Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Buat anda yang baru pertama kali mendengar akan istilah REIT ini, REIT adalah singkatan untuk Real Estate Investment Trust yang juga bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Bukan seperti pelaburan hartanah konvensional yang memerlukan anda untuk menyewakan hartanah atau pun melakukan renovasi untuk sublet, konsep REIT adalah lebih dengan saham amanah (unit trust).

Baca : Apa Itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Apa yang membezakan REIT dan unit trust adalah modal pelabur akan dilaburkan ke dalam pasaran hartanah berbanding unit trust yang dilaburkan dalam pasaran saham dan bon semasa.

Di dalam artikel ini, kami akan kupas 6 jenis REIT dalam pelaburan hartanah yang anda boleh laburkan dalam pelaburan hartanah.

Seperti pelaburan – pelaburan yang lain, REIT juga mempunyai risikonya profilnya yang tersendiri bergantung kepada sifat pelaburan itu sendiri.

Jom kita tengok 6 jenis REIT yang terdapat dalam industri hartanah.

1. REIT Runcit

Merupakan REIT yang mengurus, memiliki dan mengendalikan pasaraya, pusat membeli belah, kedai dan premis.

Dalam erti kata lain, REIT Runcit mendapat pulangannya melalui sewaan seperti McDonalds yang menyewa unit di dalam pusat membeli belah IOI Mall Putrajaya dan juga gedung NIKE yang menyewa unit di KLCC.

Akan tetapi, kelebihan melabur dalam REIT Runcit hanya wujud apabila premis tersebut berada di kawasan strategik dengan:-

 1. Kadar perolehan penyewa yang rendah.
 2. Keupayaan meningkatkan harga sewa.
 3. Aliran pendapatan yang positif.

Pertumbuhan pendapatan dalam pasaran REIT Runcit sangat bergantung kepada keadaan ekonomi semasa di mana banyak unit di dalam premis tidak mampu disewakan apabila kuasa beli rakyat berkurang dan kurangnya permintaan terhadap sewaan.

2. REIT Pejabat

REIT jenis ini pada dasarnya memiliki dan mengendalikan bangunan pejabat dan sebahagian besar penyewa REIT Pejabat adalah daripada sektor kewangan seperti bank dan syarikat antarabangsa yang beroperasi di Malaysia.

REIT Pejabat mempunyai bangunan pejabat di kawasan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Subang Jaya dan Bangsar dan mampu menikmati kadar sewa yang lebih tinggi di masa hadapan.

Akan tetapi, penawaran ruang pejabat yang terlalu banyak di Lembah Klang menjadikan penyewa mempunyai pilihan untuk mendapatkan ruang pejabat yang lebih murah kerana wujudnya perang harga di antara pemilik-pemilik ruang pejabat di Lembah Klang.

Baca : Saham dan Hartanah. Mana Lebih Baik?

3. REIT Hospitaliti

REIT Hospitaliti bukanlah instrumen yang memiliki dan mengendalikan hospital. Sebaliknya, REIT Hospitaliti adalah instrumen yang menguruskan hotel dan bangunan kediaman.

Contoh terdekat adalah YTL REIT yang memiliki dan menguruskan hotel JW Marriott atau pun SUNWAY REIT yang memiliki dan menguruskan hotel Sunway.

REIT Hospitaliti secara tidak langsung membantu meningkatkan sektor pelancongan di negara ini. Kejatuhan mata wang turut membantu merancakkan lagi kedatangan pelanong luar negara ke negara kita.

Sungguhpun begitu, REIT Hospitaliti ini sangat mudah terjejas dengan perubahan ekonomi global dan keadaan politik semasa. Kelembapan pertumbuhan ekonomi turut menjejaskan sektor pelancongan sekaligus mengurangkan pendapatan dalam industri perhotelan.

Baca : 8 Saham Pelaburan Di Malaysia

4. REIT Industri

Contoh terbesar adalah AXIS REIT yang memiliki dan mengendalikan premis hartanah seperti gudang dan ruang kilang. Aliran tunai diperolehi daripada sewaan gudang dan ruang kilang.

Apa yang menarik tentang REIT Industri adalah ianya tidak memerlukan perbelanjaan selenggara yang tinggi dan reka bentuknya juga adalah tidak mewah berbanding REIT lain dan ini mengurangkan kos REIT Industri.

Sungguhpun begitu, REIT Industri adalah REIT yang paling mudah terjejas dengan kemelesetan ekonomi kerana kos operasi kilang dan storan inventori akan dipotong.

Selain daripada itu, potensi untuk menaikkan kadar sewaaan juga adalah rendah.

5. REIT Kesihatan

Contoh REIT Kesihatan adalah Al-Aqar REIT yang memiliki dan mengendalikan hospital dan harta khidmat penjagaan kesihatan semasa.

Sungguhpun keadaan ekonomi yang tidak memberangsangkan dan lembap, REIT Kesihatan tetap menjadi satu keperluan masyarakat dan tetap stabil.

Namun begitu, peluang untuk REIT Kesihatan berkembang adalah sangat terbatas kerana wujudnya pajakan jangka panjang yang mengurangkan potensi untuk meningkatkan kadar hasil sewaan.

Akan tetapi, potensi untuk mengembangkan REIT Kesihatan mampu dilakukan hanya dengan mengambil alih hartanah baru penjagaan kesihatan sedia ada.

Baca : Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah di Bursa Malaysia

6. REIT Bercampur

Pada asasnya, REIT Bercampur bermaksud REIT yang memiliki dan mengendalikan pelbagai jenis hartanah dalam satu masa.

Contohnya adalah Sunway REIT ataupun dikenali sebagai Sun REIT di KLCI yang memiliki pelbagai portfolio hartanah di Malaysia seperti pusat membeli belah, pejabat, gudang, hotel dan juga bangunan integrasi 3 -1 iaitu Sunway Putra.

Antara kelebihan REIT Bercampur adalah kepelbagaian jenis hartanah dan lebih berdaya tahan kepada turun naik pasaran dan keadaan ekonomi semasa.

Akan tetapi, REIT Bercampur sebenarnya terdedah kepada semua jenis risiko yang dimiliki REIT-REIT lain di pasaran.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Terakhir sekali, jemput baca Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke? Semoga ia dapat membantu dan mempersiapkan kita sebelum melangkah ke dunia pelaburan REIT ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!