5 Teknik Ini Dapat Bantu Anda Jual Rumah 10X Lebih Cepat Dari Jiran Sebelah

Proses membeli rumah sememangnya mencabar dan unik, lagi – lagi buat anda yang pertama kali membelinya. Ada yang memakan masa berbulan – bulan kerana pelbagai faktor.

Begitu juga dengan proses nak jual rumah anda yang juga berkemungkinan memberikan cabaran dengan keadaan ekonomi semasa yang lembap.

Jual rumah bukanlah satu kerja yang mudah kerana kebanyakan pembeli rumah akan mengambil masa yang lama untuk membeli rumah anda.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Selain daripada proses pembelian hartanah yang memakan masa yang lama, faktor lain adalah penawaran pelbagai jenis rumah yang dijual pada kadar below market value.

” Jual rumah tidak susah jika anda tahu cara yang betul dan mendatangkan minat yang mendalam kepada bakal pembeli rumah yang viewing rumah anda.”

Artikel kali ini akan menerangkan tips dan strategi yang anda boleh guna pakai dalam membantu anda menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda!

1. Jual Rumah Below Market Value

Tahukah anda, rumah yang dijual di bawah harga pasaran adalah lebih cepat terjual berbanding rumah yang dijual pada harga pasaran apatah lagi rumah yang dijual melebihi harga pasaran?

Pertama pertama yang anda perlu lakukan untuk mengetahui harga pasaran rumah adalah dengan melakukan kaji selidik menerusi portal online.

Antara portal online yang boleh anda layari adalah seperti Brickz.my atau Mudah.my untuk mengetahui maklumat tersebut.

Atau anda boleh memohon pertolongan property valuer untuk menyemak harga pasaran hartanah anda.

Sekiranya Bank A meletakkan RM350,000, bank B pula meletakkan RM325,000 dan bank C meletakkan harga RM335,000, anda boleh menjualnya pada harga RM300,000 dengan harapan menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda pada harga yang lebih murah.

Jangan pula anda jual pada harga terlalu rendah kerana pembeli hartanah mempunyai stigma bahawa rumah yang dijual terlalu murah daripada harga pasaran mempunyai pelbagai masalah.

2. Perbaiki Kerosakan Rumah

Sekiranya terdapat sebarang kerosakan pada rumah anda seperti sistem wayar, paip dan longkang, anda perlu pastikan segalanya telah di baik pulih.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Untuk mendapatkan suasana rumah yang lebih tenang, anda dinasihatkan untuk mengecat rumah anda dengan warna asas putih.

Tidak perlulah anda cat sehingga 5 lapisan, sebaliknya cukup sekadar menampakkan dinding rumah anda berada dalam keadaan bersih.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Anda juga mungkin boleh menukar jendela atau pintu yang sudah reput dan rosak kepada yang baharu.

Cara paling mudah adalah dengan menggunakan khidmat Maideasy untuk aktiviti Spring Cleaning di mana pasukan Maideasy akan berkampung di rumah anda untuk melakukan pembersihan secara total!

3. Lantik Ejen Perunding Hartanah

Seterusnya, sila lantik ejen hartanah berdaftar yang sah dan bertauliah. Minta mereka tunjukkan identiti kad dan semak nombor kod REN mereka untuk memastikan mereka merupakan ejen yang aktif dan sah.

Baca : 6 Jenis Ejen Hartanah Di Malaysia

Elakkan mengupah broker kampung! Perkara terakhir yang anda mahu untuk menjual rumah anda adalah dengan mengupah seorang broker kampung yang tidak tahu mengurus dokumen jual beli rumah anda dan menaikkan harga rumah anda di pasaran supaya mereka mendapat komisen yang lebih tinggi.

Tips untuk mencari ejen hartanah yang sesuai adalah dengan mencari ejen yang menguruskan urusan jual beli hartanah di kawasan rumah yang hendak anda jual.

Ini memudahkan mereka sekiranya terdapat pembeli yang berminat untuk viewing dan sebagainya.

Jangan pula anda ingin jual rumah di Puchong, tetapi mengupah ejen hartanah yang menguruskan jual beli hartanah di Seremban!

4. Pemasaran Secara Konsisten

Ini merupakan fasa paling penting dalam memastikan rumah anda mampu menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda. Anda boleh menggunakan teknik online dan offline.

Menerusi teknik online, anda boleh mengiklankan hartanah anda di portal – portal carian hartanah online seperti :-

iProperty

Property Guru

Propsocial

Hartabumi

Mudah

StarProperty

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah Di Malaysia Tahun 2019

Anda juga boleh mengiklankan hartanah anda menerusi media sosial seperti :-

Facebook

Twitter

Instagram

Manakala pemasaran menerusi offline adalah dengan menawarkan program referral atau affiliate kepada individu yang berjaya membawa pembeli untuk viewing dan membeli hartanah anda.

Dengan strategi pemasaran ini, potensi bakal pembeli rumah untuk melihat iklan anda adalah lebih tinggi sekaligus meningkatkan potensi anda untuk menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda.

Sungguhpun terdapat banyak individu yang telah berkunjung ke rumah anda untuk viewing, selagi itulah anda perlu meneruskan aktiviti pemasaran.

Untuk kos pemasaran, formula terbaik adalah dengan menggunakan 1% daripada harga rumah untuk aktiviti pemasaran rumah anda.

5. Viewing

Apabila anda telah memulakan aktiviti pemasaran, akan terdapat individu yang berminat untuk berkunjung ke rumah anda untuk viewing.

Ada yang ingin viewing seawal matahari terbit, ada yang ingin viewing pada waktu tengah hari dan ada juga yang ingin viewing pada waktu malam.

Jangan terkejut jika ada individu yang akan pergi viewing ke hartanah anda berkali – kali sebelum memberi kata putus untuk membeli hartanah anda.

Itu adalah sifat semulajadi pembeli rumah yang benar – benar ingin membeli rumah anda.

Sekiranya terdapat individu yang berminat untuk viewing, pastikan anda memberi mereka peluang untuk viewing.

Andai kata anda sebagai pemilik rumah tidak mempunyai kesempatan daripada segi masa, pastikan ejen hartanah yang anda lantik mampu membawa prospek anda untuk viewing.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Paling baik adalah setiap hari ada orang viewing rumah anda.

Lambat atau cepat rumah anda terjual adalah bergantung kepada strategi anda dalam mempromosikan rumah anda.

Sabar adalah kunci utama dalam proses menjual rumah kerana anda mungkin berhadapan dengan 1001 jenis manusia dan cabaran – cabaran lain.

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-25-julai-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/