5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Kerajaan tidak dapat menyelamatkan anda atau keluarga anda, atau memastikan kebebasan kewangan anda. Tetapkan minda anda mengenai wang yang diperolehi. Lebih banyak tunai = lebih banyak kebebasan!

Wang itu sendiri tidak akan membuat anda bahagia, tetapi ia akan memberikan anda keupayaan untuk memberikan kehidupan yang lebih baik untuk diri sendiri dan orang tersayang. Cuba baca Hadiahkan Isteri Pembantu Rumah – Tanpa Ejen, Tanpa Permit.

Anda mesti melabur dalam aliran pendapatan yang memberi anda aliran tunai yang positif dan belajar untuk memanfaatkan hutang anda dan dalam pada masa yang sama belajar mengendalikan inflasi dan mengawal aset fizikal anda. Disebabkan itu, pelaburan hartanah adalah pelaburan yang terbaik.

Berikut merupakan 5 sebab mengapa hartanah merupakan pelaburan terbaik.

Sebab 1: Aliran Tunai Positif

Salah satu manfaat terbesar untuk pendapatan yang menghasilkan pelaburan hartanah adalah pelaburan ini menjamin aset. Ini menyediakan aliran pendapatan tetap yang jauh lebih tinggi daripada hasil dividen biasa.

Sebab 2: Dapat “Membiak” Aset Lain

Satu lagi ciri penting pelaburan hartanah komersial adalah keupayaan untuk meletakkan hutang ke atas aset, yang harga lebih kurang beberapa kali dari ekuiti asal. Ini membolehkan anda membeli lebih banyak aset dengan wang yang sedikit dan dapat membiak nilai aset dan meningkatkan ekuiti apabila pinjaman dibayar.

Sebab 3: Meningkatkan Nilai Fizikal Aset

Penghasilan harta adalah salah satu daripada pelaburan yang mempunyai nilai yang bermakna. Tanah mempunyai nilai, seperti strukturnya sendiri, dan pendapatan yang dihasilkannya mempunyai nilai kepada pelaburan masa depan. Hal ini kerana, hartanah tidak mempunyai susut nilai yang ketara.

Sebab 4: Penghargaan Nilai Aset

Dari masa ke masa, inflasi yang terlibat secara langsung dalam ekonomi secara drastik mengurangkan kuasa beli. Walau bagaimanapun, pendapatan yang dihasilkan oleh pelaburan hartanah memberikan impak dan nilai penghargaan yang tinggi kepada hartanah melebihi jenis pelaburan yang lain. Hal ini disebakan, hartanah tidak dipengaruhi oleh susut nilai meskipun berlaku inflasi dalam negara.

Sebab 5: Berasa Bangga Memiliki Sesuatu

Harta yang tepat di lokasi yang tepat dengan penyewa yang betul dan pemikiran pemilikan dapat menghasilkan kebanggaan besar sebagai seorang pemilik aset. Anda tahu anda mempunyai sesuatu sebagai hartanah anda atau aset anda meskipun tidak dapat dilihat secara umum. Bayangkan anda memiliki aset yang disewa kepada orang lain dan anda mendapat pulangan hasil sewaan aset anda setiap bulan!

Peganglah kata-kata berikut:

Sebuah rumah tidak akan membuatkan anda kaya, tetapi sebuah rumah tidak akan membuatkan anda miskin

Renung-renungkan, dan selamat beramal!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA