9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

Untuk pembeli rumah pertama, anda mungkin tertanya-tanya kos sebelum dan selepas membeli rumah. Ini penting untuk membolehkan kita membuat perancangan untuk mengelakkan kekurangan bajet dalam proses pembelian rumah dan apabila telah membeli rumah.

Di sini disenaraikan 9 bajet yang perlu disediakan untuk bakal pembeli rumah dan bajet yang perlu disediakan apa telah memiliki rumah.

1. Duit Muka atau ‘Down Payment’

Seperti juga membeli kereta, membeli rumah memerlukan kita untuk menyediakan 10 peratus daripada nilai rumah tersebut. Sebagai contoh, jika rumah berharga RM300,000, kita perlu menyediakan ‘down payment’ sebanyak RM30,000.

Walaubagaimanapun, ada sesetengah pemaju menawarkan rebat untuk memudahkan proses pemilikan rumah dan meringankan beban
pembeli dalam menyediakan tunai.

Kebiasaannya pemaju akan menawarkan rebat sebanyak 9 peratus bermakna pembeli hanya perlu membayar 1 peratus sahaja ‘down payment’. Daripada RM30,000 kepada RM3,000. Memang ketara juga perbezaannya.

2. Yuran Guaman

Apabila membeli rumah, terdapat dua perjanjian yang perlu disediakan iaitu perjanjian jual beli (antara pihak pemaju dan pembeli) dan perjanjian pinjaman (antara pihak bank dan pembeli).

Sesetengah pemaju menyediakan panel peguam mereka sendiri bagi memudahkan pembeli. Pembeli boleh bertanya terus kepada pemaju anggaran bajet yang perlu disediakan bagi perjanjian jual beli. Sesetengah pemaju menawarkan ‘free SNP agreement’ bermakna tiada apa-apa kos yang perlu dibayar untuk memudahkan proses pemilikan rumah.

Bagi perjanjian pinjaman, kita boleh bertanyakan terus kepada pihak bank anggaran bajet yang perlu disediakan. Ada sesetengah bank boleh memasukkan bayaran perjanjian pinjaman ke dalam pinjaman perumahan yang dipohon bermakna pembeli tidak perlu mengeluarkan kos pendahuluan. Namun, jumlah pinjaman dan bayaran bulanan akan meningkat sedikit.

Contohnya jika pinjaman perumahan adalah RM300,000 + RM6,000 perjanjian pinjaman, jumlah pinjaman adalah RM306,000.

3. Takaful

Kebiasaannya pihak bank menggalakkan peminjam untuk mengambil takaful. Ini perlu kerana jika berlaku kematian atau hilang upaya, rumah anda akan dilindungi oleh takaful tersebut.

Bermakna waris anda tidak perlu membayar bayaran bulanan lagi. Takaful juga boleh dimasukkan ke dalam pinjaman perumahan jika anda tidak berkemampuan.

Bagi takaful, anda mempunyai pilihan sama ada mengambil MLTT atau MRTT

4. Bayaran ‘Progress’

Apabila membeli rumah baru, kebiasaannya rumah tersebut masih belum siap dan masih dalam pembinaan. Walaupun anda masih belum tinggal di rumah tersebut dan kunci masih belum diserahkan, anda masih perlu membayar bayaran ‘progress’ kepada pihak bank.

Bayaran ‘progress’ adalah bayaran bulanan yang perlu dibayar pembeli mengikut ‘stage’ pembinaan yang pihak pemaju telah siapkan. Kita ambil contoh mudah, apabila pihak pemaju menyiapkan 10 peratus proses pembinaan rumah, pembeli perlu membayar sebanyak RM200 sebulan kepada pihak bank.

Apabila proses pembinaan siap sebanyak 20 peratus, bayaran bulanan akan menjadi RM300.

Bagi bakal pembeli rumah, ini penting supaya anda mempunyai bajet untuk membuat bayaran bulanan. Anda perlu ingat kerana pada waktu ini, anda perlu membayar dua rumah iaitu rumah sewa dan rumah beli yang masih dalam pembinaan.

Jika anda tinggal berdekatan dengan keluarga, boleh pertimbangkan untuk tinggal dengan mereka sementara rumah yang dibeli siap sepenuhnya. Sekurang-kurangnya tidaklah terbeban untuk membuat bayaran bagi dua buah rumah.

5. Deposit Utiliti / Kos Penyelenggaran

Apabila anda mendapat surat daripada pihak pemaju untuk proses serahan kunci, anda perlu menyediakan bajet bagi deposit utiliti dan kos penyelenggaraan (bagi rumah bertingkat). Deposit utiliti adalah kos yang perlu disediakan untuk memasukkan elektrik (TNB) dan air (SYABAS).

Kos penyelenggaraan pula adalah bayaran yang perlu dibuat untuk perkhidmatan pembersihan, kawalan keselamatan, penyelenggaraan kolam renang, dan lain-lain lagi. Ada sesetengah pemaju meminta bayaran empat bulan pendahuluan bagi kos penyelenggaraan.

Jika bayaran penyelenggaran sebanyak RM250 sebulan, bajet yang perlu disediakan adalah RM1000. Anda perlu ingat, sama ada anda sudah tinggal atau belum tinggal di rumah baru tersebut, bayaran masih perlu dibuat untuk melancarkan proses penyerahan kunci.

Oleh itu, menjadi tanggungjawab pembeli untuk bertanyakan anggaran kos tersebut kepada pemaju atau membaca penjanjian jual beli untuk mengelakkan kekurangan bajet ketika proses serahan kunci.

6. Denda Caj Lewat

Ini adalah sesuatu yang seringkali dipandang ringan oleh pihak pembeli. Untuk makluman, jika pihak bank lambat ‘disburse’ duit ‘progress’ kepada pihak pemaju, denda caj lewat akan dikenakan kepada pembeli.

Di sini pembeli perlu bijak dengan mencatatkan kronologi pinjaman dari awal sehinggalah proses serahan kunci. Jika pembeli dikenakan denda caj lewat, anda masih boleh membuat rayuan kepada pemaju untuk ‘waive’ atau mendapatkan diskaun bagi denda tersebut.

Jika masih tidak selesai, aduan boleh dibuat kepada pihak Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Walaubagaimanapun, anda perlulah menyediakan sedikit bajet kalau-kalau denda caj lewat tidak dapat ‘waive’ sepenuhnya.

7. ‘Renovation’

Apabila proses serahan kunci telah berlaku, bermula pula proses ‘renovation’. Untuk makluman, rumah yang disiapkan oleh pemaju kebiasaanya hanyalah rumah kosong tanpa lampu, kipas, grill, dan lain-lain keperluan lagi.

Di sini anda perlu menyediakan bajet sekurang-kurangnya untuk perkara asas seperti pemasangan lampu, kipas, grill tingkap/pintu, dan kabinet dapur.

Perkara asas ini pun memakan kos beribu ringgit juga. Tidak perlulah membuat ‘major renovation’ seperti ‘plaster ceiling’ atau mengganti ‘floor tiles’ jika tidak mempunyai bajet yang mencukupi.

8. Bayaran Bulanan

Pastikan semasa surat tawaran pinjaman dikeluarkan oleh pihak bank, anda yakin dapat membayar bayaran bulanan. Masukkan sekali kos penyelenggaraan ke dalam bajet bulanan jika berkenaan.

Sebagai contoh, jika bayaran bulanan adalah RM1,000 dan yuran penyelenggaraan adalah RM200, komitmen bulanan adalah RM 1,200.

Anda perlu tahu pihak pengurusan berhak menyita kediaman anda jika tidak melunaskan kos penyelenggaraan (rujuk Akta Pengurusan
Strata 2013).

9. Cukai Taksiran / Cukai Tanah

Cukai taksiran atau cukai pintu adalah cukai yang dikenakan terhadap semua pegangan atau harta tanah di kawasan pihak berkuasa tempatan.

Contohnya, cukai taksiran di kawasan Kuala Lumpur adalah di bawah bidang kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Ianya perlu dibayar dua kali setahun. Kadar cukai ditentukan oleh pihak berkuasa tempatan.

Cukai tanah pula adalah cukai yang dikenakan terhadap semua pemilik tanah di kawasan pihak berkuasa negeri. Contohnya, cukai tanah di kawasan Kuala Lumpur adalah di bawah bidang kuasa Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ( PPTGWPKL). Ianya perlu dibayar sekali setahun. Kadar cukai pula ditentukan oleh pihak berkuasa negeri.

Buatlah Persiapan Secukupnya

Sekarang dah tahu cukai yang perlu dibayar apabila memiliki rumah? Bolehlah asingkan sedikit duit bonus tahunan untuk pembayaran cukai.

Diharap dengan sedikit panduan ini, bakal pembeli rumah dapat membuat persediaan dari segi bajet untuk mengelakkan kekurangan bajet di kemudian hari.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Salam. Saya baru beli kondo di kajang 2. Luas 1022sqft. Saya nk tahu:
    1) berapa harga cukai tanah utk unit sy?
    2) berapa harga cukai pintu utk unit sy?
    3) bilakah semua cukai ini perlu dibayar?

    Terima kasih tuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur