorikan sebagai berisiko:

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah

Membeli rumah daripada pemaju yang tidak mempunyai lesen pemajuan perumahan yang sah daripada KPKT. Boleh semak status pemaju di sini

2. Beli tanah lot yang belum ada geran individu

Siapa pemiliknya? Seorang ke ramai? Pening-pening.

3. Beli tanah pemilik dalam geran yang telah meninggal dunia

Nama geran masih belum bertukar iaitu geran belum turun milik kepada pewaris yang sah. Pastikan geran ditukar nama dahulu.

4. Beli rumah yang belum ada hak milik strata dan pemaju telah gulung tikar

Bila pihak pemaju atau penjual tidak jelas, bagaimana transaksi jual beli nak berlaku?

5. Beli rumah subsale yang dalam proses lelongan bank

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong.

6. Beli rumah di bawah skim-skim yang pelik

Nak beli rumah, tapi kena cari orang untuk sertai skim. Dapat komisen daripada orang yang masuk skim. Ni nak beli rumah ke nak join skim cepat kaya?

7. Beli hartanah yang belum bebas bebanan tanpa guna peguam

Kalau hartanah tersebut telah habis dibayar sepenuhnya, pastikan ada dokumen bagi membuktikannya.

8. Beli hartanah lelong yang ada kaveat

Ni pun satu isu juga, ada syarat-syarat atau klausa-klausa lain yang terlibat.

9. Beli hartanah di bawah tanah penempatan berkelompok

Contohnya membeli tanah Felda atau tanah Felcra.

10. Beli hartanah sambung bayar pinjaman pemilik

Membeli hartanah secara sambung bayar pinjaman bank pemilik tanpa membuat pindah milik kepada pembeli. Alah, yang biasa orang buat dengan kereta tu…

Kredit : Salkukhairi Abd Sukor

Nak beli rumah, kenalah ada ilmu. Jangan main beli je. Beli pula rumah yang berisiko, memang panjang lah ceritanya nanti. Jadi lebih baik kita elakkan daripada 10 jenis jual beli hartanah yang berisiko seperti di atas.

Iklan

3 Sumber Pendapatan Melalui Pelaburan Hartanah

Semua orang impikan untuk menjadi kaya, ada yang kaya dengan berniaga, ada yang kaya dengan membuat pelaburan saham, ada juga yang kaya hanya dengan bijak menyimpan.

Kali ini, kita akan kongsikan kisah seorang tauke jamu yang berpengalaman yang juga merupakan seseorang yang telah lama berkecimpung dalam industri hartanah. Setiap tahun, ada sahaja hartanah yang dijual dan dibeli beliau.

Jom kita ikuti 3 sumber pendapatan melalui pelaburan hartanah yang dikongsikan oleh Nadzri Yusof seperti di bawah:

1. Aliran Tunai Positif

Pendapatan duit sewa bulanan RM1,000 tolak belanja kos hartanah RM800, bermakna setiap bulan kita akan dapat aliran tunai positif RM200 ([email protected]cash). Nampak macam sikit, tapi kalau 10 hartanah dah boleh dapat pendapatan RM2,000 sebulan.

2. Peningkatan Ekuiti

Setiap bulan bayaran balik pinjaman kepada bank akan meningkatkan ekuiti kita di dalam hartanah tersebut. Jangan lupa bayaran pinjaman ini bukan keluar daripada poket kita, tetapi daripada poket penyewa. Contoh rumah berharga RM500,000 dengan pinjaman RM450,000, selepas 10 tahun mungkin baki pinjaman yang tinggal adalah RM350,000. Maka RM150,000 yang telah dilangsaikan adalah ekuiti atau hak milik kita.

3. Peningkatan Nilai Aset

Peningkatan nilai aset atau “capital gain” ini adalah keuntungan hartanah yang paling mudah dilihat. Hartanah kita yang dibeli dengan harga RM170,000 pada tahun 2012, kini mungkin sudah bernilai RM300,000. Maka lebihan RM130,000 ini adalah untung yang pastinya milik anda.

Bayangkan portfolio pelaburan hartanah anda hanya 5 unit sahaja, tetapi kalau setiap unit mampu memberikan pulangan melebihi RM200,000; anda sebenarnya sudah bergelar JUTAWAN hartanah!

Nampak Mudah Bukan?

Tapi itulah caranya kita boleh membuat duit dan menjana pendapatan yang lumayan sehingga boleh bergelar jutawan. Diharapkan penerangan ini dapat membantu anda untuk menceburi bidang hartanah.

Sumber: FB Nadzri Yusof

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!