Implikasi Suami Isteri Membeli Rumah Bersama

Setiap pasangan yang berkahwin pasti mempunyai impian untuk memiliki sebuah kediaman sendiri berbanding terus menyewa rumah orang.

Tujuan untuk memiliki rumah sendiri itu bagus tetapi dengan harga rumah hari ini yang melambung tinggi dan keadaan kewangan yang tidak kukuh ramai pasangan yang berkahwin terutamanya mengambil keputusan membeli rumah bersama.

Membuat permohonan pembelian secara joint loan dilakukan supaya peluang untuk bank meluluskan pinjaman/pembiayaan perumahan menjadi lebih tinggi.

Bila nak beli rumah, nak beli atas nama suami sahaja ataupun nak beli atas nama suami dan isteri? Siapa yang tak sayang isteri? Memang ramai akan letak nama isteri sebagai pemilik kedua.

Tahukah anda risiko yang diundang apabila kita membuat pembelian rumah secara bersama pasangan?

Risiko Beli Rumah Bersama Pasangan, Ini Yang Berlaku Apabila Salah Seorang Meninggal Dunia.

Kebiasaannya, apabila pasangan membeli rumah secara joint loan, mereka juga akan mengambil takaful secara bersama juga Mortgage Reduction Term Takaful (MRTT).

Jadi dalam Sell and Purchase (S&P) agreement ada dua nama (suami dan isteri) dan perlindungan takaful pun secara Bersama; 50%, suami dan 50% isteri.

Kita andaikan harga rumah tersebut RM500,000 apabila perlindungan takaful dibahagi 2, maka :

  • 50% Suami (RM250,000)
  • 50% Isteri (RM250,000)

Apa terjadi kepada rumah tersebut jika salah seorang meninggal dunia?

Jika suami meninggal dunia, 50% bahagian suami sudah tidak perlu dibiayai, kerana takaful sudah bayarkan.

Manakala isteri masih perlu meneruskan baki hutang selebihnya.

Masalah yang timbul adalah, 50% pemilikan suami terhadap rumah tersebut menjadi harta pusakanya. Jika si suami masih mempunyai ayah atau mak, mereka berhak mendapat sebahagian daripada pemilikan tersebut (hak faraid). 

Anda mungkin fikir, takkan mertua sampai hati nak tuntut bahagian mereka dan biarkan menantu terpaksa berhempas pulas membayar baki hutang rumah.

Berdasarkan pengalaman peribadi menguruskan pusaka pelanggan, saya boleh katakan, ya perkara sebegini berlaku dalam masyarakat kita walaupun tidak dinafikan ada mertua yang tidak langsung menuntut hak mereka.

Sebagai contoh, beberapa bulan lepas saya menerima satu mesej daripada seorang balu yang mana ayah mertuanya yang menuntut hak terhadap pemilikan rumah anak lelakinya.

Jika tidak dituruti, maka ayah mertua inginkan pampasan yang setara dengan hak faraid yang dia patut dapat iaitu 1/6. Bila dikira-kira berdasarkan nilai semasa rumah tersebut, lebih 100 ribu ringgit juga yang perlu si balu berikan pada bapa mertuanya.

Dari mana nak dapatkan wang sebanyak itu?

Jika si suami ada tinggalkan pampasan takaful yang banyak boleh la bayar. Kalau tiada?

Ada kes yang akhirnya si balu terpaksa menjual rumah untuk membayar pampasan kepada waris-waris lain.

Banyak lagi kes-kes masalah yang melibatkan isu membeli rumah secara joint loan ini.

Jadi fikirlah masak-masak sebelum membuat keputusan untuk membuat pembelian rumah bersama pasangan.

Tapi bagaiamana kalau dah terbeli rumah bersama pasangan?

Pertama jaga hubungan dengan ahli keluarga mertua. Banyak kes yang terjadi perbalahan kerana tiada hubungan yang baik antara menantu dan keluarga mertua.

Walaubagaimanapun, ini tidaklah menjamin tidak berlaku perebutan harta.

Jadi solusi yang lebih terjamin adalah dengan membuat satu dokumen deklarasi hibah bersyarat (ruqba).

Dokumen hibah ini akan menyatakan hasrat untuk memberikan bahagian pemilikan kepada pasangan yang masih hidup.

Bahasa yang lebih mudah, jika suami meninggal, rumah tersebut menjadi milik isteri 100% dan begitu juga kalau isteri yang meninggal dunia, bahagian isteri menjadi hak suami yang masih hidup.

Kesimpulannya, pastikan kita merancang dengan teliti setiap aset dan harta yang kita miliki. Kepada siapa kita nak wariskan harta-harta kita, agar tidak berlaku perbalahan antara keluarga di kemudian hari.

Baca juga Kelebihan Dan Kekurangan Suami Isteri Buat Joint Loan Beli Rumah

7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta

Isu harta pusaka merupakan isu yang panas sejak dari dulu lagi. Sehingga mengakibatkan sebanyak RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku.

Jom kita bersama-sama Tuan Fakhrur Radzi yang merupakan seorang perunding harta pusaka Islam dalam topik ‘7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta’.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/