Ketahui 5 Sebab Kenapa Irama @ Residensi, Seremban Merupakan Pilihan Terbaik Anda

Ada yang tengah survey nak beli rumah ke? Tercari-cari kediaman yang eksklusif yang jauh daripada bandar, tetapi berdekatan dengan pelbagai kemudahan?

Dengan hanya 78 unit dibina dan dijangka siap pada bulan April 2020, katanya Irama @ Residensi SIGC ni dah nak sold-out pun. Ketahui 5 sebab kenapa ianya merupakan pilihan yang terbaik bagi anda.

1. Lokasi Yang Strategik

Biasa dengar sifu-sifu hartanah asyik sebut “Lokasi, lokasi, lokasi”? Ya, lokasi memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan nilai sesuatu hartanah.

Ada orang mungkin merasakan bahawa Seremban agak jauh daripada pusat bandar Kuala Lumpur, tetapi sebenarnya Seremban merupakan sebuah bandar yang sedang pesat membangun.

Di Negeri Sembilan, ada tiga je tempat tumpuan utama. Port Dickson, sememangnya terkenal dengan tempat percutian; Nilai yang terkenal dengan tempat membeli-belah barangan pengantin; dan Seremban yang menjadi ibu kota Negeri Sembilan.

Sebab itulah, kalau ada sebarang pembangunan baru atau laluan pengangkutan awam; mesti akan utamakan Seremban.

Bagi Irama @ Residensi SIGC, ianya berhampiran dengan:

Penjagaan Kesihatan

 • Senawang Specialist Hospital (6km)
 • Hospital Tuanku Jaafar (10km)
 • Sehat Wellness & Medical Centre (12km)
 • Pusat Perubatan NSCMH (13km)
 • KPJ Specialist Hospitals (15km)
 • Columbia Specialist Hospital (17km)

Pusat Membeli-Belah Dan Rekreasi

 • Stadium Paroi (1km)
 • Kompleks Sukan Paroi (1.5km)
 • Plaza Angsana [Urban Transformation Centre] (3km)
 • KIP Mart Senawang (6km)
 • Giant Senawang (7km)
 • Mydin Senawang (8km)
 • Tesco Seremban Jaya (8km)
 • X-Park Sendayan

Pendidikan

 • Keb. Paroi (1.5km)
 • Men. Keb. Panchor (5km)
 • Men. Keb Warisan Puteri (6km)
 • Perguruan Raja Melewar (6.5km)
 • Kolej MARA Seremban (7km)
 • Men. Sains Tunku Munawir (8km)

Boleh dikatakan, ianya mempunyai lokasi yang amat strategik.

2. Peningkatan Harga Rumah Yang Konsisten Saban Tahun

Nak tahu bagaimana prestasi sektor hartanah di Seremban ni, kita gunakan laman web Brickz sebagai rujukan. Ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Dan kalau dilihat kepada trend bagi rumah yang berharga atas RM500,000, kenaikan harga pasaran adalah memberangsangkan. Kenaikan hampir 10% telah dicatatkan bagi tempoh dua tahun kebelakangan ini.

3. Kemudahan Ala Kelab Golf

Tak perasan eh, ada nama SIGC? Nama panjangnya ialah Seremban International Golf & Country Club. Dan pada kebiasaannya, orang akan kaitkan kelab golf dengan golongan elit.

Memang banyak pun kemudahan yang tersedia di Irama @ Residensi SIGC ni:

 • Kolam Renang
 • Gimnasium
 • Kawasan BBQ
 • Taman Permainan Kanak-Kanak
 • Amphitheatre
 • Trek Joging
 • Gazebo
 • Gelanggang Bola Keranjang
 • Gelanggan Futsal
 • Taman Rekreasi
 • Tasik

Serba-serbi lengkap kemudahan yang ada di sini. Daripada kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua; semuanya dapat menikmati pelbagai kemudahan seperti di atas.

Tak perlu pergi jauh pun. Ini bermakna anda boleh beriadah tak kira masa, siang mahu pun malam; hari bekerja atau hari minggu.

Barulah ada keseimbangan kerja dan gaya hidup sihat.

4. Rumah Moden Dan Luas, Menepati Citarasa Kini

Dari tadi kita asyik bercerita pasal lokasi, prestasi dan kemudahan yang ada je kan, bila nak masuk bab rumah ni?

Kawasan sekitar itu sendiri dah seluas 41 ekar yang penuh dengan landskap kehijauan yang sejuk mata memandang. Suasana tenang, pasti dapat meredakan sebarang stres setelah sehari suntuk bekerja. Sebaik saja masuk pintu pagar, hilang semua rasa penat lelah.

Lagi best bila Irama @ Residensi SIGC itu berkeluasan tanah 24’ x 80’ kaki persegi. Cukup luas untuk menempatkan beberapa buah kereta di luar, sambil ada lagi ruang kosong untuk bermain bersama anak-anak.

Rumah pula berkeluasan 2,988 kaki persegi dengan menempatkan 4+1 bilik dengan 4 bilik air. Sangat sesuai untuk mereka yang dah berkeluarga, bolehlah sediakan seorang anak satu bilik. Orang gaji pun ada bilik sendiri yang selesa.

Terdapat juga dapur berasingan, iaitu dapur kering dan dapur basah. Sambil main masak-masak dengan anak, sambil dapat menjalin perhubungan yang mesra bersama seisi keluarga.

5. Promosi Menarik Dan Diskaun Hebat

Bagi mereka yang betul-betul berminat, pelbagai promosi menarik menanti anda. Harga rumah yang pada asalnya berharga RM738,888, kini ada diskaun sebanyak 18% untuk pembeli Bumiputera. Kalau yang Bukan-Bumiputera, layak dapat diskaun 13% pula.

Daripada harga asal tadi, dengan diskaun hebat 18%; kini anda boleh memiliki kediaman Irama @ Residensi SIGC dengan harga yang cukup istimewa – RM605,888 saja!

Bukan itu saja, anda hanya perlu bayar RM1,000 sebagai Bayaran Tempahan jika anda berminat.

Nak lagi best? Semua Bayaran Guaman dn Bayaran Duti Setem ditanggung sepenuhnya oleh pihak pemaju.

Masih tak cukup best lagi? Bagi mereka yang membeli hartanah di Residensi SIGC, anda akan dapat kelab keahlian SIGC yang bernilai ribuan ringgit secara percuma.

Yang ni memang kena cepat, sebab tak tau sampai bila promosi dan diskaun yang ditawarkan akan tamat.

Jadi apa tunggu lagi?

Cepat-cepatlah beli sebelum ianya habis terjual, klik sini untuk pendaftaran.

Keterangan Projek

Nama: Irama @ Residensi SIGC

Bilangan Unit: 78 Unit

Status Tanah: Leasehold

Jenis Hartanah: Kediaman

Keluasan Hartanah: 24’ x 80’

Keluasan Binaan: 2,988 Kaki Persegi

Bilik: 4 + 1

Bilik Air: 4

Harga: RM605,888 (Selepas Diskaun Bumiputera 18%)

Tarikh Siap: April 2020

Alamat Projek: Jalan Residensi SIGC 1, Paroi Jaya, 70400 Seremban, Negeri Sembilan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!