Adakah Berbaloi Beli Rumah Subsale Sebagai Rumah Pertama Anda?

Apabila seseorang itu sudah mula meningkat ke alam dewasa, pasti muncul di dalam kotak fikirannya mahu memiliki rumah sendiri bukan? Semua orang tidak terkecuali memasang impian memiliki rumah sendiri, namun, untuk membuat keputusan dalam membeli rumah pertama bukanlah semudah yang disangkakan.

Pelbagai faktor perlu anda ambil kira dalam pembelian rumah contohnya, anda perlu tahu jenis rumah apa yang anda inginkan. Sebelum anda membuat kajian tentang rumah idaman anda, pastinya anda terfikir adakah anda mahu membeli rumah subsale atau rumah baru?

Sekiranya anda mahu memilih rumah subsale sebagai rumah pertama, apakah anda rasa ianya satu keputusan yang tepat? Adakah anda sudah mengambil kira beberapa faktor lain seperti lokasi rumah atau tempoh masa yang diperlukan sebelum rumah tersebut menjadi milik anda? Berbaloikah pilihan anda ini?

Secara amnya, rumah subsale atau sekunder ialah rumah yang dibeli melalui pemilik sedia ada. Manakala, yang dimaksudkan dengan rumah baru ialah rumah yang belum dimiliki oleh orang lain kerana ianya baru disiapkan dan rumah undercon adalah rumah yang sedang dalam pembinaan oleh pihak pemaju.

Di dalam proses pembelian rumah subsale atau sekunder, akan berlaku proses tawar-menawar harga rumah asal dengan pemilik rumah tersebut jika dibandingkan dengan pembelian rumah baru yang dibina oleh pemaju.

Untuk anda yang pertama kali ingin membeli rumah dan ingin menjadikan rumah subsale sebagai rumah pertama anda, terdapat beberapa perkara penting yang anda perlu cakna terlebih dahulu antaranya ialah kelebihan dan kekurangan rumah subsale.

Di sini kami akan kongsikan beberapa aspek penting yang mungkin boleh membantu anda membuat proses penilaian dalam pembelian rumah pertama dan seterusnya membantu anda membuat keputusan yang tepat!

Di dalam kupasan artikel ini, terdapat perbandingan kelebihan dan kekurangan rumah subsale yang anda perlu tahu.

Kelebihan Rumah Subsale

1. Boleh menilai kawasan persekitaran rumah

Pembeli rumah subsale mempunyai kelebihan untuk menilai kawasan persekitaran rumah. Sebagai contoh, anda boleh membuat penilaian dari segi kemudahan yang ada berdekatan dengan rumah, persekitaran kejiranan serta kematangan jiran dan susun atur kawasan perumahan itu sendiri.

Selain itu juga, anda perlu memeriksa indeks jenayah di kawasan tersebut. Dengan adanya kelebihan ini, anda dapat membuat pilihan yang tepat untuk memilih lokasi yang strategik bagi rumah pertama anda.

2. Dapat mengenal pasti kerosakan rumah terlebih dahulu

Seperti yang anda tahu, setiap rumah akan mencapai tempoh kematangan yang tersendiri, lagi-lagi sekiranya rumah itu adalah rumah subsale. Jadi, amat penting untuk anda memeriksa setiap ruang sudut rumah ketika melakukan tinjauan ke rumah tersebut.

Perkara penting yang anda perlu periksa adalah struktur rumah seperti dinding dan bumbung. Kadangkala, rumah subsale akan mempunyai keretakan dinding, kebocoran di syiling dan masalah bekalan air di kawasan tersebut.

3. Tiada tempoh menunggu untuk mendapatkan rumah

Untungnya rumah subsale ini, anda tidak perlu menanggung risiko rumah tidak siap atau dalam erti kata yang lain ialah terbengkalai. Seusai sahaja proses pembelian rumah selesai, anda terus diberikan kunci rumah oleh pemilik asal rumah tanpa perlu menunggu masa yang lama.

4. Boleh tawar-menawar harga

Harga bagi rumah subsale kadang kala agak tinggi berbanding rumah-rumah yang lain. Walau bagaimanapun, anda tetap diberi keistimewaan untuk membuat rundingan harga iaitu tawar menawar dengan pemilik asal rumah tersebut. Jika kena dengan cara perundingan, anda boleh mendapatkan rumah tersebut dibawah harga pasaran dan bersesuaian dengan bajet yang anda sediakan.

Kekurangan Rumah Subsale

1. Wang pendahuluan yang tinggi

Anda pasti tahu sekiranya anda membeli rumah yang sedang dibina atau rumah baru, kos permulaan yang ditanggung adalah rendah. Berbeza dengan rumah subsale, anda perlu menyediakan dalam anggaran 15% sehingga 30% daripada harga rumah sebagai deposit pendahuluan.

Tidak dilupakan juga, ada beberapa kos tersembunyi yang terlibat seperti duit setem, kos mendapatkan loan rumah, kos guaman dan sebagainya. 

2. Reka bentuk dan teknologi pembinaan rumah ketinggalan zaman

Saban tahun pasti akan timbul rekaan-rekaan rumah yang baru mengikut peredaran masa. Sebagai contoh, rekaan rumah terkini lebih menjurus kepada konsep yang lebih terbuka dan minimalis. Jadi, rekaan sebegini amatlah berbeza dengan rekaan rumah yang dibina puluhan tahun kebelakang.

Malahan teknologi pembinaan juga turut berbeza jika dibandingkan dengan sekarang contohnya seperti sistem IBS yang digunakan di rumah baru tidak digunakan di rumah yang telah lama dibina. Oleh sebab itu, ia amatlah penting untuk anda menilai dan mengkaji sesebuah rumah subsale agar ia dapat memenuhi citarasa anda.

3. Perlukan wang yang banyak untuk modifikasi rumah

Tidak dilupakan juga, kebanyakan rumah subsale memerlukan modifikasi bergantung kepada tahun dan keadaan rumah yang anda beli. Pengubahsuaian rumah juga mungkin memerlukan tenaga kerja dan wang yang banyak untuk menjadikan rumah tersebut sebagai rumah kediaman anda. Tidak dapat dinafikan, kebiasaanya major renovation juga perlu dilakukan oleh pemilik kediaman lebih- lebih lagi jika rumah yang dibeli tersebut telah dimakan usia dan terdapat kerosakan padanya seperti ada masalah anai-anai, reput dan sebagainya.

4. Setiap kerosakan tidak boleh dituntut dengan tuan rumah yang asal

Sekiranya anda membeli hartanah daripada pasaran sekunder atau rumah subsale, anda tidak akan menerima waranti liabiliti kecacatan daripada pihak pemaju yang membolehkan anda meminta pemaju untuk membaiki apa-apa kerosakan pada rumah tanpa dikenakan caj. Anda juga tidak boleh menuntut apa-apa bayaran daripada tuan rumah yang asal sekiranya terdapat kerosakan pada rumah tersebut.

Hal ini kerana, hartanah tersebut telah dibeli dalam sedia ada, maka ia bermaksud pembeli telah bersetuju untuk membeli rumah tersebut dalam apa keadaan sekalipun walaupun terdapat kerosakan yang jelas ataupun tidak.

Jadi, kesimpulannya berbaloi atau tidak menjadikan rumah subsale sebagai rumah pertama anda adalah bergantung kepada penilaian anda sendiri. Untuk menjadikan rumah subsale sebagai rumah pertama anda, pelbagai faktor perlu diambil kira supaya pembelian hartanah pertama anda menjadi satu pelaburan yang bijak.

Selain daripada itu, anda perlu mengelakkan sikap terburu-buru serta melakukan penelitian yang terperinci sebelum membuat keputusan untuk membeli hartanah daripada pasaran sekunder ini bagi mengelakkan kerugian pada masa akan datang.

Penulis boleh dihubungi di:

Nurul Syaza Binti Mohd Hapit ([email protected])
Nur Khairunnisa’ Binti Hazemi ([email protected] )
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat Malaysia
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA