5 Teknik Ini Dapat Bantu Anda Jual Rumah 10X Lebih Cepat Dari Jiran Sebelah

Proses membeli rumah sememangnya mencabar dan unik, lagi – lagi buat anda yang pertama kali membelinya. Ada yang memakan masa berbulan – bulan kerana pelbagai faktor.

Begitu juga dengan proses nak jual rumah anda yang juga berkemungkinan memberikan cabaran dengan keadaan ekonomi semasa yang lembap.

Jual rumah bukanlah satu kerja yang mudah kerana kebanyakan pembeli rumah akan mengambil masa yang lama untuk membeli rumah anda.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Selain daripada proses pembelian hartanah yang memakan masa yang lama, faktor lain adalah penawaran pelbagai jenis rumah yang dijual pada kadar below market value.

” Jual rumah tidak susah jika anda tahu cara yang betul dan mendatangkan minat yang mendalam kepada bakal pembeli rumah yang viewing rumah anda.”

Artikel kali ini akan menerangkan tips dan strategi yang anda boleh guna pakai dalam membantu anda menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda!

1. Jual Rumah Below Market Value

Tahukah anda, rumah yang dijual di bawah harga pasaran adalah lebih cepat terjual berbanding rumah yang dijual pada harga pasaran apatah lagi rumah yang dijual melebihi harga pasaran?

Pertama pertama yang anda perlu lakukan untuk mengetahui harga pasaran rumah adalah dengan melakukan kaji selidik menerusi portal online.

Antara portal online yang boleh anda layari adalah seperti Brickz.my atau Mudah.my untuk mengetahui maklumat tersebut.

Atau anda boleh memohon pertolongan property valuer untuk menyemak harga pasaran hartanah anda.

Sekiranya Bank A meletakkan RM350,000, bank B pula meletakkan RM325,000 dan bank C meletakkan harga RM335,000, anda boleh menjualnya pada harga RM300,000 dengan harapan menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda pada harga yang lebih murah.

Jangan pula anda jual pada harga terlalu rendah kerana pembeli hartanah mempunyai stigma bahawa rumah yang dijual terlalu murah daripada harga pasaran mempunyai pelbagai masalah.

2. Perbaiki Kerosakan Rumah

Sekiranya terdapat sebarang kerosakan pada rumah anda seperti sistem wayar, paip dan longkang, anda perlu pastikan segalanya telah di baik pulih.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Untuk mendapatkan suasana rumah yang lebih tenang, anda dinasihatkan untuk mengecat rumah anda dengan warna asas putih.

Tidak perlulah anda cat sehingga 5 lapisan, sebaliknya cukup sekadar menampakkan dinding rumah anda berada dalam keadaan bersih.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Anda juga mungkin boleh menukar jendela atau pintu yang sudah reput dan rosak kepada yang baharu.

Cara paling mudah adalah dengan menggunakan khidmat Maideasy untuk aktiviti Spring Cleaning di mana pasukan Maideasy akan berkampung di rumah anda untuk melakukan pembersihan secara total!

3. Lantik Ejen Perunding Hartanah

Seterusnya, sila lantik ejen hartanah berdaftar yang sah dan bertauliah. Minta mereka tunjukkan identiti kad dan semak nombor kod REN mereka untuk memastikan mereka merupakan ejen yang aktif dan sah.

Baca : 6 Jenis Ejen Hartanah Di Malaysia

Elakkan mengupah broker kampung! Perkara terakhir yang anda mahu untuk menjual rumah anda adalah dengan mengupah seorang broker kampung yang tidak tahu mengurus dokumen jual beli rumah anda dan menaikkan harga rumah anda di pasaran supaya mereka mendapat komisen yang lebih tinggi.

Tips untuk mencari ejen hartanah yang sesuai adalah dengan mencari ejen yang menguruskan urusan jual beli hartanah di kawasan rumah yang hendak anda jual.

Ini memudahkan mereka sekiranya terdapat pembeli yang berminat untuk viewing dan sebagainya.

Jangan pula anda ingin jual rumah di Puchong, tetapi mengupah ejen hartanah yang menguruskan jual beli hartanah di Seremban!

4. Pemasaran Secara Konsisten

Ini merupakan fasa paling penting dalam memastikan rumah anda mampu menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda. Anda boleh menggunakan teknik online dan offline.

Menerusi teknik online, anda boleh mengiklankan hartanah anda di portal – portal carian hartanah online seperti :-

iProperty

Property Guru

Propsocial

Hartabumi

Mudah

StarProperty

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah Di Malaysia Tahun 2019

Anda juga boleh mengiklankan hartanah anda menerusi media sosial seperti :-

Facebook

Twitter

Instagram

Manakala pemasaran menerusi offline adalah dengan menawarkan program referral atau affiliate kepada individu yang berjaya membawa pembeli untuk viewing dan membeli hartanah anda.

Dengan strategi pemasaran ini, potensi bakal pembeli rumah untuk melihat iklan anda adalah lebih tinggi sekaligus meningkatkan potensi anda untuk menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda.

Sungguhpun terdapat banyak individu yang telah berkunjung ke rumah anda untuk viewing, selagi itulah anda perlu meneruskan aktiviti pemasaran.

Untuk kos pemasaran, formula terbaik adalah dengan menggunakan 1% daripada harga rumah untuk aktiviti pemasaran rumah anda.

5. Viewing

Apabila anda telah memulakan aktiviti pemasaran, akan terdapat individu yang berminat untuk berkunjung ke rumah anda untuk viewing.

Ada yang ingin viewing seawal matahari terbit, ada yang ingin viewing pada waktu tengah hari dan ada juga yang ingin viewing pada waktu malam.

Jangan terkejut jika ada individu yang akan pergi viewing ke hartanah anda berkali – kali sebelum memberi kata putus untuk membeli hartanah anda.

Itu adalah sifat semulajadi pembeli rumah yang benar – benar ingin membeli rumah anda.

Sekiranya terdapat individu yang berminat untuk viewing, pastikan anda memberi mereka peluang untuk viewing.

Andai kata anda sebagai pemilik rumah tidak mempunyai kesempatan daripada segi masa, pastikan ejen hartanah yang anda lantik mampu membawa prospek anda untuk viewing.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Paling baik adalah setiap hari ada orang viewing rumah anda.

Lambat atau cepat rumah anda terjual adalah bergantung kepada strategi anda dalam mempromosikan rumah anda.

Sabar adalah kunci utama dalam proses menjual rumah kerana anda mungkin berhadapan dengan 1001 jenis manusia dan cabaran – cabaran lain.

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-25-julai-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA