Boleh Dapat Semula Duit Booking Bila Pinjaman Perumahan Tak Diluluskan?

Ramai yang tertanya-tanya dan menjadi persoalan utama di kalangan mereka yang ingin membuat pembayaran wang pendahuluan (booking fee) apabila membeli mana-mana hartanah.

Pastinya berasa risau apabila pembayaran deposit telah dilakukan tetapi pinjaman perumahan tidak diluluskan. Adakah dapat balik deposit tersebut atau hangus begitu sahaja?

Apa Itu Earnest Deposit?

Dalam bahasa mudahnya Earnest Deposit adalah booking fee. Ianya merupakan sejumlah wang yang telah ditetapkan untuk dibayar kepada pemilik hartanah sebagai tanda bahawa anda ingin membeli rumah tersebut.

Ia juga menyatakan bahawa pembeli bersedia dengan komitmen yang bakal digalas sebelum membuat pinjaman / pembiayaan perumahan.

Adakah Booking Dipulangkan Jika Loan Tak Lulus?

Sekiranya anda membuat pembelian hartanah melalui ejen-ejen hartanah yang berdaftar dan boleh dipercayai, ianya adalah selamat dan mudah untuk mendapatkan kembali booking fee.

Pastikan ketika anda membuat pembayaran booking fee tersebut, ada dinyatakan pemulangan deposit jika permohonan pinjaman rumah anda tidak diluluskan. Boleh lihat Booking Form untuk memastikan perkara ini.

Itu pentingnya untuk ejen hartanah anda berterus-terang dengan anda dan tidak menyembunyikan sebarang maklumat.

Dan pastikan juga bila anda bayar booking fee tersebut, masukkan ke dalam akaun bank syarikat hartanah dan bukan ke dalam akaun bank ejen. Silap haribulan takut ejen pula lari dengan duit anda nanti.

Lepas buat deposit tersebut, kena pastikan anda ada resit dan simpan elok-elok resit tersebut sebagai bukti transaksi telah berjaya dilakukan.

Baca juga Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah? dan Ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Bagaimana Jika Beli Dengan ‘Direct Owner’?

Bagaimana pula jika beli dengan pemilik hartanah tersebut tanpa melalui sebarang ejen? Apakah yang perlu dilakukan oleh anda sebagai pembeli bagi memastikan deposit anda dikembalikan sekiranya pinjaman tidak diluluskan?

Pastikan anda berbincang dengan pemilik rumah dengan jelas dan dapatkan persetujuan untuk mengembalikan wang deposit jika pinjaman perumahan anda tidak diluluskan.

Sediakan sebuah perjanjian bertulis supaya tidak berlaku kejadian kesalahfahaman di kemudian hari.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA