73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Setakat September 2020 yang lalu, terdapat secara purata 29,698 unit kediaman tidak terjual dengan nilai kasar RM18 juta daripada 127,604 unit kediaman yang dilancarkan tahun ini.

Benar, jumlahnya kedengaran agak tinggi tetapi data dari NAPIC menunjukkan angka ini adalah lebih rendah berbanding yang direkod pada suku keempat 2019 yang lalu dengan angka rumah tidak terjual adalah 300,664 unit.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Orang kata harga rumah jatuh dan pasaran hartanah bakal meletus tidak lama lagi. Sebaliknya, impak krisis kesihatan yang dialami kita hari ini sebenarnya hanya memberikan impak yang minimum kepada industri hartanah.

Propertyguru Malaysia melaporkan berlaku peningkatan trend dalam permintaan hartanah sebanyak 0.38% untuk suku kedua 2020.

Ini disokong lagi dengan data daripada JPPH yang menunjukkan berlaku peningkatan marginal 0.4% dalam indeks harga rumah untuk suku kedua 2020.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia bukanlah isu yang baru bahkan sudah boleh dikatakan isu yang sering diulang-ulang bagi menunjukkan betapa dalam kesan ke atas permintaan dan penawaran yang tidak selari di sesebuah negara dalam peringkat makro.

Pada tahun 2019 yang lalu sahaja, Malaysia mencatatkan rekod apabila hampir 57,000 unit tidak terjual dengan nilai RM41.5 bilion.

Hartanah dalam kurungan harga melebihi RM500,000 menjadi punca permasalahan ini terjadi pada skala yang lebih besar.

Kredit Gambar: The Star

Tetapi, data dari Housing Watch baru – baru ini lebih menggemparkan apabila 73% rumah tidak terjual di Malaysia sebenarnya berharga melebihi RM250,000!

Apa kes sebenarnya? Dan jenis hartanah apa yang paling banyak tidak terjual di Malaysia?

Jom baca artikel ini sampai habis.

 73% Rumah Tidak Terjual Berharga Melebihi RM250,000

Pada suku pertama 2020 secara keseluruhan, unit kediaman tidak terjual di Malaysia adalah pada angka 163,011 unit.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Angka ini dua kali ganda lebih tinggi berbanding tahun 2004 – 2015 yaqni 71,472 unit sahaja.

Kredit Gambar: iProperty

Johor menyumbang 25% daripada lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia sebanyak 25% diikuti Selangor 17% dan Kuala Lumpur 13%.

Dua pertiga hartanah tidak terjual di Malaysia adalah kediaman high rise seperti apartmen, kondominum dan servis apartmen.

Angka lambakan hartanah tidak terjual meningkat pada suku pertama 2020 datangnya dari kediaman high rise yang berharga RM500,000 – RM1 juta.

Ini termasuklah hartanah jenis Small Office (SOHO) dan servis apartmen.

Jenis Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia

Sumber dari NAPIC menunjukkan hartanah high rise mendominasi data berbanding hartanah landed.

Baca : Golongan Milenial Akan Beli Rumah Apabila 3 Perkara Ini Berlaku

Kredit : Housing Watch

Angka hartanah high-rise yang tidak terjual adalah 53% daripada 142,950 unit kediaman pada suku keempat 2017 dan bakinya 47% adalah hartanah landed.

Angka ini terus meningkat kepada 68% pada suku kedua 2019. Dan pada suku pertama 2020, angkanya berada di paras 66% daripada 163,011 unit kediaman.

Data ini jelas menunjukkan yang rakyat Malaysia memang tidak mahukan rumah high rise yang dijual di luar kemampuan kewangan mereka.

Hartanah Tidak Terjual Mengikut Harga di Malaysia

Untuk harga RM250,000 ke bawah, terdapat 27% unit daripada 163,000 unit yang tidak terjual. 26% adalah dari hartanah yang berharga RM250,000 – RM500,000.

Seterusnya, angka yang tertinggi adalah hartanah berharga RM500,000 – RM1 juta dengan 33%. Bakinya 14% adalah hartanah yang berharga RM1juta ke atas.

Kredit : Housing Watch

Jika anda campurkan angka hartanah RM250,000 ke atas sehingga RM1juta ke atas, anda akan dapati bahawa 73% daripada jumlah unit tidak terjual di Malaysia pada suku pertama 2020 adalah hartanah yang berharga melebihi RM250,000.

Kesimpulannya, kita dapat merumuskan yang hartanah high rise berharga melebihi RM250,000 ke atas di bandar utama seperti Johor, Kuala Lumpur dan Selangor sedang bergelut untuk mencari ‘tuan rumah’ masing – masing.

Dengan keadaan sekatan kemasukan warganegara asing ke Malaysia, penulis tidak menjangka kan unit – unit rumah tersebut bakal terjual dan mempunyai tuannya dalam masa terdekat.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Kerajaan dan pemaju hartanah swasta perlu merangka solusi jangka panjang bagi membendung masalah ini.

Selagi masalah ini tidak selesai, selagi itulah duit itu kekal dalam bentuk ‘brick and mortar’ yang tidak berpenghuni.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA