Kelebihan Dan Kekurangan Membeli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Maksud rumah mampu milik pada dasarnya adalah, sebuah unit kediaman dengan nilai harga di bawah RM300,000 dan mampu dimiliki isi rumah dari golongan B40 dan M40. 

Sungguhpun begitu, harga rumah mampu milik masih lagi diperdebatkan hatta ke hari ini kerana, harga jualan rumah di setiap negeri di Malaysia adalah berbeza. 

Apartmen di pinggir bandar Selangor dengan harga RM300,000 diklasifikasikan ‘mampu milik’. =

Sedangkan apartmen di Kelantan pada harga RM300,000 tidak sesuai dikategorikan sebagai mampu milik. 

Punca utama Kerajaan mewujudkan rumah mampu milik adalah untuk memenuhi bekalan kediaman yang terhad untuk semua segmen isi rumah di Malaysia. 

Bermula tahun 1960-an lagi, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah membina rumah mampu milik. 

Langkah ini sebenarnya tidak terhenti begitu sahaja sungguhpun selepas pertukaran pimpinan Kerajaan pada Pilihanraya Umum 14 yang lalu. 

Terkini, Kerajaan mensasarkan untuk membina lebih banyak rumah mampu milik di bawah Rancangan Malaysia Ke 12 (RMK-12) untuk fasa tahun 2021 – 2025.

Adakah rumah mampu milik solusi terbaik pemilikan rumah? Tidak. 

Harga rumah mampu milik memainkan peranan yang besar dalam faktor pemilikan hartanah. 

Untuk rekod, 73% rumah yang tidak terjual pada suku pertama tahun 2020 adalah dengan harga melebihi RM250,000

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Kedua, akses untuk mendapatkan pinjaman kewangan juga tidak boleh dientengkan. 

50% pemohon hartanah pada tahun 2019 gagal mendapatkan pinjaman hartanah atas pelbagai faktor. 

Apa yang pasti, rumah mampu milik di Malaysia belum lagi sempurna dan wujud kelemahan di samping kelebihan. 

Kelebihan Rumah Mampu Milik Di Malaysia

 • Tingkatkan Pemilikan Hartanah 

Ini merupakan kelebihan yang tidak perlu dibincangkan lagi. 

Rumah mampu milik telah meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera khususnya anak muda. 

Bukan sahaja rumah mampu milik yang ditawarkan Kerajaan Persekutuan & Negeri, bahkan juga daripada pemaju hartanah swasta. 

Ditambah lagi dengan Kempen Pemilikan Hartanah (HOC) yang lalu, menyaksikan ramai rakyat Malaysia tidak melepaskan peluang membeli rumah dengan tawaran diskaun dan pengecualian duti setem. 

 • Harga Lebih Murah Dari Pasaran

Berdasarkan pengamatan penulis, majoriti rumah mampu milik yang ditawarkan dijual pada harga lebih murah dari pasaran semasa. 

Pembeli yang bijak sebenarnya mampu memiliki kediaman pada harga mampu milik di kawasan ‘commercial viable’ dengan akses dan kemudahan lengkap di kawasan yang sudah matang seperti Kajang, Kepong, Sentul dan Damansara. 

 • Tiada Persaingan Dengan Pelabur Hartanah

Majoriti pelabur hartanah memburu rumah kos rendah tetapi bukan rumah mampu milik. 

Hal ini kerana, wujud kaveat untuk sewakan hartanah mampu milik dari Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri. 

Syarat-syarat lain rumah mampu milik adalah, pembeli dengan pendapatan bulanan B40 atau M40 dan merupakan pembeli rumah pertama. 

Ini bermakna, pembeli tidak perlu risau rumah tersebut disambar golongan kapitalis hartanah. 

 • Pengecualian Duti Setem 

Bermula Januari 2021 sehingga 31 Disember 2025, pembeli rumah pertama dengan harga tidak melebihi RM500,000 kini tidak lagi perlu membayar cukai duti setem. 

Langkah terbaru Kerajaan ini  dilaksanakan bagi menggalakkan pembelian rumah mampu milik untuk pembeli rumah pertama yang ingin memiliki rumah di bawah RM500,000.

Kelemahan Rumah Mampu Milik Di Malaysia 

 • Lokasi Kurang Strategik 

Disebabkan kekangan bank tanah yang terhad di pusat bandar, maka majoriti rumah mampu milik terpaksa dibina di lokasi kurang strategik. 

Ini menyukarkan pembeli yang bergantung sepenuhnya pada pengangkutan awam untuk mendapatkan akses kemudahan seperti pasaraya, restoran makanan segera, bank, hospital, pusat agama dan sebagainya. 

 • Kualiti Rumah Mampu Milik 

Banyak kes melibatkan kualiti rumah mampu milik yang teruk dilaporkan pembeli. Wujud banyak kecacatan pada struktur binaan, dalaman dan luar rumah yang boleh mendatangkan risiko kepada penghuni rumah. 

Barangkali kerana status rumah ini adalah ‘rumah mampu milik’, maka pemaju hartanah sewenang-wenangnya mengabaikan aspek kualiti rumah yang mereka bina. 

 • Harganya Tidak Mampu Milik 

Banyak projek hartanah mampu milik yang dilancarkan, tetapi harganya tidak mampu milik sama sekali. 

Ada rumah yang dijual pada harga RM330,000 tetapi menyasarkan golongan B40. 

Ada juga rumah yang dijual pada harga RM450,000 tetapi menyasarkan M40. 

Pemaju hartanah sewajarnya membuat semakan harga rumah yang sesuai dengan tangga gaji kategori B40 dan M40 di bandar dan luar bandar dengan lebih teliti. 

Dengan kelembapan kenaikan pendapatan, harga rumah mampu milik yang dijual melebihi RM250,000 sangat sukar untuk dijual. 

 • Belum Cukup Inklusif

Langkah pemaju hartanah yang membina banyak rumah mampu milik untuk golongan B40 memang wajar dipuji. 

Akan tetapi, jangan dilupakan yang golongan M40 juga perlukan rumah mampu milik dan bukan semua golongan M40 mampu membeli rumah melebihi RM400,000 ke atas. 

Projek hartanah rumah mampu milik akan lebih lengkap sekiranya penawaran untuk golongan M40 juga sama banyak dengan penawaran untuk golongan B40.

Memandangkan stok rumah mampu milik masih terhad, Kerajaan perlu bekerja 10 kali ganda untuk tingkatkan pemilikan hartanah kepada rakyat Malaysia khususnya anak muda hari ini.

Ini kerana, rumah mampu milik adalah kekayaan terbesar yang Kerajaan boleh berikan pada rakyat selepas peluang pekerjaan. 

Apa yang paling mustahak, tiada penekanan dan fokus dapat diberikan selagi tidak wujud kestabilan politik di Malaysia.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA