5 Teknik Ini Dapat Bantu Anda Jual Rumah 10X Lebih Cepat Dari Jiran Sebelah

Proses membeli rumah sememangnya mencabar dan unik, lagi – lagi buat anda yang pertama kali membelinya. Ada yang memakan masa berbulan – bulan kerana pelbagai faktor.

Begitu juga dengan proses nak jual rumah anda yang juga berkemungkinan memberikan cabaran dengan keadaan ekonomi semasa yang lembap.

Jual rumah bukanlah satu kerja yang mudah kerana kebanyakan pembeli rumah akan mengambil masa yang lama untuk membeli rumah anda.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Selain daripada proses pembelian hartanah yang memakan masa yang lama, faktor lain adalah penawaran pelbagai jenis rumah yang dijual pada kadar below market value.

” Jual rumah tidak susah jika anda tahu cara yang betul dan mendatangkan minat yang mendalam kepada bakal pembeli rumah yang viewing rumah anda.”

Artikel kali ini akan menerangkan tips dan strategi yang anda boleh guna pakai dalam membantu anda menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda!

1. Jual Rumah Below Market Value

Tahukah anda, rumah yang dijual di bawah harga pasaran adalah lebih cepat terjual berbanding rumah yang dijual pada harga pasaran apatah lagi rumah yang dijual melebihi harga pasaran?

Pertama pertama yang anda perlu lakukan untuk mengetahui harga pasaran rumah adalah dengan melakukan kaji selidik menerusi portal online.

Antara portal online yang boleh anda layari adalah seperti Brickz.my atau Mudah.my untuk mengetahui maklumat tersebut.

Atau anda boleh memohon pertolongan property valuer untuk menyemak harga pasaran hartanah anda.

Sekiranya Bank A meletakkan RM350,000, bank B pula meletakkan RM325,000 dan bank C meletakkan harga RM335,000, anda boleh menjualnya pada harga RM300,000 dengan harapan menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda pada harga yang lebih murah.

Jangan pula anda jual pada harga terlalu rendah kerana pembeli hartanah mempunyai stigma bahawa rumah yang dijual terlalu murah daripada harga pasaran mempunyai pelbagai masalah.

2. Perbaiki Kerosakan Rumah

Sekiranya terdapat sebarang kerosakan pada rumah anda seperti sistem wayar, paip dan longkang, anda perlu pastikan segalanya telah di baik pulih.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Untuk mendapatkan suasana rumah yang lebih tenang, anda dinasihatkan untuk mengecat rumah anda dengan warna asas putih.

Tidak perlulah anda cat sehingga 5 lapisan, sebaliknya cukup sekadar menampakkan dinding rumah anda berada dalam keadaan bersih.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Anda juga mungkin boleh menukar jendela atau pintu yang sudah reput dan rosak kepada yang baharu.

Cara paling mudah adalah dengan menggunakan khidmat Maideasy untuk aktiviti Spring Cleaning di mana pasukan Maideasy akan berkampung di rumah anda untuk melakukan pembersihan secara total!

3. Lantik Ejen Perunding Hartanah

Seterusnya, sila lantik ejen hartanah berdaftar yang sah dan bertauliah. Minta mereka tunjukkan identiti kad dan semak nombor kod REN mereka untuk memastikan mereka merupakan ejen yang aktif dan sah.

Baca : 6 Jenis Ejen Hartanah Di Malaysia

Elakkan mengupah broker kampung! Perkara terakhir yang anda mahu untuk menjual rumah anda adalah dengan mengupah seorang broker kampung yang tidak tahu mengurus dokumen jual beli rumah anda dan menaikkan harga rumah anda di pasaran supaya mereka mendapat komisen yang lebih tinggi.

Tips untuk mencari ejen hartanah yang sesuai adalah dengan mencari ejen yang menguruskan urusan jual beli hartanah di kawasan rumah yang hendak anda jual.

Ini memudahkan mereka sekiranya terdapat pembeli yang berminat untuk viewing dan sebagainya.

Jangan pula anda ingin jual rumah di Puchong, tetapi mengupah ejen hartanah yang menguruskan jual beli hartanah di Seremban!

4. Pemasaran Secara Konsisten

Ini merupakan fasa paling penting dalam memastikan rumah anda mampu menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda. Anda boleh menggunakan teknik online dan offline.

Menerusi teknik online, anda boleh mengiklankan hartanah anda di portal – portal carian hartanah online seperti :-

iProperty

Property Guru

Propsocial

Hartabumi

Mudah

StarProperty

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah Di Malaysia Tahun 2019

Anda juga boleh mengiklankan hartanah anda menerusi media sosial seperti :-

Facebook

Twitter

Instagram

Manakala pemasaran menerusi offline adalah dengan menawarkan program referral atau affiliate kepada individu yang berjaya membawa pembeli untuk viewing dan membeli hartanah anda.

Dengan strategi pemasaran ini, potensi bakal pembeli rumah untuk melihat iklan anda adalah lebih tinggi sekaligus meningkatkan potensi anda untuk menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda.

Sungguhpun terdapat banyak individu yang telah berkunjung ke rumah anda untuk viewing, selagi itulah anda perlu meneruskan aktiviti pemasaran.

Untuk kos pemasaran, formula terbaik adalah dengan menggunakan 1% daripada harga rumah untuk aktiviti pemasaran rumah anda.

5. Viewing

Apabila anda telah memulakan aktiviti pemasaran, akan terdapat individu yang berminat untuk berkunjung ke rumah anda untuk viewing.

Ada yang ingin viewing seawal matahari terbit, ada yang ingin viewing pada waktu tengah hari dan ada juga yang ingin viewing pada waktu malam.

Jangan terkejut jika ada individu yang akan pergi viewing ke hartanah anda berkali – kali sebelum memberi kata putus untuk membeli hartanah anda.

Itu adalah sifat semulajadi pembeli rumah yang benar – benar ingin membeli rumah anda.

Sekiranya terdapat individu yang berminat untuk viewing, pastikan anda memberi mereka peluang untuk viewing.

Andai kata anda sebagai pemilik rumah tidak mempunyai kesempatan daripada segi masa, pastikan ejen hartanah yang anda lantik mampu membawa prospek anda untuk viewing.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Paling baik adalah setiap hari ada orang viewing rumah anda.

Lambat atau cepat rumah anda terjual adalah bergantung kepada strategi anda dalam mempromosikan rumah anda.

Sabar adalah kunci utama dalam proses menjual rumah kerana anda mungkin berhadapan dengan 1001 jenis manusia dan cabaran – cabaran lain.

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-25-julai-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.