5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Kerajaan tidak dapat menyelamatkan anda atau keluarga anda, atau memastikan kebebasan kewangan anda. Tetapkan minda anda mengenai wang yang diperolehi. Lebih banyak tunai = lebih banyak kebebasan!

Wang itu sendiri tidak akan membuat anda bahagia, tetapi ia akan memberikan anda keupayaan untuk memberikan kehidupan yang lebih baik untuk diri sendiri dan orang tersayang. Cuba baca Hadiahkan Isteri Pembantu Rumah – Tanpa Ejen, Tanpa Permit.

Anda mesti melabur dalam aliran pendapatan yang memberi anda aliran tunai yang positif dan belajar untuk memanfaatkan hutang anda dan dalam pada masa yang sama belajar mengendalikan inflasi dan mengawal aset fizikal anda. Disebabkan itu, pelaburan hartanah adalah pelaburan yang terbaik.

Berikut merupakan 5 sebab mengapa hartanah merupakan pelaburan terbaik.

Sebab 1: Aliran Tunai Positif

Salah satu manfaat terbesar untuk pendapatan yang menghasilkan pelaburan hartanah adalah pelaburan ini menjamin aset. Ini menyediakan aliran pendapatan tetap yang jauh lebih tinggi daripada hasil dividen biasa.

Sebab 2: Dapat “Membiak” Aset Lain

Satu lagi ciri penting pelaburan hartanah komersial adalah keupayaan untuk meletakkan hutang ke atas aset, yang harga lebih kurang beberapa kali dari ekuiti asal. Ini membolehkan anda membeli lebih banyak aset dengan wang yang sedikit dan dapat membiak nilai aset dan meningkatkan ekuiti apabila pinjaman dibayar.

Iklan

Sebab 3: Meningkatkan Nilai Fizikal Aset

Penghasilan harta adalah salah satu daripada pelaburan yang mempunyai nilai yang bermakna. Tanah mempunyai nilai, seperti strukturnya sendiri, dan pendapatan yang dihasilkannya mempunyai nilai kepada pelaburan masa depan. Hal ini kerana, hartanah tidak mempunyai susut nilai yang ketara.

Sebab 4: Penghargaan Nilai Aset

Dari masa ke masa, inflasi yang terlibat secara langsung dalam ekonomi secara drastik mengurangkan kuasa beli. Walau bagaimanapun, pendapatan yang dihasilkan oleh pelaburan hartanah memberikan impak dan nilai penghargaan yang tinggi kepada hartanah melebihi jenis pelaburan yang lain. Hal ini disebakan, hartanah tidak dipengaruhi oleh susut nilai meskipun berlaku inflasi dalam negara.

Sebab 5: Berasa Bangga Memiliki Sesuatu

Harta yang tepat di lokasi yang tepat dengan penyewa yang betul dan pemikiran pemilikan dapat menghasilkan kebanggaan besar sebagai seorang pemilik aset. Anda tahu anda mempunyai sesuatu sebagai hartanah anda atau aset anda meskipun tidak dapat dilihat secara umum. Bayangkan anda memiliki aset yang disewa kepada orang lain dan anda mendapat pulangan hasil sewaan aset anda setiap bulan!

Peganglah kata-kata berikut:

Sebuah rumah tidak akan membuatkan anda kaya, tetapi sebuah rumah tidak akan membuatkan anda miskin

Renung-renungkan, dan selamat beramal!

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Siapa yang tak nak ada rumah sendiri. Akan tetapi masih ramai yang belum memiliki rumah dan perkara ini ada kena mengena dengan harga rumah yang seakan tidak relevan.

“Rakyat Malaysia tidak mampu beli rumah baharu kerana harganya di luar kemampuan kewangan.”

Berdasarkan data, harga median rumah di Kuala Lumpur yang ditawarkan di pasaran adalah RM793,000 sedangkan harga maksimum rumah mampu milik di Kuala Lumpur adalah RM454,000.

Di Selangor juga tidak jauh beza dengan harga median yang ditawarkan adalah RM482,000 sedangkan harga maksimum rumah mampu milik adalah RM375,000.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

Untuk itu, dalam artikel ini, kami akan kongsikan teknik yang anda boleh praktikkan untuk membeli rumah dengan kos seminima yang mungkin.

5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

1. Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Skim ini merupakan skim pembiayaan hartanah yang dilancarkan pihak Kerajaan pada Bajet 2011 yang lalu dengan fokus membantu rakyat Malaysia memiliki rumah pertama.

Jumlah pembiayaan adalah sehingga 110% untuk rumah jenis undercon mahupun sekunder (subsale).

Anda layak memohon skim ini sekiranya anda seorang warganegara Malaysia yang ingin membeli rumah pertama, bekerja sendiri ataupun bekerja di sektor swasta dan tiada rekod pembiayaan yang terjejas untuk tempoh 1 tahun yang lalu.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama? Fahamkan Kos – Kos Yang Kena Bayar

Antara syarat skim ini adalah :-

  • Harta kediaman undercon atau sekunder (subsale) di dalam Malaysia.
  • Nilai maksimum hartanah bawah RM500,000
  • Dihuni oleh pemilik (penghuni mesti menghuni pada kediaman tersebut dan bukan untuk pelaburan)

Info Lanjut Skim Rumah Pertamaku

2. Panel Bank Oleh Pemaju

Apabila pemaju hartanah melancarkan projek perumahan terbaru, mereka turut menawarkan panel bank dari pihak mereka untuk memudahkan pihak pembeli memohon pinjaman kewangan.

Anda boleh memohon pinjaman kewangan daripada panel bank pemaju kerana pada kebiasaannya, mereka menawarkan 100% pembiayaan untuk projek tersebut.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Akan tetapi, bayaran ansuran bulanan berkemungkinan akan lebih tinggi kerana tiada deposit 10% dan pembeli tidak mempunyai banyak pilihan pakej pinjaman dari pihak bank.

3. Akaun 2 Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP)

Masih ramai lagi rakyat Malaysia yang masih tidak tahu bahawa anda sebenarnya boleh menggunakan wang di dalam Akaun 2 KWSP anda untuk membeli kediaman pertama anda.

Antara kelebihan menggunakan Akaun 2 KWSP adalah anda mampu mengurangkan bayaran ansuran bulanan dan mengurangkan kadar faedah pinjaman.

Iklan

Anda juga boleh gunakannya untuk membuat bayaran 10% deposit rumah pertama anda dan syarat kelayakannya adalah sangat mudah.

Info Lanjut Akaun 2 KWSP

4. Diskaun Pemaju

Hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang menawarkan diskaun bermula 10% sehingga 30% daripada harga rumah bagi membantu lebih ramai pembeli memiliki rumah pertama.

Anda jangan terkejut jika anda juga berkemungkinan besar akan menerima tawaran menarik lain seperti percuma kos duti setem dan yuran guaman daripada pihak pemaju.

Baca : Isu Pemilikan Rumah dan 4 Garis Panduan Yang Disyorkan Bank Negara Malaysia (BNM)

Apa yang mereka perlukan daripada anda adalah booking fee yang kosnya sekitar 1% daripada harga rumah. Akan tetapi, booking fee tersebut akan dikembalikan jika pinjaman anda tidak diluluskan.

Kempen Home Ownership Campaign (HOC) yang dilancarkan Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan dengan usahasama REHDA adalah platform terbaik yang anda boleh mulakan untuk membeli rumah dengan diskaun dan tawaran menarik daripada pemaju.

Info Lanjut Home Ownership Campaign (HOC)

5. Refinance

Refinance adalah satu proses membiayai semula pinjaman anda dan refinance sesuai dilakukan sekiranya anda mempunyai rumah yang dibeli di bawah harga pasaran.

Misalannya, anda membeli teres 1 tingkat di Gombak di bawah harga pasaran iaitu RM150,000. Sedangkan harga pasarannya adalah RM300,000.

Selepas itu, anda memohon refinance pada harga semasa rumah tersebut iaitu RM300,000 dan anda telah untung RM150,000 hasil daripada refinance.

“Ramai orang buat refinance untuk dapatkan wang segera”.

Akan tetapi, permainan refinance adalah rumit dan memerlukan ilmu untuk mengelakkan anda terjerumus dalam kesilapan kewangan.

Baca : Nak Refinance Atau Jual?

Trend pasaran hartanah di Malaysia yang lembap menyebabkan wujudnya pelbagai skim dan program yang membantu anda sebagai pembeli rumah untuk membeli rumah dengan kos minima.

Semoga semua pembaca mendapat manfaat dan mampu memiliki rumah pertama menerusi teknik di dalam artikel ini.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Perbezaan Master, Strata Dan Individual Title, Kena Ambil Tahu Sebelum Nak Beli Rumah

Kebiasaannya bila nak beli rumah, orang akan fikir pasal pembiayaan dan ubahsuai rumah. Bila pembiayaan dah lulus, tinggal nak bayar bulan-bulan dan ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.

Bagi rumah dalam pembinaan, kena bayar ‘progressive payment’ sebelum rumah tersebut siap sepenuhnya. Manakala bagi rumah subsale, kita boleh terus tinggal di rumah tersebut bila semuanya sudah setel.

Tapi ramai orang lupa pasal title rumah. Ramai orang terlepas pandang bab title rumah ni.

Bila tanya ‘Rumah Makcik Kiah ni strata title ke?’

‘Entahlah dik, rumah ni makcik punya, tapi tak tahu pulak apa jenis title.’

Jadi bagi yang masih tak tahu, jom kita kenali jenis-jenis title rumah di Malaysia.

Sebelum itu, title ni sebenarnya adalah geran. Jadi jangan keliru pulak. Sebutan je lain, tapi maksudnya sama.

Master Title

Title jenis ini adalah geran induk yang diletakkan di atas nama pemaju. Jika rumah kita masih lagi berstatus master title, bermakna status rumah kita masih belum dipecahkan mengikut lot atau petak masing-masing.

Setiap projek akan diletakkan di atas nama pemaju tetapi perlu ditukar kepada nama pemilik petak atau lot apabila rumah tersebut telah siap.

Strata Title

Title jenis ini adalah bagi rumah bertingkat seperti apartmen dan kondo. Dengan strata title, kita telah disahkan sebagai pemilik petak di sesebuah apartment. Dalam strata, petak adalah unit di mana pemiliknya adalah berbeza.

Tetapi bagi rumah berstatus strata, mereka mempunyai harta bersama seperti taman permainan, kolam renang, perpustakaan, dan lain-lain. Apabila rumah telah berstatus strata, perbadanan pengurusan boleh ditubuhkan yang terdiri daripada pemilik-pemilik unit bagi menyelenggara harta bersama di dalam sesebuah apartmen atau kondo tadi.

Setiap pemilik unit pula akan dikenakan yuran penyelenggaraan bagi kos bayaran pengawal keselamatan, penjagaan kolam renang, bayaran pembersihan, dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan harta bersama.

Mengikut akta strata, pemilik unit yang gagal menjelaskan yuran penyelenggaraan, barangan mereka boleh alih mereka boleh disita setelah melalui beberapa proses peringatan.

Iklan

Individual Title

Title jenis ini pula adalah bagi rumah bertanah seperti rumah teres. Persatuan penduduk boleh ditubuhkan atas semangat kejiranan tetapi persatuan tiada hak untuk memaksa pemilik rumah membuat sebarang bayaran yuran kerana ianya adalah hak milik individu.

Kadang-kadang ada sesetengah kawasan perumahan yang mengupah pengawal keselamatan di atas inisiatif mereka sendiri, dan akan membuat kutipan yuran bagi bayaran perkhidmatan kepada pengawal keselamatan tersebut. Mungkin ada segelintir penduduk yang enggan membuat bayaran tersebut, jadi persatuan penduduk tiada hak untuk memaksa atau menyita barangan pemilik rumah.

Sebagai perbandingan, boleh rujuk jadual di bawah:

Terdapat 2 kesan jika kita tidak menukar title dari master ke individual atau strata title seperti berikut:

1. Rumah Sukar Untuk Dijual

Bagi rumah yang masih berstatus master title dan berusia lebih daripada 10 tahun, kebanyakan bank agak sukar untuk memberikan pembiayaan perumahan. Apabila tidak mendapat pembiayaan, ianya akan mengakibatkan rumah tersebut agak sukar untuk dijual.

Ini adalah bagi kes pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka kepada pembeli lain. Kadang-kadang pembeli juga perlu menitikberatkan penukaran title ini kerana penukaran master ke strata/individual title memerlukan kos duti setem dan peguam.

Jadi jika mereka inigin membeli rumah yang masih berstatus master, mereka pula perlu mengeluarkan kos tambahan untuk penukaran title tersebut.

