Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Buat anda yang baru pertama kali mendengar akan istilah REIT ini, REIT adalah singkatan untuk Real Estate Investment Trust yang juga bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Bukan seperti pelaburan hartanah konvensional yang memerlukan anda untuk menyewakan hartanah atau pun melakukan renovasi untuk sublet, konsep REIT adalah lebih dengan saham amanah (unit trust).

Baca : Apa Itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Apa yang membezakan REIT dan unit trust adalah modal pelabur akan dilaburkan ke dalam pasaran hartanah berbanding unit trust yang dilaburkan dalam pasaran saham dan bon semasa.

Di dalam artikel ini, kami akan kupas 6 jenis REIT dalam pelaburan hartanah yang anda boleh laburkan dalam pelaburan hartanah.

Seperti pelaburan – pelaburan yang lain, REIT juga mempunyai risikonya profilnya yang tersendiri bergantung kepada sifat pelaburan itu sendiri.

Jom kita tengok 6 jenis REIT yang terdapat dalam industri hartanah.

1. REIT Runcit

Merupakan REIT yang mengurus, memiliki dan mengendalikan pasaraya, pusat membeli belah, kedai dan premis.

Dalam erti kata lain, REIT Runcit mendapat pulangannya melalui sewaan seperti McDonalds yang menyewa unit di dalam pusat membeli belah IOI Mall Putrajaya dan juga gedung NIKE yang menyewa unit di KLCC.

Akan tetapi, kelebihan melabur dalam REIT Runcit hanya wujud apabila premis tersebut berada di kawasan strategik dengan:-

  1. Kadar perolehan penyewa yang rendah.
  2. Keupayaan meningkatkan harga sewa.
  3. Aliran pendapatan yang positif.

Pertumbuhan pendapatan dalam pasaran REIT Runcit sangat bergantung kepada keadaan ekonomi semasa di mana banyak unit di dalam premis tidak mampu disewakan apabila kuasa beli rakyat berkurang dan kurangnya permintaan terhadap sewaan.

2. REIT Pejabat

REIT jenis ini pada dasarnya memiliki dan mengendalikan bangunan pejabat dan sebahagian besar penyewa REIT Pejabat adalah daripada sektor kewangan seperti bank dan syarikat antarabangsa yang beroperasi di Malaysia.

REIT Pejabat mempunyai bangunan pejabat di kawasan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Subang Jaya dan Bangsar dan mampu menikmati kadar sewa yang lebih tinggi di masa hadapan.

Akan tetapi, penawaran ruang pejabat yang terlalu banyak di Lembah Klang menjadikan penyewa mempunyai pilihan untuk mendapatkan ruang pejabat yang lebih murah kerana wujudnya perang harga di antara pemilik-pemilik ruang pejabat di Lembah Klang.

Baca : Saham dan Hartanah. Mana Lebih Baik?

3. REIT Hospitaliti

REIT Hospitaliti bukanlah instrumen yang memiliki dan mengendalikan hospital. Sebaliknya, REIT Hospitaliti adalah instrumen yang menguruskan hotel dan bangunan kediaman.

Contoh terdekat adalah YTL REIT yang memiliki dan menguruskan hotel JW Marriott atau pun SUNWAY REIT yang memiliki dan menguruskan hotel Sunway.

REIT Hospitaliti secara tidak langsung membantu meningkatkan sektor pelancongan di negara ini. Kejatuhan mata wang turut membantu merancakkan lagi kedatangan pelanong luar negara ke negara kita.

Sungguhpun begitu, REIT Hospitaliti ini sangat mudah terjejas dengan perubahan ekonomi global dan keadaan politik semasa. Kelembapan pertumbuhan ekonomi turut menjejaskan sektor pelancongan sekaligus mengurangkan pendapatan dalam industri perhotelan.

Baca : 8 Saham Pelaburan Di Malaysia

4. REIT Industri

Contoh terbesar adalah AXIS REIT yang memiliki dan mengendalikan premis hartanah seperti gudang dan ruang kilang. Aliran tunai diperolehi daripada sewaan gudang dan ruang kilang.

Apa yang menarik tentang REIT Industri adalah ianya tidak memerlukan perbelanjaan selenggara yang tinggi dan reka bentuknya juga adalah tidak mewah berbanding REIT lain dan ini mengurangkan kos REIT Industri.

Sungguhpun begitu, REIT Industri adalah REIT yang paling mudah terjejas dengan kemelesetan ekonomi kerana kos operasi kilang dan storan inventori akan dipotong.

Selain daripada itu, potensi untuk menaikkan kadar sewaaan juga adalah rendah.

5. REIT Kesihatan

Contoh REIT Kesihatan adalah Al-Aqar REIT yang memiliki dan mengendalikan hospital dan harta khidmat penjagaan kesihatan semasa.

Sungguhpun keadaan ekonomi yang tidak memberangsangkan dan lembap, REIT Kesihatan tetap menjadi satu keperluan masyarakat dan tetap stabil.

Namun begitu, peluang untuk REIT Kesihatan berkembang adalah sangat terbatas kerana wujudnya pajakan jangka panjang yang mengurangkan potensi untuk meningkatkan kadar hasil sewaan.

Akan tetapi, potensi untuk mengembangkan REIT Kesihatan mampu dilakukan hanya dengan mengambil alih hartanah baru penjagaan kesihatan sedia ada.

Baca : Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah di Bursa Malaysia

6. REIT Bercampur

Pada asasnya, REIT Bercampur bermaksud REIT yang memiliki dan mengendalikan pelbagai jenis hartanah dalam satu masa.

Contohnya adalah Sunway REIT ataupun dikenali sebagai Sun REIT di KLCI yang memiliki pelbagai portfolio hartanah di Malaysia seperti pusat membeli belah, pejabat, gudang, hotel dan juga bangunan integrasi 3 -1 iaitu Sunway Putra.

Antara kelebihan REIT Bercampur adalah kepelbagaian jenis hartanah dan lebih berdaya tahan kepada turun naik pasaran dan keadaan ekonomi semasa.

Akan tetapi, REIT Bercampur sebenarnya terdedah kepada semua jenis risiko yang dimiliki REIT-REIT lain di pasaran.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Terakhir sekali, jemput baca Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke? Semoga ia dapat membantu dan mempersiapkan kita sebelum melangkah ke dunia pelaburan REIT ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA