Boleh Dapat Semula Duit Booking Bila Pinjaman Perumahan Tak Diluluskan?

Ramai yang tertanya-tanya dan menjadi persoalan utama di kalangan mereka yang ingin membuat pembayaran wang pendahuluan (booking fee) apabila membeli mana-mana hartanah.

Pastinya berasa risau apabila pembayaran deposit telah dilakukan tetapi pinjaman perumahan tidak diluluskan. Adakah dapat balik deposit tersebut atau hangus begitu sahaja?

Apa Itu Earnest Deposit?

Dalam bahasa mudahnya Earnest Deposit adalah booking fee. Ianya merupakan sejumlah wang yang telah ditetapkan untuk dibayar kepada pemilik hartanah sebagai tanda bahawa anda ingin membeli rumah tersebut.

Ia juga menyatakan bahawa pembeli bersedia dengan komitmen yang bakal digalas sebelum membuat pinjaman / pembiayaan perumahan.

Adakah Booking Dipulangkan Jika Loan Tak Lulus?

Sekiranya anda membuat pembelian hartanah melalui ejen-ejen hartanah yang berdaftar dan boleh dipercayai, ianya adalah selamat dan mudah untuk mendapatkan kembali booking fee.

Pastikan ketika anda membuat pembayaran booking fee tersebut, ada dinyatakan pemulangan deposit jika permohonan pinjaman rumah anda tidak diluluskan. Boleh lihat Booking Form untuk memastikan perkara ini.

Itu pentingnya untuk ejen hartanah anda berterus-terang dengan anda dan tidak menyembunyikan sebarang maklumat.

Dan pastikan juga bila anda bayar booking fee tersebut, masukkan ke dalam akaun bank syarikat hartanah dan bukan ke dalam akaun bank ejen. Silap haribulan takut ejen pula lari dengan duit anda nanti.

Lepas buat deposit tersebut, kena pastikan anda ada resit dan simpan elok-elok resit tersebut sebagai bukti transaksi telah berjaya dilakukan.

Baca juga Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah? dan Ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Bagaimana Jika Beli Dengan ‘Direct Owner’?

Bagaimana pula jika beli dengan pemilik hartanah tersebut tanpa melalui sebarang ejen? Apakah yang perlu dilakukan oleh anda sebagai pembeli bagi memastikan deposit anda dikembalikan sekiranya pinjaman tidak diluluskan?

Pastikan anda berbincang dengan pemilik rumah dengan jelas dan dapatkan persetujuan untuk mengembalikan wang deposit jika pinjaman perumahan anda tidak diluluskan.

Sediakan sebuah perjanjian bertulis supaya tidak berlaku kejadian kesalahfahaman di kemudian hari.

Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/