2. Merumitkan Proses Urusniaga

Jika kita merancang membuat pembelian hartanah sebagai pelaburan tetapi tidak menukar title kepada individual atau strata, urusniaga jualan boleh menjadi kompleks, akan mengambil masa yang lebih lama, dan bakal menelan kos yang lebih tinggi.

Sebagai contoh jika pemaju telah muflis, kita perlu melalui proses undang-undang untuk membuat pengesahan hak milik. Ini menyebabkan kita terpaksa menanggung kos tambahan bagi melalui proses undang-undang tersebut.

Tempoh masa untuk mendapatkan duit daripada hasil jualan hartanah pula mungkin memakan sedikit masa. Ini kerana kita perlu menyelesaikan proses hak milik dan menyebabkan kita rugi daripada segi masa dan kewangan.

Sebelum Nak Beli Rumah, Semak Dulu Title Rumah Tersebut

Kesimpulannya jika kita merancang untuk membeli rumah, pastikan kita tahu status hak milik hartanah tersebut. Ini amat penting kerana ia akan memberikan implikasi kepada kos, tenaga, dan masa yang kita laburkan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

“Muda-muda lagi dah ada rumah sendiri, kenapa orang lain mudah sangat nak beli rumah?”

Kita sering terfikir bagaimana orang muda mudah membeli rumah. Apatah lagi mereka adalah kawan baik kita sendiri yang kerja biasa-biasa. Bukanlah tercabar tetapi pelik, senang sahaja boleh dapat rumah idaman dan lulus pinjaman bank pula.

Jangan biarkan perasaan kagum anda menghantui diri dek ingin tahu sebabnya. Apa kata anda lihat sendiri sebab orang lain mudah beli rumah yang dikongsikan oleh pakar hartanah ini iaitu Dr Azizul Azli Ahmad.

1. Mempunyai Ilmu Hartanah

Pernahkah kita fikirkan bagaimana cara untuk membeli rumah dengan mudah, tidak bukan? Kenapa kita tidak belajar tentang caranya. Pendapat saya, ilmu hartanah adalah sangat penting sebelum anda membeli rumah. 

Ilmu hartanah terdiri daripada formula hartanah mudah, gaji dan pendapatan yang layak mendapatkan rumah, jenis rumah, cara dapatkan pembiayaan dan lain-lain lagi. 

2. Semak Kelayakan Gaji Dan Rumah Kita

Ya, kita harus padankan gaji atau pendapatan kita dengan jenis rumah yang ingin kita beli.  Mudah sahaja caranya, kita boleh singgah ke mana-mana bank dengan membawa slip gaji untuk membuat semakan kelayakan rumah yang mampu kita beli. Jika sudah ada rumah pertama, pasanglah impian untuk membeli rumah kedua pula. Jangan pula ada hati nak tambah orang rumah!

3. Standby Duit Deposit

Deposit adalah wang pendahuluan dari harga hartanah yang ingin dibeli sebagai tanda persetujuan untuk mengelak dibeli oleh orang lain. Deposit rumah kebiasaannya dikira berdasarkan peratus dari harga hartanah yang dipilih.

Deposit adalah elemen penting, begitu juga dengan simpanan sebelum membeli rumah. Buatlah simpanan bermula dari sekarang dengan menabung.

4. Jaga Rekod CCRIS Kita

Walaupun PTPTN kita mendapat penangguhan, ia tetap muncul di dalam rekod CCRIS kita. Jangan terkejut jika permohonan rumah pertama anda ditolak oleh semua bank. Cepat-cepat hubungi pegawai PTPTN untuk mula membayar dengan baik.

Baca 4 Cara Untuk Bersihkan rekod CCRIS

5. Cantikkan Debt Service Ratio (DSR)

Jika kita sudah mempunyai komitmen pinjaman peribadi, tiba-tiba kita dapatkan pula kereta idaman harga bulanan separuh daripada gaji kita, DSR kita menjadi tidak cantik.  Sepatutnya, kita harus beli rumah dahulu.

Iklan

Baca Ketahui DSR Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Anda Miliki Berdasarkan Gaji

 6. Tangguh Buat ASB Financing

ASB adalah pelaburan yang baik tetapi jika anda berniat untuk beli rumah dalam tahun ini, tangguhkan dahulu ASBF supaya rekod CCRIS anda lebih baik.  Mohon loan rumah sehingga berjaya dahulu, kemudian barulah buat ASBF!

Ramai gadis-gadis suka lelaki yang ada rumah sendiri sebelum membuat keputusan untuk menjadi teman hidup. Itulah fakta sebenar! Kalaupun anda sudah berumah tangga, jangan biar umur meningkat baru fikirkan soal aset rumah. Belilah sekarang sementara harga rumah tidak menaik dengan tinggi lagi seiring masa.

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan

Kisah Musang & Cherry Merah, Iktibarnya Dalam Pelaburan Hartanah

Saya bukanlah seorang pencerita yang baik, tapi cerita yang dikongsikan oleh Penulis Mudahnya Beli Rumah ini membuatkan saya ingin bercerita semula kisah iktibar ini kepada kita semua. 

Kisah ini diambil dari Facebook Dr Azizul Azli Ahmad.  Khas untuk anak muda yang ingin memulakan pelaburan hartanah atau anda yang terbuka post ini.

Biarpun musang dikatakan sejenis haiwan mamalia yang tangkas dan aktif berburu, namun tidak semestinya musang adalah haiwan yang boleh dijadikan contoh teladan yang baik.  Kisah musang dan cherry merah ini menunjukkan sikap musang yang harus kita elakkan.

Kisah Musang Dan Cherry Merah

“Jangan dengar cakap musang ya”

Nasihat ustazah kepada kami semua.

Pada suatu petang, angin bertiup sepoi-sepoi bahasa dan berguguran daun-daun pohon berhampiran musang. Tatkala berjalan sendirian di dalam hutan, musang terjumpa sebuah pokok cherry merah yang ranum dan cantik buahnya.

Apa lagi, musang menunggu di bawah pokok cherry dengan harapan buah cherry akan jatuh berguguran. Lebih mudahlah untuk musang mengambilnya.  Dia menunggu sepanjang hari di situ berbanding berusaha mendapatkannya sendiri.

Iklan

Setelah lama menunggu di situ, dia cuba juga melompat mendapatkan buah cherry tetapi malangnya kakinya yang pendek tidak sampai untuk mendapatkannya. 

Musang sekali lagi datang pada esoknya untuk menanti buah cherry, namun masih tidak berguguran. Sehariannya hampa juga menanti tanpa ada hasil.  Dia terus berlalu pergi.

Buruknya, apabila setiap kali dia terserempak dengan kancil, tapir, babi hutan, badak sumatera dan seladang, dia akan mengatakan bahawa buah cherry tersebut tidak sedap dan berbahaya untuk mengelakkan mereka mengambil buah itu.

“Buah cherry dalam hutan itu aku tak makan sebab nak bagi yang lain rasa. Lagi pun tak sedap mana rasanya, jangan makan banyak-banyak, ia jadi pahit dan boleh beracun, ramai dah yang meninggal sebab makan buah tu.”

Itulah ayat yang digunakan musang untuk menakutkan haiwan-haiwan lain.  Motif musang berkata sedemikian adalah kerana dia tidak mahu haiwan lain mendapatkan buah cherry itu dan dia memburukkan sesuatu perkara kerana tidak berjaya mendapatkannya.

Kisah Berkait Rapat Dengan Hartanah

  • Jangan meremehkan sesuatu perkara sedangkan kita tidak pakar dan tidak ilmu dalam bidang tersebut.
  • Belajar dahulu dan usahalah dengan bersungguh-sungguh sebelum menyatakan sesuatu kesusahan.
  • Permintaan rumah takkan jatuh kerana ia adalah keperluan ramai termasuklah untuk generasi akan datang.
  • Beli rumah mengikut kesesuaian dengan gaji anda sahaja dan jangan layan pasaran ‘overvalue’.
  • Beli rumah dan pelaburan hartanah adalah untuk jangka masa panjang dan untuk anak-anak kita, bukanlah untuk kita kaya semata-mata.
  • Mulakan langkah pertam dengan beli rumah yang kecil dan sederhana daripada tidak memulakannya. Sewa sahaja tak akan memberi keuntungan kepada kita.
  • Kita perlu membuat simpanan dari sekarang dan jangan hanya menunggu seperti musang dan akhirnya rugi.

Semoga dapat mengambil iktibar daripada kisah musang dan cherry merah ini. Selamat maju jaya memiliki hartanah pertama dan seterusnya mengikut perancangan anda!

Rajin-rajinlah follow Facebook Dr Azizul Azli Ahmad untuk dapatkan tips-tips lain berkaitan hartanah.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!