Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Kebanyakan orang akan menangguh dari membeli rumah kerana tidak cukup duit deposit. Lebih mudah dan baik beli kereta dulu sebab boleh dapat 0% downpayment. Tak perlu susah-susah nak kumpul duit. Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi, seorang pengamal perubatan dan pelabur hartanah berkongsi mengenai downpayment untuk jenis rumah subsale, lelong dan undercons.

Beli rumah tak semestinya perlu 10% downpayment walaupun lazimnya ia perlu. Ada yang putus asa untuk menabung beli rumah tetapi terus beli kereta dan hidup menyewa. Beli kereta boleh zero-downpayment, tak payah susah-susah nak menyimpan untuk bayar downpayment macam beli rumah. Hidup menyewa pun takpe, yang penting keep calm and blame others.

Sebenarnya tak payah tunggu pun hingga cukup tabungan 10%. Sambil menabung tu (tetap kena menabung), survey juga rumah selalu. Untung sabut timbul. Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia pula bukan sahaja ikut nasib tapi juga perlu ilmu. Silap-silap boleh dapat downpayment minima tu.

Mari nak cerita sikit bab downpayment. Lepas baca, komen samada faham atau tak. Panjang ni tau.

Downpayment ialah bayaran awal sebahagian daripada harga rumah. Contohnya jika margin pembiayaan bank (margin of finance, MOF) hanya dapat 90% sahaja, maka downpayment ialah 10%. Jika MOF ialah 70%, maka downpayment ialah 30%.

➡ Rumah pertama & kedua : MOF sehingga 90%

➡ Rumah ketiga & seterusnya : MOF sehingga 70%

1. Rumah Lelong

Nak tak nak, downpayment tetap kena 10%. Ada sebahagian Proclaimation of Sale (P.O.S) yang minta 5% sahaja, tapi oleh sebab pembiayaan hanya terhad sehingga 90%, maka sebelum full disbursement 90%, tetap kena tambah lagi baki 5% untuk jumlah downpayment 10%.

Takde kompromi untuk downpayment rumah lelong. Malah jika gagal setelkan bayaran penuh atau dapatkan pembiayaan, downpayment burn, hangus, terbakar.

Untuk rumah lelong, 10% hanyalah downpayment sahaja. Anda perlu tambahan modal tunai lagi bergantung kepada rumah yang dibida untuk cover kos guaman, pindahmilik, tunggakan, pembaikian dan lain-lain. Saya cerita kemudian jika ada yang berminat.

2. Rumah Subsale

Ini bergantung kepada ilmu dan skil rundingan. Lazimnya, down payment tetap sama macam rumah lelong iaitu 10% jika MOF ialah 90%.

Biasanya bayaran downpayment awal ialah 3.18% semasa booking dan diikuti dengan 6.82% semasa sign S&P, manakala baki 90% adalah daripada pembiayaan bank pembeli. Jika MOF kurang 90%, contohnya 70%, maka baki 20% lagi dibayar sebelum full disbursement.

Tetapi tidak semestinya semua begitu kerana ia bergantung kepada tuan rumah. Tuan rumah boleh sahaja beri semula sebahagian downpayment itu kepada pembeli melalui pemberian diskaun.

Harga jual rasmi : 200,000

Downpayment : 20,000

Diskaun tuan rumah : 7% = 14,000

Downpayment selepas diskaun = 6,000 sahaja

Anda bayar downpayment RM20,000 kepada tuan rumah, tiba-tiba tuan rumah kata “awak ambillah 14,000 ni semula. Saya beri kat awak.” 😀

Tak payah berharap sangat sehingga tak nak menabung langsung. Anggap anda mesti bayar downpayment 10%, dan selepas full disburse baru anda dapat semula duit yang ‘diskaun’ itu.

Biasanya digelar sebagai rumah below market value, namun saya lebih suka bincangkan konsep ini dalam aspek lain, bukan aspek downpayment.

3. Rumah Under Construction (Undercons)

Ini depends. Tetapi kebiasaannya ada pakej rumah yang jual dengan banyak rebat atau diskaun. Sama konsep macam kes rumah subsale juga, tetapi kali ini ia daripada pemaju.

Contoh :

Harga jual : 500,000

Diskaun / rebat : 9% = 45,000

Harga selepas diskaun = 455,000

MOF = 90% = 450,000

Downpayment : 10% – 9% = 1% = 5,000

Harga jual : 500,000

Diskaun / rebat : 20% = 100,000

Harga selepas diskaun = 400,000

MOF = 90% = 450,000

Cashback : 450,000 – 400,000 = 50,000 (biasanya selepas full disbursement)

*Biasanya kena bayar downpayment juga kira-kira RM5,000, dan akan dikembalikan sebagai cashback selepas full disbursement

Cashback ini ialah duit pembiayaan yang anda kena bayar setiap bulan. Gunakan cashback sebaiknya, bukan buat joli sebab itu duit pembiayaan.

Ini hanya bercerita tentang downpayment rumah sahaja ya. Belum termasuk kos guaman, duti setem dan kos sampingan lain kira-kira 5-8% lagi yang biasanya non-negotiable atau nego tipis.

Satu lagi, walaupun dapat pembiayaan 100% contohnya pembiayaan kerajaan, downpayment mungkin tetap perlu disediakan juga dan akan dipulangkan semula selepas full disburment pembiayaan tersebut.

Cerita panjang tentang downpayment tak guna kalau duit takde. Baca, faham, hadam dan mula cari duit untuk downpayment ye.

Kredit: Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Nak Tahu Rahsia Beli Rumah Lelong?

Kita selalu dengar beli rumah lelong ni best sebab dapat beli pada harga jauh lebih murah daripada harga pasaran, tapi bagaimana caranya? Apa langkah-langkahnya? Bagaimana nak bermula?

Jom belajar daripada Tuan Shafie Bustan yang juga dikenali sebagai Pie2020. Beliau beli rumah lelong pertama sejak tahun 2007 lagi.

Beliau akan kongsikan:

  • Macam mana nak pilih RUMAH LELONG TERBAIK dan MENGUNTUNGKAN?
  • Kat mana nak tengok senarai beribu-ribu LISTING RUMAH LELONG lelong supaya senang nak pilih?
  • Macamana cara STEP BY STEP untuk buat BIDAAN rumah lelong?
  • Macamana cara nak ELAKKAN KESILAPAN dan RISIKO semasa membeli rumah lelong?
  • Macamana cara nak BELI DAN BIDA RUMAH LELONG secara online – E-BIDDING je?….. dan banyak lagi.

Bukan itu saja, beliau kongsikan juga mengenai real case study dan step-by-step mudahnya beli rumah lelong.

Dapatkan 3-in-1 Kombo eBook Rumah Lelong hari ini!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur