Ketahui 5 Sebab Kenapa Irama @ Residensi, Seremban Merupakan Pilihan Terbaik Anda

Ada yang tengah survey nak beli rumah ke? Tercari-cari kediaman yang eksklusif yang jauh daripada bandar, tetapi berdekatan dengan pelbagai kemudahan?

Dengan hanya 78 unit dibina dan dijangka siap pada bulan April 2020, katanya Irama @ Residensi SIGC ni dah nak sold-out pun. Ketahui 5 sebab kenapa ianya merupakan pilihan yang terbaik bagi anda.

1. Lokasi Yang Strategik

Biasa dengar sifu-sifu hartanah asyik sebut “Lokasi, lokasi, lokasi”? Ya, lokasi memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan nilai sesuatu hartanah.

Ada orang mungkin merasakan bahawa Seremban agak jauh daripada pusat bandar Kuala Lumpur, tetapi sebenarnya Seremban merupakan sebuah bandar yang sedang pesat membangun.

Di Negeri Sembilan, ada tiga je tempat tumpuan utama. Port Dickson, sememangnya terkenal dengan tempat percutian; Nilai yang terkenal dengan tempat membeli-belah barangan pengantin; dan Seremban yang menjadi ibu kota Negeri Sembilan.

Sebab itulah, kalau ada sebarang pembangunan baru atau laluan pengangkutan awam; mesti akan utamakan Seremban.

Bagi Irama @ Residensi SIGC, ianya berhampiran dengan:

Penjagaan Kesihatan

 • Senawang Specialist Hospital (6km)
 • Hospital Tuanku Jaafar (10km)
 • Sehat Wellness & Medical Centre (12km)
 • Pusat Perubatan NSCMH (13km)
 • KPJ Specialist Hospitals (15km)
 • Columbia Specialist Hospital (17km)

Pusat Membeli-Belah Dan Rekreasi

 • Stadium Paroi (1km)
 • Kompleks Sukan Paroi (1.5km)
 • Plaza Angsana [Urban Transformation Centre] (3km)
 • KIP Mart Senawang (6km)
 • Giant Senawang (7km)
 • Mydin Senawang (8km)
 • Tesco Seremban Jaya (8km)
 • X-Park Sendayan

Pendidikan

 • Keb. Paroi (1.5km)
 • Men. Keb. Panchor (5km)
 • Men. Keb Warisan Puteri (6km)
 • Perguruan Raja Melewar (6.5km)
 • Kolej MARA Seremban (7km)
 • Men. Sains Tunku Munawir (8km)

Boleh dikatakan, ianya mempunyai lokasi yang amat strategik.

2. Peningkatan Harga Rumah Yang Konsisten Saban Tahun

Nak tahu bagaimana prestasi sektor hartanah di Seremban ni, kita gunakan laman web Brickz sebagai rujukan. Ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Dan kalau dilihat kepada trend bagi rumah yang berharga atas RM500,000, kenaikan harga pasaran adalah memberangsangkan. Kenaikan hampir 10% telah dicatatkan bagi tempoh dua tahun kebelakangan ini.

3. Kemudahan Ala Kelab Golf

Tak perasan eh, ada nama SIGC? Nama panjangnya ialah Seremban International Golf & Country Club. Dan pada kebiasaannya, orang akan kaitkan kelab golf dengan golongan elit.

Memang banyak pun kemudahan yang tersedia di Irama @ Residensi SIGC ni:

 • Kolam Renang
 • Gimnasium
 • Kawasan BBQ
 • Taman Permainan Kanak-Kanak
 • Amphitheatre
 • Trek Joging
 • Gazebo
 • Gelanggang Bola Keranjang
 • Gelanggan Futsal
 • Taman Rekreasi
 • Tasik

Serba-serbi lengkap kemudahan yang ada di sini. Daripada kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua; semuanya dapat menikmati pelbagai kemudahan seperti di atas.

Tak perlu pergi jauh pun. Ini bermakna anda boleh beriadah tak kira masa, siang mahu pun malam; hari bekerja atau hari minggu.

Barulah ada keseimbangan kerja dan gaya hidup sihat.

4. Rumah Moden Dan Luas, Menepati Citarasa Kini

Dari tadi kita asyik bercerita pasal lokasi, prestasi dan kemudahan yang ada je kan, bila nak masuk bab rumah ni?

Kawasan sekitar itu sendiri dah seluas 41 ekar yang penuh dengan landskap kehijauan yang sejuk mata memandang. Suasana tenang, pasti dapat meredakan sebarang stres setelah sehari suntuk bekerja. Sebaik saja masuk pintu pagar, hilang semua rasa penat lelah.

Lagi best bila Irama @ Residensi SIGC itu berkeluasan tanah 24’ x 80’ kaki persegi. Cukup luas untuk menempatkan beberapa buah kereta di luar, sambil ada lagi ruang kosong untuk bermain bersama anak-anak.

Rumah pula berkeluasan 2,988 kaki persegi dengan menempatkan 4+1 bilik dengan 4 bilik air. Sangat sesuai untuk mereka yang dah berkeluarga, bolehlah sediakan seorang anak satu bilik. Orang gaji pun ada bilik sendiri yang selesa.

Terdapat juga dapur berasingan, iaitu dapur kering dan dapur basah. Sambil main masak-masak dengan anak, sambil dapat menjalin perhubungan yang mesra bersama seisi keluarga.

5. Promosi Menarik Dan Diskaun Hebat

Bagi mereka yang betul-betul berminat, pelbagai promosi menarik menanti anda. Harga rumah yang pada asalnya berharga RM738,888, kini ada diskaun sebanyak 18% untuk pembeli Bumiputera. Kalau yang Bukan-Bumiputera, layak dapat diskaun 13% pula.

Daripada harga asal tadi, dengan diskaun hebat 18%; kini anda boleh memiliki kediaman Irama @ Residensi SIGC dengan harga yang cukup istimewa – RM605,888 saja!

Bukan itu saja, anda hanya perlu bayar RM1,000 sebagai Bayaran Tempahan jika anda berminat.

Nak lagi best? Semua Bayaran Guaman dn Bayaran Duti Setem ditanggung sepenuhnya oleh pihak pemaju.

Masih tak cukup best lagi? Bagi mereka yang membeli hartanah di Residensi SIGC, anda akan dapat kelab keahlian SIGC yang bernilai ribuan ringgit secara percuma.

Yang ni memang kena cepat, sebab tak tau sampai bila promosi dan diskaun yang ditawarkan akan tamat.

Jadi apa tunggu lagi?

Cepat-cepatlah beli sebelum ianya habis terjual, klik sini untuk pendaftaran.

Keterangan Projek

Nama: Irama @ Residensi SIGC

Bilangan Unit: 78 Unit

Status Tanah: Leasehold

Jenis Hartanah: Kediaman

Keluasan Hartanah: 24’ x 80’

Keluasan Binaan: 2,988 Kaki Persegi

Bilik: 4 + 1

Bilik Air: 4

Harga: RM605,888 (Selepas Diskaun Bumiputera 18%)

Tarikh Siap: April 2020

Alamat Projek: Jalan Residensi SIGC 1, Paroi Jaya, 70400 Seremban, Negeri Sembilan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA