Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Bila kita bercakap berkenaan pelaburan hartanah, pasti pernah terbaca mahu pun terdengar pelaburan hartanah mampu memberikan keuntungan yang berlipat kali ganda.

Di antara stigma orang kita yang paling popular adalah:-

 “Tengok bro tu, pakai Myvi je kot tetapi mampu ada 6 buah rumah”.

“Lelaki ini makan cuma biasa – biasa sahaja, tetapi mempunyai 2 unit kondominium di Damansara.”

Buat pengetahuan anda, pelaburan hartanah sememangnya merupakan pelaburan yang tinggi pulangannya tetapi bukanlah dalam jarak masa terdekat!

Bukan semudah itu seseorang pelabur hartanah berjaya mendapat keuntungan hasil daripada pelaburan hartanah. Belum ada yang beli hartanah hari ini dan terus mendapat keuntungan selepas setahun.

Untuk mendapat RM30,000 sebulan pendapatan pasif daripada hartanah, seorang pelabur bermula dengan aliran tunai negatif untuk beberapa tahun. Ada juga yang hanya mampu menjana untung hasil sewa sebanyak RM50 sahaja sebulan.

Selalu dengar yang sedap-sedap kan? Hakikatnya, pelaburan hartanah tidaklah indah seperti yang kita dengar dan jangkakan daripada cakap-cakap orang kita.

Dewasa kini, untuk bermain dalam kolam hartanah yang telah sedia kompetitif dan kompleks, kita memerlukan lebih daripada wang semata-mata.

Polisi Kerajaan Mempengaruhi Industri Hartanah

Dalam aspek hartanah, kita memerlukan ilmu, kajian, pengalaman dan juga perlu ambil tahu akan polisi semasa Kerajaan yang berkemungkinan memberikan impak terhadap industri hartanah. Salah satu daripadanya adalah pengecualian duti setem selama 6 bulan yang diperkenalkan YB Lim Guan Eng.

Tidak sedikit rakyat Malaysia yang terjerat dengan skim dan pelaburan hartanah yang menjanjikan pulangan pelaburan sehingga 300%.

Salah satu jalan mudah dalam pelaburan hartanah adalah di dalam segmen lelong. Namun begitu, untuk mendapatkan hartanah lelong yang diklasifikasikan sebagai gred A; proses membida di dewan lelong adalah sangat sengit.

Dan untuk bermain dalam segmen lelong, kita memerlukan modal yang sangat besar. Kita perlu buat kajian terhadap unit dan hartanah yang bakal dibida secara menyeluruh, dan kita juga perlu melantik ejen hartanah lelong.

Adegan ‘sailang’ pemilik rumah adalah perkara biasa dan kebarangkalian untuk pulang dengan tangan kosong adalah tinggi.

Ada juga kes di mana seorang pembeli rumah berjaya membeli sebuah rumah teres dua tingkat pada harga RM200,000 di selatan tanah air. Beliau menjangkakan hartanah tersebut mampu memberikannya pulangan pelaburan selepas 10 tahun akan datang.

Malang tidak berbau, negara digemparkan dengan pencemaran alam sekitar yang kronik di selatan tanah air yang menyebabkan bakal pembeli rumah tidak lagi fokus untuk mencari hartanah di kawasan tersebut.

Kawasan tersebut diisytihar sebagai darurat dan proses membersihkan pencemaran alam yang berlaku di kawasan tersebut memakan masa yang lama.

Kesannya, pelaburan hartanah yang telah dirancang pembeli rumah tadi gagal dan beliau terpaksa mencari inisiatif lain untuk hartanah tersebut.

Ilmu Adalah Kunci

Di dalam dunia ini, tiada pelaburan yang menjanjikan untung sahaja dan tidak akan rugi. Jika kita mampu menjana keuntungan sebanyak 30% daripada pelaburan, kita juga perlu bersedia untuk menanggung kerugian 30% daripada pelaburan tersebut.

Sejarah pelaburan telah bermula sejak kewujudan tamadun awal manusia lagi. Setiap pelaburan mempunyai potensi untuk rugi, tetapi persoalannya adalah bagaimana caranya untuk kita meminimakan risiko kerugian tersebut.

Cara terbaik adalah dengan mempelajari ilmu pelaburan tersebut dengan betul dan mendalam. Jika kita ingin membuat pelaburan hartanah, kita wajib belajar berkenaan analisa kawasan, tips & strategi, pengurusan kewangan dan bermacam-macam lagi.

Carilah mentor, ejen hartanah, peguam hartanah mahu pun ahli keluarga dan sahabat handai yang mempunyai ilmu berkenaan hartanah.

Hal ini kerana, jika kita ingin dapatkan benda yang kita tak pernah dapat, kita perlu berusaha melakukan perkara yang kita tak pernah buat!

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!