Implikasi Suami Isteri Membeli Rumah Bersama

Setiap pasangan yang berkahwin pasti mempunyai impian untuk memiliki sebuah kediaman sendiri berbanding terus menyewa rumah orang.

Tujuan untuk memiliki rumah sendiri itu bagus tetapi dengan harga rumah hari ini yang melambung tinggi dan keadaan kewangan yang tidak kukuh ramai pasangan yang berkahwin terutamanya mengambil keputusan membeli rumah bersama.

Membuat permohonan pembelian secara joint loan dilakukan supaya peluang untuk bank meluluskan pinjaman/pembiayaan perumahan menjadi lebih tinggi.

Bila nak beli rumah, nak beli atas nama suami sahaja ataupun nak beli atas nama suami dan isteri? Siapa yang tak sayang isteri? Memang ramai akan letak nama isteri sebagai pemilik kedua.

Tahukah anda risiko yang diundang apabila kita membuat pembelian rumah secara bersama pasangan?

Risiko Beli Rumah Bersama Pasangan, Ini Yang Berlaku Apabila Salah Seorang Meninggal Dunia.

Kebiasaannya, apabila pasangan membeli rumah secara joint loan, mereka juga akan mengambil takaful secara bersama juga Mortgage Reduction Term Takaful (MRTT).

Jadi dalam Sell and Purchase (S&P) agreement ada dua nama (suami dan isteri) dan perlindungan takaful pun secara Bersama; 50%, suami dan 50% isteri.

Kita andaikan harga rumah tersebut RM500,000 apabila perlindungan takaful dibahagi 2, maka :

 • 50% Suami (RM250,000)
 • 50% Isteri (RM250,000)

Apa terjadi kepada rumah tersebut jika salah seorang meninggal dunia?

Jika suami meninggal dunia, 50% bahagian suami sudah tidak perlu dibiayai, kerana takaful sudah bayarkan.

Manakala isteri masih perlu meneruskan baki hutang selebihnya.

Masalah yang timbul adalah, 50% pemilikan suami terhadap rumah tersebut menjadi harta pusakanya. Jika si suami masih mempunyai ayah atau mak, mereka berhak mendapat sebahagian daripada pemilikan tersebut (hak faraid). 

Anda mungkin fikir, takkan mertua sampai hati nak tuntut bahagian mereka dan biarkan menantu terpaksa berhempas pulas membayar baki hutang rumah.

Berdasarkan pengalaman peribadi menguruskan pusaka pelanggan, saya boleh katakan, ya perkara sebegini berlaku dalam masyarakat kita walaupun tidak dinafikan ada mertua yang tidak langsung menuntut hak mereka.

Sebagai contoh, beberapa bulan lepas saya menerima satu mesej daripada seorang balu yang mana ayah mertuanya yang menuntut hak terhadap pemilikan rumah anak lelakinya.

Jika tidak dituruti, maka ayah mertua inginkan pampasan yang setara dengan hak faraid yang dia patut dapat iaitu 1/6. Bila dikira-kira berdasarkan nilai semasa rumah tersebut, lebih 100 ribu ringgit juga yang perlu si balu berikan pada bapa mertuanya.

Dari mana nak dapatkan wang sebanyak itu?

Jika si suami ada tinggalkan pampasan takaful yang banyak boleh la bayar. Kalau tiada?

Ada kes yang akhirnya si balu terpaksa menjual rumah untuk membayar pampasan kepada waris-waris lain.

Banyak lagi kes-kes masalah yang melibatkan isu membeli rumah secara joint loan ini.

Jadi fikirlah masak-masak sebelum membuat keputusan untuk membuat pembelian rumah bersama pasangan.

Tapi bagaiamana kalau dah terbeli rumah bersama pasangan?

Pertama jaga hubungan dengan ahli keluarga mertua. Banyak kes yang terjadi perbalahan kerana tiada hubungan yang baik antara menantu dan keluarga mertua.

Walaubagaimanapun, ini tidaklah menjamin tidak berlaku perebutan harta.

Jadi solusi yang lebih terjamin adalah dengan membuat satu dokumen deklarasi hibah bersyarat (ruqba).

Dokumen hibah ini akan menyatakan hasrat untuk memberikan bahagian pemilikan kepada pasangan yang masih hidup.

Bahasa yang lebih mudah, jika suami meninggal, rumah tersebut menjadi milik isteri 100% dan begitu juga kalau isteri yang meninggal dunia, bahagian isteri menjadi hak suami yang masih hidup.

Kesimpulannya, pastikan kita merancang dengan teliti setiap aset dan harta yang kita miliki. Kepada siapa kita nak wariskan harta-harta kita, agar tidak berlaku perbalahan antara keluarga di kemudian hari.

Baca juga Kelebihan Dan Kekurangan Suami Isteri Buat Joint Loan Beli Rumah

7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta

Isu harta pusaka merupakan isu yang panas sejak dari dulu lagi. Sehingga mengakibatkan sebanyak RM70 bilion harta rakyat Malaysia kena beku.

Jom kita bersama-sama Tuan Fakhrur Radzi yang merupakan seorang perunding harta pusaka Islam dalam topik ‘7 Kesilapan Dalam Merancang & Urus Harta’.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA