Boleh Ke Warga Asing Beli Rumah Di Malaysia? Bagaimana Caranya?

Membeli rumah merupakan proses yang sedikit rumit bagi masyarakat tempatan di negara kita terutamanya bagi para pemula. Terdapat proses beli rumah yang perlu diikuti oleh masyarakat, namun mudahnya jika membeli rumah melalui agen hartanah kerana mereka akan membantu anda dari awal proses sehinggalah anda terima kunci rumah.

Bagi warga asing pula, terdapat proses beli rumah di Malaysia yang perlu mereka ikuti. Adakah proses warga asing beli rumah sama seperti rakyat Malaysia membeli rumah?

Jom lihat kelayakan dan syarat pembelian rumah di Malaysia bagi warga asing.

Siapa Warga Asing Yang Layak Beli Rumah?

Warga asing di Malaysia yang boleh beli rumah di Malaysia adalah termasuk golongan ekspatriat dan pelancong yang telah diterima dengan sah di Malaysia.

Untuk membeli rumah di Malaysia, mereka perlu memahami dasar-dasar tertentu dan juga kos undang-undang yang dikenakan oleh pihak Kerajaan Malaysia dalam pembelian harta tanah.

Oleh itu, segala prosedur yang ditetapkan oleh pihak Kerajaan Malaysia harus diikuti oleh warga asing sekiranya mereka ingin memiliki rumah sendiri di Malaysia.

Jenis Rumah Yang Boleh Dimiliki Oleh Warga Asing

Warga asing boleh memiliki sehingga 100% hartanah (rumah) di Malaysia selagi syarat minimum yang telah ditetapkan oleh pihak Kerajaan Malaysia dipenuhi oleh mereka.

Mengikut syarat yang telah ditetapkan, mereka boleh memiliki sebarang jenis rumah dan hartanah kecuali:

 1. Rumah yang bernilai kurang daripada RM1 juta

 2. Unit perumahan kos rendah dan sederhana yang ditentukan oleh pihak kerajaan.

 3. Rumah yang berada di atas Tanah Rizab Melayu.

 4. Rumah atau hartanah yang diberikan kepada Bumiputera dalam mana-mana projek pembangunan yang telah ditentukan oleh pihak berkuasa.

Oleh itu, mereka boleh memiliki sebarang jenis rumah yang diinginkan kecuali tanah perindustrian dan juga Tanah Rizab Melayu.

Cara Warga Asing Beli Rumah Dengan Harga Lebih Rendah

Program Malaysia My Second Home (MM2H) adalah program yang dirancang bagi warga asing yang ingin tinggal di Malaysia untuk jangka masa yang panjang. Sebahagian besar warga asing yang telah bekerja di Malaysia telah memohon program ini untuk persaraan mereka di Malaysia kelak.

Sebelum membuat permohonan membeli rumah di Malaysia, warga asing yang berumur di bawah 50 tahun perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM500,000 dalam Akaun Simpanan mereka.

Bagi yang berumur 50 tahun ke atas pula, mereka mestilah mempunyai sekurang-kurangnya RM350,000 dalam akaun simpanan.

Jadual di bawah menunjukkan nilai rumah yang boleh dimiliki oleh warga asing mengikut negeri dan jumlah bagi MM2H.

Kesimpulannya, Kerajaan Malaysia juga melindungi hak bumiputera dengan mengawal beberapa hartanah di Malaysia. Ia juga untuk mengawal pemilikan hartanah daripada dimonopoli oleh warga asing.

Dengan penjualan hartanah yang ‘mahal’ kepada warga asing, ia dapat merancakkan lagi sektor hartanah dan meningkatkan ekonomi negara.

Sumber Rujukan: Prop Social

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui [email protected]
Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia, Perunding Takaful dan Hartanah

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-1.8.2021-700x399.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 15 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/