Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Buat anda yang baru pertama kali mendengar akan istilah REIT ini, REIT adalah singkatan untuk Real Estate Investment Trust yang juga bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Bukan seperti pelaburan hartanah konvensional yang memerlukan anda untuk menyewakan hartanah atau pun melakukan renovasi untuk sublet, konsep REIT adalah lebih dengan saham amanah (unit trust).

Baca : Apa Itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Apa yang membezakan REIT dan unit trust adalah modal pelabur akan dilaburkan ke dalam pasaran hartanah berbanding unit trust yang dilaburkan dalam pasaran saham dan bon semasa.

Di dalam artikel ini, kami akan kupas 6 jenis REIT dalam pelaburan hartanah yang anda boleh laburkan dalam pelaburan hartanah.

Seperti pelaburan – pelaburan yang lain, REIT juga mempunyai risikonya profilnya yang tersendiri bergantung kepada sifat pelaburan itu sendiri.

Jom kita tengok 6 jenis REIT yang terdapat dalam industri hartanah.

1. REIT Runcit

Merupakan REIT yang mengurus, memiliki dan mengendalikan pasaraya, pusat membeli belah, kedai dan premis.

Dalam erti kata lain, REIT Runcit mendapat pulangannya melalui sewaan seperti McDonalds yang menyewa unit di dalam pusat membeli belah IOI Mall Putrajaya dan juga gedung NIKE yang menyewa unit di KLCC.

Akan tetapi, kelebihan melabur dalam REIT Runcit hanya wujud apabila premis tersebut berada di kawasan strategik dengan:-

 1. Kadar perolehan penyewa yang rendah.
 2. Keupayaan meningkatkan harga sewa.
 3. Aliran pendapatan yang positif.

Pertumbuhan pendapatan dalam pasaran REIT Runcit sangat bergantung kepada keadaan ekonomi semasa di mana banyak unit di dalam premis tidak mampu disewakan apabila kuasa beli rakyat berkurang dan kurangnya permintaan terhadap sewaan.

2. REIT Pejabat

REIT jenis ini pada dasarnya memiliki dan mengendalikan bangunan pejabat dan sebahagian besar penyewa REIT Pejabat adalah daripada sektor kewangan seperti bank dan syarikat antarabangsa yang beroperasi di Malaysia.

REIT Pejabat mempunyai bangunan pejabat di kawasan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Subang Jaya dan Bangsar dan mampu menikmati kadar sewa yang lebih tinggi di masa hadapan.

Akan tetapi, penawaran ruang pejabat yang terlalu banyak di Lembah Klang menjadikan penyewa mempunyai pilihan untuk mendapatkan ruang pejabat yang lebih murah kerana wujudnya perang harga di antara pemilik-pemilik ruang pejabat di Lembah Klang.

Baca : Saham dan Hartanah. Mana Lebih Baik?

3. REIT Hospitaliti

REIT Hospitaliti bukanlah instrumen yang memiliki dan mengendalikan hospital. Sebaliknya, REIT Hospitaliti adalah instrumen yang menguruskan hotel dan bangunan kediaman.

Contoh terdekat adalah YTL REIT yang memiliki dan menguruskan hotel JW Marriott atau pun SUNWAY REIT yang memiliki dan menguruskan hotel Sunway.

REIT Hospitaliti secara tidak langsung membantu meningkatkan sektor pelancongan di negara ini. Kejatuhan mata wang turut membantu merancakkan lagi kedatangan pelanong luar negara ke negara kita.

Sungguhpun begitu, REIT Hospitaliti ini sangat mudah terjejas dengan perubahan ekonomi global dan keadaan politik semasa. Kelembapan pertumbuhan ekonomi turut menjejaskan sektor pelancongan sekaligus mengurangkan pendapatan dalam industri perhotelan.

Baca : 8 Saham Pelaburan Di Malaysia

4. REIT Industri

Contoh terbesar adalah AXIS REIT yang memiliki dan mengendalikan premis hartanah seperti gudang dan ruang kilang. Aliran tunai diperolehi daripada sewaan gudang dan ruang kilang.

Apa yang menarik tentang REIT Industri adalah ianya tidak memerlukan perbelanjaan selenggara yang tinggi dan reka bentuknya juga adalah tidak mewah berbanding REIT lain dan ini mengurangkan kos REIT Industri.

Sungguhpun begitu, REIT Industri adalah REIT yang paling mudah terjejas dengan kemelesetan ekonomi kerana kos operasi kilang dan storan inventori akan dipotong.

Selain daripada itu, potensi untuk menaikkan kadar sewaaan juga adalah rendah.

5. REIT Kesihatan

Contoh REIT Kesihatan adalah Al-Aqar REIT yang memiliki dan mengendalikan hospital dan harta khidmat penjagaan kesihatan semasa.

Sungguhpun keadaan ekonomi yang tidak memberangsangkan dan lembap, REIT Kesihatan tetap menjadi satu keperluan masyarakat dan tetap stabil.

Namun begitu, peluang untuk REIT Kesihatan berkembang adalah sangat terbatas kerana wujudnya pajakan jangka panjang yang mengurangkan potensi untuk meningkatkan kadar hasil sewaan.

Akan tetapi, potensi untuk mengembangkan REIT Kesihatan mampu dilakukan hanya dengan mengambil alih hartanah baru penjagaan kesihatan sedia ada.

Baca : Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah di Bursa Malaysia

6. REIT Bercampur

Pada asasnya, REIT Bercampur bermaksud REIT yang memiliki dan mengendalikan pelbagai jenis hartanah dalam satu masa.

Contohnya adalah Sunway REIT ataupun dikenali sebagai Sun REIT di KLCI yang memiliki pelbagai portfolio hartanah di Malaysia seperti pusat membeli belah, pejabat, gudang, hotel dan juga bangunan integrasi 3 -1 iaitu Sunway Putra.

Antara kelebihan REIT Bercampur adalah kepelbagaian jenis hartanah dan lebih berdaya tahan kepada turun naik pasaran dan keadaan ekonomi semasa.

Akan tetapi, REIT Bercampur sebenarnya terdedah kepada semua jenis risiko yang dimiliki REIT-REIT lain di pasaran.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Terakhir sekali, jemput baca Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke? Semoga ia dapat membantu dan mempersiapkan kita sebelum melangkah ke dunia pelaburan REIT ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penyewaan Rumah Kini Lebih Mudah dengan Speedrent

2019 adalah merupakan tahun platform penyewaan rumah automatik, menurut CEO Speedrent.

Adam ingin menyewakan rumah keduanya, sebuah kondominium di kawasan bandar dan Adam memerlukan agensi yang boleh dipercayai. Mengenang kembali masalah-masalah yang dihadapi sebelum ini apabila Adam membayar agen dengan kadar yang tinggi untuk hasil yang tidak memberangsangkan, Adam membuat keputusan untuk mencuba sesuatu yang baharu; Speedrent.

Memudahkan Tuan Rumah dan Penyewa Dengan Menggunakan Aplikasi Telefon Pintar

Adam mempelajari bahawa melalui Speedrent penyewa disambungkan terus kepada tuan rumah. Akan tetapi Speedrent berbeza daripada agen-agen yang sedia di pasaran, kerana Speedrent mengatur pertemuan di antara  penyewa dan tuan rumah untuk pemeriksaan rumah, penandatanganan kontrak secara digital dan peringatan pembayaran sewa untuk pihak tuan rumah tanpa perlunya penyewa membuat bayaran deposit.

Adam hanya perlu memuat turun dan mendaftar aplikasi Speedrent, muat naik foto kondominium yang ingin disewakan dan memberi peluang untuk bakal penyewa memeriksa kondisi kondominiumnya.

Speedrent yang beroperasi sejak hujung tahun 2015, memberi tumpuan kepada pasaran penyewaan rumah di Malaysia. CEO, Wong Whei Meng menyuarakan bahawa syarikat beliau ditubuhkan atas dasar tiada perhatian diberi kepada pasaran tersebut.

Ramai Fokus Kepada Jual Rumah, Tetapi Bukan Untuk Sewa Rumah

“Banyak laman sesawang yang menawar platform jualan hartanah, tetapi tiada yang meghkususkan kepada penyewaan. “Transaksi jualan hanya berlaku sekali, tetapi penyewaan ialah sesuatu proses yang berulang kali” kata beliau.

Wong berkata, perniagaan beliau kini lebih meyakinkan, dengan peningkatan yang mencecah sebanyak 200% daripada bulan Mac hingga November sahaja pada tahun lepas.

“Kami mensasarkan pertumbuhan sebanyak 400% dan kami percaya ia boleh dicapai. Kami telah dapati bahawa 5%-7% kadar kejayaan apabila menyewakan rumah, bergantung kepada kadar harga, kawasan dan kualiti rumah tersebut” kata Wong.

Untuk mencapai matlamat pembangunan tiga kali ganda untuk tahun 2019, syarikatnya akan mengadakan pengumpulan dana dari orang ramai di atas talian pada December 2018.

Guna Cara ‘Crowd Funding’ Untuk Kumpul Dana

“Dengan busines yang kian membesar, kami memerlukan automasi dan teknologi yang berperingkat lebih tinggi untuk menyokong platform tersebut. “Dengan itu, kami telah memilih untuk mengumpul dana dan melabur ke dalam Artificial Intelligence (AI) dan juga kepada pemasaran” kata beliau.

Wong berhajat untuk mengumpul sebanyak  RM3 juta, dan proses tersebut akan berlangsung selama sebulan.

“Daripada dana tersebut 20% akan dilaburkan kepada  penyelidikan dan pembangunan (R&D), manakala 50% akan digunakan sebagai kos pemasaran dan selebihnya digunakan sebagai kos operasi. “Kami telah menerima tindak balas sangat menggembirakan, kami telah menjangkau sasaran melebihi RM3 juta, kami bercadang untuk menjadi lebih selektif dengan pemilihan pelabur kami.” Katanya.

Ianya bukan kali pertama Speedrent memilih untuk mengumpul dana dari orang ramai. Sebelum ini pun, platform tersebut telah meraih RM400,000 dalam masa seminggu pada Mac 2018, dan ia telah dilaksanakan oleh pelanggan Speedrent yang terdiri daripada tuan-tuan rumah mereka.

Kembangkan Syarikat Dengan Mengambil Lebih Ramai Pekerja

Wong juga menyatakan hastranya untuk menambah bilangan pekerja Speedrent. Kini mereka mempunyai 22 kakitangan, dan bilangan yang ideal adalah seramai 50 orang. “Dengan menambah bilangan pekerja dan memberi ruang untuk mereka mengusahakan pembelajaran mesin dan automasi, ia akan membantu meringkaskan proses untuk pelanggan kami”, kata Wong.

2019 dijangka untuk menjadi tahun yang penting untuk platform automatik. Wong juga mempunyai rancangan untuk menembusi pasaran bilik sewa, di mana model yang sama digunakan seperti penyewaan rumah akan digunakan.

“Kami telah menjalankan soal selidik kepada tuan rumah dan mengaji reaksi mereka terhadap konsep penyewaan bilik. “Didapati 70% tuan rumah beranggapan bahawa ia menjadi masalah untuk menyewakan bilik kerana pengutipan bulanan, pembahagian bil utiliti dan sebagainya. Mereka sebulat suara menunjukan minat kepada idea tersebut, jika masalah yang dinyatakan dapat diselesaikan.” ujar Wong.

Anak Muda Memilih Untuk Sewa Bilik dan Tinggal di ‘Non-Landed’

Wong turut menyuarakan keadaan pasaran penyewaan, kondominium dan flat kian menjadi pilihan kerana ia mempunyai banyak kemudahan. “Kebanyakan rumah teres mempunyai kawasan taman yang memerlukan jagaan rapi. Justeru itu ia tidak digemari oleh golongan anak muda  yang tidak mempunyai masa terluang untuk penyelenggaraan tanaman”. kata Wong.

Selain daripada itu, Speedrent bercadang untuk menaik taraf penyelenggaraan, di mana penyewa boleh menyuarakan aduan terhadap sebarang kerosakan terhadap rumah mereka.

Oleh kerana segala komunikasi antara penyewa rumah dan tuan rumah dijalankan menerusi aplikasi Speedrent, Wong berharap agar ruang aduan dapat ditubuhkan yang membolehkan penyewa menyatakan kerosakan kepada tuan rumah dan tindakan dapat dibuat oleh tuan rumah dengan kadar segera.

Rumah Dibaiki Segera, Penyewa dan Tuan Rumah Gembira

“Jika pemilik rumah dapat memberikan jumlah anggaran untuk kos pembaikan kerosakan, kami akan mengaturkan pembaik pulihan dan kedua penyewa dan tuan rumah tidak perlu bimbang” katanya. Wong mengatakan bahawa peluang ini akan membolehkan mereka untuk bekerjasama dengan pekerja mahir seperti tukang paip atau kontraktor am.

“Ciri terbaru ini akan berlangsung dalam separuh kedua tahun 2019. Pelancaran akan dilakukan oleh Kaodim, dan syarikat tersebut akan menyediakan tenaga mahir” tambahan Wong.

Untuk melindungi tuan rumah daripada penyewa yang tidak boleh dipercayai, Wong menyuarakan bahawa syarikatnya mempunyai polisi yang tegas.

Penyewa Perlu Lulus Kredit Skor Mereka

Speedrent kini berganding bahu dengan dua agensi penarafan kredit, iaitu CTOS Data Systems Sdn Bhd dan RAM Credit Information Sdn Bhd yang diamanahkan untuk memastikan penyewa mencapai kriteria skor kredit yang ditetapkan.

“Kami mempunyai piawaian yang ketat. Kami telah menolak kira-kira 60% pemohonan untuk menyewa disebabkan pemarkahan kredit yang kurang kukuh” kata Wong.

Tambah Wong, pendapatan Speedrent diperolehi daripada penjualan insurans kepada tuan-tuan rumah. Pembelian insurans ini adalah prasyarat untuk bakal tuan rumah Speedrent.

“Kami tidak memperoleh apa-apa keuntungan daripada sewa bulanan pelanggan kami, sebaliknya kami adalah sebuah agen insurans berlesen yang telah membina platform sewa untuk tujuan menjual insurans.” kata Wong.

Insurans rumah akan merangkumi kerugian sebanyak RM26,000 bagi keseluruhan tempoh penyewaan, iaitu biasanya selama setahun.

Wong menegaskan “Speedrent tidak mendapat komisen bulanan kerana kami bukanlah ejen hartanah berlesen. Keuntungan kami hanya diraih melalui penjualan insurans” kata Wong.

Mengenai SpeedrentSpeedrent adalah platform penyewaan rumah yang cepat dan selamat yang menghubungkan tuan rumah dan penyewa secara langsung. Dengan lebih pilihan daripada 30,000 rumah di seluruh Malaysia, Speedrent mempunyai matlamat untuk memperbaiki proses sewa dengan skim 'No Deposit' untuk penyewa dan insurans perlindungan rumah sebanyak RM26,000 yang disediakan oleh Allianz untuk tuan-tuan tanah. Ketahui lebih lanjut di www.speedrent.com atau hubungi kami di 018-7777650.

Iklan

Ini Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Di antara halangan terbesar pembeli rumah adalah nak sediakan deposit 10% daripada harga rumah yang selalunya berjumlah ribuan ringgit dan ada juga yang mencecah puluhan ribu ringgit.

Kemampuan kewangan rakyat Malaysia khususnya golongan muda seakan-akan mustahil kerana faktor pendapatan isi rumah di Malaysia yang dilabelkan sangat rendah.

Baca : Kalau Tiada KWSP, Apa Kita Nak Buat?

Menurut Bank Negara, 4.4 juta rakyat Malaysia memperoleh pendapatan bulanan sebanyak RM2,160 atau kurang menerusi Laporan Tahunan 2018 Bank Negara Malaysia.

Selain daripada itu, Dr Suraya Ismail yang merupakan Pengarah KRI Institute berkata, jika paras upah meningkat di bandar-bandar utama yang lain, ia mampu meningkatkan keinginan orang ramai untuk mencari peluang di negeri lain, sekali gus mengurangkan kepadatan penduduk di Lembah Klang.

Baca : Kita Boleh Keluarkan Duit Akaun 1 KWSP Untuk Melabur Unit Trust

“Entry fee untuk sebuah rumah di Malaysia sangat mahal dan menjadi punca anak muda terus menyewa.”

Masalah ini nampak seolah-olah tiada penyelesaiannya. Tapi tunggu dulu!

Tahukah anda, terdapat cara yang lebih mudah, efektif dan sah di sisi undang-undang untuk kita yang ada masalah tak cukup duit deposit untuk membeli rumah?

Seorang rakyat Malaysia yang mempunyai caruman KWSP mampu menggunakan wang di dalam Akaun 2 untuk membeli hartanah.

Baca : Jenis-Jenis Pengeluaran KWSP Dan Cara-Caranya

KWSP merupakan sebuah badan yang ditubuhkan pada tahun 1991 oleh Tan Sri Samsudin Osman untuk membantu pekerja menyimpan sejumlah wang setiap bulanan secara konsisten, sebagai jaminan apabila pencen kelak.

Bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah sendiri, artikel ini akan mengupas tentang panduan beli rumah menggunakan Akaun 2 KWSP.

Panduan Lengkap Beli Rumah Dengan Akaun 2 KWSP

KWSP membenarkan pencarum untuk merancang persaraan mereka dengan selesa dengan membenarkan pengeluaran wang dari Akaun 2 untuk pembiayaan pembelian rumah.

Dek kerana harga rumah yang semakin melonjak naik dan menyesakkan dada rakyat Malaysia tatkala melihat tanda harganya, KWSP membantu apa yang tampak mustahil menjadi satu kenyataan.

Baca : i-Invest KWSP : Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Lebih Rendah

Syarat Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

 • Warganegara Malaysia atau Bukan Warganegara Malaysia
 • Umur di bawah 55 tahun
 • Mempunyai sekurang-kurangnya RM500 di dalam Akaun 2
 • Tidak pernah membuat pengeluaran perumahan / membuat pengeluaran perumahan
 • Pinjaman yang diluluskan daripada peminjam yang diiktiraf ATAU
 • Melalui skim sewa kepada sendiri ATAU
 • Pembiayaan sendiri
 • Membeli hartanah jenis kediaman

Apa Yang Kita Boleh Keluarkan Untuk Beli Rumah Pertama

  Pengeluaran Individu Pengeluaran Bersama
Pinjaman Perumahan Perbezaan di antara harga belian dan jumlah pinjaman yang diluluskan + 10% daripada harga belian ATAU Seluruh tabungan dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)   Perbezaan antara harga belian dan jumlah pinjaman yang diluluskan + 10% daripada harga belian   ATAU Penjimatan keseluruhan pemohon dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)
Pembiayaan Sendiri Kos pembelian + tambahan 10% ATAU Seluruh tabungan dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)Kos pembelian + tambahan 10% ATAU Penjimatan keseluruhan Akaun 2 pemohon (yang mana lebih rendah)

Apa Yang Anda Perlukan Untuk Beli Rumah Dengan Akaun 2 KWSP

 • Borang KWSP 9C (AHL) dan Senarai Semak
 • Borang KWSP 3 (Pindaan) – untuk pengemukaan mel / pengesahan cap ibu jari
 • Salinan dokumen pengenalan yang asal untuk pengesahan (Bukan pemegang MyKad sahaja)
 • Perjanjian Jual Beli – tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan
 • Buku catatan atau salinan penyata akaun bank anda (untuk tujuan pengesahan)

Info Untuk Pembeli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Buat pengetahuan anda, ciri iri pinjaman atau pembiayaan rumah adalah berbeza untuk rumah pertama dan rumah kedua.

Di dalam artikel ini, kami hanya menerangkan tentang penyusunan dokumen yang diperlukan bagi pembeli rumah pertama dengan Akaun 2 KWSP.

Setiap dokumen adalah wajib dan diperlukan dalam memastikan segala proses permohonanan anda berjalan dengan lancar.

1. Pinjaman

Bukti Pembelian Perjanjian Jualan dan Pembelian (tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)
Bukti Pembiayaan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan ATAU Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan DAN Perjanjian Pinjaman Perumahan / Borang Gadaian 16A / Surat Ketetapan Penyerahan / Surat Ikatan yang ada dalam nama ahli / pasangan* Jika kelulusan pinjaman melebihi satu tahun
Bukti Hubungan Sijil perkahwinan ATAU Sijil kelahiran Wajib untuk pengeluaran bersama dengan suami / isteri / orang tua / mertua / orang tua angkat / ibu bapa langkah / anak / langkah anak / anak angkat / adik-beradik.

2. Pembiayaan Sendiri

Bukti Pembelian Perjanjian Jualan dan Pembelian (tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)
Bukti Pembayaran Penerimaan pembayaran tidak kurang daripada 20% daripada harga hartanah
Bukti Pembelian Tunai Surat Pengesahan Pemaju mengenai pembelian tunai. Mesti mengandungi maklumat mengenai butiran hartanah
Bukti Pembinaan Surat Pengesahan Pemaju mengenai pembelian tunai. Mesti mengandungi maklumat mengenai butiran hartanah. Sijil Arkitek / Surat Permintaan Pembayaran untuk kemajuan pembinaan tidak kurang daripada 20% ATAU Certificate of Fitness – CF / Certificate of Occupation- CO
Bukti Hubungan Sijil perkahwinan ATAU Sijil kelahiran Wajib untuk pengeluaran bersama dengan suami / isteri / orang tua / mertua / orang tua angkat / ibu bapa langkah / anak / langkah anak / anak angkat / adik-beradik

Ya, memang segala syarat dan dokumen yang diperlukan adalah sedikit melecehkan, tetapi sekiranya segala dokumen anda lengkap, KWSP hanya mengambil masa kurang daripada 15 hari untuk meluluskan permohonan anda!

Pastikan anda merancang pembelian rumah pertama dan persaraan dengan baik supaya tidak mengalami masalah kewangan di masa hadapan.

Sekiranya anda masih kurang faham dengan penjelasan dari artikel ini, jangan khawawtir kerana anda boleh hubungi pihak KWSP.

Khidmat Pelanggan: Pertanyaan KWSP
Nombor Telefon: 03-89226000

Iklan

6 Kelebihan Sri Melaka Residensi Yang Perlu Anda Tahu

Bila kita sebut pasal Melaka, semua orang tahu bahawa Melaka adalah merupakan destinasi pelancongan utama Malaysia. Bila hujung minggu atau cuti sekolah, mesti ramai yang berpusu-pusu ke Melaka untuk menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan-rakan.

Bila sebut pasal hartanah pula, perkara yang paling penting adalah lokasi. Perkara kedua penting adalah lokasi dan perkara ketiga penting adalah lokasi.

Di Melaka inilah, terletaknya sebuah hartanah yang sangat ‘panas’. Memang menepati mantra “lokasi, lokasi, lokasi” idaman yang dicari-cari selama ini.

Jom kita tengok apa yang bestnya pasal Sri Melaka Residensi ni.

1. Berhampiran Dengan Bandaraya Melaka

Sri Melaka Residensi berada di Bukit Serindit iaitu 3 kilometer daripada bandar Melaka Raya, di mana terletaknya tarikan pelancong seperti Jonker Walk, Mahkota Parade, Dataran Pahlawan dan bermacam-macam lagi. Ianya juga berhampiran dengan kemudahan-kemudahan lain seperti sekolah, hospital, balai polis dan pasaraya terkemuka.

Senang cerita, Sri Melaka Residensi memang terletak di lokasi yang sangat strategik. Sesuai untuk mereka yang bekerja di sekitar Melaka, dekat sangat nak ke mana-mana. Juga bagi mereka yang suka berjalan-jalan, nak pergi ke tempat tumpuan pelancong pun dekat. Nak pergi shopping pun boleh sangat.

2. Dikelilingi Rimbauan Hijau Taman Rekreasi Bukit Serindit

Siapa kata kehidupan di bandar Melaka tak boleh dikelilingi suasana kehijauan? Sri Melaka Residensi ini dikelilingi Taman Rekreasi Bukit Serindit, taman rekreasi yang sangat popular di kalangan orang Melaka.

Setelah penat balik daripada kerja, pastinya terubat dengan pemandangan hijau di sekeliling kawasan. Bagi yang suka beriadah, pastinya ia satu bonus untuk anda. Balik kerja, boleh terus ke taman rekreasi. Tak pun bangun awal pagi, boleh satu dua round keliling taman dulu sebelum ke tempat kerja.

Tak perlu pergi jauh-jauh untuk bersenam lepas ni.

3. Lengkap Dengan Kemudahan Umpama Gaya Hidup Mewah

Kalau nak rasai gaya hidup moden di Melaka, maka Sri Melaka Residensi adalah jawapannya.

Nak senaraikan memang banyak, di antaranya:

 • Komuniti Berpagar (Gated & Guarded)
 • Gimnasium
 • Kolam Renang
 • Gelanggang Bola Keranjang
 • Gelanggang Badminton
 • Gelanggang Futsal
 • Taska
 • Taman Permainan
 • Dewan Serbaguna
 • Deretan Kedai

Boleh dikatakan kemudahan yang disediakan memang cukup lengkap, samada untuk keluarga atau pun yang bujang; tua mahu pun muda. Di sini terdapat bermacam-macam aktiviti yang boleh dilakukan.

4. Harga Tersangatlah Berpatutan

Taknak cakap banyak, tengok saja harga Sri Melaka Residensi berbanding harga projek-projek lain:

Negeri Nama Projek Harga Harga Selepas Diskaun 7% Bumiputera Keluasan Harga / kps Bilik Bilik Air
Melaka Sri Melaka Residensi, Bukit Serindit RM232,000 RM208,800 (Diskaun 10% Bumiputera) 1000 kps RM208 3 2
Selangor Canopy Hills, Kajang RM230,000 RM213,900 590 kps RM362 2 1
Kuala Lumpur M Centura, Sentul RM350,000 RM325,500 650 kps RM500 2 1
Johor Vida Heights, Larkin RM278,000 RM258,540 549 kps RM470 2 1
Penang Utropolis, Batu Kawan RM270,000 RM251,100 500 kps RM502 1 1

Kalau di kawasan bandar-bandar lain seperti Kajang, Sentul, Larkin dan Batu Kawan; memang ada projek perumahan berpatutan iaitu pada sekitar RM300,000.

Tapi tak boleh menandingi daripada segi harga Sri Melaka Residensi yang bermula daripada RM208,800 selepas 10% diskaun untuk Bumiputera. Hanya RM208 saja untuk sekaki persegi. Yang lain hanya mampu menyediakan satu atau dua bilik, Sri Melaka Residensi ada TIGA bilik. Yang lain hanya ada satu bilik air, Sri Melaka Residensi ada DUA bilik air.

Murah pun murah, luas pun luas, memang berbaloi-baloi.

5. Hartanah Di Melaka Yang Semakin Meningkat Naik

Orang ramai mesti ingat hartanah di Melaka ni tak bernilai dan tak meningkat naik sangat kan? Untuk mendapatkan info mengenai hartanah di Melaka, kita akan lihat data yang diperolehi daripada laman web NAPIC (National Property Information Centre) yang merupakan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Ianya dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Lihat sendiri bagaimana harga rumah di Melaka didapati meningkat dari setahun ke setahun. Siapa sangka bahawa harga rumah di Melaka naik sebanyak 52.4 mata dari tahun 2010 sehingga 2017. Kenaikan yang dicatatkan adalah sebanyak 52.4% dalam masa 7 tahun atau 7.49% setahun.

Agak-agak tahun 2018 yang lalu harga hartanah naik ke tak? Tahun 2019 ni bagaimana pula?

Siapa lambat, memang makin naiklah hartanah di Melaka.

Siapa lambat beli unit Sri Melaka Residensi ni, jangan menyesal kalau ianya sold-out tak lama lagi. Dahlah harga tak masuk akal.

6. Dibangunkan Oleh Pemaju Yang Berkaliber

Rumah dahlah murah, tapi mesti ada udang di sebalik batu. Boleh percaya ke dengan pemaju Sri Melaka Residensi ni?

Kalau nak tahu, syarikat di sebaliknya adalah Potensi Lestari Sdn Bhd. Mungkin tak pernah dengar, tapi syarikat ini adalah sebahagian daripada Setia Awan.

Alah, Setia Awan pemaju yang terkenal di Perak tu. Di antara projek terkemuka yang telah siap dibina oleh Setia Awan adalah:

 • Taman Lestari Baru
 • Taman Serdang Bestari
 • Taman Wangsa Permai
 • Lekir Apartment
 • D Mall
 • D Hotel
 • Seri Iskandar Business Centre
 • Lavender Heights

Rumah atas tanah ada, rumah bertingkat-tingkat ada, bangunan komersial ada, hotel pun ada.

Jadi anda tak perlu risau, developer memang trusted.

Selain daripada itu, terdapat lagi satu projek hartanah yang konfem ada permintaan sebab ianya disasarkan kepada golongan pelajar universiti.

UniSuites di Kampar, Perak yang sedang dibangunkan oleh Setia Awan ini sangat berhampiran dengan beberapa kolej dan universiti terkenal di sana. Ianya bakal jadi perumahan pelajar-pelajar yang ‘cool’, lengkap dengan kemudahan moden dan boleh jalan kaki saja ke tempat pengajian.

Sesuai sangat untuk pelabur hartanah, senang nak cari penyewa di kalangan pelajar. Dan katanya, harga pun tersangatlah berpatutan.

Ketahui lebih lanjut mengenai UniSuites di sini.

Bertindaklah Hari Ini

Tengok sendiri video Sri Melaka Residensi di bawah:

Apa tunggu lagi? Pergi cepat ke rumah contoh dan tengok sendiri. Untuk maklumat lanjut, layari laman web Sri Melaka Residensi atau Facebook Sri Melaka Residensi untuk dapatkan info terkini berkenaan projek terbaik ini.

 

Iklan

Siapa Bilang Kerja Kerajaan Tak Best?

Bila dikaitkan dengan kerja kerajaan, pastinya kita impikan kerja yang mudah, banyak benefit, stabil dan tidak goyah walaupun ekonomi dunia nak collapse.

Jom kita dengar perkongsian Dr Azizul Azli Ahmad yang giat memperjuangkan ilmu hartanah bagi memastikan golongan muda mendapatkan ilmu berkaitan hartanah dengan mudah.

KERJA GOMEN ATAU SWASTA?

Kebanyakkan mertua impikan calon menantu kerja gomen. Katanya kerja gomen ini terjamin.

Ada pencen dan boleh diwariskan pencen.

Jika anda dilanggar lori oren, isteri tetap dapat pencen. Ada pinjaman perumahan dan banyak keistimewaan.

Istimewa kerja gomen;

 1. Mudah dapat pinjaman peribadi
 2. Kadar pinjaman peribadi lebih rendah dari yang swasta perolehi
 3. Kadar kenaikkan gaji, naik setiap tahun walaupun sedang tsunami ekonomi.
 4. Orang Bank suka kakitangan kerajaan meminjam. Gaji mereka tetap ada setiap bulan.
 5. Sejarah menunjukkan pekerja gomen bila pencen, mereka tidak kerja lagi
  (sejarah mungkin berubah nanti).
 6. Kemudahan kesihatan ikut gred gaji. Ada hospital satu bilik menanti jika pegawai tinggi.
 7. Bakal mertua lompat tinggi tinggi bila menantu kerja di Putrajaya nanti, walau jawatannya cuma kerani.
 8. Ada rumah persekutuan untuk bercuti dan banyak lagi.
 9. Kenaikkan pencen seiring dengan kenaikkan gred gaji.
 10. Boleh jalan jalan ke Sydney dan Bali bila pencen nanti.

Pekerja gomen tidak menyimpan sangat sebab mereka lihat mak abah senang lenang bila pencen sekarang.( Mereka tiada pinjaman peribadi, jauh sekali Honda City)

Mereka masih anggap nasik lemak akan kekal RM1 dua puluh tahun mendatang.

Pekerja gomen paling banyak bina hutang kerana mereka bank sayang. Mereka sedang bina lubang hitam untuk masa depan.

Berhentilah bina hutang kerana ia mudah diluluskan sekarang.

Kredit: FB Azizul Azli Ahmad

Belilah Rumah Pertama, Usah Bertangguh Lagi

Daripada kita tak habis-habis nak membawang, nak komplen harga rumah mahal – adalah lebih kita fokus kepada penyelesaiannya. Jemput baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!