7 Skim Rumah Pertama Yang Ada Di Malaysia

Memiliki rumah pertama adalah impian bagi setiap orang yang inginkan keselesaan dan kebahagiaan bersama keluarga, terutamanya yang baru sahaja mendirikan rumahtangga. Adakah anda tengah fikir nak beli rumah pertama? Tahukah anda kerajaan ada menawarkan banyak bantuan kepada pembeli rumah pertama?

Jom kita tengok 7 program rumah pertama yang ada di Malaysia seperti berikut.

1. Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)

Kredit Gambar: PR1MA

Bagi anda yang memiliki pendapatan di antara RM1,500 sehingga RM2,500, apa kata hantar permohonan untuk program rumah PR1MA. Permohonan tersebut adalah untuk mereka yang berusia 21 tahun ke atas dan yang belum memiliki rumah.

Bagi program ini, harga rumah ditawarkan adalah di antara RM100,000 sehingga RM400,000. Carilah rumah yang sesuai berdasarkan pendapatan bulanan.

Terkini, Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) menawarkan lebih 1,000 kediaman menerusi skim Sewa Untuk Milik / Rent To Own (RTO) di bawah Inisiatif Pembiayaan Perumahan Malaysia (i-Biaya). Konsepnya sewa dahulu, miliki kemudian. Skim ini memberi peluang kepada Rakyat daripada golongan berpendapatan pertengahan (M40) untuk memiliki kediaman PR1MA dengan skim pemilikan perumahan secara mampu milik.

Ia berdasarkan kontrak Syariah Ijarah Muntahiyah Bi Tamlik iaitu kontrak pajakan yang berakhir dengan pemilikan melalui jualan.

Laman Web: PR1MA

2. Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Kredit Gambar: SRP

Apalah ertinya ketajaan menyediakan sekian banyak skim dan projek perumahan namun rakyat menemui kesukaran untuk memilikinya oleh sebab halangan pembiayaan? Baca lagi I-Biaya Untuk Mudahkan Pembiayaan Perumahan Bagi B40 dan M40.

Sekiranya kita sukar untuk mendapat pembiayaan rumah dan berusia 40 tahun ke bawah, boleh buat permohonan di bawah Skim Rumah Pertamaku (SRP) ini.

Syarat untuk memohon skim ini adalah gaji tidak lebih daripada RM10,000 bagi suami isteri atau RM5,000 bagi individu dan tidak pernah memiliki rumah. Harga rumah yang ditawarkan dalam skim ini adalah di antara RM100,000 sehingga RM500,000.

Apa yang best dengan skim ini?

  • Kita boleh memiliki rumah tanpa perlu membayar wang pendahuluan
  • Kita boleh mendapat pembiayaan sehingga 110% daripada bank-bank yang terlibat
  • Pembiayaan rumah yang ditawarkan adalah sehingga 110%.

Tapi antara syaratnya adalah CCRIS kena cantik Tidak boleh ada rekod pembiayaan (personal loan, kad kredit)yang terjejas dalam tempoh 12 bulan lepas. Baca lagi 5 Perkara Yang Boleh Kita Buat Untuk Bersihkan Rekod CCRIS.

Ketahui lebih lanjut mengenai Skim Rumah Pertamaku (SRP)

3. Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP)

Kredit Fambar: FB RUMAWIP

Residensi Wilayah Keluarga Malaysia yang dahulunya dikenali sebagai RUMAWIP adalah merupakan program rumah mampu milik yang hanya tertumpu di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan sahaja.

Siapa yang layak memohon RESIDENSI WILAYAH KELUARGA MALAYSIA?

Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur 21 tahun ketika permohonan dibuat dan dilahirkan atau menetap atau bekerja di Wilayah Persekutuan. Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 sebulan bagi pemohon bujang/tidak berkeluarga atau tidak melebihi RM15,000 sebulan bagi pemohon yang telah berkahwin.

Istimewanya skim ini, selain isteri suami, adik beradik pun boleh joint nama dan beli.

Program RUMAWIP menawarkan harga rumah di antara RM52,000 sehingga RM300,000.

Laman Web: RUMAWIP

4. Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM)

Kredit Gambar: PPAM

Ini berita baik bagi anda yang bekerja sebagai penjawat awam atau badan berkanun yang berusia 18 hingga 60 tahun. Anda kini boleh memohon program PPAM untuk mendapatkan rumah pertama anda.

PPAM adalah satu skim rumah mampu milik untuk penjawat awam. Program ini telah dilancarkan pada awal tahun 2013 berikutan keputusan Jemaah Menteri pada 30 Januari 2013 yang bersetuju supaya dikaji inisiatif untuk membolehkan penjawat awam terutamanya yang berpendapatan rendah dan sederhana membeli rumah khususnya di bandar-bandar utama.

Bagi program ini, pendapatan isi rumah mestilah tidak melebihi dari RM 10,000 dan harga rumah ditawarkan pula berharga RM 90,000 hingga RM 300,000.

Semua permohonan PPAM selain Putrajaya hanya boleh dibuat melalui laman web www.ppam.gov.my manakala permohonan bagi projek di Putrajaya boleh dibuat di ppam.putrajaya.gov.my.

Laman Web: PPAM

5. Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome)

Kredit Gambar: KPKT

Skim ini merupakan salah satu langkah Kerajaan untuk menggalakkan sektor swasta membina lebih banyak rumah mampu milik. Skim MyHome ini telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak ketika membentangkan Rang Undang-undang Pembekalan 2014 di Dewan Rakyat pada 25 Oktober 2013.

Rakyat di seluruh negara kini boleh memohon program MyHome untuk mendapatkan rumah pertama dengan mudah. MyHome menawarkan insentif ini untuk harga rumah di bawah RM300,000.

Syarat untuk memohon program MyHome ini adalah pemohon haruslah berusia 21 tahun ke atas dan tidak pernah memiliki rumah. Selain itu, pendapatan isirumah adalah di bawah RM10,000.

Laman Web: KPKT

6. Rumah Selangorku

Kredit Gambar: LPHS

Bagi rakyat Selangor, boleh menarik nafas lega sekiranya tidak pernah memiliki rumah kerana kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan program Rumah Selangorku.

Ini adalah bagi memastikan setiap rakyat atau keluarga mempunyai tempat tinggal yang baik, selesa dan selamat untuk didiami. Kerajaan Negeri telah memperkenalkan satu konsep perumahan yang baru iaitu Perumahan Mampu Milik atau “Affordable Homes” yang memberi lebih keselesaan sama ada dari segi saiz, rekabentuk mahupun komunitinya.

Pemohon hendaklah berusia 18 tahun ke atas dan pendapatan isi rumah tidak lebih daripada RM10,000. Harga rumah yang ditawarkan dalam program Rumah Selangorku adalah berharga RM42,000 hingga RM250,000.

Pemohon boleh menyemak senarai projek rumah yang boleh dipohon di laman web LPHS.

Baca juga Gaji RM3K Di Lembah Klang. Beli Rumah Atau Sewa?

7. Rumah Mesra Rakyat (RMR) Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB)

Kredit Gambar: SPNB

Bagi anda yang memiliki tanah namun mempunyai rumah usang atau tidak mempunyai rumah, kerajaan memperkenalkan program Rumah Mesra Rakyat SPNB yang amat sesuai.

Program ini diwujudkan bagi membantu golongan berpendapatan isi rumah di bawah RM 3,000 yang tidak mempunyai rumah atau tinggal di rumah usang tetapi mempunyai tanah untuk membina rumah sendiri yang sempurna dan selesa. Pemohon perlu menyediakan tapak dan membuat penyambungan air dan elektrik. SPNB hanya membina rumah sahaja.

Akhir kata, kerajaan negara kita amat peka dan prihatin dalam membantu rakyat untuk memiliki kediaman sendiri yang selesa. Demi kebahagiaan keluarga tersayang, carilah skim yang sesuai dengan kelayakan kita.

Laman Web: SPNB

Baca juga I-Biaya Untuk Mudahkan Pembiayaan Perumahan Bagi B40 dan M40

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA